• Sonuç bulunamadı

F. Ü Eğitim Bilimleri Enstitüsü Yönetim Kurulunun tarih ve

4.2. TUTUM ÖLÇEĞİNE İLİŞKİN BULGULAR ve YORUM

5.1.2. Araştırmanın Nitel Boyutuna İlişkin Sonuçlar

5.1.2.1. Basamaklı Öğretim Yöntemi Uygulamasına İlişkin Öğrencilerle Yapılan

 “Basamaklı öğretim yöntemi konuyu öğrenme açısından size katkı sağladı mı? Sağladığını düşünüyorsanız nasıl bir katkı sağladı?’ şeklindeki görüşme sorusuna katılımcıların cevapları incelendiğinde; ders başarısını arttırma, öğrenmeyi kolaylaştırma, araştırmaya yönlendirme, kalıcılığı sağlama, kelime

gücünü geliştirme, tekrar yapma, SBS’ye yardımcı olma başlıklarına ilişkin yüklemeler yaptıkları görülmüştür. Öğrencilerin yönteme ilişkin olumlu görüşler dile getirdikleri ve yöntemi yararlı buldukları sonucu ortaya çıkmıştır.

 Araştırma kapsamında cevap aranan bir diğer soru ise, öğrencilere sunulan etkinlikleri hangi kriterlere göre seçtikleri konusu ile ilgiliydi. Öğrencilerin etkinliklerin kolay-basit olması, eğlenceli olması ve öğrenciye uygun olması üzerinde yoğunlaştıkları sonucu ortaya çıkmaktadır. En yoğun yüklemenin yapıldığı görüşün etkinlikleri kendine uygun bulma olduğu belirlenmiştir. Etkinliklerin seçiminde etkili olan diğer yüklemelerin etkinliğin kolay-basit olması ve eğlenceli olması şeklinde olduğu belirlenmiştir. Aydoğuş’un da (2009: 60) öğrencilerin görüşlerine başvurduğu çalışmasında katılımcıların yaptıkları yüklemelerin birbirine benzer olduğu görülmüştür. Yılmaz (2010: 176-177) ise öğrencilerin eğitici, eğlenceli, yapılabilir ve sıkıcı olmayan etkinlikleri seçtiklerini belirtmiştir. Demirel ve diğ. (2006: 82) öğrenci görüşlerinden ulaştıkları sonuçlar da araştırmanın bulgularını destekler niteliktedir.

 Görüşme sırasında katılımcılar en çok beğendikleri etkinlikleri de ifade etmiştir. Öğrenciler paragraf yazma, test hazırlama, röportaj yapma, flashcard hazırlama, şiir veya hikâye yazma, resim-çizim yapma, TV programı hazırlama ve sunum yapma etkinliklerini beğendiklerini bildirmişlerdir. Görüşme sonuçlarına göre, en çok sunum yapma etkinliğini beğendikleri görülmüştür.

 Basamaklı öğretim kapsamında etkinlikleri değerlendiren öğrenciler en çok zorlandıkları etkinliklerin kompozisyon yazma, özet çıkarma, kavram haritası hazırlama, resim-çizim yapma olduğunu söylemişlerdir. Ancak 6 öğrenci etkinliklerin zor olmadığı yönünde görüş bildirmişlerdir. Bu bulgu, Aydoğuş’un (2009: 64) basamaklı öğretim kapsamında öğrencilerin en çok zorlandıkları etkinlikler ile ilgili görüşme notlarından çıkan sonuçlarla paraleldir. Yılmaz (2010: 182), benzer şekilde öğrencilerin kompozisyon yazma ve kavram haritası çıkarma etkinliklerinde zorlandıkları sonucuna ulaşmıştır. Bununla birlikte, Yılmaz (2010: 180) bu çalışmada elde edilen

sonuca ters olarak uygulamalar esnasında öğrencilerin özet çıkarma becerilerinin geliştiğini saptamıştır.

 BÖY’ün Fen ve teknoloji dersine etkileri konusunda değerlendirmelerde bulunmaları istenen katılımcılar yöntemin Fen ve Teknoloji dersine ilgiyi arttırdığını, dersten zevk almalarını sağladığını ve dersi sevdirdiğini belirtmişlerdir. En çok dersi sevdirme boyutunun öne çıktığı görülmektedir. Daha sonra derse ilgiyi arttırması dersten zevk alma yönünde yükleme yapıldığı tespit edilmiştir. Görüşmeye katılan öğrenciler yapılan etkinlikler nedeniyle dersi merak ettiklerini belirtmişlerdir. Nitekim Başbay (2005: 112), proje tabanlı basamaklı öğretim uygulamasına ilişkin araştırmasında basamaklı öğretimin öğrenenlerim öğrenme ortamında yer alma konusundaki isteklerini arttırdığı bulgusuna ulaşmıştır. Yılmaz (2010: 179-185) öğrencilerin BÖY uygulamaları sırasında dersi eğlenceli buldukları ve uygulamaların öğrencilerde merak duygusunun gelişimine yardımcı olduğu sonucuna ulaşmıştır. Demirel ve diğerlerinin (2006: 82) araştırma sonuçları araştırmayı destekler biçimdedir.

 Görüşme yapılan öğrencilere BÖY’ün hangi basamağını beğendikleri de sorulmuştur. Öğrencilerden 6’sı A basamağı derken 4’ü B basamağını beğendiklerini söylemişlerdir. A ve B basamağı etkinliklerini ilgi çekici ve farklı bulduklarını belirtmişlerdir. A ve B basamakları içerisinde yer alan etkinlikler üst düzey düşünme becerilerine yönelik hazırlanmıştır. Yılmaz (2010: 177), basamaklı öğretim uygulamaları ile öğrencilerin eleştirel düşünme, yaratıcı düşünme ve araştırma becerisinin geliştiği bulgusuna ulaşmıştır.

 Görüşme formu soruları içerisinde yer almayan ancak, sorulma ihtiyacı duyulan bir soru da öğrencilerin basamaklı öğretim yönteminin Fen ve Teknoloji dersinin diğer ünitelerinde de BÖY’ün uygulanmasını isteyip istemedikleri ve istiyorlarsa hangi üniteleri tercih ettikleri sorulmuştur. Bütün üniteler, yaşamımızdaki elektrik, vücudumuzu tanıyalım, maddenin tanecikli yapısı, ışık ve ses, madde ve ısı cevabını vermiştir. Öğrencilerin en çok bütün üniteler cevabını verdikleri dikkat çekmektedir. Bu sonuca göre, yöntemin öğrenciler üzerinde olumlu bir etki bıraktığı ve yöntemi uygulanmaya değer buldukları söylenebilir. Aydoğuş’un (2009: 62) öğrencilerin basamaklı

öğretimi fen ve teknoloji dersine uygun bulup bulmadıkları yönündeki görüşme sorusuna verdikleri cevaplar bu bulguyu destekler niteliktedir.  Öğrencilere yönlendirilen “BÖY’ün diğer derslerde de uygulanmasını ister

misiniz? Neden?’ sorusuna verilen cevaplarda öğrencilerin 4 ders üzerinde yoğunlaştıkları tespit edilmiştir. Cevap verilme sıklığına göre; Sosyal bilgiler, Matematik, İngilizce, Türkçe derslerinin isimleri söylenmiştir. Öğrenciler bu derslerde zorlandıklarını ve bu nedenle bu yöntemin uygulanmasını istediklerini söylemişlerdir. Buna göre, öğrencilerin en çok Sosyal bilgiler dersinde zorlandıkları ve BÖY’ün dersi anlamayı kolaylaştırdığı yönünde ortak bir görüşe sahip oldukları söylenebilir. Bu sonuçlar, Aydoğuş’un (2009: 65) görüşme yaptığı öğrencilerin yükleme yaptıkları ders isimleri ile örtüşmektedir.

 Öğrencilerden BÖY’ü tanımlamaları istendiğinde kavratıcı-öğretici, geliştirici, kolaylaştırıcı kelimelerine yükleme yaptıkları belirlenmiştir. Bu bağlamda yöntemin öğrenciler üzerinde olumlu izlenimler bıraktığı söylenebilir.

 Son olarak, görüşme sırasında öğrencilerden basamaklı öğretim ile geleneksel yöntemi karşılaştırmaları istenmiştir. 10 öğrenciden 8’i basamaklı öğretimi tercih ettiklerini söylemiştir. Bunun nedenini, yöntemin ilgi çekici olması ve farklı etkinlikler olmasına bağladıkları görülmüştür. Aydoğuş’un (2009: 59) araştırması kapsamında öğrencilere yönelttiği “Öğrenmenizde basamaklı öğretim yönteminin mi yoksa her zamanki öğretim yöntemlerinin mi daha etkili olduğunu düşünüyorsunuz?’ sorusuna verdikleri cevaplarla benzer oldukları tespit edilmiştir. Öğrencilerin çoğunluğunun basamaklı öğretimi daha etkili buldukları ortaya çıkmıştır.

5.1.2.2. Basamaklı Öğretim Yöntemi Uygulamasına İlişkin Ders