• Sonuç bulunamadı

3. Bankacılık Hizmetlerinin Geliştirilmesinde Bilgi Ekonomisinin Rolü

3.3. Bankacılık Hizmetlerinin Geliştirilmesinin Aşama Ve Gerekçeleri

Bankacılık hizmetlerinin geliştirilmesi aşamaları ve gereklerini aşağıdaki gibi özetleyebiliriz.

3.3.1. Bankacılık Hizmetlerini Geliştirme Sürecinin Aşamaları

Bankaların sunduğu bankacılık hizmetlerinin gelişimi çeşitli aşamalardan geçmektedir, Birincisi: bankanın müşterilerine sunduğu hizmetlerin yeni hizmetlerle arttırılması anlamına gelen yeni bankacılık hizmetlerinin eklenmesi, böylece hizmet hatlarının genişletilmesi ve çeşitlendirilmesidir. Bu yeni hizmet müşterilerin ihtiyaçlarını karşılayabilmelidir. Bu nedenle bankacılık hizmetlerinin geliştirilmesi bir dizi adımla yürütülmektedir (Serlo ve Frenchak, 2015):

✓ Fikir üretme: Bu aşama hizmet önemi yüksek yeni fikirlerin araştırılmasını içerir. Böylece bankanın yeni fikirleri oluşturabilmesi için fikirleri kalıcı ve resmi olarak araştırması gerekir. Ayrıca, bu işi belirli bir kişi veya grup tarafından yapma sorumluluklarını belirlemeli, düzenli olarak yeni fikirler aramak için özel prosedürler geliştirilmelidir.

✓ Fikir değerlendirme aşaması: Bu aşama, yüksek kalitede yeni hizmetler tanımlamak için fikirleri sıralama ve mümkün olduğunca kısaltma sürecini içerir.

✓ Ticari analiz: Hizmet satışlarının hacmi, hizmetin üretim ve pazarlanmasına dahil olan maliyetler ve bankanın temel hedeflerini ne kadar karşıladığını ve uygunluğunu belirlemek için beklenen kârlar ile ilgili tahminleri gözden geçirmeyi içerir.

✓ Hizmet pazarlaması testi: Bu test, hizmetin faydalanıcılar tarafından kabul edilme derecesini bilerek pazardaki varlığını kanıtlama yeteneğini bilmeyi ve ardından müşterilerin pazardaki yeni hizmete yönelik tepkilerini bil eyi amaçlar.

✓ Yeni bankacılık hizmetini pazara büyük ölçüde tanıtmak, bu da bankacılık hizmeti yaşam döngüsünün başlangıcını ifade eder. Yani, bankanın bu aşamada bazı kararlar alması gerekir. Bunlar: Modern bir bankacılık hizmeti sunmak için doğru zamanı seçmek. Modern bankacılık hizmetinin sunulması gereken

yer açısından, strateji ve coğrafi hususlar. Bu bankacılık hizmetini sunmanın pazarlama hedefini netleştirmek.

Bankacılık hizmetlerinin gelişmesinin ikinci aşaması, hizmetin yeniden tasarlanmasıdır. Bu aşamada, banka, özellikle reddetme aşamasında olan özellikler ve

unsurları bakımından mevcut bankacılık hizmetlerinin geliştirilmesine

güvenmektedir. Ayrıca, banka, bankacılık hizmet bileşenlerinde ve bunları teknolojik gelişmelere ve müşteri isteklerine uygun olarak müşterilere sunma yollarında iyileştirmeler veya değişiklikler yapmaktadır.

Üçüncü aşama, bankacılık hizmetlerinin adapte edilmesi ve yaygınlaştırılmasıdır. Bu aşama mevcut hizmetlerde köklü bir değişiklik yapmamaktadır, ancak banka, müşterilere mümkün olan en kısa sürede ulaşmak için hizmet performansı ile ilgili prosedürleri azaltır. Herhangi bir gelişme veya yeniden tasarım içermez, yeni müşteriler çekmeyi ve bankanın rekabetçi konumunu güçlendirmeyi hedefler (Wyman, 2017).

3.3.2. Bankacılık Hizmetlerinin Geliştirilmesinde En Önemli Gerekçeler

Ekonomik çevre, finans ve bankacılık son yıllarda hızlı değişimlere şahit olmuştur. Bunlardan en önemlisi, finansal ve bankacılık küreselleşmesinde ve toplumun ihtiyaçlarının çokluğuna ek olarak, iletişim araçlarındaki büyük devrimi temsil eder. Böylece uygun bir finansal getiri sağlayan yeni ve çeşitlendirilmiş bankacılık hizmetlerini geliştirmek ve yenilemenin yanı sıra daha fazla müşteri çekmek ve bankanın rekabet gücünü artırmak, rakip bankalar tarafından sunulan benzer hizmetlerin maliyetini düşürmek ve bankacılık pazarında süreklilik ve sağlam iletişim yeteneği kazanmak gerekli hale gelmiştir. Bankacılık hizmetlerinin gelişmesinin gerekçelerini şu şekilde sıralayabiliriz:

Finansal küreselleşme: Finansal küreselleşme, finansal serbestleşmenin temel çıktısı ve sermaye akımlarının serbestleştirilmesi yoluyla iç finansal piyasaların dış dünyaya entegrasyonuna ve karşılıklı bağımlılığına yol açan sözde finansal açıklığa kaymadır (Arestis ve diğerleri, 2005). Dolayısıyla, finansal küreselleşme, artan bağımlılık ve finansal serbestleşme derecelerine dayanan birleşik ve bütünleşik finansal modeldir.

Serbestleşme süreci aşağıdaki işlemleri içermektedir: Borsada yatırım ile ilgili işlemler. Doğrudan yabancı yatırım işlemleri. Giriş ve çıkışlar dahil olmak üzere ticari ve finansal kredi işlemleri ve teminatlar, garantileri ve finansal olanakları. Ticari bankalarla ilgili işlemler veya finansal küreselleşme süreci, aşağıdakiler de dahil olmak üzere birkaç ana faktöre yardımcı olmuştur:

✓ Teknolojinin küreselleşmesi: Teknolojik gelişme, bankacılık yöntemlerinin dönüşümüne katkıda bulunan en önemli değişkenlerden biridir. Bankalar, en son bilgi ve iletişim teknolojilerinin kullanımını yoğunlaştırmaya ve onları yüksek verimlilikle geliştirmeye isteklidir (Archibugi ve Pietrobelli, 1999). Bu teknoloji, verimliliği artırmak ve fiziksel ve doğal insan kaynaklarının verimliliğini ifade etme, yeni hizmetlerin geliştirilmesinde ve elektronik bankalar gibi mevcut hizmetlerin değiştirilmesinde teknolojinin rol oynadığı gelişmiş hizmetler ve daha geniş bir müşteri kitlesine erişim sağlayan eksiksiz bankacılık hizmetlerinin sunumunun gelişimine katkı sağlamaktadır. Bankaların çalışmalarını yerelden küresel alana genişletmeyi amaçlayan bankacılık çalışmalarının uluslararasılaşması, uluslararası açıklık sürecinin bir parçası olarak kabul edilir. Bu rolle bankalar, şirketlere ve ülkelere uluslararası ödünç verme pratiği yapabilir ve piyasa çeşitliliği ile risklerden kaçınarak bankacılık hizmetleri geliştirebilirler (Slager, 2005).

✓ Hizmetlerde ticaretin serbestleştirilmesine ilişkin genel sözleşme: Ticaretin serbestleştirilmesi, uluslararası ticaretin değerinde ve hacminde hızlı bir büyüme sağlayarak, uluslararası yatırımlar için yeni fırsatlar yaratmıştır. Ayrıca yenileme ve finansman yeniliği, yeni kurumlara yeni pazarlar yaratmaya ve ürünleri finanse etmeye katkıda bulunur.

✓ Rekabet: Finansal hizmetler alanındaki rekabetin seviyesi ve yoğunluğu, yerel teknolojilerle modern teknolojileri sunmak için rekabet eden ve kullanımlarını teşvik eden diğer bankalar arasında artmıştır. Bu rekabetçi baskıların gelecekteki pazarda gelişmiş hizmetler bulmaya zorladığı yerlerde yeni bankacılık hizmetlerinin sunumunun genişlemesine neden olmaktadır. Rekabet şu şekilde sınıflandırılabilir (Alrasen, 2007): Doğrudan rekabet, bankalar arasındaki rekabettir ve büyük bankaların veya yüksek büyüme oranlarına sahip olanların uygulamalarına yoğunlaşır. Bu bankalar yabancı veya mevcut bankalar tarafından kurulan ve geniş coğrafi kapsama alanı sağlamayı

amaçlayan yeni şubeler olsun veya olmasın yeni bankaların rekabeti. Finansal kurumların rekabeti: Bunların bankacılık pazarına girme potansiyeli, bu banka dışı kuruluşlar tarafından rekabeti arttırmıştır ve bu kuruluşlar ticari bankalar için bankaların kendisinden daha büyük bir tehdit oluşturmaktadır. İhtisaslaşmış bankaların çoğu (ticari olmayan), ticari bankaların rekabet hacmini artıran ticari bankacılık işlemlerini uygulamaya koymuştur.

Yasal sorumluluk: Bankanın yönetimi, toplumun kamu yararı ile ilgili projeleri finanse etmek için yapılan herhangi bir işten sorumlu olmasının yanı sıra, bankacılık işlevini yerine getirememe konusundaki herhangi bir hata veya başarısızlıktan da sorumludur. Bu nedenle, bankalar yasal hesap verebilirliği önlemek için hizmetin daha doğru olmasını sağlamak amacıyla bankacılık mevzuatının hükümlerine uymak zorundadır.

Müşteri ihtiyaçlarının evrimi ve çeşitliliği: Bireylerin toplumdaki yaşam standartlarını iyileştirmek, bireyin ihtiyaçlarını ve onları tatmin etmek için gereken araçların, ürünlerin ve hizmetlerin kalitesini değiştirmeye yol açar. Bu da bankaların, bankacılık ürünlerinin geliştirilmesi ve tanıtılması yoluyla müşterilerin ihtiyaç, zevk ve taleplerindeki bu değişiklikleri takip etmesini zorunlu kılmaktadır. Piyasaların dinamik yapısı ve müşterilerin zevklerini değiştirmesi ve seçim kriterleri nedeniyle ihtiyaçlarının gelişimi, bankanın yeni ürünler sunarak bu ihtiyaçları sürdürmeye ve karşılamaya devam etmesini gerektirmektedir (Sadeq, 2005).

Benzer Belgeler