• Sonuç bulunamadı

türk dünyası Belediyeler Birliği (tdBB) Üye Belediyeler toplantısı, kıbrıs türk Belediyeler Birliği (ktBB) ev sahipliğinde, 22 ekim 2019 tarihinde kuzey kıbrıs türk cumhuriyeti’nin (kktc)

girne kentinde gerçekleştirildi.

KKTC İÇİŞLERİ BAKANI BAYBARS, TDBB’NİN YöNETİM KuRuLu TOPLANTISININ KKTC’DE GERÇEKLEŞ-TİRİLMESİNİN hEM YEREL YöNETİMLERİN GÜÇLENDİRİLMESİ hEM DE TÜRK DÜNYASI ARASINDAKİ SARSILMAZ BAğLARIN GÜÇLENDİRİLMESİ AÇISINDAN SON DERECE öNEMLİ OLDuğuNA DİKKATİ ÇEKTİ

tdBB’nin derin tecrÜBeleri var

KKTC İçişleri Bakanı Baybars, TDBB’nin Yönetim Kurulu Toplantısının KKTC’de gerçekleştirilmesinin hem yerel yönetim-lerin güçlendirilmesi hem de Türk dünyası arasındaki sarsılmaz bağların güçlendiril-mesi açısından son derece önemli olduğu-na dikkati çekti. Baybars, “Burada sizlerle birlikte olmaktan büyük bir onur ve gurur duyuyoruz. Türk dünyasının mevcut kül-türel ve tarihi bağları gerçekten de sarsıl-mazdır ve Türk dünyasının ortak çıkarları hep bir arada dayanışma, yardımlaşmayı gerektirir. Özellikle yerel yönetimler ko-nusunda TDBB’nin derin tecrübelerinin olduğunu biliyor ve bu tecrübelerden ya-rarlanmak istiyoruz. KKTC’de yerel yöne-timler alanında reform yapma çalışmaları çerçevesinde üzerinde oluşturmaya başla-dığımız çalışma planında sizlerin tecrübe ve birikimlerinizi paylaşmanızdan büyük bir mutluluk duyduk. Hem yerelde hem merkezde her zaman Türk dünyası ile or-tak projeler gerçekleştirmek, işbirliğimizi güçlendirmek ve çok derin olan tarihi ve kültürel bağlarımızı geliştirerek ortak bir vizyonla, yenilikçi anlayışla bakış açımızı genişletmek bizim için son derece önem-lidir. İçişleri Bakanlığı olarak bizler hiçbir belediyenin yerelde idari özerkliğine mü-dahale etmeden idari vesayet sınırlarını aşmadan belediyelerin kendi güçlerini el-lerinde tutmalarını ve güçlü belediyelerin oluşmasına katkı sağlamak konusunda belediyelerimizle birlikte hareket etme-yi kendimize görev biliyoruz. Dolayısıy-la belediyelerimizin güçlenmesi ve kendi gelirlerini oluşturarak halkımıza daha iyi hizmet vermeleri için hükümet olarak her türlü desteği ve katkıyı vermeye hazırız. Sizleri KKTC’de görmekten ve sizlerle bir arada olmaktan büyük bir memnuniyet duyuyorum. Tekrardan hoş geldiniz. Biz birlikte çok daha iyi ve güçlüyüz” dedi. Her tÜrlÜ davasında kuzey kıBrıs tÜrk cumHuriyeti’nin yanındayız

Türk Dünyası Belediyeler Birliği ve Kon-ya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İb-rahim Altay, “TDBB yeni yönetimi olarak olarak ilk yurt dışı yönetim kurulu

toplan-tımızı KKTC’de gerçekleştiriyoruz. Bugün burada Bosna Hersek, Kırgızistan, KKTC, Kuzey Makedonya, Moldova Gagauz Yeri ve Türkiye olmak üzere 6 ülkeden temsil-ciler var. Türkiye ile Kıbrıs’ı ayrı tutmak mümkün değildir. Her türlü davasında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin yanın-dayız. Birlikte tüm dünyaya örnek işler ya-pacağız. Özellikle Barış Pınarı Harekatı’na desteğinden dolayı KKTC Hükümeti’ne teşekkür ederiz” dedi.

TDBB’nin Türkiye’nin gönül coğrafyasın-da bulunan belediyelerle ortak kültürel ve tarihi miras ekseninde çalışmalar yaptı-ğını kaydeden Başkan Altay, “Belediyeler arasında irtibatı artırmak, kültürel mirasa sahip çıkmak, belediyelerimizin program-larını istişare etmek, belediyecilik ve şehir yönetimi konusunda yeni öneriler geliş-tirmek ve istişare etmek için çalışmalar TÜRK DÜNYASI BELEDİYELER BİRLİğİ vE KONYA BÜYÜKŞEhİR BELEDİYE BAŞKANI uğuR İBRAhİM ALTAY, “TDBB YENİ YöNETİMİ OLARAK OLARAK İLK YuRT DIŞI YöNETİM KuRuLu TOPLANTIMIZI KKTC’DE GERÇEKLEŞTİRİYORuZ. BuGÜN BuRADA BOSNA hERSEK, KIRGIZİSTAN, KKTC, KuZEY MAKEDONYA, MOLDOvA GAGAuZ YERİ vE TÜRKİYE OLMAK ÜZERE 6 ÜLKEDEN TEMSİLCİLER vAR. . hER TÜRLÜ DAvASINDA KuZEY KIBRIS TÜRK CuMhuRİYETİ’NİN YANINDAYIZ. BİRLİKTE TÜM DÜNYAYA öRNEK İŞLER YAPACAğIZ” DEDİ.

yapıyoruz. TDBB’nin bir özelliği de yöne-tim kurulunda Türkiye dahil 11 ülkenin temsil ediliyor olmasıdır. Bugün 6 ülke ile birlikte bu toplantı gerçekleştiriyoruz. TDBB, Türkiye’nin sahip olduğu tek ulus-lararası belediye birliğidir. Özellikle kar-deş belediyeler konusunda yeni karkar-deşlik ilişkilerinin oluşturulması, geliştirilmesi ve özellikle son 15 yılda oluşan belediye birikiminin gönül coğrafyamızdaki bele-diyelere aktarımı konusunda tecrübe pay-laşımı programları yapıyoruz. Türkiye’nin öncülüğünde bölge coğrafyamızdaki şehir-lerin gelişmesine önemli katkılar sağlıyo-ruz. Türkiye’nin edindiği tecrübeleri gönül coğrafyamıza aktarıyoruz” diye konuştu. Türkiye’nin özellikle son 15 yılda beledi-yeler alanında elde ettiği önemli birikimi üye belediyelere aktarmayı amaçladıklarını vurgulayan Altay, “Üye belediyelerimizde-ki çalışanların Türbelediyelerimizde-kiye’de konusunda öne

çıkmış belediyelerde eğitim alması TDBB öncülüğünde gerçekleşiyor. Buradaki amaç Türkiye’deki belediyecilik ruhunun tüm bölgede insanların faydasına sunulması-dır” ifadelerini kullandı.

Kıbrıs Türk Belediyeler Birliği Başkanı Öz-çınar da, toplantıya ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyduklarını ifade ederek, top-lantının birlik ve beraberlik içinde hareket ederek yerel yönetimleri güçlendirmeye vesile olmasını diledi.

reForm yasası Biran Önce tamamlanmalı Toplantıda üzerinde en çok konuşulan konu yerel yönetimler reform yasası oldu. Uzun zamandır gündemde olan yerel yö-netimler reform yasasının bir an önce ta-mamlanması için çalışmalar yapılması ve KKTC’nin özgün koşullarına uygun olarak belediyelerin yeniden bir şekil alması veya TOPLANTIDA AYRICA, TOPLAMDA 25 ÜLKEDEN ÜYE ŞEhİRLERİN BuLuNDuğu, TÜRKİYE’DEN 17, KKTC’DEN DE 5 ŞEhRİN İÇİNDE YER ALDIğI CİTTASLOW (SAKİN ŞEhİR) hAREKETİNİN GENEL KuRuL TOPLANTISININ 07-10 KASIM 2019 TARİhLERİ ARASINDA KKTC’DE YAPILACAğI BELİRTİLDİ.

mevcut şekli güçlendirerek devam edilme-si gerektiğine vurgu yapıldı.

kktc Belediyeleri ekonomik olarak gÜÇlendirilmeli

Üye Belediyeler toplantısında, TDBB iş-birliğinde KKTC’de bulunan belediyelerin diğer dünya ülkeleri ile daha çok kardeş şehir ilişkisi kurulup somut projeler ger-çekleştirilmesi gerektiğine, Bilgi ve tecrübe paylaşım ve uzman eğitimi programları ile KKTC belediyelerinin gelişmesi için prog-ramlar düzenlenmesi, KKTC belediyele-rinin uluslararası arenada tanınması için uluslararası programlara davet ve dâhil ederek TDBB gibi kurumlar vasıtasıyla ta-nınırlığını arttırmak için gerekli çalışmala-rın yürütülmesine, KKTC belediyelerinin devlet katkısının arttırılması için bele-diyelerin İller Bankası ve benzeri bir ku-rumdan mutlaka yararlandırıp ekonomik olarak güçlendirilmesi gerektiğine, KKTC Belediyeleri olarak yatırım yapılacak arazi-lerle ilgili idari ve siyasi sorunların bir an önce çözüme kavuşturulması gerektiğine, KKTC’nin bazı bölgelerinde bulunan öğ-retmen eksiliğinin giderilmesi gerektiğine değinildi.

tdBB’den kktc’de yaPılacak sakin şeHirler toPlantısına destek

Toplantıda ayrıca, toplamda 25 ülkeden üye şehirlerin bulunduğu, Türkiye’den 17, KKTC’den de 5 şehrin içinde yer aldığı Cit-taslow (Sakin Şehir) hareketinin genel ku-rul toplantısının 07-10 Kasım 2019 tarih-leri arasında KKTC’de yapılacağı belirtildi. Dünyadan yalıtılmış bir toplum ve ülke olan KKTC için böyle hareketler içerisinde yer almasının temsiliyet açısından oldukça önemli olduğu, bu gibi uluslararası ağlar ile KKTC’nin kendini daha iyi ifade edebilme imkânı bulabileceği belirtildi. Bu nedenle KKTC’de yapılacak Sakin Şehirler toplantı-sının çok önemli olduğu, hazırlıklarda belli bir aşamaya gelindiği fakat maddi olarak zorluk çekildiği ve bu noktada TDBB’den maddi olarak katkı beklendiği dile getirildi. Bunun üzerine bir gün sonra yapılan TDBB Yönetim Kurulu toplantısında alınan karar-la Sakin şehirler topkarar-lantısına maddi okarar-larak destek verilmesi kararı alındı.

Türk Dünyası Belediyeler Birliği (TDBB), KKTC Üye Belediyeler Toplantısı karşılık-lı hediyeleşme ve aile fotoğrafı çekimi ile sona erdi.

BAĞCILAR BELEDİYESİ’NDEN