• Sonuç bulunamadı

7. TARTIŞMA ve SONUÇ

7.1. Basit Hatalar ile Fiziksel Performans Arasındaki İlişki

Boy uzunluğu kortta her bölgeye kolayca hakim olma açısından oldukça avantajlı bir durumdur. Uzun boylu badmintoncular, topu yakalamak için kısa boylu oyunculara göre daha az çaba harcarlar (Omveer, 2017). Ancak boy uzunluğu, badmintonda başarıya etki eden bir çok faktörden sadece biridir ve başarının kritik bir belirleyicisi değildir (Reilly ve ark., 1990; Ooi ve ark., 2009). Yapılan bir araştırmada, kız badmintoncularda boy uzunluğu ile badminton performansı arasında anlamlı ilişki bulunmuştur. Ancak pozitif veya negatif yönlü olup olmadığı bildirilmemiştir (S, 2016). Diğer bir çalışmada erkek badmintoncularda anlamlı ilişki görülmemiştir (Omveer, 2017). Çalışmamızda, kızlardaki boy uzunluğu artışı ile H.A.O.K’ nin anlamlı olarak arttığı görülmüştür (r=,709; p<0,05). Bu bulgular doğrultusunda, kızlarda boy uzunluğunun orta kort bölgesinde dezavantaja neden olduğu düşünülmektedir.

Badmintoncular için fazla vücut ağırlığı ve yağ yüzdesi kort üzerinde hızlı hareket becerisine sınırlama getirir ve sıçrama gerektiren vuruşlarda bir dezavantajdır (Reilly at al., 1990). Yapılan bir çalışmada, erkek badmintoncularda vücut ağırlığı ile oyun performansı arasında anlamlı ilişki görülmemiştir (Omveer, 2017). Çalışmamızda, erkeklerde vücut ağırlığı artışı ile H.A.K ve T.A.H’ nin anlamlı olarak arttığı görülmüştür (r=,975; p<0,01, r=,975; p<0,01). Bu bulgulara göre, vücut ağırlığındaki fazlalık durumunun arka kort bölgesine gidişlerde ve isabetli vurşlarda olumsuz bir etkisinin olduğu düşünülmektedir.

55

Sürat, smaç veya savunma sırasında kolları ve bacakları çok hızlı bir şekilde hareket ettirebilme yetisidir ve üst seviye badmintoncularda en önemli bileşenlerden birisidir (Tiwari ve ark., 2011). Badmintoncularda sürat, süratli tepki verme ve eylemde bulunma, süratli yönelmeler, koşmalar ve durmalar yapılmasının ötesinde durumu çabuk kavrayarak değerlendirilmesidir (Weineck, 2011). Çalışmamızda erkeklerde reaksiyon süratindeki azalma ile H.A.O.K’ nin anlamlı olarak arttığı (r=,900; p<0,05) ve süratteki azalma ile H.F.O.K’ nin anlamlı olarak arttığı bulunmuştur (r=,900; p<0,05). Tiwari ve ark. (2011) sürat ile badminton oyun performansı arasında anlamlı ilişki bulmuşlardır. Diğer bir çalışma Omveer (2017) tarafından yapılmış ve sürat ile badminton performansı arasında anlamlı ilişki bulunmuştur. Yadav (2017) tarafından yapılan benzer bir çalışmada ise sürat ile badminton performansı arasında anlamlı ilişki bulunmamıştır. Bu çalışmadaki bulgulara göre, süratli oyucuların orta kort bölgesinde daha az aut ve file hatası yaptıkları görülmektedir.

Badminton müsabakalarında topa etkili ve isabetli vuruşlar uygulayabilmek ve kortta doğru ve erken pozisyon alabilmek için bacak ve ayakların hızlı ve çabuk bir şekilde hareket edebilme yeteneği açısından çabukluk oldukça önemlidir (Todd ve Mahoney, 1995). Singh ve ark. (2011) yaptıkları çalışmada badminton performansı ile çabukluk arasında anlamlı ilişki bulmuşlardır. Omveer (2017) tarafından yapılan çalışmada çabukluk ile oyun performansı arasında anlamlı ilişki bulunmuştur. Bu çalışmada literatürden farklı olarak çabukluk ile basit hatalar arasında anlamlı ilişki bulunmamıştır (p<0,05).

Esnekliği yüksek seviyeside olan badmintoncular, özellikle stresli ve zor durumlarda çeşitli vuruşları etkili ve hatasız bir şekilde gerçekleştirebilirler. Baş hizasındaki vuruşlardaki zayıflık, gövde kaslarının yetersiz esnekliğine bağlıdır (Omosegaard, 1996). Badmintoncuların esneklik değerleri ile oyun performansı arasında anlamlı ilişki görülmüştür (Omveer, 2017). Diğer bir araştırmada badmintoncuların bilek esnekliği ile oyun performansı arasında anlamlı ilişki görülürken gövde esnekliği arasında anlamlı ilişki görülmemiştir (Singh ve ark., 2011). Çalışmamızda, erkeklerde esneklik artışı ile H.A.A.K’ nin anlamlı olarak azaldığı görülmüştür (r=-1,000; p<0,01). Bu bulgular, esneklik yetisinin arka kort bölgesinde performansa olumlu bir katkısı olduğunu göstermektedir.

56

Badminton küçük bir oyun alanı üzerinde, çok hızlı hareket etmeyi gerektiren, hem alt hemde üst ekstremite kaslarının patlayıcılık özelliklerinin üst seviyede olmasını gerektiren yüksek seviyede patlayıcı bir spordur (Reilly ve ark., 1990; Hughes, 1995). Yapılan bir çalışmada badmintoncuların alt ekstremite patlayıcı kuvvet değerleri ile oyun performansı arasında anlamlı ilişki görülmüştür (Omveer, 2017). Diğer bir çalışmada dikey sıçrama ile badminton performansı arasında anlamlı ilişki bulunmuştur (Tiwari ve ark., 2011). Çalışmamızda, erkeklerde durarak uzun atlama değerlerindeki artış ile T.H ve H.Ö.K’ nin anlamlı olarak azaldığı (r=-,900; p<0.05) ve dikey sıçrama değerlerindeki artış ile H.F.O.K’ nin anlamlı olarak azaldığı görülmüştür (r=-,900; p<0.05). Bu bulgulara göre, alt ekstermite patlayıcı kuvvet seviyesi iyi olan sporcuların, ön kort ve orta kort bölgelerinde daha az file hatası yaptıkları görülmektedir.

Badmintoncuların etkili smaç vuruşlarını uygulayabilme yeteneği kolların üretebildiği patlayıcı kuvvetin iyi bir göstergesidir (Omosegaard, 1996). Araştırmalar elit sporcuların yaptıkları smaç vuruşları sonrasında topun maksimal hızını 493 km/s olarak bildirmiştir (https://www.youtube.com/watch?v=7C56kivaOV4, Erişim tarihi: 20 Aralık 2017). Çalışmamızda, erkeklerde üst ekstermite patlayıcı kuvvet artışı ile B.K.T.S.Y’ nun anlamlı olarak arttığı bulunmuştur (r=1,000; p<0,01). Kollarda meydana gelen patlayıcı kuvvet artışı ile basit hatalardaki artışın, genel çabuk kuvvet çalışmaları sonrasında spesifik patlayıcı kuvvet ve teknik antrenmanların yeterince uygulanmamasından dolayı kaynaklandığı düşünülmektedir.

Badminton kuvvetle ilişkili bir spordur ve maç sırasında büyük ölçüde, bacak, sırt, bilek, dirsek ve omuz kuvvetine ihtiyaç duyulur (Omosegaard, 1996; Gahlot, 2016). Çalışmamızda, erkeklerde, pence kuvveti artışı ile H.A.K (r=,900; p<0,01) ve T.A.H (r=1,000; p<0,01) anlamlı olarak artarken, sırt kuvveti artışı ile H.F.Ö.K’ nin anlamlı olarak azaldığı görülmüştür (r=-,895; p<0,05). Pence kuvvetindeki artış ile arka kort bölgesinde ve toplam aut hatasındaki artışın antrenmanlarda isabet çalışmalarının yeterince uygulanmamasından kaynaklandığı düşünülmektedir. Kızlarda bacak kuvveti artışı ile T.H (r=-,762; p<0,05), K.T.S (r=-,887; p<0,01), H.A.K (r=-,971; p<0,01), H.A.A.K (r=-,695; p<0,05), H.F.A.K (r=-,828; p<0,01) ve T.F.H’ nin (r=-,728; p<0,05) anlamlı olarak azaldığı bulunmuştur.

57

Badminton müsabakaları 40-60 dakikaya kadar yüksek yoğunlukta sürdüğünden, aerobik kapasite badmintoncular için oldukça önemlidir (Cabello-Manrique, 2003). Bu çalışmada erkek ve kız badmintoncuların aerobik güç değerleri ile basit hataları arasında herhangi bir ilişkiye rastlanmamıştır (p>0,05) Ayrıca konuyla ilgili olarak, literatürde herhangi bir çalışma bulunamamıştır. Aerobik kapasitenin özellikle büyük yaş gruplarında ve uzun süren rallilerde performansa katkı sağladığı düşünülmektedir.

Benzer Belgeler