• Sonuç bulunamadı

Bas›n ve kamuoyundan derledi¤imiz Su Bakanl›¤› Konusundaki Öneriler

Belgede 1111 66 (sayfa 41-45)

‹zmir Ticaret Odas› Yönetim Kurulu Baflkan› Ekrem Demirtafl’tan “Su Bakanl›¤›” kurulsun teklifi

‹zmir Ticaret Odas› Yönetim Kurulu Baflkan› Ekrem Demir-tafl, Türkiye’de su sorununun her geçen y›l büyüdü¤ünü be-lirterek, “En canl› örnek ‹z-mir’de yaflad›klar›m›z. Sular hem sa¤l›k aç›s›ndan tehlikeli hem de yetersiz”.

Su Bakanl›¤› geliyor! Eski Su Komisyonu Baflkan›, 22. dönem milletvekili Prof. Dr. Adem Bafltürk Su Kaynaklar› Bakanl›¤› Önemli Bir Ad›md›r.

Eski Su Komisyonu Baflkan›, 22. dö-nem milletvekili Prof. Dr. Adem Bafl-türk de, su yönetimi konusunda çok bafll›l›¤›n ortadan kalkaca¤›n› belirte-rek, “Su gibi çok stratejik bir madde Türkiye genelinde tek bir otorite ta-raf›ndan yönetilirse çok bafll›l›k orta-dan kalkar” diye konufltu.

Ziraatç›lar:

Su Bakanl›¤› kurulmal› Türkiye Ziraatç›lar Derne¤i Ge-nel Baflkan› ‹brahim Yetkin, “Su bakanl›¤› kurularak su konusun-daki yetki ve sorumluluklar bir çat› alt›nda toplanmal›, ya da DS‹'nin yap›s› güçlendirilerek yetki ve sorumluluklar bu kuru-luflta toplanmal›d›r. Su ile ilgili bütün konular› içeren 'Su Yasa-s›' ç›kar›lmal›d›r."

Mu¤la Belediye Baflkan› Osman Gürün, “Su

Bakanl›¤›” kurulmas›n› istedi Su tasarrufuna dikkat çeken

Bafl-kan Gürün, bir su baBafl-kanl›¤› kurul-mas›n› istedi. Do¤algaz ve

elek-trik, Enerji ve Tabii Kaynaklar Ba-kanl›¤›’na ba¤l› oldu¤u gibi

su-yun da ba¤lanaca¤› bir bakanl›k kurulmas› gerekti¤ini savunan

Osman Gürün, “Devlet, suyu tek elden getirip yerleflim

merkezleri-ne kendisi da¤›tmal›. Her yerle-flim yeri, ayn› kaynaktan ve kendi

hatlar›yla su al›yor. Bu da büyük bir israfa sebep oluyor” dedi.

Vekilden 'Su Bakanl›¤›' önerisi

AKP Milletvekili Mevlüt Akgün, ge-lecekte petrolden daha de¤erli

ola-ca¤› düflünülen suyun ve kaynak-lar›n›n korunmas› için Su Bakanl›¤›

kurulmas›n› istiyor.

DS‹ eski Genel Müdürü, Ak Parti Afyonkarahisar Milletvekili Prof. Dr. Veysel Ero¤lu, “Tek elden yönetim sa¤lan›r”

DS‹ eski Genel Müdürü, Ak Parti Afyonkarahisar Milletve-kili Prof. Dr. Veysel Ero¤lu, “Susuzluk Türkiye'nin önemli bir sorunu. Bu konu daha önce de Meclis'te gündeme getirildi. Böylesine önemli bir konunun bakanl›k düzeyin-de tek eldüzeyin-den yönetilmesini çok do¤ru buluyorum. Ayr›ca uluslararas› münasebetlerde kolayl›k sa¤lar çünkü bir-çok ülkede su bakanl›¤› var. O ülkelerle genel müdürlük düzeyinde görüflmektense bakanl›k düzeyende görüfl-mek daha faydal› olur” dedi.

Tüskoop-Bir Baflkan› Halis Uysal: "Su Bakanl›¤› Kurulmal›"

Uysal, suyun rasyonel kullan›lmas›, su kaynaklar›n›n yönetimindeki çok bafll›l›¤› ortadan kald›rmak için Milli Su Konseyi ve Su Bakanl›¤›’n›n kurulmas› gerek-ti¤ini belirterek, Su ifllerini bünyesine alan bir Su Üst Kurulu oluflturulmal›d›r. Su kaynaklar›n›n kullan›lma-s›n› düzenleyen su yasas› acilen ç›kar›lmal›d›r dedi.

D

DOOSSYYAA

Ö

Özzddeemmiirr ÖÖZZBBAAYY DS‹ Eski Bafl Hukuk Müflaviri

S

u Kaynaklar› Bakanl›¤› su yö-netimindeki çok bafll›, çok par-çal› ve koordinasyon eksikli¤i içindeki yap›y› toparla-yarak daha verimli ve et-kili bir su kaynaklar› yönetimi sa¤layacak-t›r.

G

GYerüstü ve ye-ralt› su kaynaklar›-n›n çok amaçl› kul-lan›m›nda, Su Kaynaklar› Ba-kanl›¤›, her

bire-yin yeterli miktar ve uygun kalitede ‹çme ve kullanma suyuna ulafl›m›n› sa¤layarak, bir insan hakk› ulan suya ulafl›m hakk›n›n garantörü olacakt›r.

G

G Su Kaynaklar› Bakanl›¤›, yap›-land›r›lmas› gerçeklefltirilen ça¤›n ge-reklerine uygun bir kurumsal organi-zasyon gerçeklefltirme olana¤›

sa¤la-yacakt›r.

G

G Su Kaynaklar› Ba-kanl›¤› yap›lanma sü-resinde sürdürüle-bilir bir su yöneti-minin gerçekleflti-rilmesine yönelik kurumsal eksik-likleri, verimli bir yönetim anlay›fl› ile yeniden yap›-land›r›lacakt›r.

G

G Su Kaynaklar› Bakanl›¤› ülkede ka-muya ait su kaynakla-r›n›n hangi kamu ihti-yac› ve hizmeti için da-ha önemli ve öncelikli ol-du¤una ve buna göre tahsis yapmaya

karar verecek tek otorite, tek kurulufl oldu¤u zaman, Kamu kurum ve kuru-lufllar› aras›nda, su kayna¤› tahsisine yönelik ihtilaflar yarg› organlar›n› oyalamadan çözüme kavuflturulmufl olacakt›r.

G

G Su Kaynaklar› Bakanl›¤› kurul-mas› çal›flmalar› ülkemizde Su Kay-naklar› Yönetimi’nin kurumsal yap›s›-n›n en detayl› bir flekilde ele al›narak üzerinde çal›flma yap›lmas› olana¤›n› tan›yacakt›r.

G

GSu Kaynaklar› Bakanl›¤›, yerel su sorunlar›, tar›msal sulama sorunlar›, akarsu ve baraj izleme sistemleri, do-¤al ve yapay göller, yani iç sular›m›z ile içme ve kullanma suyu kaynaklar› konusunda uzmanlaflmaya olanak sa¤layacakt›r.

G

G Su Kaynaklar› Bakanl›¤›, ulusal önceliklerimiz ve su tasarrufu konu-sunda projeler gelifltirilmesini de h›z-land›racakt›r.

G

G Kurulacak bu Bakanl›k yönet-sel önceliklerin belirlenmesi kadar, toplumun bütün kesimlerinin zihni-yet dönüflümünde duyarl›l›k yara-tacak çal›flmalara kaynakl›k ta ede-bilecektir.

G

G Su Kaynaklar› Bakanl›¤›, ülke-mizdeki Su Yönetimi ile ilgili tek mer-ci olarak, parçalanm›fl, çok bafll› su yö-netimi sonucu belediyelerce zaman›n-da ve yerinde karfl›lanamayan hizmet-lerin, özellikle su havzalar›ndaki hiz-metlerin yap›lamamas› sonucu oluflan sel felaketleri için de daha güçlü bir irade koyabilecek çözüm makam› ola-cakt›r.

G

GSu Kaynaklar› Bakanl›¤›, iç sula-r›m›z›n önemli bir bölümünü

olufltu-Neden

ran, 9820 km2 yüz ölçümüne ulaflan do¤al ve yapay göllerimizin kamu hizmetinde kullan›m›nda, ulafl›mda ba¤lama limanlar›, iskeleler, seyrüse-fer, kirlenme, bal›kç›l›k gibi hizmetler-den kaynaklanan sorunlar›n da çö-züm mercii olacakt›r.

G

GSu Kaynaklar› Bakanl›¤›, sulama sistemleri ve flebekelerinin yap›m›n-da, ana kanallar›n di¤er kanallar›n ge-çiminde zorunlu olan arazi toplulafl-t›rmas› planlar›n› yap›lmas› ve uygu-lamas› ile tarla içi hizmetlere de vesile olacakt›r.

G

G Su Kaynaklar› Bakanl›¤›, gerek içme suyu ar›tmas› ve gerekse at›k su ar›tmas› tesislerini ça¤›n ileri teknolo-jisine uygun biçimde infla edip ifllete-rek ulusal sa¤l›¤a da katk› yapm›fl ola-cakt›r.

G

G Su Kaynaklar› Bakanl›¤›, ülke-mizde mevcut batakl›klar› sa¤l›kl› bir biçimde ve do¤al yaflam› sürdürecek ortamlar fleklinde ›slah ederek, çevre sorunlar›n›n çözümüne de katk›da bulunmufl olacakt›r. I

US‹AD taraf›ndan haz›rlanan, Toprak Su Enerji (www.topraksuenerji.org) Çal›flma Gru-bu'nun dan›flmanl›¤›nda yürütülen, Su Kaynaklar› Bakanl›¤› Yasa Tasar›s› Tasla¤› çal›flma-lar› tamamlanarak fiubat ay› içerisinde da¤›t›m› yap›lacakt›r.

S

SÖÖYYLLEEfifi‹‹

Söylefli: BBaarr››flfl DDOOSSTTEERR

B

B

artu Soral ülkemizin ya-k›ndan tan›d›¤› bir iktisat-ç›, üstelik de babadan ikti-satç› bir isim. Türkiye’nin önemli iktisatç›lar›ndan Prof. Dr. Er-do¤an Soral’›n o¤lu olan Bartu Soral, Kanada’da ekonomi alan›nda lisans ve yüksek lisans e¤itimi alm›fl. Kana-da’da okudu¤u 7 y›l boyunca, özel-likle kalk›nma iktisad›, geliflmekte olan ülke ekonomileri, finans ve banka krizleri üzerine yo¤unlaflm›fl. Türkiye’ye döndükten sonra Koç Holding ve Polat Holding’de çal›fl-m›fl, Birleflmifl Milletler Kalk›nma Program›’nda Proje Müdürlü¤ü yapm›fl, kurumun ‹stanbul ofisini kurarak yöneticili¤ini üstlenmifl. Bu süreçte a¤›rl›kl› olarak Türk ekono-misindeki istihdam ve yat›r›m eksik-li¤i, kay›t d›fl›l›k, vergi reformu, KO-B‹’lerin gelifltirilmesi ve k›rsal kal-k›nma gibi konularda çal›flm›fl. 2008 y›l›nda Güneydo¤u Anadolu illerin-de uygulanacak 37 milyon dolarl›k bir k›rsal kalk›nma projesinin amaç d›fl› kullan›m giriflimlerine ve gelen bask›lara tepki göstererek istifa et-mifl. K›sa süre önce Kaynak Yay›nla-r›’ndan ç›kan “Türkiye’de Bitmeyen Ekonomik Kriz” adl› kitab›nda üre-timden finans oyunlar›na geçifli bel-geleriyle anlatan ve halen serbest da-n›flmanl›k yapan Soral’la Türk

eko-nomisini ve iktisadi krizi konufltuk.

K

Kiittaabb››nn››zzddaa 11998800 ssoonnrraass››nnddaa dda a--h

hiill oolldduu¤¤uummuuzz kküürreesseell eekkoonnoommiikk ssiisstteemmiinn ddaayyaattmmaallaarr››nn›› vvee ggeeççiirrddii¤ ¤ii--m

miizz ddee¤¤iiflfliimmii,, 2244 OOccaakk kkaarraarrllaarr››nn››,, iiçç p

paazzaarr›› vvee uulluussaall üürreettiimmii ddüünnyyaayyaa a

açç››flfl››mm››zz››,, öözzeelllleeflflttiirrmmeelleerrii vvee ttüümm b

buunnllaarr››nn ssoonnuuççllaarr››nn›› iinncceelliiyyoorrssu u--n

nuuzz.. 22000088 yyaazz››nnddaa ppaattllaakk vveerreenn eekko o--n

noommiikk kkrriizziinn sseebbeepplleerriinnii kk››ssaaccaa aan n--llaatt››rr mm››ss››nn››zz??

Kriz, 1990’l› y›llardaki balonun patlamas›yla bafllad›. Küresel finans piyasalar›n›n hem kendi ülkelerin-de hem ülkelerin-de kalk›nmakta olan ülke-lerde kazand›klar› spekülatif para köpü¤ü krizde patlad› ve dünya

ekonomik bunal›ma girdi. Çünkü bankalar, mortgage flirketleri, yat›-r›m flirketleri, finans kurulufllar› y›l-larca çok kolay ve büyük paralar kazand›lar. Bunlar hem flirket hisse-darlar›na, ortaklar›na büyük hisse senetleri da¤›tt›lar, hem de kazan-d›klar› paran›n önemli bir bölümü-nü de flirket yöneticilerine verdiler. Ama art›k bu dönem kapand›, bu tür kazançlarla ekonominin devam edemeyece¤i görüldü.

P

Paarraaddaann ppaarraa kkaazzaannmmaayyaa kkaarrflfl›› h

hiiççbbiirr öönnlleemm aall››nnmmaammaass›› nnee kkaaddaarr d

doo¤¤rruuyydduu?? KKiimmssee bbuu dduurruummuunn y yaa--rraatttt››¤¤›› ssaakk››nnccaallaarr›› ggöörreemmeeddii mmii??

‹ktisatç›lar bu tür finansal

Belgede 1111 66 (sayfa 41-45)

Benzer Belgeler