• Sonuç bulunamadı

türk dünyası Belediyeler Birliği (tdBB) üyeleri, safranbolu Belediyesi ile 2019 türk dünyası kültür Başkenti seçilen kırgızistan’ın oş kenti arasında, 16 ekim 2019 tarihinde kardeş şehir

protokolü imzalandı.

OŞ ŞEhRİ MECLİS BAŞKANI ORMANOv TuRATOvİÇ DE SAFRANBOLu’NuN 3 BİN YILLIK TARİhİ GEÇMİŞİ OLDuğuNA DEğİNEREK, KORuMA KANuNLARI ÇERÇEvESİNDE hAREKET EDEN KENTLERİN KENDİLERİ İÇİN DEğERLİ OLDuğuNu İFADE ETTİ.

S

afranbolu’da düzenlenen “UNESCO’da Çeyrek Asır” programına; Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse, Safranbolu Kaymakamı Fatih Ürkmezer, Türk Dünyası Belediyeler Birliği (TDBB) Genel Sekreteri Fahri Solak, Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, önceki dönem Safranbolu Belediye Başkanları, UNESCO Türkiye Mil-li Komisyonu uzmanı Şule Ürün ve davetMil-li- davetli-ler katıldı.

Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse tö-rende yaptığı konuşmada, Safranbolu’nun UNESCO’ya alınışının 25. yılını kutlamak-tan büyük mutluluk duyduklarını belirtti. Köse, şunları kaydetti: “Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali’nin 20. ba-samak yılı ve Safranbolu’nun UNESCO Dünya Miras Listesi’ne alınışının 25. basa-mak yılı bizim dönemimize gelmesi ayrıca gurur verici. Halkımıza Safranbolu’yu

yö-netmek üzere, bizlere bu şansı verdiği için teşekkür ediyor, taşıdığımız sorumluluğun farkında olduğumuzu ve bunun gururunu taşıdığımızı ifade etmek istiyorum”. Programda konuşan Safranbolu Kaymaka-mı Ürkmezer, Safranbolu’nun UNESCO’ya alınışının 25. yılında görev yapmaktan dolayı kendisini şanslı hissettiğini söyle-di. Ürkmezer, “1970’lerde başlayan süreç, 1994 ile birlikte Türkiye’de UNESCO’nun

SAFRANBOLU’NUN UNESCO KORUMASINA

ALINIŞININ 25. YILI KUTLANDI

karabük’ün evleriyle dünyaca ünlü ilçesi safranbolu’nun, Birleşmiş milletler eğitim, Bilim

ve kültür Örgütü (unesco) dünya miras listesi’ne alınışının 25. yılı, 17 aralık 2019 tarihinde

çeşitli etkinliklerle kutlandı.

SAFRANBOLu BELEDİYE BAŞKANI ELİF KöSE TöRENDE YAPTIğI KONuŞMADA, SAFRANBOLu’NuN uNESCO’YA ALINIŞININ 25. YILINI KuTLAMAKTAN BÜYÜK MuTLuLuK DuYDuKLARINI BELİRTTİ.

tanıtılmasında çok önemli bir yere sahip olan Safranbolu UNESCO listesine dahil ediliyor. UNESCO, Safranbolu’nun marka tanınırlığına büyük katkı sağlıyor. Son 25 yıldaki çalışmalara baktığımızda, Safran-bolu UNESCO’ya katılışının ne kadar haklı olduğunu, kendi yaptığı çalışmalarla orta-ya koyuyor” diye konuştu.

Türk Dünyası Belediyeler Birliği (TDBB) Genel Sekreteri Fahri Solak ise Safranbolu’nun ülkemizin özgün, kendine has ve nadide bir şehri olduğunu ifade etti. UNESCO koruması altında eserler açısın-dan Türkiye’nin çok zengin bir ülke oldu-ğunu belirten Solak, “Bütün şehir bazında korunmaya mazhar olmuş şehir sayısı ise çok az. Makedonya’nın Ohri şehri de bu statüde bir şehir. Her iki şehrin de Birliği-mizin üyesi olması ve ayrıca bu iki şehrin kardeş şehir olması da ayrıca sevindirici. Safranbolu hem turistik açıdan hem kül-türel mirasın korunması, sürdürülmesi açısında hem de ülkemizin yabancı ülkeler-de temsil edilmesi, bir moülkeler-del olarak gelen giden heyetlere sunulması açısında büyük bir zenginlik. Biz bunu Türk Dünyası Bele-diyeler Birliği’nin çalışmalarında yakından gözlemleme imkanı buluyoruz. Türkiye de-yince her ülkenin farklı bir ilgisi var. Bazı-ları deniz, kum, plaj, bazıBazı-ları daha kültürel varlıklara ilgi duyuyor. Safranbolu’da bun-ların içerisinde özgün yeri olan, bilinen ve

görülmek istenen şehirlerden birini oluş-turuyor” dedi. Solak konuşmasında ayrıca Türk Dünyası Belediyeler Birliği (TDBB) ve yürüttüğü çalışmalar hakkında da katılım-cılara bilgi verdi.

UNESCO Türkiye Milli Komisyonu uzma-nı Şule Ürün, barışın insanların zihninde inşa etmek düşüncesiyle 1945 yılında ku-rulan Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu’nun (UNESCO) temel amacının eğitim, doğa bilimleri, sosyal ve beşeri bilimler, kültür, bilgi, iletişim aracı-lığıyla insanların refahına katkı sağlamak olduğunu kaydetti.

Konuşmaların ardından “Kültürel Miras ve Korumacılıkta Safranbolu Örneği”, “kent İtibarı ve Yaşam Kalitesinin Topluma Etki-si”, “Müzekent Safranbolu” konulu panel ve söyleşiler gerçekleştirildi.

Kutlama programı kapsamında aynı gün akşam ise Güzel Sanatlar Tasarım Fakültesi Müzik Bölümü Çok Sesli Korosu tarafın-dan konser verildi.

saFranBolu

“Korumanın başkenti”, “Osmanlı’nın par-mak izi”, “En iyi korunan 20 kent” ve “Açık hava müzesi” gibi unvanların sahibi olan Safranbolu’da, Osmanlı kent kültürünün en önemli yapı taşları olan ve zamanla terk edilen tarihi konakların geri kazandırılma-sı için çalışmalar başlatıldı.

1975’te Kültür ve Turizm Bakanlığı ile 1976’da Safranbolu’da yerel yönetimlerin almış olduğu koruma kararlarıyla UNES-CO Dünya Miras Listesi’ne girmesinin ilk adımları atılan Safranbolu, 1970’lerde başlayan koruma bilinciyle 17 Aralık 1994 yılında UNESCO tarafından Dünya Miras Listesi’ne alındı. Safranbolu, aradan geçen 25 yılda kendini yenileyerek her yıl bir milyondan fazla turist ağırlamaya başladı. Başlatılan çalışmalarla kendini yenileyen Safranbolu’da, 1400 tarihi yapıdan 700’ü restore edilerek turizme kazandırıldı. Kültürel zenginliklerini korumadaki ba-şarısıyla adından söz ettiren Safranbolu, Türkiye’de, kent ölçeğinde Dünya Mirası Listesi’ndeki tek yer olma özelliğini taşıyor. “KORuMANIN

BAŞKENTİ”,

“OSMANLI’NIN PARMAK İZİ”, “EN İYİ KORuNAN 20 KENT” vE “AÇIK hAvA MÜZESİ” GİBİ uNvANLARIN SAhİBİ OLAN SAFRANBOLu’DA, OSMANLI KENT KÜLTÜRÜNÜN EN öNEMLİ YAPI TAŞLARI OLAN vE ZAMANLA TERK EDİLEN TARİhİ KONAKLARIN GERİ KAZANDIRILMASI İÇİN ÇALIŞMALAR BAŞLATILDI. KuTLAMA PROGRAMI KAPSAMINDA AYNI GÜN AKŞAM İSE GÜZEL SANATLAR TASARIM FAKÜLTESİ MÜZİK BöLÜMÜ ÇOK SESLİ KOROSu TARAFINDAN KONSER vERİLDİ.

A

çılış törenine, Tuzla Kantonu Hü-kümeti Eğitim ve Bilim Bakanı Fahret Brašnjić, Tavşanlı Belediye Başkanı Mustafa Güler, Doboj İstok Bele-diye Başkanı Kemal Bratic, Türk Dünyası Belediyeler Birliği Genel Sekreteri Fahri Solak, Tavşanlı Belediye Başkan Yardımcısı İsmail Aka ve Klokotnica İlköğretim Oku-lu Müdürü Senada Dzanic katıldı.

Tuzla Kantonu Hükümeti Eğitim ve Bilim Bakanı Fahret Brašnjić açılışta yaptığı ko-nuşmada, “Çocuklarımızın daha iyi eğiti-mini sağlayacak sınıfın açılışında bulun-mak benim için ayrı bir mutluluktur. Beni ayrıca mutlu eden bizim en yakın dostla-rımızdan olan Türkiye Cumhuriyeti ile kurduğumuz dostluk köprüsüdür. Bosna Hersek’e ve Doboj Istok’a olan katkıların-dan dolayı onlara can-ı gönülden teşekkür ediyorum” dedi.

Doboy İstok’un Kardeş Şehri Tavşanlı Be-lediye Başkanı Mustafa Güler ise, “Bosna Hersek’li kardeşlerimizi hiçbir zaman yal-nız bırakmayacağız. Bize gösterilen misa-firperverlikten dolayı şükranlarımı sunu-yorum. Bosna Hersek’te öğrencilerimizin Türkçeyi seçmeli ders olarak seçmesi biz-leri çok memnun ediyor. Açılan bu sınıfın hayırlı olmasını temenni ediyorum” ifade-lerini kullandı.

Klokotnica İlköğretim okulunun öğren-cileri açılış töreninin ardından Boşnak-ça ve Türkçe şarkılar söyleyip Bosna ve Türkiye’ye ait geleneksel oyunlar oynaya-rak mini bir gösteri düzenlediler.

Doboj İstok’ta açılan bu sınıf ile, TDBB ve üye belediyeler işbirliğinde Bosna Hersek’te açılan Türkçe sınıfı sayısı 26’ya yükseldi

TAvŞANLI BELEDİYESİ’NDEN DOBOj İSTOK’A

TÜRKÇE SINIFI

türk dünyası Belediyeler Birliği (tdBB) ve tavşanlı Belediyesi işbirliğinde, Bosna Hersek’in