• Sonuç bulunamadı

16 Mart 2002’de Barcelona Zirvesi’nde tam istihdam n AB’nin bir hedefi oldu.u kabul edilerek, geni leyen AB’de Lisbon stihdam Stratejisinin güçlendirilmesi benimsenmi tir. Ayr ca, nitelik ve nicelik olarak daha iyi i lerin yarat lmas böylece tam istihdama ula lmas için aktif politikalar n ve mesleki e.itimin önemi bir kez daha vurgulanm t r. Ayn zamanda, uygulamalar n daha iyi izlenmesi, de.i ik programlar aras ndaki bütünlük ve tamamlay c l . n iyile tirilmesi, tüm effafl . n art r lmas için e güdümün güçlendirilmesine karar verilmi tir191.

Barcelona Zirvesi’nde Avrupa Komisyonu, Avrupa stihdam Stratejisi’nin, tam istihdam n sa.lanmas sorumlulu.u ile birlikte, nitelik ve nicelik olarak daha iyi i ler yarat lmas nda i gücü piyasalar n n reformunu gerçekle tirme sorumlulu.u oldu.unu da belirtmi tir. Bu ba.lamda, sosyal taraflar Lisbon Stratejisi’nde belirlenen hedeflere ula lmas için geli tirilen stratejilerden yararlanmalar konusunda te vik edileceklerdir192.

Lisbon Zirvesi’nde belirlenen tam istihdam hedefine ula lmas nda, sosyal taraflar ile kamu otoriteleri aras nda i te niteli.i artt rmak ve çal anlar n niteliklerini geli tirmek için ömür boyu ö.renme hedefinin gerçekle tirilmesinde ve cinsiyet e itli.inin sa.lanmas nda i birli.inin olmas gerekti.i belirtilmi tir. Zirvede ayr ca

190 EC, the European Union’s Employment and Social Priorities: From Lisbon to Stockholm Brussels

– 27 February 2001. Empoyment and Social Affairs of European Commission, s. 4. http://ec.europa.eu/dgs/employment_social/speeches/010227ad.pdf, (12.01.2006).

191 EC, the Employment Policy Guidlines (2003-2005). European Commission Summaries of

Legislation.

http://europa.eu/scadplus/leg/en/cha/c11319.htm, (12.01.2006).

192 EC, Speaking Points for Meeting with Scottish Parliament European Committe. European

Commission, Brussels, 2002, s. 5.

i gücünün beceri ve hareketlili.ini artt rmaya yönelik bir eylem plan geli tirilmi tir. Buna göre; i gücünün hareketlili.ini zorla t ran engeller kald r lacak, beceri ve niteliklerin kabul edilmesi sa.lanacak, i siz kad nlar n, istihdamlar n kolayla t racak becerileri edinmeleri sa.layacak programlar düzenlenecek, sosyal güvenlik haklar n n transfer edilebilirli.i, Avrupa genelinde geli tirilecektir193.

III. AVRUPA B RL ’NDE ST HDAM POL T KASININ HUKUKSAL DAYANAKLARI

A. Amsterdam Antla0mas'

Amsterdam Antla mas , 16-17 Haziran 1997 tarihli Amsterdam Zirvesi’nde onaylanm ve 1 May s 1999 tarihinde yürürlü.e girmi tir. Yasal aç dan Amsterdam Antla mas , AB’ni kuran Maastricht Antla mas ve Avrupa Topluluklar Kurucu Antla malar ’n n yan s ra, tek para sistemine geçilmesinin teyit edildi.i ve Avrupa stihdam Stratejisinin belirlendi.i antla ma olmas bak m nda özel bir öneme sahiptir194.

AB’yi kuran Antla ma’ya istihdama ili kin yeni bir bölüm eklenmekte, ayr ca dengeli ve sürdürülebilir kalk nma taahhüdünün gere.i olarak, tüm Topluluk politikalar n n tan m ve uygulamas na çevre boyutu entegre edilmektedir.

ngiltere’nin çekincesini sona erdirmesiyle birlikte Sosyal Politika da Topluluk mevzuat n n bir parças haline gelmektedir195.

Amsterdam Antla mas ile, ilk olarak, istihdam politikas n n ortak bir Avrupa görevi oldu.u kabul edilmi ve istihdam yaratma, f rsat e itli.i, halk sa.l . , sahtecilik, effafl k, veri güvenli.i gibi konular da ortak karar mekanizmas alan na

193 EC, Social Summit : Commission Call on Social Partners to Play their Full Part in the Lisbon

Strategy. Employment and Social Affairs of European Commission.

http://ec.europa.eu/employment_social/news/2002/mar/054_en.html, (12.30.2005).

194 EC, the Legal framework following the Treaty of Amsterdam. European Commission,

Employment and Social Policy.

http://europa.eu.int/scadplus/leg/en/cha/c10101.htm, (12.30.2005).

195 EC, the Legal Framework Following the Treaty of Amsterdam. European Commission, Summaries

of Legislation.

girmi lerdir. gücünün serbest dola m , s . nma ve göç konular da yeni bir madde ile anla maya eklenmi tir196.

Amsterdam Antla mas ’n n sa.lad . bir ba ka avantaj ise bölünmü her ülkede farkl l k gösteren bir sosyal politika anlay na son verilmesidir. Antla ma ile Avrupa Sosyal Politikas için baz yeni görevler koyulmu tur. Avrupa Sosyal art ’n kabul etmeyen ngiltere’nin de Amsterdam Antla mas ’n , dolay s yla Antla ma’n n ayr lmaz bir parças olan sosyal politikaya ili kin ko ullar da kabul etmesi mümkün olmu tur197.

1992’de yap lan Sosyal Politika Anla mas , sendikalar ve i veren örgütlerini, Avrupa kurumlar na tavsiyelerde bulunan uzman dan ma makamlar haline getirmi tir. Ancak, onlar n ortak karar al c lar konumuna gelmesi, 1997 Amsterdam Antla mas ile sa.lanm t r. çi ve i veren örgütleri, böylece, istihdam ve sosyal politikada daha büyük önem kazanm lard r198.

Amsterdam Antla mas ’n n giri inde istihdam n sa.lanmas n n Birli.in amaçlar ndan biri oldu.u ve giderek artan i sizlik nedeniyle ortak endi e kayna. olan bir problem haline geldi.i kabul edilmi tir. Bu ba.lamda, rekabet edebilirli.i zay flatmayacak yüksek istihdam düzeyine ula mak yeni bir amaç olarak belirlenmi tir. Bu amaca ula mak için üye ülkelere faaliyetlerini tamamlay c yeni sorumluluk alanlar verilmi tir199.

196 EC, The Amsterdam Treaty: a Comprehensive Guide. European Commission.

http://europa.eu/scadplus/leg/en/lvb/a13000.htm, (12.30.2005).

197 EU, Impact Evaluat on of the European Employment Strategy Technical Analysis Supporting

Com(2002) 416 Final of 17.7.2002 ("Taking Stock of Five Years of the EES"), European Union, s. 35.

http://europa.eu.int/comm/employment_social/elm/summit/en/home.htm, (12.30.2005).

198 EC, the Amsterdam Treaty: A Comprehensive Guide the Union and the Citizen. European

Commission.

http://europa.eu/scadplus/leg/en/lvb/a13000.htm, (12.30.2005).

199 EC, the Amsterdam Treaty: a Comprehensive Guide. European Commission.

1997 y l nda Amsterdam Antla mas ’nda Komisyonun stihdam için

Benzer Belgeler