• Sonuç bulunamadı

B- Performans Bilgileri

2. Proje Bilgileri

2.1. Vergi Dairesi Otomasyon Projeleri

2.1.1. Vergi Dairesi Başkanlığı / Defterdarlık Gelir Müdürlüğü Otomasyonu

30 Vergi dairesi başkanlığı ile 52 Defterdarlık gelir müdürlüğünün evrak, tarhiyat öncesi ve tarhi-yat sonrası uzlaşma işlemleri, yaygın yoğun denetim işlemleri, anlaşmalı matbaa işlemleri, perso-nel işlemleri gibi uygulamaları otomasyon kapsamına alınmış olup, vergi mevzuatı ve uygulama-da yapılan değişiklikler doğrultusunuygulama-da projenin geliştirilmesine devam edilmektedir.

2.1.2. Takdir Komisyonu Otomasyonu Projesi (TAKKOM)

Daimi Takdir komisyonu işlemleri ile komisyona bağlı vergi daireleri takdire sevk işlemlerinin entegre bir yapıda otomasyon ortamında yapılmasının sağlandığı proje 62 Daimi Takdir

Komis-













    

*HOHQHYUDN *LGHQHYUDN

161.170 172.528 174.019 175.723 165.612

115.986 127.365 123.755 118.935 122.371

başlanılmıştır.

2.1.3. İnsan Kaynakları Otomasyon Projesi (İNKA) Başkanlığımızca, otomasyon uygulamaları kapsa-mında yapılan çalışmalar sonucu Vergi Dairesi Baş-kanlığı ve Defterdarlıklarda kullanılmakta olan İnsan Kaynakları Programı (İNKA) ile atama, nakil, sicil terfi, emeklilik ve benzeri özlük iş ve işlemleri oto-masyon kapsamına alınarak bilgi ve iletişim tekno-lojilerinden yararlanılarak etkinliğin artırılması, za-mandan tasarruf edilerek daha kaliteli ve daha hızlı hizmet sunulması amaçlanmış olup, İnsan Kaynak-ları Daire Başkanlığının ilgili şubelerinden ve VDB/

Defterdarlıklardan gelen değişiklik talepleri çerçeve-sinde projenin geliştirilmesine devam edilmektedir.

2.1.4. Vergi Dairesi Uygulama Yazılımları (e-VDO) Vergi Dairesi Uygulama Yazılımları; vergi daire-si işlemlerinin tümünün bilgisayarlarla yapılarak iş yükünün azaltılması, vergi dairesi çalışmalarında etkinlik ve verimliliğin artırılması ve bilgisayar orta-mında toplanan bilgilerden sağlıklı bir karar destek ve yönetim bilgi sisteminin oluşturulması hedefle-nerek, 1997 yılında Client-server mimaride çalışan (VDO) bir yapıda hazırlanmıştır. 2004 yılında vergi dairesi otomasyon uygulamalarında merkezi bir ya-pıya geçilmesi kararı doğrultusunda mevcut otomas-yon uygulamaları merkezi bir yapıda (e-VDO) tekrar hazırlanarak, 2005-2009 yılları arasında otomasyon kapsamında olmayan vergi daireleri ile mal müdür-lükleri gelir birimlerinin e-VDO ile otomasyona geçirilmesi, VDO uygulamaları ile çalışan vergi da-irelerinin ise otomasyon sistem değişikliği gerçekleş-tirilmiştir.

Bugün itibariyle; 447 vergi dairesi, Büyük Mükel-lefler Vergi Dairesi Başkanlığı, 585 malmüdürlüğü (e-VDO) otomasyon kapsamında bulunmaktadır.

2.1.5. Vergi Dairesi Müdürleri Vergi İnceleme Oto-masyon Sistemi

Vergi Dairesi Müdürlerince gerçekleştirilecek vergi incelemelerine ilişkin iş ve işlemlerin takibi ve so-nuçlarına ilişkin istatistiksel verilerin anlık görüle-bilmesi amacıyla bir uygulama yazılımı geliştirilmesi çalışmaları devam etmektedir.

Teknik Destek Projesi

(EFQM Mükemmellik Modeli)

Avrupa Birliği tarafından finanse edilen “Gelir İdare-sinde Kalite Yönetimine Giriş Projesi” nin uygulan-masına 2011 yılının Ocak ayında başlanılmıştır.

Proje ile Avrupa Kalite Vakfı Mükemmellik Modeli (EFQM Modeli) çerçevesinde bilgiyi esas alan, ye-nilikleri takip eden, iyileştirme fırsatlarını azami bir şekilde değerlendirerek değişimi hedefleyen ve böy-lece çağdaş bir yönetim sistemi benimseyen, Avrupa çapında örnek bir gelir idaresi amaçlanmaktadır.

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın tüm paydaşlarına pro-je tanıtımını yapmak ve propro-je hakkında farkındalık oluşturmak amacıyla “Farkındalık Konferansı” dü-zenlenmiş ve konferansta, EFQM Mükemmellik Mo-deli ile projenin genel hedefleri ve aktiviteleri hak-kında sunumlar yapılmış, proje sloganı yarışmasının ödül töreni gerçekleştirilmiştir.

Başkanlığımız merkez birimlerinde ve Ankara Vergi Dairesi Başkanlığı’nda çalışan üst yönetim dâhil 681 personele 2011 yılı içerisinde temel eğitimler verilmiş ve taşrada eğitimlerin yaygınlaştırılması amacıyla 485 kişiye eğitici eğitimi verilerek, taşra teşkilatının eğitimleri de başlatılmıştır. Proje tamamlandığında Gelir İdaresi Başkanlığında çalışan tüm personele te-mel eğitimin verilmesi sağlanmış olacaktır.

Projenin diğer önemli bileşenlerinden olan “süreç te-melli yönetim sistemi” kapsamında modelin öngör-düğü kriterler çerçevesinde süreç yönetimi modeli oluşturulacak ve iş ve işlemlere ait iş akış şemaları hazırlanacak; süreçler, süreç sahipleri ve sorumluluk-ları tanımlanacaktır. Bu çerçevede 2011 yılında 420 çalışanımıza süreç yönetimi eğitimleri verilmiş, bu çalışanlarımız merkez birimlerinde ve Ankara Vergi Dairesi Başkanlığı’nda oluşturulan pilot ekiplerinde görev alarak süreç çalışmalarına başlamışlardır. Ayrı-ca Başkanlığımız süreçlerinin benzer kurumlarla kar-şılaştırmasının yapılması amacıyla Danimarka Güm-rük ve Vergi İdaresi ile 14-20 Kasım 2011 tarihleri arasında kıyaslama çalışması yapılmıştır. Çalışmada, insan kaynakları, mükellef hizmetleri, stratejik plan-lama ve cebri tahsilat süreçleri ile IT uyguplan-lamaları hakkında karşılıklı bilgi alışverişinde bulunulmuştur.

Bağımsız dış uzmanlar tarafından pilot uygulama bi-rimlerinde, dış değerlendirme yapılmış, kurumun öz değerlendirmesi sayılabilecek bu değerlendirme son-rasında iyileştirmeye açık alanlar belirlenerek mer-kez birimleri ve Ankara Vergi Dairesi Başkanlığı’nda toplam 17 iyileştirme ekibi kurulmuş ve çalışmaları-na başlamıştır.

Ayrıca, web tabanlı olarak hizmet verecek;

■ Vergi mükelleflerinden gelen öneri ve şikayetlerin et-kin olarak değerlendirilmesi ile hizmetlerde etet-kinliğin, verimliliğin ve kalitenin iyileştirilmesine katkıda bulu-nulacak “Mükellef Geribildirim Sistemi”

■ Gelir İdaresi çalışanlarının kurum içinde iyileştir-me çalışmalarına kaynaklık edecek öneriler geliştir-melerine olanak verecek ve daha geniş perspektifle mükelleflere daha iyi hizmet sunarak kurumun genel performansının gelişmesine katkıda bulunacakları

“Öneri Geliştirme Sistemi”

için gerekli yazılım çalışmaları başlatılmıştır.

2.2.2. E-Haciz Projesi

Vergi dairelerince düzenlenen haciz bildirilerinin banka genel merkezlerine, banka bildirimlerinin vergi dairelerine ve vergi dairesi değerlendirmele-rinin banka genel merkezlerine elektronik ortamda aktarımını sağlayan projenin pilot uygulaması, an-laşma sağlanan 38 banka ve Merkezi Kayıt Kuruluşu A.Ş. ile yürütülmektedir. Projeye ilişkin yazılımlarda iyileştirme amaçlı düzenlemeler yapılmaktadır.

2.2.3. Cari Hesap Projesi

İade işlemlerinde standartların belirlenerek, bürok-ratik işlem ve süreçlerin azaltılması ve bu sayede vergi dairelerinin iş yükünün hafifletilmesi, vadesi geçmiş borçların bankalar tarafından doğru olarak tahsil edilmesine imkan sağlanması, Vergi Dairesi kayıtlarında yer alan tahakkuk ve tahsilata yönelik bilgilerin mükellef bazında tek bir hesapta izlenme-sine imkan sağlayan Cari Hesap projesi çalışmaları tamamlanmış olup, 2012 yılında uygulamaya konul-ması planlanmaktadır.

2.2.4. Veri Ambarı Projesi (VERİA)

Veri ambarı projesi kapsamında, beyan dışı kalmış vergisel olayların tespiti, mükellef beyanlarının doğ-ruluğunun kontrolü ve denetim birimlerine bilgi

desteği sağlamak amacıyla bilgi kaynaklarının araş-tırılması, tespit edilen bilgi kaynaklarından veri top-lanabilmesi için faaliyetlerin yürütülmesi, bilgilerin toplanması ve analizi, vergi yönetimine karar des-teği ile yapılan vergi incelemelerinde yararlanılmak üzere, iç ve dış kaynaklardan alınan bilgilerin, veri ambarına aktarılarak değerlendirilmesi, alınan çıktı-ların incelenmek üzere denetim birimlerine gönde-rilmesi ve veri ambarındaki bilgilerin tüm denetim birimlerinin kullanımına sunulması için veri ambarı (VERİA) oluşturularak bilgilerin değerlendirilmesi ve denetim birimlerinin kullanımına sunulması ça-lışmaları büyük ölçüde tamamlanmıştır.

2.2.5. Elektronik Defter Projesi

Vergi Usul Kanunu Mükerrer 242 nci maddesinin Maliye Bakanlığına verdiği yetkiye istinaden e-Defter Uygulamasının hayata geçirilmesi için defterlerin veri standardı ve veri formatının tanımlanması ve defterlerin elektronik ortamda tutulması, arşivlen-mesi ve onaylanmasına ilişkin teknik ve hukuki alt-yapının hazırlanması çalışmaları sürdürülmüştür.

2.2.6. Elektronik Arşiv Projesi

Çok sayıda belge üreten ve ürettikleri belgelerin ikinci nüshalarının kağıt ortamında saklamaları kendileri için ağır yük oluşturan mükelleflerin dü-zenledikleri belgelere ait örnek nüshaları elektronik ortamda arşivlemelerini sağlamak amacıyla e-Arşiv Uygulaması geliştirilmiştir. E-Arşiv veri standardı ve formatı ile teknik hususlar büyük ölçüde belirlenmiş olup, konu ile ilgili tebliğ taslağı oluşturulmuştur.

2.2.7. Elektronik Bilet Projesi

Mükelleflerin e-Bilet gereksinimlerini karşılamaya yönelik çalışmalarda taslak bilet ve yolcu listesi XML formatı oluşturulmuş olup; gerek format üzerinde, gerekse biletin dolaşımı konusunda sistem geliştirme çalışmaları tamamlanmıştır. Konu ile ilgili tebliğ tas-lağı oluşturulmuştur.

2.2.8. Dava Takip Projesi (DATAP)

Vergi Dairesi Başkanlıları, Defterdarlık bünyesinde yer alan vergi daireleri ve Gelir İdaresi Başkanlığına karşı açılan vergi ve idari davaların takibine ilişkin iş ve işlemlerinin otomasyon kapsamına alınması amaçlanan proje kapsamında analiz, tasarım ve Gelir İdaresi Başkanlığına karşı açılan idari davaların

ta-İş Akış Sistemine (DYİAS) Aktarılması

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından kullanılan ev-rak sistemi verilerinin DYİAS sistemine aktarılması ve tüm evrak işlemlerinin DYİAS sistemi üzerinde elektronik olarak takibine yönelik analiz çalışmaları sürdürülmüştür.

2.2.10. SESAM Projesi

SESAM, çeşitli muhasebe programları ile elektronik ortamda tutulan muhasebe kayıtlarının, kendi

için-netim yapılmasına imkan sağlayan bir programdır.

SESAM Denetim Programının, öncelikle pilot seçi-len bölgelerden başlamak üzere, tüm Türkiye gene-linde vergi denetim elemanlarınca kullanılmasını sağlayarak, incelemelere hız ve etkinlik kazandırıl-ması amaçlanmıştır.

Bu çerçevede, pilot bölge seçilen İstanbul, Ankara, İzmir ve Adana’da vergi denetmenlerine (Vergi Mü-fettişleri) SESAM Denetim Programı kullanım eğiti-mi verileğiti-miştir.

2011 yılı için üstünlükler ve zayıflıklar, 2009-2013 Stratejik Planımız dikkate alınarak aşağıdaki şekilde belirlenmiştir.

t Maliye Bakanlığı bünyesinde yer almamız ve Türkiye’nin gelirini toplayan en önemli teşkilat olmamız, t Güçlü tarihçemiz ile kamuda, temel değerleri en güçlü kurumların arasında yer almamız,

t Hacmimizin ve etki alanımızın geniş olması nedeniyle ülke ekonomisi üzerinde önemli bir rolümüzün bulunması,

t Diğer kurumlar ile sürekli iletişim içinde olmamız, t Güçlü ve dinamik teknoloji altyapımızın oluşturulması, t Belirli alanlarda bağımsız karar alma özelliği,

t Yeni teşkilatımızın altyapısının kurulmuş bulunması,

t Uluslararası işbirliği tecrübemizin ve potansiyelimizin etkin olarak kullanılması, t Sınav ve eğitimi, kariyer yönetiminde birincil hale getirmiş bir kurum olmamız, t Değişim yönetimi konusunda yapılan çalışmaları belirli noktaya getirmiş bulunmamız,

t Değişimin gereğine inanan ve bunu her kademede yönetmek ve içinde yer almak isteyen; eğitimli, bil-gili, nitelik ve nicelik olarak üstün insan kaynağımızın olması.

Benzer Belgeler