• Sonuç bulunamadı

3. İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ VE HİZMET İÇİ EĞİTİM

4.2. Belediyelerin Hizmet İçi Eğitim Uygulamalarına Yaklaşımları Ve

4.2.2. Belediyelerin Hizmet İçi Eğitimlerinin Sonuçları

Belediyelerdeki hizmet içi eğitim uygulamaları 1980’li yıllardan itibaren kamu yönetimi disiplinini etkisi altına alan Yeni Kamu Yönetimi anlayışının etkisi altındadır. İstanbul ve İzmir Büyükşehir Belediyeleri Stratejik Raporları incelendiğinde, yönetim ve organizasyon süreçlerinde kalitenin artırılması, hizmet sunma sürecinin bir başka ifade ile iş süreç akışlarının programlanması ve hızlanması, hizmet kalitesinin vatandaş memnuniyeti ya da faaliyet raporlarında yazan tanımı ile paydaş memnuniyetini artıracak şekilde düzenlenmesinde hizmet içi eğitim faaliyetlerinin büyük etkisi olduğu görülmektedir.

İstanbul ve İzmir Büyükşehir Belediyeleri TKY çalışmalarını sürdürmektedir. Bu kapsamda Belediyeler ve belediyelere bağlı bütün şirketler Kalite Yönetim Sistemi Belgelerine sahiptir. TKY, belediyeler için oldukça yeni bir kavram olmasına rağmen örgütsel yapılarında yeni bir yönetim ve paradigma değişikliğine sebep olmuştur. Hizmet kalitesi için belirlenen ölçütlere ulaşılması için var olan mevcut alışkanlıkların değiştirilmesi amacıyla uzun bir eğitim süreci ve sürekli bir gelişim zorunluluktur. Hizmet içi eğitim toplam kalitenin belediye örgütünde uygulanabilmesini sağlayan en önemli araçtır. Hizmet içi eğitimler, belediyelerin hizmet kalitelerini artırırken vatandaşların işlerinin en kısa sürede bitirilmesi, hizmetlerin etkinleştirilmesi ve kalite tanımlarına uygun olarak vatandaşın algıladığı

hizmet kalitesinin yükseltilmesine yardımcı olmaktadır. Hizmet içi eğitim faaliyetleri hizmet üretiminde ve sunumunda fonksiyonel kalitenin artırılmasına yönelik faaliyetleri kapsadığı gibi aynı zaman da algılanabilir hizmet kalitesine de katkıda bulunmaktadır. Belediye personelinin sürekli gelişmesini amaçlayan eğitimlerde etkin iletişim ve davranış eğitimleri ile yüklenilen hizmetlerin sunumunda da iyileşmeler olmaktadır.

Hizmet içi eğitimlerinin en önemli özelliği yapılan işin niteliğini artırması, hata ve maddi kayıpların azaltılması ve iş yapış süresi kullanımında etkin çözümler üretmesidir. Belediye hizmetlerinde, hizmet kalitesinin eğitim faaliyetleri ile iyileştirildiği ve performans kriterlerinin ise Stratejik Raporlarda yayınlanmaktadır. Ayrıca örgütsel kültürün kazanılmasında hizmet içi eğitimin önemli katkıları bulunmaktadır. Örgütsel bağlılığı ve iş tatmini artan belediye çalışan aldığı hizmet içi eğitimlerle önemsendiğini ve aidiyet hissi ile hizmet sunumunda başarılı olabilmektedir.

4.2.2.2. Belediye Personeli Açısından Sonuçları

Hizmet içi eğitimlerinin belediye personeli açısından en önemli etkisi bu eğitimlerin özgüven özelliğidir. Hizmet içi eğitim ile mesleki bilgi birikimi artan ve kurum içindeki yatay ve dikey pozisyondaki yeni görevlerine hazırlanabilme imkanı bulan çalışanlar ayrıca hizmet içi eğitim ile yüklendikleri görevleri nasıl ve neden yaptıkları hakkında bilgi sahibi olmaktadır. Hizmet içi eğitimler çalışanların kendilerini yetiştirmelerinde ve gelişen teknolojik ilerlemeler karşısında yenileştirmelerini sağlamaktadır. Dolayısıyla, bireysel gelişim süreçlerinde eğitimler ile kendi varlıklarının farkına varmalarına ve kendilerini gerçekleştirmelerine yardımcı olunmaktadır.

Kariyer planlaması yapan belediye personelinin yetiştirilmesine yönelik yapılan çalışmalar her iki belediyenin de üzerinde önemle durduğu bir konudur. Kariyer planlaması için sistematik yapılan çalışmalarda kurumda orta ve üst düzey yöneticilerin yetiştirilmelerine yönelik çalışmalar personel açısından oldukça önemlidir. Dikey yükselişin yanında hizmet içi eğitim, personelin ilgi alanlarına uygun olarak, yatay geçişle belediye içinde farklı bir alana yönlendirilebilmektedir.

Hizmet içi eğitim de çalışanların eğitimi kadar yöneticilerin eğitimi de önem taşımaktadır. Kalite yönetimi kapsamında çalışanların beklenti ve ihtiyaçlarına yönelik hizmet içi eğitim uygulamaları öncelikli olarak çalışan memnuniyetini artıran ve çalışanların mesleki bilgi birikimine katkıda bulunan eğitimlerdir. Hizmet içi eğitimlerinin sosyalleştirme yönü belediye personelinde aidiyet hissi ve çalıştığı örgütte değerli olduğunun anlaşılmasını sağlamaktadır.

4.2.2.3. İstihdam Açısından Sonuç

Hizmet içi eğitimlerin istihdam açısından önemli sonuçları bulunmaktadır. Niteliksiz ve uzmanlaşma gerektirmeyen işlerde çalışan belediye personelinin sertifika programları ile uzmanlaşmaya yöneltilmesi önemli bir ekonomik katkı sağlamaktadır. İşçi statüsündeki personelin iş niteliklerinin tamamlanması ve geliştirilmesi ulusal kalkınma açısından önemli bir eğitim başarısı sayılabilir.

4.2.2.4. Diğer Sonuçlar

Hizmet içi eğitimlerin sonuçları incelendiğinde özellikle kişisel gelişim alanında verilen eğitim faaliyetlerinin arttığı gözlenmiştir. Stres yönetimi, etkili iletişim, etkin dinleme, karar verme çalışmaları, öfke kontrolü, meditasyon ve bireysel terapi yöntemleri, sağlıklı yaşama eğitimleri gibi pek çok alanda verilen eğitimler, hizmet içi eğitim faaliyetlerinin çerçevesinin gelişmesini sağlamıştır. Kişisel gelişim eğitimleri, çalışanların fiziksel ve psikolojik açısından sağlıklı bireyler olabilmeleri için verilen eğitimlerdir.

İstanbul ve İzmir Büyükşehir Belediyeleri çalışmaya konu olan yıllar içinde çalışanlar önerileri doğrultusunda pek çok farklı alanda hizmet içi eğitim çalışmalarına yönelmiştir. Bu eğitim çalışmalarının ana amacı olan mesleki eğitimin yanında özellikle örgütsel verimlilik, örgütsel iletişim alanında verilen eğitimlerin arttığı gözlemlenmiştir. Bu eğitimlerde davranış bilimleri uygulamaları içinde sayılabilecek, örnek olay çalışmaları, Duyarlık Eğitimleri, rol oynama, işletme oyunları ve grup çalışmaları genellikle takım çalışmasını kolaylaştıran ve örgütsel iletişimin artırılmasına amaçlayan eğitimlerdir.

Hizmet içi eğitim bireylerin mesleki gelişimlerini ve kişisel gelişimlerini olumlu yönde etkilemektedir. Bu anlamda bu eğitimlerin sosyal ve kültürel gelişimi de desteklediği söylenebilir. Özellikle kişisel gelişim eğitimlerinde bireyler arası

iletişimin geliştiği ve hizmet içi eğitim alan çalışanların aile ilişkileri ve toplumsal ilişkilerine olumlu etkileri olduğu görülmektedir.