• Sonuç bulunamadı

4.1. Role ve Branşa İlişkin Bilgi Gelişimi

4.1.3. Basın Sorumlusu Rolünü Alan Öğrenciler

1. mini voleybol sezonunda ilk defa basın sorumlusu rolünü alan öğrenciler diğerleri gibi rollerine ve branşa ilişkin bilgileri öğretmenden öğrendiklerini, voleybol becerilerinin geliştiğini, araştırma görevlerini yerine getirdiklerini, bir branşı derinlemesine ve eğlenerek öğrendiklerini ifade etmişlerdir. Basın rollerine ilişkin olarak da öğretmenle birlikte poster ve pano hazırladıklarını, fotoğraflar çektiklerini belirtmişlerdir.

Eskiden beden eğitimi derslerinde voleybol 3 hafta basketbol 3 hafta böyle böyle bölünüyordu. Spor eğitim modeli bir branşta bir dönem boyunca oluyor. Bir branş üzerinde daha çok durduğumuz için daha akılda kalıcı oluyor. Daha iyi oyun nasıl oynanır onu öğrendik. (Odak grup görüşmesi, 1. Sezon, Aydan)

Servisi hakem işareti geldikten sonra atmalıyız. Daha önce az biliyorduk bu dönem voleybol sezonu olduğu için daha iyi öğrendik. Paslaşma, servis, manşet becerilerimiz gelişti.(Odak grup görüşmesi, 1. Sezon, Gülin)

Basın sorumlusu olarak fotoğraf çekmeyi öğrenmeye başladım. (Odak grup görüşmesi, 1. Sezon, Aydan)

Takımların logolarının, mottolarının, sembollerinin yer aldığı posterleri basın görevi alanlarla birlikte yaptık. SEM ile ilgili tüm bilgileri, etkinlik ve oyun kurallarını ve takım listelerini panolara astık. Basın sorumlusu kızlar takımlarında simge olarak eldiven, şapka, tişört, kolye ve arma kullandılar.(Öğretmenin alan notları, 1.Sezon, 4.Hafta)

2. Sezonda ise basın sorumluları futbol branşına ilişkin bilgi kural ve becerileri, internetten araştırdıklarını, rollerine ait beceriler konusunda 1. sezona göre daha farklı etkinler yaptıklarını, yazılar ve sunumlar hazırladıklarını, bazı görevleri kolay şekilde yerine getirdiklerini, bazı görevlerde zorlandıklarını belirtmişlerdir.

Arkadaşlarımla görüşme yaptım. Model ile ilgili neler düşündüklerini sordum. Olumlu da oldu olumsuz yanıtlar da geldi.(Odak grup görüşmesi, 2. Sezon,Gül)

Geçen dönemden farklı slayt hazırladım. Video hazırladım. Uygulama vardı araştırdım yaptım

Basın sorumluları dergi yapıyor, yazı yazıyor bu sene daha kolay geldi. Afişler, gazeteler, sunumlar. Geçen dönem alışma dönemiydi. Açık eleştiri metni yazdım. Takım arkadaşlarımın iyi veya kötü olduğu yerleri yazdım. Ses kaydı da aldım. O çok zordu. (Odak grup görüşmesi, 2. Sezon, Gülin) Basın sorumluları artık neler yapacaklarını, ne zaman video ve fotoğraf çekeceklerini, eleştiri yazısı veya gazete hazırlayacaklarını biliyorlardı. Daha bu aşamada bile takımlarını tanıtan güzel görseller hazırladılar, onlardan sadece ne istediğimi söyledim, daha iyisini bana

getirdiler.(Öğretmenin alan notları, 2.Sezon, 8.Hafta)

3. sezonda basın sorumlusu rolünü alan öğrenciler basketbol branşını internetten araştırdıklarını, antrenörlerden bilgi aldıklarını, bilgilerini arkadaşlarıyla paylaştıklarını belirtmişlerdir. Son sezonda rollerinde geliştiklerini, deneyim kazandıklarını, görevlerini yerine getirirken daha yaratıcı fikirler ve etkinlikler ürettiklerini, teknolojiyi daha iyi kullandıklarını ve öğretmenden bağımsız olarak etkinliklerini gerçekleştirdiklerini şu şekilde ifade etmişlerdir.

Daha güzel şeyler yaptık ve geliştik. Top havadayken şut çekerken video ve fotoğraf çekmiştim.

Basketbolda pek yapamadım. Ama artık daha iyi fotoğraf yakalayabiliyorum.".(Odak grup

görüşmesi, 3. Sezon, Aydan)

Geçen dönem eleştiri metni yazmamız gerekti. O dönemde onlarla ilgili eleştiri yazmak zor oldu. İyi ve kötü durumları yazmak gerçekten zordu. Sonuç olarak hem öven hemde eleştiren bir yazı yazdım.

(Odak grup görüşmesi, 3. Sezon, Gülin)

Ben röportaj yapmadım, fotoğraf çektim. Sloganları daha kolay bulabiliyorum. Poster hazırlamayı öğrendim. Hareketli fotoğraf çekmeyi öğrendim. (Odak grup görüşmesi, 3. Sezon, Gül)

Basketbolun kurallarını araştırdım. Kuralları bilmek arkadaşlarıma aktarma konusunda işime yarıyor. Fotoğraf araştırıyoruz. Onları alıyoruz. Mesela saha ölçülerinin olduğu bir fotoğrafı kullanabiliyoruz. Poster nasıl hazırlanır ile ilgili bilgileri araştırdım. Kendi fikirlerimi de ekleyerek posterimizi hazırladım. Röportajımı gazeteye ekledim. Power pointte fotoğraflı bir sunum hazırladım. Ve öğretmenimiz çok beğendi (Odak grup görüşmesi, 3. Sezon, Gülin).

Tablo 4. 1. Her Üç Roldeki Öğrencilerin Rollerine ve Branşa İlişkin Bilgilerindeki Değişimleri

Rolü 1.Sezon 2. Sezon 3. Sezon

Antrenör

Rollerine ve branşa ait bilgi, beceri ve kuralları öğretmenden edinir. Bir branşa odaklanmanın kalıcı ve derinlemesine bir öğrenme sağladığını belirtir.

Rollerine ve branşa ait bilgi, beceri ve kuralları öğretmenden ve çeşitli kaynaklardan (internet, kitaplar, yakın çevreleri) edinir.

Basit saha veya kural uyarlamaları yapar.

Verilen becerileri, ısınma

ve antrenman planlarını köşelerinde öğretmenden yardım alarak uygular. Karmaşık olmayan bir beceriyi tanımlar.

Rollerine ve branşa ait bilgi, beceri ve kuralları sezona başlamadan önce internetten, kitaplardan araştırma yaparak öğrenir.

Etkinlik ve beceri kartlarını, formları ve

fikstürü hazırlar. Antrenman planlaması yapar.

Antrenörlük etkinliklerini (antrenman

planı, beceri kartı vb. hazırlama) hazırlarken teknolojiden yararlanır. İlk dönem ve son dönem arasında rollerine branşa ilişkin bilgilerinde karşılaştırma yapar.

Arkadaşlarını değerlendirir. Basit beceri öğretimi, dönüt ve düzeltme yapar. Taktik ve teknik bilgileri kullanır.

Antrenman ve maç dönemlerinde öğretmenden bağımsız olarak çalışır.

Öğretmenden yardım alarak SEM ile başka branşlarda sezon planı hazırlar.

Hakem

Rollerine ve branşa ait bilgi, beceri ve kuralları

öğretmenden öğrenir. Bilgi, beceri ve kural konusunda kalıcı ve daha iyi öğrenmeler sağlar. Maçları yönetirken öğretmenden yardım alır. Gerekli tüm formları öğretmenden edinir.

Role ve branşa ait bilgi,

beceri ve kuralları öğretmenden ve internetten edinir. Maç yönetirken zorlandıkları durumlarda ve karar verirken öğretmene danışır. Öğretmenle saha ve kural uyarlamaları yapar.

Gerekli formları

öğretmenden edinir.

Rollerine ve branşa ait bilgi, beceri ve kuralları sezona başlamadan önce internetten, kitaplardan araştırır.

Hakemlik ile ilgili etkinliklerinde (kural uyarlama, maç izletme) teknolojiden yararlanır.

Saha ve kural uyarlamaları yapar. Kuralları arkadaşlarına öğretir.

İlk dönem ve son dönem arasında rollerine ve branşa ilişkin bilgilerinde karşılaştırma yapar.

Maçları yönetme, karar verme, maçı organize etme konusunda öğretmenden bağımsız çalışır.

Hakemlerin kullanacakları formları

hazırlar ve kullanır. Dönüt ve düzeltmeler yapar. Basın Sorumlus u Rollerine ve branşa ait bilgi, beceri ve kuralları öğretmenden edinir. Araştırma görevlerini yerine getirir. Öğretmenle birlikte poster ve pano hazırlar.

Rollerine ve branşa ait bilgi, beceri ve kuralları

internetten araştırır,

rollerine ait beceriler

konusunda farklı

etkinlikler yapar.

Yazı ve sunumlar

hazırlar.

Rollerine ve branşa ait bilgi, beceri ve

kuralları internetten ve çeşitli

kaynaklardan araştırır.

Antrenörlerden bilgi alır. Bilgilerini

arkadaşlarıyla paylaşır.

Görevlerini yerine getirirken daha yaratıcı fikirler ve etkinlikler üretir.

Basın sorumlusu etkinliklerini (video,

slayt, kolaj vb.) hazırlarken teknolojiyi

kullanır.

Öğretmenden bağımsız olarak