• Sonuç bulunamadı

Bu bölüm ESET NOD32 Antivirus ve temel ayarları ile ilgili genel bir bakış sağlar.

3.1 Kullanıcı arabirimi tasarımına giriş modlar

ESET NOD32 Antivirus'ün ana penceresi iki ana bölüme ayrılmıştır.

Soldaki sütun kolay kullanılan ana menüye erişim sağlar. Sağdaki ana program penceresi, ağırlıklı olarak ana menüde yapılan seçime karşılık gelen bilgileri görüntülemek için kullanılır.

Aşağıda ana menüde bulunan düğmelerin açıklaması verilmiştir:

Koruma durumu – Kolay kullanılan bir biçimde, ESET NOD32 Antivirus'ün koruma durumuyla ilgili bilgiler sunar. Gelişmiş mod etkinleştirilirse, tüm koruma modüllerinin durumu görüntülenir.

Geçerli durumunu görüntülemek için bir modülü tıklatın.

Bilgisayar taraması – Bu bölüm kullanıcının İsteğe bağlı bilgisayar taramasını yapılandırıp başlatmasını sağlar.

Güncelle – Virüs imza veritabanına yönelik güncellemeleri yöneten güncelleme modülüne erişmek için bu seçeneği kullanın.

Ayarlar – Bilgisayarınızın güvenlik düzeyini ayarlamak için bu seçeneği kullanın. Gelişmiş mod etkinleştirilirse, Antivirüs ve antispyware modülünün alt menüleri görüntülenir.

Araçlar – Bu seçenek yalnızca Gelişmiş modda kullanılabilir. Günlük dosyalarına, Karantina'ya ve Zamanlayıcı'ya erişim sağlar.

Yardım ve destek – Yardım dosyalarına, ESET Bilgi Bankası'na, ESET'in web sitesine ve bir Müşteri Hizmetleri destek isteğine erişmek için bu seçeneği belirleyin.

ESET NOD32 Antivirus kullanıcı arabirimi kullanıcıların Standart ve Gelişmiş modlar arasında geçiş yapmalarına olanak tanır. Modlar arasında geçiş yapmak için ESET NOD32 Antivirus ana penceresinin sol alt köşesinde bulunan Görüntüle bağlantısına bakın. İstenen görüntüleme modunu seçmek için bu düğmeyi tıklatın.

Standart mod genel işlemler için gereken özelliklere erişim sağlar. Bir gelişmiş seçeneği görüntülemez.

Gelişmiş moda geçmek ana menüye Araçlar seçeneğini ekler.

Araçlar seçeneği, kullanıcının Zamanlayıcı ile Karantina'ya erişmesine veya ESET NOD32 Antivirus günlük dosyalarını görüntülemesine olanak tanır.

NOT: Bu kılavuzdaki diğer tüm yönergeler Gelişmiş modda gerçekleştirilecektir.

3.1.1 Sistemin çalışmasını denetleme

Koruma durumunu görüntülemek için ana menünün üstünde bulunan bu seçeneği tıklatın. Hemen altında Antivirüs ve antispyware alt menüsü görünür ve ana program penceresinde ESET NOD32 Antivirus programının işlemi hakkında bir durum özeti görüntülenir. Antivirüs ve antispyware'i tıklatın, ana program penceresi her bir koruma modülünün durumunu görüntüler

Etkinleştirilen modüller düzgün çalışıyorsa, üzerlerinde yeşil bir onay işareti olur. Çalışmıyorsa, kırmızı bir ünlem işareti veya turuncu bir bildirim simgesi görüntülenir ve pencerenin üst kısmında modül hakkındaki ek bilgiler gösterilir. Modülü düzeltmek için önerilen bir çözüm de görüntülenir. Her bir modülün durumunu değiştirmek için, ana menüde Ayarlar'ı tıklatın ve sonra istenen modülü tıklatın.

3.1.2 Program düzgün çalışmazsa yapılacaklar ESET NOD32 Antivirus koruma modüllerinden birinde bir sorun algıladığında, bunu Koruma durumu penceresinde bildirir. Burada sorun için olası bir çözüm de önerilir.

Görüntülenen, bilinen sorunlar ve çözümler listesini kullanarak bu sorunu çözmek mümkün olmuyorsa, yardım dosyalarına erişmek veya Bilgi Bankası'nda arama yapmak için Yardım ve destek seçeneğini kullanın. Yine de bir çözüm bulunamazsa, ESET Müşteri Hizmetleri'ne bir destek isteği gönderebilirsiniz. Bu geribildirime göre uzmanlarımız sorularınızı hızlı bir şekilde yanıtlayabilir ve sorunla ilişkili önerilerde bulunabilir.

3.2 Güncelleme ayarları

Virüs imza veritabanının ve program bileşenlerinin güncellenmesi kötü amaçlı koda karşı tam koruma sağlamanın önemli bir parçasıdır.

Lütfen yapılandırılmalarına ve çalıştırılmalarına özel olarak dikkat edin. Ana menüde Güncelle'yi seçin ve sonra daha yeni bir veritabanı güncellemesi olup olmadığını anında denetlemek için ana program penceresinde Virüs imza veritabanını güncelle'yi tıklatın. Kullanıcı adı ve Parola ayarları… program satın alındığında sağlanan Kullanıcı adı ve Parolanın girilmesini gerektiren bir iletişim kutusu görüntüler.

Kullanıcı adı ve Parola ESET NOD32 Antivirus'ün yüklenmesi sırasında girildiyse, bu aşamada size bu bilgiler sorulmaz.

Gelişmiş Ayarlar penceresi (erişmek için F5'e basın) diğer ayrıntılı güncelleme seçeneklerini içerir. Güncelleme sunucusu: açılan menüsünün Otomatik seç ayarına getirilmesi gerekir. Güncelleme modu, proxy sunucu erişimi, yerel sunucudaki güncellemelere erişme ve kopyalar oluşturma (ESET NOD32 Antivirus Kurumsal Sürüm) gibi gelişmiş güncelleme seçeneklerini yapılandırmak için Ayarlar…

düğmesini tıklatın.

3.3 Proxy sunucu ayarları

ESET NOD32 Antivirus'ü kullanan bir sistem üzerinde Internet bağlantısı için aracı olarak bir proxy sunucu kullanıyorsanız, bu durumun Gelişmiş Ayarlar'da (F5) belirtilmesi gerekir. Proxy sunucu yapılandırma penceresine erişmek için Gelişmiş Ayarlar ağacında Diğer > Proxy sunucu öğesini tıklatın. Proxy sunucu kullan onay kutusunu seçin ve proxy sunucusunun kimlik doğrulama verileri ile birlikte IP adresini ve bağlantı noktasını girin.

Bu bilgilere sahip değilseniz, Proxy sunucuyu algıla düğmesini tıklatarak ESET NOD32 Antivirus programının proxy sunucu ayarlarını otomatik olarak algılamasını sağlamayı deneyebilirsiniz.

NOT: Çeşitli güncelleme profilleri için proxy sunucu seçenekleri farklı olabilir. Seçenekler farklıysa, proxy sunucuyu gelişmiş güncelleme ayarlarında yapılandırın.

3.4 Ayar koruması

ESET NOD32 Antivirus Ayarları, kuruluşunuzun güvenlik ilkesi açısından çok önemli olabilir. Yetkisiz değişiklikler kararlılığı ve sisteminizin korunmasını tehlikeli bir duruma düşürebilir. Ayar parametrelerini parola korumalı yapmak için ana menüye gidin ve Ayarlar > Tüm gelişmiş ayarlar ağacını girin... > Kullanıcı arabirimi > Ayar koruması seçeneklerini ve sonra Parolayı girin...

düğmesini tıklatın.

Bir parola girin, yeniden yazarak parolayı onaylayın ve Tamam'ı tıklatın. İleride yapılacak ESET NOD32 Antivirus ayarlarında bu parolayı kullanmak gerekecektir.

Benzer Belgeler