• Sonuç bulunamadı

Ölçüt 1. Öğrenciler

1.4. Başarı Değerlendirmesi

Bölümümüzde Erasmus-Socrates öğrenci değişim programı ve staj konularında yapılan her türlü yenilikler, düzenlenen bilgilendirme toplantıları ve tüm duyurular bölüm panolarından, bölüm öğrenci temsilcilerine gönderilen e-postalar yoluyla öğrencilere ve web sayfasındaki duyurular kısmından öğrencilere iletilmektedir (http://www.kimya.anadolu.edu.tr/Duyurular.aspx?id=559).

Öğrencilerin Kimya Mühendisliği hakkında genel olarak danışmak istedikleri konularda 1. sınıfta verilen “Kimya Mühendisliği’ne Giriş” derslerinde bilgilendirme yapılmaktadır.

Bunun yanı sıra öğrenciler kendilerine yakın hissettikleri akademik danışmanlık saatlerine uygun olmak koşuluyla herhangi bir Öğretim Üyesine, gerek akademik veya mesleki, gerekse kendilerine ait herhangi bir problem ile ilgili konularda danışabilmektedirler. Kendisine başvurulan öğretim üyesi, koşulları elverdiği ölçüde öğrencilere yol göstermekte ve sorunların çözümünde yardımcı olmaktadır.

Tüm öğrenci danışmanlığı hizmetlerinde duyurular için bölüm panolarından ve bölüm web sayfasından yararlanılmaktadır. Her sınıf için ayrı ayrı düzenlenen panolar sık sık yenilenerek, dikkat çekecek hale getirilmektedir. Bölüm öğrenci temsilcisine ait panoda ise öğrencilerin sosyal aktiviteleri için yapılacak duyurular temsilci tarafından ilan edilmektedir. Ayrıca önemli duyurular bölüme ait web sayfasından da ilan edilmekte ve sayfa sürekli güncellenmektedir.

(http://www.kimya.anadolu.edu.tr/Duyurular.aspx?id=559).

Üniversitemizde öğrencilerin sorunlarını çözmeye yönelik her iki kampüste de yer alan Psikolojik Danışma ve Rehberlik Merkezleri bulunmaktadır. Merkez bireysel veya gruplara psikolojik danışmanlık yaptığı gibi belirli aralıklarla seminerler düzenlemekte ve öğrencilerin barınma sorunlarına da çözümler bulmaktadır (http://www.pdrm.anadolu.edu.tr/).

1.4. Başarı Değerlendirmesi

Bölümümüzde uygulanan ölçme değerlendirme sistemi, üniversitemizin Eğitim-Öğretim Yönetmeliği çerçevesinden belirlenmiştir. Her ders için en az bir ara sınav dönem sonu sınavı ve bütünleme sınavı yapılır. Sınavlar yazılı olarak yapılır. Ancak gereken hallerde ilgili birim yönetim kurulunca, sınavın sözlü veya pratik çalışma olarak yapılmasına karar verebilir. Bütünleme sınavlarına ilişkin esaslar Senato tarafından belirlenir.

Bir dersin dönem sonu sınavına girebilmek için devam koşulunu yerine getirmek gerekir.

Öğrencinin başarısı dönem içi notları ile dönem sonu sınav notunun birlikte değerlendirilmesi ile belirlenir. Dönem içi notları, en az biri ara sınavı notu olmak üzere, ödevlere, uygulamalara, pratik çalışmalara verilen notlardan oluşur.

Dönem sonu sınavında geçerli olan başarı kuralları bütünleme sınavlarında da uygulanır, bütünleme sınav notu dönem sonu sınav notu yerine geçer, başarı notu yine dönem içi notlar ve yüzdelik bilgileri dikkate alınarak hesaplanır.

Ara sınavlar ile bütünleme sınav hakkı verilmeyen derslerin dönem sonu sınavlarından herhangi birine Senatoca belirlenen haklı ve geçerli mazeretleri nedeniyle katılamayan öğrenciler için ilgili birim yönetim kurulu kararı ile mazeret sınavı açılır. Her ne sebeple olursa olsun bütünleme sınavı açılan dersler için mazeret sınavı yapılmaz.

Mazeret sınavına girmek isteyen öğrencilerin, o ders ya da dersler için akademik takvimde ilan edilen mazeret sınav haftası başlangıç tarihinden en az üç iş günü önce mazeretini gösterir belgenin ekli olduğu bir dilekçe ile ilgili öğretim birimi yönetimine

15 başvurmaları gerekir.

Dönem içi ve dönem sonu sınav, ödev, uygulama ve benzeri değerlendirmelerin türü ile ağırlıkları, dersi veren öğretim elemanı tarafından yarıyılın ilk iki haftası içinde öğrenci bilişim sistemi veri tabanına girilerek dersin internet tanıtım sayfasında öğrencilere duyurulur.

Dönem içi değerlendirmelerin başarı notuna katkısı % 30’dan az, % 60’tan fazla olamaz.

Son değerlendirme, o dersi alan tüm öğrencilerin genel başarı düzeyi de göz önüne alınarak, dersi veren öğretim elemanınca harf notlarından birisi ile belirlenir.

Başarı düzeyine ilişkin harf notları ve katsayılar aşağıda belirtilmiştir;

Başarı

Notu AA AB BA BB BC CB CC CD DC DD FF

Katsayı 4.0 3.7 3.3 3.0 2.7 2.3 2.0 1.7 1.3 1.0 0

Ayrıca; DZ (Devamsız), katsayısı olmayan ve not ortalamalarına katılmayan YT (Yeterli), YZ (Yetersiz), EK (Eksik), MU (Muaf), KL (Kaldırıldı), DV (Devam ediyor), SD (Sorumlu Değil) ve ÇK (Çekildi) harf notlu değerlendirmeler de yapılabilir.

YT (Yeterli) ve YZ (Yetersiz) notları; ilgili öğretim birimi kurulunun kararı ve Senatonun onayıyla not ortalamalarına katılması uygun görülmeyen derslerde başarının gösterilmesi için kullanılır. Böyle bir derste yeterli başarı gösteren öğrenciye YT, gösteremeyen öğrenciye YZ notu verilir.

EK (Eksik) notu; hastalık veya başkaca geçerli bir nedenle, dersin gereklerini zamanında tamamlayamayan öğrenciye verilir. Bu notu alan öğrenci, eksiklerini bir sonraki yarıyılın başlamasından önce tamamlamak zorundadır. Verilen süre içinde eksiklerini tamamlayan öğrenciye, yeni bir not verilir. Öğrencinin eksiğini tamamlamaması halinde, EK notu o ders için hangi harf notlarının kullanıldığına bağlı olarak FF veya YZ notuna dönüştürülür. EK notu, yerine yeni bir not belirlenene kadar not durum belgelerinde gösterilir, daha sonra gösterilmez.

MU (Muaf) notu; dikey geçiş ve yatay geçiş ile gelen öğrencilerin önceki yükseköğretim kurumunda alıp başarmış olduğu ve ilgili birim yönetim kurulunca muaf tutulması uygun görülen dersler için verilir.

KL (Kaldırıldı) notu; programdan kaldırılması ve karşılığı gösterilmemesi nedeniyle öğrencilerin sorumlu tutulmayacağı dersler için verilir.

DV (Devam Ediyor) notu; bir dönemden uzun süreli bir dersin henüz tamamlanmadığı dönemin sonunda, derse devam etmekte olan öğrencilere verilir.

DZ (Devamsız) notu; devam koşulunu sağlayamayan öğrencilere verilir. Bu öğrenciler dönem sonu değerlendirilmesine alınmazlar. DZ notu, FF veya YZ notu ile eşdeğerdir.

SD (Sorumlu Değil) notu; mezuniyet için gerekli seçmeli veya mesleki seçmeli ders kredisini tamamladıktan sonra, fazladan seçmeli veya mesleki seçmeli ders alan öğrenciler, daha önce çekilmiş oldukları ders sayısına bakılmadan bu derslerden ilgili dönemin sonuna kadar çekilebilir. Bu dersler için SD notu kullanılır.

ÇK (Çekildi) notu; öğrencinin ekle-sil haftasından sonraki üç hafta içinde, danışmanın onayı ile çekilmesine izin verilen bir ders için kullanılır.

Öğrencinin bir dersten başarılı sayılması için bu dersten YT, DD veya üstünde bir not

16 alması gerekir.

Birimlerde her yarıyıl sonunda, öğrencilerin başarı durumu dönem not ortalaması ve genel not ortalaması ile belirlenir. Kaydolunan ve not ortalamalarına katılan her dersin kredi değeri ile o dersten alınan notun katsayısı çarpılarak bulunan değerlerin toplamının, bu derslerin toplam kredi değerine bölünmesi ile bir not ortalaması bulunur. Bu işlem bir dönem içinde alınan dersler için yapılırsa dönem not ortalaması, o zamana kadar alınmış bütün dersler için yapılırsa genel not ortalaması elde edilir. Üniversiteye devam ederken program değiştiren öğrencilerin genel not ortalamasına, devam etmekte oldukları programa kayıtlı oldukları sürede almış oldukları bütün dersler ile önceden almış oldukları derslerden sadece ilgili birim yönetim kurulu kararıyla yeni programlarına uygun bulunan derslerden aldıkları notlar hesaba katılır. Genel not ortalaması hesaplanırken, tekrar edilen ders bulunması halinde bu dersten alınan en son not; seçimlik bir ders yerine başka bir dersin tekrarlanması durumunda ise en son alınan dersin notu göz önünde tutulur. Not ortalamaları virgülden sonra iki basamaklı olarak gösterilir.

Öğrencinin genel not ortalamasının her yarıyılın sonunda en az 2,00 olması gerekir. Yaz okulundan ders alması halinde genel not ortalaması, yaz okulu sonuçları da göz önüne alınarak hesaplanır.

Güz dönemi veya akademik yılsonunda 2,00 genel not ortalamasını sağlayamayan öğrenciye, yazılı olarak akademik yetersizlik uyarısı yapılır. Akademik yetersizlik uyarısı alan öğrencinin, bir sonraki dönemin sonundaki genel not ortalamasının en az 2,00 olması gerekir. Öğrencinin kayıt yenilediği ilk dönemde, açılması halinde yaz okuluyla birlikte, öncelikle FF, YZ ve DZ notu olan dersleri almak koşuluyla CC’nin altında not aldığı derslerden istediklerini tekrar ederek genel not ortalamasını en az 2,00’a yükseltmesi gerekir.

Zorunlu bir dersten FF, YZ veya DZ notu olan öğrenci, bu dersi, dersin verildiği ilk dönemde tekrar almak zorundadır. Seçimlik bir dersten FF, YZ veya DZ notlarından birini alan öğrenci, bu dersi tekrarlar veya danışmanının onayıyla, bu ders yerine başka bir seçimlik dersi alabilir.

Öğrencinin, tekrar etmekle zorunlu olduğu dönemlerde kayıt yenilememesi halinde, kayıt yenilediği ilk dönemde genel not ortalamasını en az 2,00’a yükseltmesi gerekir.

Programdan çıkarılan zorunlu derslerin yerine hangi derslerin tekrarlanacağı ilgili öğretim birimi kurulu kararı ve Senato onayıyla belirlenir.

Sınavlara itiraz; sadece maddi hata nedeniyle, sınav sonuçlarının Üniversitenin internet sayfasında ilanını izleyen beş işgünü içerisinde ilgili birim yönetimine yazılı olarak yapılır. İtirazlar, ilgili birim yönetim kurulunca yapılan incelemeden sonra karara bağlanır.

Genel not ortalaması 3,50 veya üzeri olanlar yüksek onur öğrencisi, genel not ortalaması 3,00 ile 3,49 arasında olanlar onur öğrencisi olarak mezun olur. Ancak, disiplin cezası alan öğrenciler belirtilen genel not ortalamasını sağlasalar bile yüksek onur öğrencisi veya onur öğrencisi olarak mezun olamaz.

En az 30 AKTS kredi değerlik ders alıp, aldığı bütün dersleri başaran ve dönem not ortalaması 3,50 veya üzeri olanlar yüksek onur öğrencisi, dönem not ortalaması 3,00 ile 3,49 arasında olanlar onur öğrencisi sayılır. Ancak, disiplin cezası alan ve FF, YZ, DZ, EK notu olan öğrenciler belirtilen not ortalamalarını sağlasalar bile onur öğrencisi veya yüksek onur öğrencisi sayılmaz.

17 Öğrencinin, Üniversiteden kaydının silinmesi için yazılı istekte bulunması halinde ilgili birim ile ilişiği kesilir.