• Sonuç bulunamadı

Başınız Sıkışsa Asker Arkadaşlarınızdan Yardım İster misiniz?

4. BULGULAR VE YORUMLAR

4.6 Başınız Sıkışsa Asker Arkadaşlarınızdan Yardım İster misiniz?

asker arkadaşlarından herhangi bir yardım talebinde bulunup bulunmayacaklarına yönelik soruya yönelik katılımcıların “yardım istenilecek duruma göre değişir”, “evet isterim” ve “hayır istemem” şeklinde cevap verdikleri görülmüştür. Katılımcıların verdikleri cevaplara göre dağılımları tablodaki gibidir.

79

Tablo 7. Başınız Sıkışsa Asker Arkadaşlarınızdan Yardım İster misiniz? 1982 ve öncesi 1983- 1993 1994- 2004 2005- 2015 Muharip

Gaziler Gaziler Toplam Yardım isteyeceğim duruma göre değişir 0 0 2 1 0 0 3 Hayır istemem 5 2 2 3 1 2 15 Evet isterim 5 8 6 6 9 8 42

Tablo incelendiğinde görüldüğü gibi katılımcıların büyük bölümü yani kırk iki kişi yaşayacakları herhangi bir problemlerinde yardım almak için asker arkadaşlarına başvurabileceklerini belirtirken on beş katılımcının hiçbir şekilde asker arkadaşlarından yardım görme gibi bir taleplerinin olmadığı anlaşılmıştır. Üç katılımcı ise yardım istenilecek konunun içeriğine göre asker arkadaşlarından yardım isteyip istemeyeceklerinin değişebileceğini belirtmişlerdir.

4.6.1 Yardım İsteyeceğim Duruma Göre Değişir

1994-2004 yılları arasında askerlik görevlerini yerine getiren katılımcılardan iki tanesi ve 2005-2015 yılları arasında askerlik yapan katılımcılardan ise bir tanesi başları sıkıştığında asker arkadaşlarından yardım isteme durumlarının konunun ve durumun içeriğine göre değişebileceğini belirtmişlerdir.

Şimdiye kadar istemedik durumlara bağlı.(1994-2004\10) Başım şu ana kadar sıkışmadı sıkışırsa da bilmiyorum yardım edecek bir iki tane anca şey yapabilir, diğerleri şey.(2005-2015\1)

4.6.2 Hayır İstemem

Katılımcılardan toplamda on beş tanesinin hiçbir durum ve olayda asker arkadaşlarından yardım alma düşüncesinde olmadıkları anlaşılmıştır. Bu düşünceye

80

en çok sahip olan katılımcıların beş kişi ile 1982 ve öncesinde askerlik görevlerini tamamlayanlarda olduğu görülürken, 1983-1993 yılında askerlik yapanlardan iki, 1994-2004 yılları arasında askerlik yapanlardan iki, 2005-2015 yılları arasında askerlik yapanlardan üç, muharip gazilerden bir ve gazilerden de iki katılımcının benzer şekilde düşündükleri görülmüştür.

Bir katılımcı asker arkadaşlarından yardım istememe durumunun özel bir nedeni olmadığını, genel anlamda kimseden yardım talebinde bulunmadığını ve kimselere güvenmediğini belirtmiştir.

Şöyle söyleyeyim, asker arkadaşlığı değil de sivil arkadaşlarımdan dahi güvenmediğim değil de dışarıya sır vermeyecek kişilerden bile kolay kolay yardım istemem.(1982 ve öncesi\3)

Başka bir katılımcı ise asker arkadaşından yardım talebinde asla bulunmayacağını, bununla birlikte bilgilendirmek adına onunla yaşadıklarını sadece paylaşabileceğini belirtmiştir.

İstemem ama yine ararım, bilgi veririm.(1983-1993\9)

Gazi bir katılımcı ise asker arkadaşlarından önce daha yakın çevreden yardım alınması gerektiği düşüncesinde olduğu ve bu nedenle asker arkadaşlarından önce başka insanlardan yardım talep edeceğini belirtmiştir.

Askerdeyken istersin. Ama şimdi sivil hayata geçtiğiniz zaman farklı bir ortama giriyorsunuz artık, onları bulmanızın imkanı yok, en yakın eşiniz, akrabanız size yardımcı olabilir.(Gaziler\8)

4.6.3 Evet İsterim

Askerlik vazifelerini yapmış katılımcılardan büyük bir çoğunluğunun başlarının sıkışması durumunda asker arkadaşlarından yardım isteyebileceklerini belirtmişlerdir. Muharip gazilerin dokuz kişi ile en çok bu şekilde düşündükleri görülürken, gazilerin ve 1983-1993 yılları arasında askerlik yapanlardan da sekizer

81

katılımcının aynı düşüncede yani başları sıkıştıklarında asker arkadaşlarından yardım alabileceklerini belirttikleri görülmüştür. 1982 ve öncesi askerlik yapanlar beş kişi ile en az yardım talebinde bulunacaklar olarak dikkat çekerken, 1994-2004 yılları arasında askerlik yapanlar ile 2005-2015 yılları arasında askerlik hizmetlerini tamamlayanlardan altışar kişinin de benzer şekilde asker arkadaşlarından yardım isteme düşüncesi içerisinde oldukları anlaşılmıştır.

İsterim her bakımdan isterim yani. Borç para istemek hiç aklıma gelmedi ama bir şeyler danışabilirim.(1983-1993\4)

Başım sıkışsa boyutunda tabi kendi mesleğini yapan bir arkadaşım olduktan sonra her zaman kesinlikle başvurabilirsin. Mesela Bandırma Leventte bilgisayarımız bozulmuştu hiç mesele olmadan halletti. Bilgisayarcılık yapıyordu.(1983-1993\6)

Asker arkadaşları ile iletişimini koparmayan katılımcıların askerlik sonrası süreçte çeşitli konularda birbirlerine danıştıkları ve birbirlerinden yardım aldıkları anlaşılmaktadır.

Onlarsız bir şey düşünemiyorum. İki tane arkadaşım var biri Ankara’da biri İstanbul’da. Ankara’da ki canım ciğerimdir her işimi görür. Şunu hallet derim Ankara da onu halleder İstanbul’daki de öyledir.(1983-1993\10)

İsterim çünkü öyle güzel arkadaşlıklar kurduk ki yani sözde değil sadece, günlük yaşantıda da birbirimize yardımcı olabileceğimizi düşünüyorum bu konuda.(2005-2015\3)

Muharip gazi bir katılımcı ise asker arkadaşlarının çok fazla olduğunu fakat yardım isteyeceklerinin daha sınırlı olduğunu ve ailecek görüşebilecek samimiyeti yakaladığı arkadaşlarından yardım isteyebileceğini belirtmiştir.

İstemedim ama istesem de herhalde boş döndürmezler diye düşünüyorum. Hepsinden değil de bazılarından. Yakınlık dercesine göre, ailece görüştüklerimizle.(Muharip Gaziler\2)

82

Gazi bir katılımcı ise asker arkadaşlarından yardım istediğinde, arkadaşlarının hiç düşünmeden yardımına geldiğini ve başka hiç kimseden alamayacağı şekilde kendisine destek olduklarını belirtmiştir. Aynı konu hakkında asker arkadaşları dışında da aynı şekilde kimseden yardım alamayacağı düşüncesi de dikkat çekici bir durum olarak değerlendirilmiştir.

Her konuda isteyebilirim. Benim o tarz şeylerim devam ediyor zaten, ben en mükemmel şekilde ne yapmam gerekiyorsa yapmaya çalışıyorum. Gazi olan herkese yardımcı olmaya çalışıyorum. Beni başka şehirden gazi olan arkadaşlarda arıyor, gönüllülük var tabi burada. Arkadaşlar birçok kişinin alamayacağı riskleri alıyorlar mesela geçenlerde bir protesto için onlara işinizden de olabilirsiniz hapishaneye de girebilirsiniz dedim ama hiç düşünmeden kabul ettiler. Dışarıdan bir arkadaştan böyle bir şey istesem kabul etmezdi. Normal şartlar da bir memurun bu riske gireceğini sanmıyorum.(Gaziler\5)

SONUÇ: Katılımcıların herhangi bir sıkıntı yaşadıklarında asker arkadaşlarından rahatlıkla yardım isteyebilecekleri görülmüştür. Bazı katılımcılar yardım istenilecek konunun içeriğine göre yardım talebinde bulunup bulanmayacaklarını belirtirken, bazı katılımcıların ise asker arkadaşlarından hiçbir şekilde bir yardım talebinde bulunmayacakları anlaşılmıştır. Askerliklerinin üzerinden yıllar geçmiş olsa da asker arkadaşlarının birbirlerinin problemleri hakkında bilgi sahibi oldukları ve yeri geldiğinde çeşitli şekillerde birbirlerine destek oldukları katılımcıların ifadelerinden anlaşılmaktadır. Başı sıkışan bireylerin yıllar geçse de asker arkadaşlarından rahatlıkla yardım isteyebilme düşüncesi sosyal dayanışmanın güzel bir örneği olarak karşımıza çıkmaktadır.

4.7 Asker Arkadaşınızın Düğününe Gittiniz mi yada Onlar Sizin

Benzer Belgeler