• Sonuç bulunamadı

BEŞİNCİ OTURUM Açılma Saati: 21.09

BAŞKAN: Süreyya Sadi BİLGİÇ (Isparta) BAŞKAN VEKİLİ: İbrahim M ustafa TURHAN (İzmir)

SÖZCÜ: M ehmet Şükrü ERDİ NÇ (Adana) KÂTİP: Emine Nur GÜNAY (Eskişehir)

BAġKAN – Plan ve Bütçe Komisyonumuzun çok değerli üyeleri, çok değerli BaĢbakan yardımcılarımız, kamu kurum ve kuruluĢlarımızın çok değerli bürokratları, basınımızın ve televizyonlarımızın değerli temsilcileri; BaĢkanlık Divanı adına hepinizi saygıyla selamlıyorum.

12‟nci BirleĢimin BeĢinci Oturumunu açıyorum.

Gündemimizde BaĢbakanlık, Millî Ġstihbarat TeĢkilatı, Millî Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği, Diyanet ĠĢleri BaĢkanlığı, Türkiye Ġnsan Hakları Kurumu, Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu bütçe ve kesin hesapları ile SayıĢtay raporları ve ayrıca Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı BaĢkanlığı SayıĢtay raporu bulunmaktadır.

Öncelikle, bürokrat arkadaĢlarımız Komisyon üyelerimize kendilerini tanıtırlarsa…

Buyurun.

(Bürokratlar kendilerini tanıttı) BAġKAN – TeĢekkür ediyorum.

Sunumunu yapmak üzere Değerli BaĢbakan Yardımcımız Sayın Lütfi Elvan‟a söz vermek istiyorum.

Buyurun Sayın Elvan.

Efendim, süreniz otuz dakikadır.

I I I .- SUNUM LAR (Devam)

5.- Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan’ ın, 2fg2016 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı (1/529) ile 2014 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Tasarısı (1/297) hakkında sunumu

BAġBAKAN YARDIMCISI LÜTFĠ ELVAN (Mersin) – Sayın BaĢkan, Plan ve Bütçe Komisyonumuzun çok değerli üyeleri, kamu kurum ve kuruluĢlarımızın değerli mensupları, basınımızın çok değerli temsilcileri; BaĢbakanlık ve bağlı ve ilgili kuruluĢlarımızın 2016 Yılı Merkezî Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı, 2014 Yılı Kesin Hesap Kanunu Tasarısı ve SayıĢtay raporlarının görüĢülmesi vesilesiyle hepinizi saygıyla selamlıyorum.

Öncelikli olarak Milliyetçi Hareket Partisi Genel BaĢkanı Sayın Bahçeli‟ ye geçmiĢ olsun dileklerimi aktarmak istiyorum. Diğer taraftan, Plan ve Bütçe Komisyonunda birlikte çalıĢtığımız; vatanını, milletini, insanı seven Sayın Mevlüt Aslanoğlu‟nu da rahmetle burada anmak istiyorum. “ Allah rahmet eylesin, cenneti mekân eylesin.” diyorum. Çok değerli bir dostumuzdu ve birlikte üç yıldan fazla bu Komisyonda çalıĢtık. Gerçekten çok önemli katkıları oldu ve uzlaĢma yönü son derece güçlü bir arkadaĢımızdı. Bu vesileyle de burada bunu zikretme gereğini duydum.

Değerli üyeler, BaĢbakanlık ve ilgili kurumlarımızın bütçe sunumlarını bir kitapçık olarak sizlere takdim ettik. Uygun görürseniz, zamanın iyi kullanılması adına konuĢmamı özet bilgiler vererek tamamlamak istiyorum; böylece soru-cevap kısmına daha detaylı bilgiler verme imkânımız özellikle o bölümde olacak diye düĢünüyorum.

Sunumuma baĢlamadan önce, Plan ve Bütçe Komisyonunun siz değerli üyelerine çalıĢmalarınızda kolaylıklar diliyorum. EleĢtiri ve önerilerinizin bizler açısından çok büyük bir önem arz ettiğini de burada ifade etmek istiyorum.

BaĢbakanlık olarak görevimiz, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası ve hukuk devleti ilkeleri çerçevesinde BaĢbakan ve Bakanlar Kuruluna Hükûmetin genel siyasetinin yürütülmesinde her türlü desteği sunmak, bakanlıklar arasında etkili bir iĢbirliği ve koordinasyonu sağlamak ve devlet teĢkilatının düzenli ve uyumlu bir Ģekilde iĢlemesine bir anlamda önderlik etmek ve Hükûmet programında yer alan hususları hayata geçirmektir. Bu görevlerimizi ifa ederken, BaĢbakanlık olarak 2023 Türkiye vizyonu, güçlü bir ülke olma vizyonuyla hareket ettiğimizi de ifade etmek istiyorum. Bu vizyon çerçevesinde hazırlanan 2016 yılı bütçemiz bir taraftan milletimize verdiğimiz vaatleri ve eylem planında taahhüt ettiğimiz reformları gerçekleĢtirmeye imkân tanıyan, diğer taraftan da mali disiplin ve bütçe dengesinin gözetildiği bir belge olarak hazırlanmıĢtır.

64‟üncü Hükûmet olarak dünyanın ve ülkemizin değiĢen Ģartları ve 2023 vizyonumuz çerçevesinde, kritik alanlarda yapacağımız reformlarla milletimizin bize verdiği emanete en güçlü Ģekilde sahip çıkacağız. Bugünün ihtiyaçlarına cevap vermenin ötesinde geleceğin Türkiye'sini inĢa etmek için çalıĢacağız. Reformlarımız sonucunda daha özgür, daha demokratik, daha rekabetçi ve insan odaklı bir anlayıĢ içerisinde refahını yükselten ve daha adil bir gelir dağılımına sahip bir Türkiye'ye ulaĢma idealini de sürdüreceğiz. Bu kapsamda 64‟üncü Hükûmet Programı‟ nda açıkladığımız gibi demokratikleĢme ve adalet, eğitim, kamu yönetimi, kamu maliyesi ve reel ekonomide köklü değiĢim ile öncelikli dönüĢüm programları olmak üzere 6 temel alanda reformlarımızı yoğunlaĢtıracağız.

DemokratikleĢme ve adaletle ilgili olarak biraz sonra reformlarımızı aktaracağım. Ancak hükûmetlerimiz döneminde en önemli reform alanlarından biri olarak görmüĢ olduğumuz demokratikleĢme konusunda Türkiye'nin kronikleĢmiĢ pek çok meselesi

milletimizin beklenti ve ihtiyaçları doğrultusunda çözümlenmiĢ, güçlü bir hukuk devleti olma yolunda önemli adımlar atılmıĢtır.

Önümüzdeki dönemde de herkesin inandığı gibi yaĢayabileceği, fikirlerini özgürce ifade edebildiği, refaha katkıda bulunduğu ve refahtan hak ettiği payı aldığı, emniyet ve huzur içerisinde yaĢayan, Ģeffaflığın ve hesap verebilirliğin esas alındığı bir toplum olma yolunda var gücümüzle çalıĢmaya devam edeceğiz.

Önemli reform alanlarımızdan biri tanesi de eğitim. Ġktidarlarımız döneminde eğitim alanındaki temel altyapı ve eriĢim sorunları önemli ölçüde çözülmüĢtür. Eğitim insani kalkınma hedefimizin temelini oluĢturmaktadır. Hükûmet olarak eğitimi uzun vadeli bir bakıĢ açısıyla geleceğimize yatırım olarak kabul ediyor, insanımızın yaĢam kalitesini yükselten, ülkemizin insan kaynağını çağdaĢ, dünya ile rekabet edebilir donanıma kavuĢturan ve hayat boyu süren bir süreç olarak görüyoruz.

Kamu yönetiminde de yine, önemli düzenlemelerimiz yeni dönemde söz konusu olacak. Ġyi iĢleyen, Ģeffaf ve hesap verme sorumluluğu olan kamu yönetimi aynı zamanda ekonominin ve sivil toplumun da geliĢimine öncülük eder. Önümüzdeki dönem, her alanda olduğu gibi, yönetim alanında da kalitenin ön plana çıktığı bir dönem olacaktır. 64‟üncü Hükûmet döneminde de kamu hizmetlerinin adil, etkili, süratli ve kaliteli sunumunu sağlayacak Ģekilde merkezî birimleri daha küçük ama daha etkin bir yapıya dönüĢtüreceğiz ve bu birimlerin performansını artıracağız.

Kamu mali yönetimi de önemli alanlarımızdan bir tanesi, bu alanda da önemli reformlarımız gerçekleĢtirilecek. Bugüne kadar gerçekleĢtirilen yapısal reformlar ve güçlü düzenlemelerle bir yandan ekonominin kırılganlığı azaltılırken, diğer yandan da piyasaların rekabetçi bir ortamda serbestçe iĢleyiĢi sağlanmıĢtır. Son on üç yılda mali disiplinin, güçlü büyüme performansının ve enflasyondaki düĢüĢün eĢ zamanlı olarak gerçekleĢtirilebileceği ortaya konulmuĢtur. Bu baĢarının devam ettirilmesi için kamu kaynaklarının kullanımında verimlilik ve etkinliğin artırılması ve mali disiplinin sağlanması zorunlu hususlardır. Bu çerçevede, çok sayıda tedbir alınmıĢ, ayrıca yapısal reformlar da aĢamalı olarak uygulanmaya baĢlanmıĢtır.

Reel ekonomide köklü dönüĢüm bir baĢka reform alanımız. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da ekonomide hedefimiz güven ve istikrar olacaktır. Önümüzdeki yıllarda sağlayacağımız yüksek büyümenin öncüsü yine özel sektörümüz olacaktır. Hükûmet olarak, özel sektörümüzün önünü açacak politikaları uygulamaya devam edeceğiz. Bunun için makroekonomik istikrarın yanında, mal ve hizmet sektörlerinde verimlilik artıĢlarını getirecek, kaliteyi ve rekabet gücünü artıracak reformlarımızı sürdüreceğiz. Ġsraf ekonomisi yerine verim ekonomisi anlayıĢı için aralıksız çalıĢacağız.

Her alanda olduğu gibi ekonomi alanında da yeni bir döneme giriyoruz. Bu dönemde bir yandan makroekonomik istikrar ve kazanımlarımızı güçlendirirken, diğer yandan da mikroekonomik ve sektörel dönüĢümlere odaklanacağız. Son on üç yılda üst, orta gelir grubuna yükselttiğimiz ülkemizin, yüksek gelir grubu ülkeler arasına girmesi temel amacımızdır.

Ekonomimizin rekabet gücünün artırılması ile iĢ ve yatırım ortamının iyileĢtirilmesine de büyük önem vermekteyiz. Hükûmet olarak istikrarlı ve yüksek büyüme için kamu ve özel kesim yatırımlarını birbirini tamamlayacak Ģekilde bütünsel bir bakıĢ açısıyla ele almaya devam edeceğiz. Bu perspektifle, kamu yatırımlarıyla eĢ zamanlı yürüttüğümüz yatırım ortamının iyileĢtirilmesine yönelik politikalarımızla, özel sektör yatırımlarının önünü açmayı ve bu yatırımları teĢvik etmeyi sürdüreceğiz. Bu kapsamda, kamu yatırımlarını bölgeler arası geliĢmiĢlik farklarını azaltmada ve bölgesel geliĢme potansiyelini değerlendirmede etkili bir araç olarak kullanacağız.

Bildiğiniz gibi, biz Hükûmet eylem planımızı açıkladık. Bu eylem planımızda 44 adet vaadimiz ve çok sayıda reformumuz yer almakta. Bu bir yıllık eylem planımız. Bu 44 vaadimizin Ģu ana kadar yüzde 66‟sını gerçekleĢtirmiĢ durumdayız. Reformlara yönelik ise üç aylık süreçte gerçekleĢtirmemiz gereken reformların yüzde 30‟unu Ģu an itibarıyla gerçekleĢtirmiĢ durumdayız.

Reform paketine baktığımızda, demokratikleĢme ve adalet alanında, cemevlerine hukuki statü tanınması, Roman vatandaĢlarımızın sorunlarının çözümüne yönelik somut adımlar atılması, kiĢisel verilerin korunması ki bu yasa tasarısı Meclisimize intikal etmiĢ durumdadır, Avrupa Birliğine uyum açısından da ve vize muafiyeti açısından da bir an önce çıkarmamız gereken yasal düzenlemelerden de biridir. Yine, darbe dönemlerinden kalan mevzuatın gözden geçirilerek antidemokratik hükümlerin kaldırılması bir baĢka önemli reform alanımızdır. Bu alana yönelik çalıĢmalarımızı tamamladık, önümüzdeki günlerde muhalefet parti yöneticilerine hangi alanlarda özellikle antidemokratik uygulamalar var, yasa tasarılarında ne tür hususlar söz konusu, bunları kendilerine aktaracağız ve muhalefet partilerinin görüĢlerini de bu çerçevede alacağız.

Yine, insan hakları korunma mekanizmalarının daha da etkinleĢtirilmesi ki bu alana ilave olarak ayrımcılıkla mücadeleye yönelik bir tasarımız var. Bu da Avrupa Birliğine uyum çerçevesinde hazırlamıĢ olduğumuz bir tasarı. Ġnsan Hakları Kurumuna yeni bir görev vereceğiz; ayrımcılıkla mücadele konusunda da bu kurum bu görevi üstlenecek ve kurumun adını da “Ġnsan Hakları ve EĢitlik Kurumu”na dönüĢtüreceğiz. Muhtemelen önümüzdeki hafta içerisinde yasa tasarısı Meclise sevk edilmiĢ olacak.

Yine, bilirkiĢilik müessesesinin yeniden ele alınması ve bununla ilgili bir yasa tasarısı hazırlanması gündemimizde olan hususlardan bir tanesi. Bununla ilgili de çalıĢmalarımızı tamamladık, önümüzdeki günlerde bilirkiĢilik müessesesine yönelik yasa tasarımızı Türkiye Büyük Millet Meclisine sevk edeceğiz.

ĠĢ mahkemelerinin özellikle yapısı ve iĢleyiĢiyle ilgili sorunlarımız var. Bu sorunlara hepimiz vâkıfız. Dolayısıyla iĢ mahkemelerini de gözden geçiren bir düzenlemeyi hayata geçireceğiz.

Adli ve idari yargıda istinaf mahkemelerinin faaliyete geçmesini yine bu dönemde sağlayacağız.

Ülke genelinde özellikle yargılama sürelerinden çok Ģikâyet ediyoruz, yargılama sürelerinin daha da kısaltılması, hatta ortalama tamamlama sürelerinin belirlenmesine yönelik bir çalıĢmayı baĢlattık, bunu da kısa bir süre içerisinde sonuçlandıracağız.

Yine, yeni bir seçim kanunu ve siyasi partiler kanunuyla ilgili çalıĢmalarımızı Adalet Bakanlığımız sürdürüyor.

Hukuki yardım yani himaye sigortasının altyapısını oluĢturacağız. Birçok geliĢmiĢ ülkede ve Avrupa Birliği ülkelerinde uygulanan bir sistem. Bununla ilgili de çalıĢmalarımızı sürdürüyoruz.

Noterlik sistemini yeniden yapılandıracağız.

Yine, Yüksek Mahkeme üyeliğinin makul sürelerde sınırlandırılmasına yönelik bir düzenlemeyi hayata geçirmeyi planlıyoruz.

Kamu yönetimi ve Ģeffaflık alanında ise önemli düzenlemelerimiz söz konusu olacak.

Siyasi Etik Kanunu‟nun çıkarılması, siyasetin finansmanında Ģeffaflığın artırılması, imar planı değiĢikliği sonucunda ortaya çıkacak değer artıĢından kamunun pay alması, yine, siber güvenliğe iliĢkin yasal bir düzenlemenin yapılması, özellikle e-devletin tek bir çatı altında toplanmasını sağlayacak olan Dijital Türkiye Projesi‟nin hayata geçirilmesi ki vatandaĢlarımızın tüm taleplerinin, ihtiyaçlarının sanal ortamda karĢılanmasını hedefliyoruz. Bununla ilgili de çalıĢmalarımız devam ediyor.

Yine, kamu yönetimine yönelik olarak kamu personel rejimi reformunu da bu bir yıllık süreçte hayata geçirmeyi planlıyoruz.

Sosyal politikalar ve çalıĢma hayatıyla ilgili olarak özellikle çalıĢma hayatına esneklik sağlayacak bir düzenlemeyi önümüzdeki günlerde Türkiye Büyük Millet Meclisine sevk edeceğiz.

Yine, Avrupa Birliği norm ve standartlarında özel istihdam bürolarının faaliyetlerinin daha da geniĢletilmesine yönelik bir düzenlememiz söz konusu olacak.

Kıdem tazminatı hususu yıllardan beri konuĢulan ancak bir türlü çözüme ulaĢılamayan hem iĢçi kesiminin hem de iĢveren kesiminin Ģikâyetçi olduğu bir husus. Bu konuya yönelik olarak da bir düzenlememiz söz konusu olacak.

Eğitim alanına gelince, eğitimde de önemli reformlarımız söz konusu olacak. Özellikle eğitim müfredatının günün koĢullarına ve çağın gereklerine uygun hâle gelebilmesi için eğitim müfredatını gözden geçireceğiz ve çocuklarımızın, gençlerimizin kendi taleplerine, kendi isteklerine uygun olabilecek esnek bir yapıyı hayata geçirmeyi planlıyoruz. Dolayısıyla, özellikle derslere yönelik opsiyonlu bir sistemin hayata geçirilmesini hedefliyoruz. Seçmeli ders sayısının artırılmasını kısaca burada hedefliyoruz.

Yine, Yükseköğretim Kanunu‟nda bir değiĢiklik yapacağız. Yükseköğrenim kalite kurulunu oluĢturmak istiyoruz.

Bunun dıĢında, özellikle öğretmenlerimize yönelik bir öğretmen stratejisini hayata geçireceğiz, bununla ilgili çalıĢmalarımız tamamlandı. Özellikle öğretmenlerimizin günün koĢullarına uygun bir bilgi altyapısına sahip olmasına yönelik olarak da bir öğretmen akademisi kuracağız ve bu akademide sürekli olarak öğretmenlerimizin bilgilerini güncelleyen, güncelleĢtiren bir altyapıyı oluĢturmuĢ olacağız.

Diğer taraftan, meslek liselerine yönelik yeni düzenlemelerimiz olacak. Bildiğiniz gibi, sadece organize sanayi bölgesinde iĢ adamları tarafından yapılan yatırımlara destek sağlanıyor ve öğrenci baĢına bir destek mekanizması oluĢturuluyor mevcut sistemde ama önümüzdeki dönemde organize sanayi bölgesi dıĢında da meslek lisesi yapmak isteyen iĢ adamlarımıza destek sağlayacağız ve meslek liselerinin sayısını elbette artırmak istiyoruz.

En önemli sorun alanlarımızdan bir tanesi eğitim-istihdam iliĢkisi. Özellikle arz ile talep arasındaki dengesizliği ortadan kaldıran ve piyasanın istekleri ve talepleri doğrultusunda bir eğitim ve öğretim sisteminin oluĢturulması son derece önem arz eden bir husus. Bu alana yönelik olarak da çalıĢmalara baĢladık. Önümüzdeki günlerde yine sizlere bu alana yönelik çalıĢmalarımız hakkında daha detaylı bilgi verme imkânına kavuĢacağız.

Sosyal politikalar alanında özellikle aile sosyal destek programının altyapısının tamamlanması ve uygulamasının baĢlatılmasını inĢallah bu bir yıllık süreçte gerçekleĢtireceğiz. Sosyal yardım sistemini tek bir çatı altında toplayan bir sosyal yardım kanununu yine hayata geçireceğiz.

ĠĢ uyuĢmazlıkları ki önemli, gerçekten iĢ dünyamız için önem arz eden sorunların baĢında geliyor. Bu alana yönelik olarak ise alternatif çözüm yöntemlerinin hukuk sistemimize kazandırılması için yine düzenlemelerimiz söz konusu olacak.

UyuĢturucuyla mücadele, çocuk haklarının en geniĢ hukuki çerçevede korunması gibi alanlarda da yine düzenlemelerimiz olacak.

Ekonomik ve mali alanda ise vergi beyannameleriyle sosyal güvenlik bildirgelerinin birleĢtirilmesi ki iĢ dünyası tarafından sıkça talep edilen bir husus. Bunu da hayata geçireceğiz.

Yeni gelir vergisi kanunu çıkaracağız. Yine Vergi Usul Kanunu‟nun güncellenmesi sağlanacak. Gümrüklerde tek pencere sisteminin uygulamaya konulmasını da gerçekleĢtireceğiz.

Vergi mevzuatının gözden geçirilerek enerji verimliğini teĢvik eden vergisel düzenlemelerin yapılması ve binalardaki enerji verimliliğinin desteklenmesine yönelik de düzenlemelerimiz olacak.

Yatırım ortamının iyileĢtirilmesine yönelik de önemli düzenlemelerimiz söz konusu olacak. Yatırım ortamının iyileĢtirilmesine yönelik bildiğiniz gibi geçtiğimiz dönemde Ekonomi Bakanının baĢkanlığında müsteĢarlardan oluĢan bir kurul vardı. Biz bu kurulun yapısını değiĢtiriyoruz. Benim BaĢkanlığımda, bir BaĢbakan Yardımcısı baĢkanlığında bakanlardan ve ilgili meslek örgütlerinin baĢkanlarından oluĢan bir yapıya dönüĢtürüyoruz. Burada TOBB, TÜSĠAD, MÜSĠAD, TĠM, YASED gibi kurumların baĢkanları da bu kurulun doğrudan üyesi olacak ve yatırım ortamının iyileĢtirilmesine yönelik kararlar da bu kurulda alınacak.

Yine bu alanda enerji ve lisans ruhsat izin iĢlemlerinin kolaylaĢtırılması gibi, Ģirketlerin özellikle tasfiye iĢlemlerinin kolaylaĢtırılması gibi pek çok alanda da yine yatırım ortamının iyileĢtirilmesine yönelik düzenlemeler söz konusu olacak.

Ben burada reformlarla daha fazla zamanınızı almak istemiyorum. Ancak soru ve cevap kısmında sorularınızı cevaplandırabilirim diye düĢünüyorum.

Çok fazla detaya girmeden yine BaĢbakanlığımızın ve ilgili birimlerin 2014 yılı kesin hesabıyla 2016 yılı bütçesi konusunda da çok genel bazı bilgiler vermek istiyorum.

BaĢbakanlığımızın 2014 yılı gideri 2 milyar 310 milyon 918 bin 50 Türk lirası olarak gerçekleĢmiĢtir. 2015 yılı gider gerçekleĢmesi ise 2,4 milyar olarak gerçekleĢmiĢtir. BaĢbakanlık bütçesi 2016 yılında yaklaĢık 1,3 milyar lira olarak teklif edilmiĢtir.

MĠT MüsteĢarlığımıza gelince, MĠT MüsteĢarlığımızın 2016 yılı bütçesi için öngörülen rakam yaklaĢık 1,6 milyar liradır. Bir önceki yıla göre yüzde 47‟lik bir artıĢ söz konusudur. Özellikle burada sermaye giderlerinde bir artıĢ vardır. MĠT MüsteĢarlığı için yeni bir bina yapılıyor. Dolayısıyla da ödenekte bu anlamda bir artıĢ söz konusudur.

Millî Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliğine baktığımızda, kurumun 2014 yılı baĢlangıç ödeneği 20 milyon lira, gerçekleĢme yaklaĢık 21 milyon lira olmuĢtur. AĢağı yukarı gerçekleĢmede yüzde 5‟lik bir artıĢ söz konusudur. Yine Millî Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliğimizin 2015 yılı baĢlangıç ödeneği 22 milyon lira olup yıl sonu itibarıyla gerçekleĢme ise yine aĢağı yukarı aynı mertebede olmuĢtur. Millî Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliğinin 2016 yılı bütçesi ise yüzde 13,8 oranında artarak 25 milyon 702 bin lira olarak teklif edilmiĢtir.

Diyanet ĠĢleri BaĢkanlığımıza gelince, Diyanet ĠĢleri BaĢkanlığımız da 2014 yılı gerçekleĢmesi 5,7 milyar lira, 2015 yılı gerçekleĢmesine baktığımızda 6 milyar liralık bir gerçekleĢme görülmüĢtür. 2016 yılı teklifimiz ise yaklaĢık 6,5 milyar liralık bir teklif öngörülmüĢtür. Burada özellikle yüzde 12,8‟lik bir artıĢ söz konusudur. Bu artıĢın önemli bir kısmı personel giderleri için öngörülen ilave ödemelerdir.

Ġnsan Hakları Kurumuna gelince, Ġnsan Hakları Kurumumuzun 2014 yılı gerçekleĢmesi 1,1 milyon lira, 2015 yılı 1,7 milyon lira, 2016 yılı için öngörülen, teklif edilen miktar ise 5 milyon 957 bin Türk lirası olarak teklif edilmiĢtir.

Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı bütçesine yönelik olarak ise Ģunu ifade edeyim: 2015 yılın da BaĢbakanlık bütçesinden 40 milyon lira tahsis edilmiĢ, 2016 yılında Ajansa tahsis edilen kaynak yüzde 6,25 oranında artırılarak 42 milyon 500 bin TL‟ ye yükselmiĢtir.

Benim sunuĢum bu kadar.

Ben hepinizi saygıyla selamlıyorum.

BAġKAN – TeĢekkür ediyorum Sayın BaĢbakan Yardımcım.

Sayın BaĢbakan Yardımcımız Sayın Numan KurtulmuĢ, buyurun efendim.

6.- Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş’ un, 2016 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı (1/529) ile 2014 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Tasarısı (1/297) hakkında sunumu

BAġBAKAN YARDIMCISI NUMAN KURTULMUġ (Ordu) – Sayın BaĢkan, Plan ve Bütçe Komisyonumuzun değerli üyeleri, değerli arkadaĢlarım; hepinize iyi akĢamlar diliyorum. Bu yoğun bütçe mesaisi için Allah kolaylık versin, kolay gelsin diyorum.

ĠnĢallah, bugün geçireceğimiz, tartıĢacağımız konularda da güzel bir müzakere yaparak hayırlı sonuçlar almak mümkün olur.

Bendeniz 64‟üncü Hükûmetin kuruluĢuyla birlikte basın yayın kuruluĢlarından sorumlu BaĢbakan Yardımcısı olarak görev aldım. Görev aldığımız bu süre içerisinde öncelikli olarak meslek kuruluĢları baĢta olmak üzere yazılı, görsel ve sosyal medyayla ilgili bütün kuruluĢlarla yakın diyalog içerisinde mesleki sorunların çözülmesi alanında çalıĢmalarımızı baĢlattık. Bu konuda süreç içerisinde siz değerli Parlamento üyelerinin de gerek iktidar partisinden gerek muhalefet partilerinden arkadaĢlarımızın da sürece katkı vermesini, samimi destekleriyle bu konuda mevcut durumumuzu daha ileriye götürmek için iĢbirliğine hazır olduğumuzu da ifade etmek isterim.

Benim burada bugün tartıĢacağım iki kuruluĢ var, bunlardan birisi Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü, bir diğeri ise doğrudan bize bağlı olmayan ama iliĢkili kuruluĢ olan RTÜK‟tür. Bununla ilgili genel bilgileri sizlerle paylaĢıp sonra mümkün olduğu kadar kısa süre içerisinde bitirerek sizin sorularınız ve katkılarınızla konuyu daha yakından irdelemek mümkün olur.

Bilindiği gibi, Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü Türkiye Cumhuriyeti‟ mizin en eski kurumlardan birisidir. Mustafa Kemal Atatürk‟ün cumhuriyetimizin kuruluĢuyla birlikte bizzat kendisinin el yazısıyla kaleme aldığı 6 sayılı Kanun‟la kurulmuĢ, o günkü adı “Matbuat ve Ġstihbarat Müdüriyet-i Umumiyesi” olarak kurulmuĢ. Daha sonra çeĢitli değiĢiklikle birlikte bugüne kadar

Bilindiği gibi, Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü Türkiye Cumhuriyeti‟ mizin en eski kurumlardan birisidir. Mustafa Kemal Atatürk‟ün cumhuriyetimizin kuruluĢuyla birlikte bizzat kendisinin el yazısıyla kaleme aldığı 6 sayılı Kanun‟la kurulmuĢ, o günkü adı “Matbuat ve Ġstihbarat Müdüriyet-i Umumiyesi” olarak kurulmuĢ. Daha sonra çeĢitli değiĢiklikle birlikte bugüne kadar

Benzer Belgeler