• Sonuç bulunamadı

6.1.1. Ağ bileşenleri birikimli miktarı1

Farklı üretim ve taşıma tedarik zamanlarına göre tasarlanan dört farklı senaryo için talep durumları ve talep korelasyonları için ağ bileşenleri birikimli miktarı1 ‘e ait başarı ölçütünün analizi yapılarak seçilen uygun üretim kontrol mekanizmaları grafiksel olarak Şekil 6.1, Şekil 6.2 ve Şekil 6.3 ‘de verilmiştir.

Düşük Talep Durumu 0 1000 2000 3000 4000 5000 6000 Birikimli Miktarı Değeri (miktar/zaman) D S3 Melez O S3 Melez2 PSM Y S2 İtme PSM

Korelasyon- Senaryo - Üretim Kontrol Mekanizması

Düşük Talep Durumu

Ağ Bileşenleri Birikimli Miktarı1

Düşük talep durumda ağ bileşenleri birikimli miktarı1 için en iyi sonucu itme kontrol mekanizması ve periyodik sipariş miktarı yöntemi ile senaryo2 ‘de sağlamıştır. Bu sonuç yüksek talep korelasyon durumunda elde edilmiştir. İkinci en iyi başarımı, düşük talep ve orta talep korelasyonu durumunda melez2 kontrol mekanizması ve periyodik sipariş miktarı yöntemi senaryo3 ‘de ulaşılmıştır. Son olarak, düşük talep ve düşük korelasyon durumunda melez kontrol mekanizmasının en iyi sonucu verdiği gözlemlenmiştir.

Orta Talep Durumu

0 10000 20000 30000 40000 50000 Birikimli Miktar Değeri (miktar/zaman) D S4 Melez2 PSM O S4 Melez2 PSM Y S4 Melez2 PSM Korelasyon - Senaryp-Üretim Kontrol Mekanizması Orta Talep Durumu

Ağ Bileşenleri Birikimli Miktarı1

Şekil 6.2. Orta talep durumunda ağ bileşenleri birikimli miktarı1 değerleri

Orta talep durumda ağ bileşenleri birikimli miktarı1 için en iyi sonucu melez2 kontrol mekanizması ve periyodik sipariş miktarı yöntemi ile senaryo4 ‘de sağlamıştır. Bu sonuç yüksek talep korelasyon durumunda elde edilmiştir. İkinci en iyi başarımı, orta talep ve orta talep korelasyonu durumunda melez2 kontrol mekanizması ve periyodik sipariş miktarı yöntemi senayo4 ‘de de ulaşılmıştır. Son olarak, orta talep ve düşük korelasyon durumunda melez2 kontrol mekanizması ve periyodik sipariş miktarı yönteminin senaryo4 ‘de en iyi sonucu verdiği gözlemlenmiştir.

Yüksek Talep Durumu 0 10000 20000 30000 40000 50000 Birikimli Miktar Değeri (miktar/zaman) D S4 Melez2 PSM O S1 Melez2 PSM Y S1 Melez2 PSM Korelasyon - Senaryo - Üretim

Kontrol Mekanizması

Yüksek Talep Durumu

Ağ Bileşenleri Birikimli Miktarı1

Şekil 6.3. Yüksek talep durumunda ağ bileşenleri birikimli miktarı1 değerleri

Yüksek talep durumda ağ bileşenleri birikimli miktarı1 için en iyi sonucu melez2 kontrol mekanizması ve periyodik sipariş miktarı yöntemi ile senaryo1 ‘de sağlamıştır. Bu sonuç yüksek talep korelasyon durumunda elde edilmiştir. İkinci en iyi başarımı, yüksek talep ve orta talep korelasyonu durumunda melez2 kontrol mekanizması ve periyodik sipariş miktarı yöntemi senaryo1 ‘de de ulaşılmıştır. Son olarak, yüksek talep ve düşük korelasyon durumunda melez2 kontrol mekanizması ve periyodik sipariş miktarı yönteminin senaryo4 ‘de en iyi sonucu verdiği gözlemlenmiştir.

Birinci başarı ölçütü, ağ bileşenleri birikimli miktarı1 değerlendirildiğinde düşük ve yüksek talep durumlarında ağ bileşen sayısının az olan senaryoları ve yüksek talep korelasyonlarında iyi sonuçların elde edildiği görülmüştür. Talebin orta ve yüksek durumlarında melez2 kontrol mekanizması ve periyodik sipariş yöntemi iyi olduğu gözlemlenmiştir. Sonuç olarak, farklı talep durumlarında yüksek korelasyon ve ağ bileşen sayısının az olması ile müşteriden gelen ani talebi karşılamak için melez2 kontrol mekanizmasının diğer kontrol mekanizmalarından daha iyi olduğu şeklinde yorumlanabilir.

6.1.2. Ağ bileşenleri birikimli miktarı2

Farklı üretim ve taşıma tedarik zamanlarına göre tasarlanan dört farklı senaryo için talep durumları ve talep korelasyonları için ağ bileşenleri birikimli miktarı2 ‘e ait başarı ölçütünün analizi yapılarak, seçilen uygun üretim kontrol mekanizmaları grafiksel olarak Şekil 6.4, Şekil 6.5 ve Şekil 6.6 ‘da verilmiştir.

Düşük Talep Durumu 0 100 200 300 400 500 600 700 Birikimli Miktarı Değeri (miktar/zaman)

D S3 İtme ESM O S1 Melez Korelasyon - Senaryo - Üretim

Kontrol Mekanizması

Düşük Talep Durumu

Ağ Bileşenleri Birikimli Miktarı2

Şekil 6.4. Düşük talep durumunda ağ bileşenleri birikimli miktarı2 değerleri

Düşük talep durumda ağ bileşenleri birikimli miktarı2 için en iyi sonucu melez kontrol mekanizması ile senaryo1 ‘de sağlamıştır. Bu sonuç orta talep korelasyon durumunda elde edilmiştir. İkinci en iyi başarımı, düşük talep ve düşük talep korelasyonu durumunda itme kontrol mekanizması ve ekonomik sipariş miktarı yöntemiyle senaryo3 ‘de ulaşılmıştır.

Orta Talep Durumu 0 500 1000 1500 2000 2500 Birikimli Miktar Değeri (miktar/zaman) D S2 Çekme O S1 Çekme Korelasyon - Senaryo- Üretim

Kontrol Mekanizması

Orta Talep Durumu

Ağ Bileşenleri Birikimli Miktarı2

Şekil 6.5. Orta talep durumunda ağ bileşenleri birikimli miktarı2 değerleri

Orta talep durumda ağ bileşenleri birikimli miktarı2 için en iyi sonucu çekme kontrol mekanizması ile senaryo1 ‘de sağlamıştır. Bu sonuç orta talep korelasyon durumunda elde edilmiştir. İkinci en iyi başarımı, orta talep ve düşük talep korelasyonu durumunda çekme kontrol mekanizması ile senaryo2 ‘de ulaşılmıştır.

Yüksek Talep Durumu

0 500 1000 1500 2000 2500 B irikimli Miktar D eğeri (miktar/z aman ) D S2 Melez O S1 Melez2 PSM

K o relasyo n - Sen aryo - Üretim Ko n trol Mekan iz ması

Yüksek Talep Durumu

Ağ Bileşenleri Birikimli Miktarı2

Yüksek talep durumda ağ bileşenleri birikimli miktarı2 için en iyi sonucu melez2 kontrol mekanizması ve periyodik sipariş miktarı yöntemi ile senaryo1 ‘de sağlamıştır. Bu sonuç orta talep korelasyon durumunda elde edilmiştir. İkinci en iyi başarımı, yüksek talep ve düşük talep korelasyonu durumunda melez kontrol mekanizması ile senaryo2 ‘de ulaşılmıştır.

İkinci başarı ölçütü, ağ bileşenleri birikimli miktarı2 değerlendirildiğinde düşük talep durumunda ağ bileşen sayısının az olan senaryoları ve orta talep korelasyonlarında iyi sonuçların elde edildiği görülmüştür. Talebin düşük ve orta durumlarında çekme ve melez kontrol mekanizmalarının iyi olduğu gözlemlenmiştir. Sonuç olarak, farklı talep durumlarında orta korelasyon ve ağ bileşen sayısının az olması ile müşteriden gelen ani talebi karşılamak için melez2 kontrol mekanizmasının diğer kontrol mekanizmalarından daha iyi olduğu şeklinde yorumlanabilir.