• Sonuç bulunamadı

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin Performans Programlarında Kültür ve

3. YEREL YÖNETİMLER VE TURİZM

3.4. Yerel Yönetimlerde Bütçe

3.4.4. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin Performans Programlarında Kültür ve

Balıkesir belediyesi, 2012 yılında çıkarılan 6360 sayılı kanunla Büyükşehir belediyesi olma hakkına sahip olmuştur. Gerekli hazırlık aşaması ve prosedürlerin yerine getirilmesi ile birlikte 2014 yılında Büyükşehir belediyesi statüsüne kavuşmuştur. Ekonomik, kültürel, doğal ve tarihi açıdan büyük bir öneme sahip olan Balıkesir’in, bu gelişme ile birlikte yerel yönetim yapısında fiziki değişimler meydana gelmiştir.

6360 sayılı On Üç İlde Büyükşehir Belediyesi ve Yirmi Altı İlçe Kurulması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un ikinci maddesinde belirtildiği üzere merkez de Altıeylül ve Karesi ilçe belediyelerinin kurulması kararlaştırılmış, eski düzenleme ile on sekiz olan ilçe belediye sayısı yirmiye yükseltilmiştir.

Çıkartılan bu kararname ile ilin idari yapısından önemli değişimlere gidildiği görülmektedir. Bu değişimin en önemli örneklerinden bir tanesi bir yerel yönetim organı olarak hizmet sunan il özel idaresinin tüzel kişiliğinin son bulmasıdır. İl özel idaresinin yürütmekle yükümlü olduğu görev ve sorumluluklar kararname ile yeni kurulmuş olan büyükşehir belediyesinin sorumluluğuna verilmiştir (6360 Sayılı Kanun, madde: 1).

59

Balıkesir’in büyükşehir olması ile birlikte daha önce müdürlük statüsünde hizmet vermekte olan birimlerin yeni düzenlemelerle birlikte daire başkanlığı olarak hizmet verdiği görülmektedir. Bu kapsamda Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin organizasyon şemasında kaliteli ve düzgün hizmet sunabilmek adına faaliyette olan on altı daire başkanlığı bulunmaktadır. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi bünyesinde Balıkesir’de doğal, tarihi, kültürel ve geleneksel varlıkların korunması, devamlılığının sağlanması ve geliştirilmesi gibi önemli sorumluluklar, Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı tarafından yürütülmektedir. Büyükşehir belediyesi bünyesinde yer alan on altı daire başkanlığından sadece biri olan Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı, daire başkanlıkları arasında kentin kültürel yönden gelişmesi, zenginliklerin yaşatılması ve tanıtılması, kent imajı oluşturma ve kent kimliğinin korunması gibi önemli sorumluluklara sahip olması dolayısıyla diğer birimlere göre daha stratejik ve dikkat çeken önemli bir göreve sahiptir.

Balıkesir’in doğa, kültür ve termal turizm gibi başlıca önemli turizm çeşitlerine ev sahipliği yapabilecek önemli bir turizm potansiyelinin oluşu, ilin jeopolitik olarak hem Ege denizine hem de Marmara denizine kıyısının olması ve üç önemli şehrimiz olan İstanbul, Bursa ve İzmir’e yakınlığı, Balıkesir’in önemli özelliklerindendir (Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA), 2012: 6). Burada kısaca bahsettiğimiz özellikler kültürel ve sosyal anlamda Balıkesir’de bu faaliyetleri koordine ve kontrol eden, finansal açıdan destekleyen kamu kurumlarının ve başka kurumsal yapıların varlığının önemine dikkat çeker niteliktedir.

6360 sayılı kanunla, yeni bir idari yapı olarak büyükşehir belediyesinin kurulması, büyükşehir ve ilçe belediyelerinin görev ve sorumluluklarının daha da artmasına neden olmuştur. İl özel idaresinin tüzel kişiliğinin son bulmasıyla büyükşehir belediyesinin hizmet ulaştırmakla yükümlü olduğu alan ve kişi sayısının artması, büyükşehir ve ilçe belediyelerinin genel bütçe vergilerinden daha fazla pay olmasına hak tanıyan yeni düzenlemeleri de beraberinde getirmiştir (Türkiye Belediyeler Birliği, 2014:7).

Kentin ekonomik, sosyal ve kültürel açıdan gelişmişliğinin sağlanabilmesi yerel yönetimin etkin yönetim anlayışına, doğru stratejiye ve yeterli bütçeye sahip olmasını gerektirmektedir. Bu nedenle performans programlarında kentin ihtiyaç duyduğu hizmetler ve maddi kaynak ihtiyacı yerine getirilmesi hedeflenen her iş ve

60

iş alanı için ayrı ayrı değerlendirildiğini Ek 1’de görmekteyiz. Balıkesir Büyükşehir Belediyesinin 2016 yılı performans programında kültür ve sosyal işler için belirlemiş olduğu stratejik amaç ve hedefler, Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığının sorumluluğunda yürütülmektedir. Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı bu faaliyetlerin yürütülmesindeki stratejik amaçlarını, “ Katılımcılığı Esas Alarak Balıkesir’i Kültürel ve Sportif Cazibe Merkezi Yapmak ve Kentin Sosyo-Ekonomik Gelişimine Katkıda Bulunmak” olarak açıklamaktadır. Hedeflerini ise; il genelinde kültürel ve sanatsal faaliyetler gerçekleştirmek, tarihi mirası, kültürel ve doğal zenginlikleri koruyup çağdaş yaşamla buluşturmak ve gelecek nesillere aktaracak etkinlikler düzenlemek, kardeş şehir ilişkilerinin etkinleştirilmesini sağlamak, ilin etkin ve etkili bir şekilde tanıtımını gerçekleştirmek, sosyal hizmet faaliyetlerini etkinleştirmek ve yaygınlaştırmak olarak ifade etmektedir.

Belirtilen tüm bu stratejik amaç ve hedeflerin yerine getirilmesi maddi kaynak zorunluluğunu ortaya koymaktadır. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin belirlenen stratejik amaç ve hedefler doğrultusunda faaliyetlerin etkin ve yararlı bir şekilde yürütülebilmesi amacıyla sadece kültür ve turizm organizasyonlarını desteklemeye yönelik 2016 yılı için 6.970.078 Türk lirası maddi yatırım ve destek planın olduğu görülmektedir. Burada belirtilen toplam tutar doğrudan turizme destek amaçlı kaynak ihtiyacını belirtmektedir. Ek-1’de sunulan Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı’nın 2016 yılı için; Katılımcılığı esas alarak Balıkesir’i kültürel ve sportif cazibe merkezi yapmak ve kentin sosyo- ekonomik gelişimine katkıda bulunmak amacıyla ihtiyaç duyduğu harcama kalemlerinden doğrudan turizmle bağlantılı olan kaynak ihtiyacı dikkate alınmıştır. Bunun sonucunda 5.376,427+676,818+481,818+439,015=6.970,078 TL toplam tutarına ulaşılmıştır.

61

Benzer Belgeler