• Sonuç bulunamadı

LÜTFEN DİKKATLİCE OKUYUNUZ !!!

Bu çalışmaya katılmak üzere davet edilmiş bulunmaktasınız. Bu çalışmada yer almayı kabul etmeden önce çalışmanın ne amaçla yapılmak istendiğini anlamanız ve kararınızı bu bilgilendirme sonrası özgürce vermeniz gerekmektedir. Size özel hazırlanmış bu bilgilendirmeyi lütfen dikkatlice okuyunuz, sorularınıza açık yanıtlar isteyiniz.

ÇALIŞMANIN AMACI NEDİR?

Babalara internet üzerinden verilen web tabanlı eğitimin doğum sonrası fonksiyonel durumlarına etkisinin olup olmadığının araştırılmasıdır.

KATILMA KOŞULLARI NEDİR?

Bu çalışmaya dâhil edilebilmeniz için araştırmaya katılmaya gönüllü olmanız, eşinizin tek bir bebeğe gebe olması (ikiz, üçüz vb. gebelik olmaması), Türkçe okuyup, anlayabilmeniz, bilgisayar ve internet kullanabiliyor ya da kullanma imkânına sahip olmanız, eşinizin gebelik süresinin en az 28. gebelik haftasında olması, 18 yaşından büyük olmanız, ilk kez babalık deneyimi yaşayacak ve en az ilkokul mezunu olmanız gerekir.

NASIL BİR UYGULAMA YAPILACAKTIR?

Araştırmada gerekli bilgilerin toplanması için sosyodemografik özelliklerini yordayan 33 Soruluk kişisel bilgi formu, babaların postpartum dönemde fonksiyonel durum düzeylerini belirlemek amacıyla 52 soruluk Babaların Fonksiyonel Durum Envanteri ve 12 Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği’ni kullanılacaktır.

Araştırmaya katılmayı kabul ettiklerinde babaların Kişisel Bilgi Formu ile Babaların Fonksiyonel Durum Envanteri’ni doldurmaları sağlanacaktır. Çalışma grubundaki babaların araştırmacılar tarafından, hazırlanmış, doğum sonrası dönem ve yenidoğan bakımını içeren iki oturumdan internet üzerinden verilen eğitime katılmaları sağlanacaktır. Çalışma grubundaki babaların, eşlerinin doğumundan 6-8 hafta sonra son test formu olan Babaların Fonksiyonel Durum Envanteri ile Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği’ni yine internet sitesi üzerinden e-posta ya da telefonlarından hatırlatma yapılarak doldurmaları sağlanacaktır.

Kontrol grubundaki babaların, eşlerinin doğumundan 6-8 hafta sonra son test formu olan Babaların Fonksiyonel Durum Envanteri ile Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği’ni yine internet sitesi üzerinden e-posta ya da telefonlarından hatırlatma yapılarak

doldurmaları sağlanacaktır. Form doldurma işlemini tamamladıktan sonra hazırlanan eğitim programına katılabilmeleri için erişim sağlanacaktır.

SORUMLULUKLARIM NEDİR?

Araştırma ile ilgili olarak size sorulan bütün soruları cevaplamak sizin sorumluluklarınızdır. Bu koşullara uymadığınız durumlarda araştırıcı sizi araştırma dışı bırakabilme yetkisine sahiptir. Ancak, sağlık hizmeti alma sürecinizde herhangi bir değişiklik olmayacaktır

KATILIMCI SAYISI NEDİR?

Araştırmanın örneklemine dâhil edilecek baba sayısı; literatürde benzer çalışmaya rastlanmadığından, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Polikliniği ile Sağlık Bakanlığı Aydın Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Kadın-Doğum Poliklinikleri’ne izlem için başvuran son trimesterdeki gebelerin ilk kez babalık deneyimi yaşayacak eşleri arasından araştırmaya katılmayı kabul eden, basit randomizasyonla belirlenen 10 çalışma ve 10 kontrol grubunda olmak üzere toplam 20 babadan ön uygulama ile elde edilecek veriler doğrultusunda hesaplanacaktır.

ÇALIŞMANIN SÜRESİ NE KADAR? Bu araştırma için öngörülen süre 18 aydır.

GÖNÜLLÜNÜN BU ARAŞTIRMADAKİ TOPLAM KATILIM SÜRESİ NE KADAR?

Bu araştırmada yer almanız için ön görülen zamanınız internet üzerindeki eğitim süreniz 2-2,5 saat, testleri cevaplama süreniz 20-25 dakikadır.

ÇALIŞMAYA KATILMA İLE BEKLENEN OLASI YARAR NEDİR?

Bu araştırmadan tıbbi yarar sağlanması söz konusu değildir ancak bu araştırmadan çıkarılan sonuçlar başka babaların yararına kullanılabilecektir. Bu çalışma yalnızca araştırma amaçlı olup sizin doğrudan yarar görebilmenize olanak sağlamamaktadır.

ÇALIŞMAYA KATILMA İLE BEKLENEN OLASI RİSKLER NEDİR?

Araştırmada sizden internet üzerinden eğitime katılmanız formundaki sorulara cevap vermeniz beklenmektedir. Çalışmaya katılmanızın size herhangi bir zararı öngörülememektedir.

KAN ÖRNEKLERİNİN SAKLANMASI ---

GEBELİK

---

ARAŞTIRMA SÜRECİNDE BİRLİKTE KULLANILMASININ SAKINCALI OLDUĞU BİLİNEN İLAÇLAR/BESİNLER NELERDİR?

---

HANGİ KOŞULLARDA ARAŞTIRMA DIŞI BIRAKILABİLİRİM?

Araştırma kapsamında size sorulan soruları içtenlikle yanıtlamanız gerekmektedir. Sorulara yeterli cevap vermediğiniz ve çalışma programını aksatmanız durumunda çalışmadan çıkarılabilirsiniz.

DİĞER TEDAVİLER NELERDİR? ---

HERHANGİ BİR ZARARLANMA DURUMUNDA YÜKÜMLÜLÜK/SORUMLULUK KİMDEDİR VE NE YAPILACAKTIR?

---

ARAŞTIRMA SÜRESİNCE ÇIKABİLECEK SORUNLAR İÇİN KİMİ

ARAMALIYIM?

Araştırma esnasında araştırma ile ilgili herhangi bir sorunuz ya da sıkıntınız olursa, sorumluluk Araş. Gör. Funda ÇİTİL CANBAY’a aittir. Uygulama süresi boyunca, karşılaşabileceğinizi herhangi bir sorun ya da diğer rahatsızlıklarınız için 05536058658 no.lu telefondan, Midwifefunda23@gmail.com e-posta adresinden yardımcı araştırmacı Araş. Gör. Funda ÇİTİL CANBAY’ a ulaşabilirsiniz.

ÇALIŞMA KAPSAMINDAKİ GİDERLER KARŞILANACAK MIDIR?

Yapılacak her tür tetkik, fizik muayene ve diğer araştırma masrafları size veya güvencesi altında bulunduğunuz resmi ya da özel hiçbir kurum veya kuruluşa ödetilmeyecektir. Çalışmanın size ve sağlık sigortanıza herhangi bir maliyeti bulunmamaktadır.

ÇALIŞMAYI DESTEKLEYEN KURUM VAR MIDIR?

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri tarafından desteklenmektedir.

ÇALIŞMAYA KATILMAM NEDENİYLE HERHANGİ BİR ÖDEME YAPILACAK MIDIR?

Bu araştırmada yer almanız nedeniyle size hiçbir ödeme yapılmayacaktır.

ARAŞTIRMAYA KATILMAYI KABUL ETMEMEM VEYA ARAŞTIRMADAN AYRILMAM DURUMUNDA NE YAPMAM GEREKİR?

Bu araştırmada yer almak tamamen sizin isteğinize bağlıdır. Araştırmada yer almayı reddedebilirsiniz ya da herhangi bir aşamada araştırmadan ayrılabilirsiniz; reddetme veya vazgeçme durumunda bile sonraki bakımınız garanti altına alınacaktır. Araştırıcı, uygulanan tedavi şemasının gereklerini yerine getirmemeniz, çalışma programını aksatmanız veya tedavinin etkinliğini artırmak vb. nedenlerle isteğiniz dışında ancak bilginiz dahilinde sizi araştırmadan çıkarabilir. Bu durumda da sonraki bakımınız garanti altına alınacaktır.

Araştırmanın sonuçları bilimsel amaçla kullanılacaktır; çalışmadan çekilmeniz ya da araştırıcı tarafından çıkarılmanız durumunda, sizle ilgili tıbbi veriler bilimsel amaçla kullanılmayacaktır.

KATILMAMA İLİŞKİN BİLGİLER KONUSUNDA GİZLİLİK

SAĞLANABİLECEK MİDİR?

Size ait tüm bilgileriniz gizli tutulacaktır ve araştırma sonuçları yayınlandığında, kimlik bilgileriniz verilmeyecektir. Ancak etik kurullar ve resmi makamlar gerektiğinde sizinle ilgili verilere ulaşabilirler. Siz de arzu ettiğinizde, bu bilgilere ulaşabilirsiniz.

Çalışmaya Katılma Onayı:

Yukarıda yer alan ve araştırmaya başlanmadan önce gönüllüye verilmesi gereken bilgileri gösteren dört sayfalık metni okudum ve sözlü olarak dinledim. Aklıma gelen tüm soruları araştırıcıya sordum, yazılı ve sözlü olarak bana yapılan tüm açıklamaları ayrıntılarıyla anlamış bulunmaktayım. Çalışmaya katılmayı isteyip istemediğime karar vermem için bana yeterli zaman tanındı. Bu koşullar altında, bana ait tıbbi bilgilerin gözden geçirilmesi, transfer edilmesi ve işlenmesi konusunda araştırma yürütücüsüne yetki veriyor ve söz konusu araştırmaya ilişkin bana yapılan katılım davetini hiçbir zorlama ve baskı

olmaksızın büyük bir gönüllülük içerisinde kabul ediyorum. Bu formu imzalamakla yerel yasaların bana sağladığı hakları kaybetmeyeceğimi biliyorum.

Bu formun imzalı ve tarihli bir kopyası bana verildi.

GÖNÜLLÜNÜN İMZASI

ADI & SOYADI ADRESİ

TEL. & FAKS TARİH

VELAYET VEYA VESAYET ALTINDA BULUNANLAR İÇİN VELİ VEYA VASİNİN

İMZASI

ADI & SOYADI ADRESİ TEL. & FAKS TARİH

ARAŞTIRMA EKİBİNDE YER ALAN VE YETKİN BİR ARAŞTIRMACININ

İMZASI

ADI & SOYADI Dr. Öğr. Üyesi Sibel ŞEKER

TARİH

GEREKTİĞİ DURUMLARDA TANIK İMZASI

ADI & SOYADI GÖREVİ

Ek 6. Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Girişimsel Olmayan Araştırmalar