• Sonuç bulunamadı

7. TARTIŞMA ve SONUÇ

7.2. Basit Hatalar ile Teknik Performans Arasındaki İlişki

Erkek oyuncular ile kızlar karşılaştırıldığında kızlar kısa servisi daha az kullanır. Çünkü arka kort bölgesine gidişleri erkekler kadar iyi değildir ve file önü bölgesine oynamayı çok tercih etmezler (Larsen, 2006). Bu çalışmada erkek ve kız badmintoncuların kısa servis ile basit hataları arasında anlamlı ilişki görülmemiştir. (p<0,05). Seth (2016) tarafından kız badmintoncular ile yapılan araştırmada kısa servis ile oyun performansı arasında pozitif yönlü anlamlı ilişki bulunmuştur.

Çalışmamızda erkeklerde yüksek servis isabet artışı ile B.K.T.S.Y (r=-,975; p<0,01) ve H.F.O.K’ nin (r=-,975; p<0,01) anlamlı olarak azaldığı görülmüştür. Kızlarda yüksek servis ile basit hatalar arasında anlamlı ilişki bulunmamıştır (p<0,05). Seth (2016) tarafından kız badmintoncular ile yapılan bezer çalışmada yüksek servis ile oyun performansı arasında pozitif yönlü anlamlı ilişki bulunmuştur. Clear tekniği, müsabakalarda en çok kullanılan tekniklerin başında gelir. Yapılan bir çalışmada maç genelinde 444,3±101,1 vuruş gerçekleştirilmiş ve clear vuruş sayısı 118,0±32,4 olarak bulunmuştur (Abdullahi ve Coetzee, 2017). Bu çalışmada erkeklerde clear tekniği isabet artışı ile H.F.O.K anlamlı olarak azalırken (r=-,900; p<0,05), kızlarda clear tekniği isabet artışı ile K.T.S (r=-,727; p<0,05) ve H.A.K’ nin (r=-,695; p<0,05) anlamlı olarak azaldığı bulunmuştur. Seth (2016) tarafından yapılan araştırmada kız badmintoncuların clear tekniği ile oyun performansı arasında pozitif yönlü anlamlı ilişki bulunmuştur.

Drop tekniği, özellikle rakibin iyi savunma pozisyonu aldığı ve smaç vuruşlarını beklediği anlarda, rakip oyuncuyu ön bölgeye çekerek sayı kazanmak, rakibi zorlamak ve savunma pozisyonunu bozmak için kullanılır (Loi ve Kassim, 2014).

58

Bu çalışmada erkeklerde drop tekniği isabet artışı ile T.H (r=-1,000; p<0,01), H.A.K (r=-,900; p<0,05) ve H.F.A.K’ nin (r=-,900; p<0,05) anlamlı olarak azaldığı bulunmuştur. Kızlarda drop tekniği isabet artışı ile K.T.S (r=-,890; p<0,01), H.A.K (r=-,815; p<0,01) ve H.A.A.K (r=-,815; p<0,01) değerlerinin anlamlı olarak azaldığı bulunmuştur.

Erkeklerde smaç tekniği isabet artışı ile K.T.S’ nin azaldığı görülmüştür (r=-,900; p<0,05). Kızlarda smaç tekniği ile basit hatalar arasında ilişki görülmemiştir (p<0,05). Kız oyuncuların erkeklere göre smaç tekniği kullanma tercihleri daha düşüktür. Çünkü erkek oyuncular kızlarda göre %20 daha iyi bir fiziksel kapasiteye sahiptir (Larsen, 2006).

Sonuç olarak, erkek badmintoncuların fiziksel performans seviyesi ile müsabakada yaptıkları basit hatalar arasındaki ilişki incelendiğinde, alt ekstremite patlayıcı kuvvet artışı ile toplam hatalarda (T.H), ön kort bölgesinde yapılan hatalarda (H.Ö.K), toplam file hatalarında (T.F.H) ve orta kort bölgesinde yapılan file hatalarında (H.F.O.K) anlamlı azalma, süratteki artış ile orta kort bölgesinde yapılan file hatalarında (H.F.O.K), reaksiyon süratindeki artış ile orta kort bölgesinde yapılan aut hatalarında (H.A.O.K), esneklik artışı ile arka kort bölgesinde yapılan aut hatalarında (H.A.A.K), sırt kuvveti artışı ile ön kort bölgesinde yapılan file hatalarında (H.F.Ö.K) anlamlı azalma bulunmuştur (p<0,05). Diğer taraftan, vücut ağırlığı artışı ile arka kort bölgesinde yapılan hatalarda (H.A.K) ve toplamda yapılan aut hatalarında (T.A.H), pençe kuvveti artışı ile arka kort bölgesinde yapılan hatalarda (H.A.K) ve toplamda yapılan aut hatalarında (T.A.H) anlamlı artış görülmüştür (p<0,05). Teknik performansları ile müsabakada yaptıkları basit hatalar arasındaki ilişki incelendiğinde, yüksek servis isabet artışı ile basit hataların kaybedilen toplam sayıdaki yüzdesi (B.K.T.S.Y) ve orta kort bölgesinde yapılan file hatalarında (H.F.O.K), clear tekniği isabet artışı ile orta kort bölgesinde yapılan file hatalarında (H.F.O.K), drop tekniği isabet artışı ile toplam hatalarda (T.H), arka kort bölgesinde yapılan hatalarda (H.A.K) ve arka kort bölgesinde yapılan file hatalarında (H.F.A.K), smaç tekniği isbet artışı ile kaybedilen toplan sayılarda (K.T.S) anlamlı azalma bulunmuştur (p<0,05).

59

Kız badmintoncuların fiziksel performans seviyesi ile müsabakada yaptıkları basit hataları arasındaki ilişki incelendiğinde, bacak kuvveti artışı ile toplam hatalarda (T.H), arka kort bölgesinde yapılan hatalarda (H.A.K), arka kort bölgesinde yapılan aut hatalarında (H.A.A.K), arka kort bölgesinde yapılan file hatalarında (H.F.A.K) ve toplam file hatalarında (T.F.H) anlamlı azalma bulunmuştur (p<0,05). Diğer taraftan, boy uzunluğu artışı ile orta kort bölgesinde yapılan aut hatalarında (H.A.O.K) anlamlı artış görülmüştür (p<0,05). Teknik performansları ile müsabakada yaptıkları basit hatalar arasındaki ilişki incelendiğinde, clear tekniği isabet artışı ile kaybedilen toplan sayılarda (K.T.S) ve arka kort bölgesinde yapılan hatalarda (H.A.K), drop tekniği isabet artışı ile kaybedilen toplan sayılarda (K.T.S), arka kort bölgesinde yapılan hatalarda (H.A.K) ve arka kort bölgesinde yapılan aut hatalarında (H.A.A.K) anlamlı azalma bulunmuştur.

7.3. Öneriler

• Badmintonculara yönelik basit hata analizi ve takibi yapılmalıdır.

• Erkek sporcularda pliometrik antrenmanlara daha fazla önem verilmelidir. • Kız sporcularda bacak kuvveti çalışmalarına daha fazla önem verilmelidir. • Erkeklerde, drop, clear ve smaç çalışmalarına ağırlık verilmelidir.

• Kızlarda drop ve clear çalışmalarına ağırlık verilmelidir.

• Benzer çalışmalar daha üst yaş gruplarında ve daha geniş kapsamlı olarak yapılmalıdır.

60

8. KAYNAKLAR

Abdullahi Y, Coetzee B. Notational singles match analysis of male badminton players who participated in the African badminton champiosnship. Int J Perform Anal Sport. 2017;17(1-2): 1-16.

Abian P, Castanedo A, Feng XQ, Abian-Vicen J. Notational comparison of men’s singles badminton matches between Olympic Games in Beijing and London. Int J Perform Anal Sport. 2014;14: 42-53.

Abian-Vicen J, Castanedo A, Abian P, Sampetro J. Temporal and notational comparison of badminton matches between men’s singles and women’s singles. Int J Perform Anal Sport. 2013;3(2): 310-320.

Akandere M. 17-22 yaş grubu kız sporcuların esnekliklerinin geliştirilmesinde statik ve dinamik gerdirme egzersizlerin etkisi. Selçuk üniversitesi beden eğitimi ve spor bilimleri dergisi. 1999;l(1): 10-11.

Akgün N. Egzersiz ve spor fizyolojisi. 5. Baskı, 2. Cilt, İzmir: Ege Üniversitesi Basımevi; 1994, s: 309.

Arya D, Kumar S. Relationship between psychological skills and badminton skills performance. International journal of physical education, sports and health. 2015;2(1): 288-290.

Büyükipekci S. Bayan Voleybolcularda Reaksiyon Zamanı, Çeviklik ve Anaerobik Performanstaki Değişimlerin Sezon Süresince İncelenmesi. S.Ü. Sağlık Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 2010, Konya, (Danışman: Yrd. Doç. Dr. H Taşkın). Başer O. 12-15 Yaş Grubu Badminton Oyuncularının Patlayıcılık Özelliklerinin İncelenmesi. S.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 2003, Sakarya (Danışman: Yrd. Doç. Dr. İ Gülmez).

Bompa TO. Theory and methodology of training. Çeviren: Keskin İ, Tuner AB. Antrenman Kuramı ve Yönetimi. Bağırgan Yayımevi, Ankara; 1998.

61

BWF, Wright L, eds. BWF coaches’ manual level 1. Kuala Lumpur, Malaysia: Badminton World Federation; 2011.

Cabello-Manrique D, Gonzalez-Badillo JJ. Analysis of the characteristics of competitive badminton. British journal of sports medicine. 2003;37: 62–66.

Campos FAD, Daros LB, Mastrascusa V, Dourado AC, Stanganelli LCR. Anthropometric profile and motor performance of junior badminton players. Brazilian journal of biomotricity. 2009;3(2): 146-151.

Chin M, Steininger K, So RCH, Clark C, Wong ASK. Physiological profiles and sport specific fitness of Asian elite squash players. British journal of sports medicine. 1994;29(3): 158-164.

Cosan F, Demir G, ed. Sporda atletik hazırlığın denetimi ve değerlendirilmesinde yenilikçi yaklaşımlar. Razgrat-Bulgaria: Razgrat-polygraph Ltd; 2016.

Coşan F, Demir A, Mengütay S, ed. Türk çocuklarının fiziki uygunluk normları. İstanbul: Olimpiyat Oyunları Hazırlık ve Düzenleme Kurulu Eğitim Yayınları; 2002. Cümşütoğlu RM, Kale R. Uçan tüytop badminton. İstanbul: Başak Ofset; 1994, 1- 4, 27, 29.

Demir H. 12-16 Yaş Erkek Badmintoncularda Kuvvet Antrenmanlarının Aerobik Güce Etkisi. S.Ü. Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 1996, Konya (Danışman: Prof. Dr. H Erer).

Duygul M. (2005). Hentbol, Voleybol ve Futbol Üniversite Takımlarının Bazı Motorik ve Antropometrik Özelliklerinin Başarıya Olan Etkilerinin Karşılaştırılması. O.M.Ü. Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Samsun, (Danışman: Yrd. Doç. Dr. E Tutkun).

Elliot BC, Ackland TR, Blanksyb BA, Hood KP, Bloomfield J. Profiling junior tennis players part 1: morphological, physiological and psychological normative data. Australian journal of science and medicine in sport. 1989;21(3): 14-21.

62

Ergin R. 9-14 Yaş Grubu Badmintoncuların Çeviklik, Reaksiyon Zamanı ve Dengelerinin İncelenmesi. O.M.Ü. Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 2016, Samsun (Danışman: Prof. Dr. SA Ağaoğlu).

Ertem Uslu A. Üniversitelerarası Müsabakalarda Süper Lig Kategorisinde Oynayan Badmintoncularda Antropometrik ve Fiziksel Özelliklerin Çeviklik ve Esneklik Yeteneği ile İlişkisi. C.Ü. Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 2015, Sivas (Danışman: Yrd. Doç. Dr. A Otağ).

Gahlot P. Study on physiological characteristics of elite and sub-elite male badminton players of Delhi region. International research journal of management sociology & humanity. 2016;7(1): 209-214.

Gao R.Y. A Comparison Between Talent Identification and Development (TID) for Badminton in China and the UK. The University of Stirling. Master of Philosophy. Faculty of Health Sciences and Sport, 2007.

Grice, T. Badminton steps to success. 2 nd ed., Champaign, IL: Human Kinetics; 2008

Heyward VH. Advenced fitness assessment and exercise prescription. 4th ed. Champaign IL: Human Kinetics; 2002.

Groppel JL, Roetert EP. Applied physiology of tenis. Sport medicine. 1992;14(4): 260-268.

Güçlüöver A. Genç milli Badmintoncular ile Amatör Badmintoncuların Bazı Güç, Kuvvet ve Çeviklik Özelliklerinin Analizi. K.Ü. Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 2012, Kırıkkale (Danışman: Prof. Dr. A Kutlu).

Gülmez İ. Her yönüyle badminton. Ankara: Nüve Yayıncılık; 2007, s: 70.

Günay M, Tamer K, Cicioğlu İ. Spor fizyolojisi ve performans ölçümü. Ankara: Gazi Kitapevi; 2006, s: 463.

63

Hazar F. Badmintonda Çevikliğin Performansa Etkisi ve Geliştirilmesine Yönelik Antrenman Uygulamaları. M.Ü. Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Doktora Tezi, 2005, İstanbul (Danışman: Yrd. Doç. Dr. A Kızılet).

Heller J. Physiological profiles of elite badminton players aspects of age and gender. Br J Sports Med. 2010;44(17): 1-13.

Hicks V. The how to of badminton from player to teacher. US: 1973; p: 40-44. Hughes MG. Physiological demands of training in elite badminton players. In: Reilly T, Hughes M, Lees A, editors. Science and Racket Sports. 2 nd ed. London: E and FN Spon;1995, 38-43.

Izen JA. Encyclopedia of sport sciences and medicine. New York: Macmillan; 1971. Jaworski J, Lech G, Zak M, Madejski E, Szczepanik K. The level of selected coordination abilities in badminton players at various ages and sport skill levels as compared to non-athletes. Baltic journal of health and physical activity. 2017;9(3): 33-43.

Johnson BL, Nelson KN. Practical measurements for evaluation in physical education. New York: Macmillan; 1986.

Kafkas ME. Yıldız Erkek Milli ve Amatör Badmintoncuların Bazı Fiziksel, Fizyolojik ve Antropometrik Parametrelerinin Karşılaştırılması. İ.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 2008, Malatya (Danışman: Yrd. Doç. Dr. C Taşkıran).

Kamar A. Sporda yetenek beceri ve performans testleri. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım; 2003, s: 31.

Karaca F. 10-14 Yaş Erkek Futbolcu ve Badmintoncularda Bazı Fiziksel Fizyolojik ve Biyomotorik Özelliklerinin Karşılaştırılması. D.Ü. Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 2012, Kütahya (Danışman: Yrd. Doç. Dr. A Şentürk).

64

Karatosun H. Antrenmanın fizyolojik temelleri. Isparta: Tuğra Ofset; 2008, s: 52, 83, 85, 91, 97.

Kraemer WJ, Fleck SJ. Strength training for young athletes. 2 nd. Champaigng, IL: Human Kinetics; 2005, p: 1-3.

Kwan M, Cheng CL, Tang WT, Rasmussen J. Measurement of badminton racket deflection during a stroke. Sports Eng. 2010;12(3): 143-53.

Kayıhan G. (2007). Ankara Polis Koleji Öğrencilerinin Fiziksel Uygunluk Düzeylerinin Değerlendirilmesi. A.Ü. Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Ankara, (Danışman: Prof. Dr. G Ersöz).

Lancaster S, Teodorescu R. Athletic fitness for kids. USA: Human Kinetics; 2008. Larsen K. Badminton Europe coach education level one. Denmark: Broendby; 2006, p: 24, 29, 30, 42.

Larsen K. Badminton Europe coach education level two. Denmark: Broendby; 2006, p: 30.

Lieshout KAV, Lombard AJJ. Fitness profile of elite junior badminton players in South Africa. Afr Phys Health Educ Recreat Dance. 2003;9(3): 114–20.

Lin H, Tong TK, Huang C, Nie J, Lu K, Quach B. Specific İnspiratory muscle warm-up enhances badminton footwork performance. Appl Physiol Nutr Metab. 2007;32(6): 1082-1088.

Loi LY, Kassim M. Malaysia’s badminton top men’s singles player performance. Zulfaqar Int J Def Sci Eng Tech. 2014;1: 33-42.

Macdougal JD, Deutsch H, Hamilton N. Physiological testing of the high performance athlete. Champaing, lllnios: Human Kinetics; 1991.

Mahoney CA, Sharp NCC. The phyciological profile of elite junior squash players. In: Reilly T, Hughes M, Lees A, eds. Science and Racket Sports. London: E and FN Spon; 1995, p: 76-80.

65

Mahulkar SS. Relationship of strength and flexibility with skill performance in badminton players. International journal of physical education, sports and health. 2016;3(5): 38-40.

Martens R. Success coaching. Çeviren: Büyükonat T. Başarılı Antrenörlük. Beyaz Yayınları, İstanbul; 1997, s: 141-142.

Meenu. Relationship between motor abilities and clear skill level of Delhi badminton players. International journal of physical education, sports and health. 2015;2(2): 119-123.

Moran GT, McGlynn G. Dynamics of strenght training and conditioning. 3 rd ed. New York: McGraw-Hill; 2000, p: 1-2.

Muratlı S. Çocuk ve spor. 2. baskı, Ankara: Nobel Yayın Dağıtım; 2007, s: 149, 163, 206.

Muratlı S, Şahin G, Kalyoncu O. Antrenman ve müsabaka. Antalya: 2005.

Müniroğlu S, Özkan A, Köklü Y, Alemdaroğlu U, Eyuboğlu E. 6-12 Yaş grubu çocukların gelişim dönemleri, fiziksel uygunlukları ve fiziksel aktivite. Ankara: Ankara Üniversitesi Basımevi; 2009.

Smith NJ. Health care for young athletes. USA: USA Aced of PED; 1983.

Omosegaard BO. Physical training for badminton. Denmark: Malling Beck; 1996, p: 3-32.

Ooi CH, Tan A, Ahmad A, Kwong KW, Sompong R, Ghazali KA, Liew SL, Chai WJ, Thompson MW. Physiological characteristics of elite and sub-elite badminton players. Journal of sport science. 2009;27(14): 1591-1599.

Özbarış B. Lise Düzeyinde Lisanslı Badminton Oyuncularının 1997 Yılı Balkan Şampiyonası Türkiye Badminton Milli Takım Oyuncularıyla Bazı Fiziksel ve Spormotorik Özellikler Bakımından Karşılaştırılması. K.T.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 2009, Trabzon (Danışman: Prof. Dr. R Kale).

66

Özgür B. 10-14 Yaş Kız ve Erkek Türk Badmintoncularının Fiziki Gelişim ve Fiziki Uygunluk Parametrelerinin Değerlendirilmesi. M.Ü. Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 2010, İstanbul (Danışman: Yrd. Doç. Dr. F Coşan).

Özer K. Fiziksel uygunluk. 2. Baskı, İstanbul: Nobel Yayın Dağıtım; 2006, s: 164. Phomsoupha M, Laffaye G. The science of badminton: game characteristics, anthropometry, physiology, visual fitness and biomechanics. Sports Med. 2015;45: 473-495.

Poyraz A. 17 Yaş Altı Avrupa Badminton Takım Şampiyonası' na Katılan Türkiye, Avusturya, Belçika, Macaristan Milli Takım Sporcularının Bazı Fiziksel ve Antropometrik Parametrelerinin Karşılaştırılması. A.K.Ü. Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Doktora Tezi, 2009, Afyon (Danışman: Doç. Dr. A Çevik Çemirkan). Reilly T, Secher N, Snell P, Williams C. Physiology of sports. 1st ed. London: E & F N Spon; 1990.

Roetert EP, Mccormick TJ, Brown SW, Ellenbecker TS. Relationship between isokinetic trunk strength in elite junior tennis players. Isokinetic exercise science. 1996;6: 15-20.

S M. Relative importance of anthropometric biomotor and skill performance to playing ability of college badminton players. International journal of physical education, sports and health. 2016;3(2): 156-158.

Sarıkaya M. Üniversite Takımlarında Oynayan Badminton ve Tenisçilerin Seçilmiş Bazı Fiziksel ve Fizyolojik Parametrelerinin Karşılaştırılması. G.Ü. Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 2016, Gaziantep (Danışman: Yrd. Doç. Dr. B Gürer). Seth B. Determination factors of badminton game performance. International Journal of Physical Education, Sports and Health 2016;3(1): 20-22.

Sheppard JM, Young WB. Agility literature review: Classifications, training and testing. Journal of sports sciences. 2006;24: 919-932.

67

Singh BB, Singh J. A comparative study on somatotypes of north zone badminton and tennis players. Variorum multi- disciplinary e-research journal. 2011;2(1): 1-8. Şahin Z. Türk Üniversite Takımlarında Yer Alan Badmintoncuların Bazı Fiziksel Parametrelerinin ve Fizyolojik Özelliklerinin İncelenmesi. G.Ü. Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 2013, Ankara (Danışman: Prof. Dr. Ö Şenel).

Şenel Ö, Atalay N, Çolakoğlu FF. Türk milli badminton takımının antropometrik vücut kompozisyonu ve bazı performans özellikleri. Gazi üniversitesi beden eğitimi ve spor bilimleri dergisi. 1998;3(6): 15-20.

Taşkın C. Trakya Üniversitesi Kırkpınar Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu'nda badminton dersi alan erkek öğrencilerin patlayıcılık özelliklerinin incelenmesi. T.Ü. Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 2010, Edirne (Danışman: Yrd. Doç. Dr. İ Toksöz).

Tiwari LM, Rai V, Srinet S. Relationship of selected motor fitness components with the performance of badminton player. Asian J Phys Educ Comput Sci Sports. 2011;5(1): 88-91.

Todd MK, Mahoney CA. Determination of pre-season physiological characteristics of elite male squash players. In: Reilly T, Hughes M, Lees A, eds. Science and Racket Sports. London: E and FN Spon; 1995, p: 81-86.

Yadav SK, Shukla YM. Analysis of unforced errors in relation to performance in singles in badminton. International journal of physical education. 2011:4(2): 117-119.

Weicneck J. Futbolda kondisyon antrenmanı. Çeviren: Bağırgan T. Ankara:Spor Yayınevi ve Kitapevi; 2011, s: 189-191.

Wrigley T, Strauss G. Strenght assessment by isokinetic dynamometry. In: Core C, eds. Physiological Tests for Elite Athletes Australian Sport Comission. Champaigng, IL: Human Kinetics; 2000, p: 155-199.

68

Wirhed R, Johanneson L, Lindberg A. Training of strenght in badminton. In: Tindhold L, eds. Physical Training for Badminton. Denmark: Malling Beck; 1983. Yadav SKS. Relationship of selected motor fitness variables with the performance of badminton players. International journal of physical education, sports and health. 2017;4(2): 145-147.

Yaprak Y, Aslan A. Üniversite badminton takımı oyuncularının kalp debisi, VO2max ve solunum fonksiyon testlerinin karşılaştırılması. Spormetre beden eğitimi ve spor bilimleri dergisi. 2008;6(2): 69-74.

Yazarer İ, Taşmektepligil MY, Ağaoğlu YS, Ağaoğlu SA, Albay F, Eker H. Yaz spor okullarında basketbol çalışmalarına katılan grupların iki aylık gelişmelerinin fiziksel yönden değerlendirilmesi. Spormetre beden eğitimi ve spor bilimleri dergisi. 2004;2(4): 163-170.

Yıldız S. 11-15 Yaş Milli Badminton Oyuncularının Motorik ve Fiziksel Özellikleri. K.Ü. Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 2002, Kocaeli (Danışman: Yrd. Doç. Dr. Z Başaran).

Yılmaz N. Milli Takım ve Mahalli Liglerde Oynayan Badmintoncuların Antropometrik Özellikleri ile Çabukluk, Esneklik ve Dayanıklılıklarının Araştırılması. D.Ü. Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 2013, Kütahya (Danışman: Prof. Dr. A Kalkavan).

Young W, Farrow D. A review of agility: practical applications for strength and conditioning. National strength and conditioning and association. 2006;28(5): 24-29. Young WB, McDowel MH, Scarlett BJ. Specificity of sprint and agility training methods. Australia: School of Human Movement and Sport Sciences, University of Ballarat, Victoria. 2001.

Yüksel FM. Gölge Badmintonu Antrenmanlarının 8-10 Yaş Grubu Badmintoncuların Performansları Üzerine Etkisinin Araştırılması. G.Ü. Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Doktora Tezi, 2015, Ankara (Danışman: Doç. Dr. L Aydos).

69

Ziyagil MA, Zorba E, Bozatlı Z, İmamoğlu O. 6-14 yaş grubu çocuklarda yaş, cinsiyet ve spor yapma alışkanlığının sürat ve anaerobik güce etkisi. Celal bayar üniversitesi beden eğitimi ve spor bilimleri dergisi. 1999;3(3): 14.

70

9. EKLER

Benzer Belgeler