• Sonuç bulunamadı

4.8.1 Örgütsel bağlılık anketi

4.8.1.7 Bağımsız gruplar t-testi

Örgüte duyulan bağlılığın çalışanların demografik özellikleri ve maaş memnuniyet düzeylerine göre farklılık gösterip göstermediğini tespit edebilmemiz için bağımsız gruplar t testi uygulamamız gerekir. Bu yöntem iki bağımsız grubun ortalamalarının birbirinden farklı olup olmadığını test etmek amacıyla kullanılan istatistiksel analiz yöntemidir. Bahse konu testin test istatistiği ölçülen grupların varyanslarının eşit olup olmadığına bağlı olarak farklılık göstermektedir. Bu nedenle t-testi yapılmadan önce grupların varyanslarının eşitliği kontrol edilmelidir. Bu kontrol Levene testi ile yapılır.

Homojenlik testi olarak da bilinen Levene testinin kabul edilmesi durumunda hesaplanan t istatistiği değeri ile reddedilmesi durumundaki t istatistiği değeri farklılık gösterir (Durmuş ve diğ, 2013).

Söz konusu Levene testinde hipotezimiz;

Hₒ = Her iki grubun varyansları eşittir,

H1 = Her iki grubun varyansılar eşit değildir, şeklindedir. İlgili test istatistiğinin p değeri 0,05’ten büyük olduğunda Hₒ hipotezi kabul edilecektir.

Levene testi sonucuna göre t-testinde hipotezimiz;

Hₒ = Her iki grubun ilgili değişken için ortalama değerleri eşittir,

H1 = Her iki grubun ilgili değişken için ortalama değerleri eşit değildir, şeklindedir. İlgili test istatistiğinin p değeri 0,05’ten büyük olduğunda Hₒ hipotezi kabul edilecektir.

Çizelge 4.37’de çalışanların kurumlarına yönelik duygusal, devam ve normatif bağlılık düzeylerinin cinsiyetlerine göre karşılaştırılmasına ilişkin t-testi sonuçları yer almaktadır. Söz konusu sonuçlara göre çalışanların duygusal bağlılık düzeylerinde 0,05 anlamlılık seviyesinde farklılıklar göstermekte, devam ve normatif bağlılık düzeylerinin ise cinsiyete göre farklılık göstermemektedir (pduygusal=,014<,05). Söz konusu farklılığın kadın çalışanların duygusal bağlılık seviyelerinin erkeklere göre daha fazla olmasından kaynaklandığı tespit edilmiştir (µkadın=4,02> µErkek=3,60).

Çizelge 4.37 : Cinsiyet Değişkeni t-Testi Sonuçları.

Faktör Cinsiyet n Ortalama ss Levene Testi t-testi

Çizelge 4.38’de çalışanların kurumlarına yönelik duygusal, devam ve normatif bağlılık düzeylerinin medeni durumlarına göre karşılaştırılmasına ilişkin t-testi sonuçları yer almaktadır. Söz konusu sonuçlara göre çalışanların duygusal ve normatif bağlılık düzeyleri 0,05 anlamlılık seviyesinde farklılıklar göstermekte, devam bağlılık düzeyleri ise medeni duruma göre farklılık göstermemektedir (pDuygusal=,019<,05 ve pNormatif=,030<,05). Söz konusu farklılığın bekar çalışanların duygusal ve normatif bağlılık seviyelerinin evlilere göre daha fazla olmasından kaynaklandığı tespit edilmiştir.

µBekar (Duygusal)=3,95> µEvli (Duygusal)=3,55, µBekar (Normatif)=3,40> µEvli (Normatif)=3,02 Çizelge 4.38 : Medeni Durum Değişkeni t-Testi Sonuçları.

Faktör Medeni Durum n Ortalama ss Levene Testi t-testi

Çizelge 4.39’da çalışanların kurumlarına yönelik duygusal, devam ve normatif bağlılık düzeylerinin yaşlarına göre karşılaştırılmasına ilişkin t-testi sonuçları yer almaktadır.

Söz konusu sonuçlara göre çalışanların duygusal ve devam bağlılık düzeyleri yaşlarına göre 0,05 anlamlılık düzeyinde bir farklılık göstermezken, normatif bağlılık düzeylerinde 0,05 anlamlılık düzeyinde farklılık olduğu gözlenmektedir (pNormatif=,024<,05). Söz konusu farklılığın 40 yaşından büyük olan iş görenlerin kurumlarına olan normatif bağlılık düzeylerinin, 40 yaşına kadar olan iş görenlerinkine göre yüksek olmasından kaynaklandığı tespit edilmiştir.

µYaşlı (Normatif) =3,46> µGenç (Normatif)=3,06

Çizelge 4.39 : Yaş Değişkeni t-Testi Sonuçları.

Faktör Yaş n Ortalama ss Levene Testi t-testi

Duygusal Bağlılık

40 yaşa kadar 53 3,62 ,91

,134 ,070

40’dan fazla 46 3,93 ,70

Devam Bağlılığı

40 yaşa kadar 53 3,44 ,83

,001 ,346

40’dan fazla 46 3,30 ,60

Normatif Bağlılık

40 yaşa kadar 50 3,06 ,91

,983 ,024

40’dan fazla 46 3,46 ,81

Çizelge 4.40’da çalışanların kurumlarına yönelik duygusal, devam ve normatif bağlılık düzeylerinin deniz tecrübelerine göre karşılaştırılmasına ilişkin t-testi sonuçları yer almaktadır. Söz konusu sonuçlara göre çalışanların duygusal ve normatif bağlılık düzeyleri deniz tecrübelerine göre 0,05 anlamlılık düzeyinde bir farklılık göstermezken, devam bağlılığı düzeyinde 0,05 anlamlılık düzeyinde farklılık olduğu gözlenmektedir (pDevam=,017<0,05). Söz konusu farklılığın 1-10 yıl arası deniz tecrübesine sahip olan çalışanların kurumlarına olan devam bağlılık düzeylerinin, 10 yıldan fazla mesleki tecrübeye sahip olan çalışanlarınkine göre daha yüksek olmasından kaynaklandığı tespit edilmiştir.

µ10 yıldan az (Devam)=3,51> µ10 yıldan fazla (Devam)=3,13

Çizelge 4.40 : Deniz Tecrübesi Değişkeni t-Testi Sonuçları.

Çizelge 4.41’de çalışanların kurumlarına yönelik duygusal, devam ve normatif bağlılık düzeylerinin işletmelerin gemi sayılarına göre karşılaştırılmasına ilişkin t-testi sonuçları yer almaktadır. Söz konusu sonuçlara göre çalışanların duygusal ve devam bağlılık düzeyleri işletmelerin büyüklüklerine göre 0,05 anlamlılık düzeyinde bir farklılık göstermezken, normatif bağlılık düzeylerinde 0,05 anlamlılık düzeyinde farklılık olduğu gözlenmektedir (pNormatif=,004<,05). Söz konusu farklılığın 1-20 arası gemiye sahip çalışanların kurumlarına olan normatif bağlılık düzeylerinin, 20’den fazla gemiye sahip olanlarınkine göre yüksek olmasından kaynaklandığı tespit edilmiştir.

µ20’den az (Normatif) =3,57> µ20’den fazla (Normatif) =3,00

Çizelge 4.41 : İşletme Büyüklüğü Değişkeni t-Testi Sonuçları.

Faktör İşletme Büyüklüğü n Ortalama ss Levene Testi t-testi

Çizelge 4.42’de çalışanların kurumlarına yönelik duygusal, devam ve normatif bağlılık düzeylerinin görev yaptıkları ortama göre karşılaştırılmasına ilişkin t-testi sonuçları yer almaktadır. Söz konusu sonuçlara göre çalışanların duygusal ve normatif bağlılık düzeyleri karada ya da denizde çalışma durumuna göre 0,05 anlamlılık düzeyinde bir farklılık göstermezken, devam bağlılık düzeylerinde 0,05 anlamlılık düzeyinde

farklılık olduğu gözlenmektedir (pDevam=,000<,05). Söz konusu farklılığın karada çalışanların kurumlarına olan devam bağlılık düzeylerinin, gemide çalışanlarınkine göre yüksek olmasından kaynaklandığı tespit edilmiştir.

µKara (Devam)=3,49> µGemi (Devam) =2,96

Çizelge 4.42 : Çalışma Ortamı Değişleni t-Testi Sonuçları.

Faktör Çalışma Ortamı n Ortalama ss Levene Testi t-testi

Çizelge 4. 43’te çalışanların kurumlarına yönelik duygusal, devam ve normatif bağlılık düzeylerinin maaş memnuniyet düzeylerine göre karşılaştırılmasına ilişkin t-testi sonuçları yer almaktadır. Söz konusu sonuçlara göre iş görenlerin duygusal bağlılık düzeyleri maaş memnuniyet düzeylerine göre 0,05 anlamlılık düzeyinde bir farklılık göstermezken, devam ve normatif bağlılık düzeylerinde 0,05 anlamlılık düzeyinde farklılıklar olduğu gözlenmektedir (pDevam=,000<,05, pNormatif=,015<,05). Söz konusu farklılık maaşından memnun olmayan çalışanların kurumlarına olan devam bağlılık düzeyinin, maaşından memnun olan çalışanlara göre yüksek olmasından ve maaşından memnun olanların kurumlarına olana normatif bağlılığı düzeyinin, maaşından memnun olmayan çalışanlara göre yüksek olmasından kaynaklandığı tespit edilmiştir.

µYetersiz (Devam)=4,00> µYeterli (Devam)=2,80; µYeterli (Normatif)=3,96> µYetersiz (Normatif)=3,56 Çizelge 4.43 : Maaş Memnuniyet Değişkeni t-Testi Sonuçları.

Faktör Maaş Memnuniyeti n Ortalama ss Levene

4.8.2 İKY uygulamaları algı ölçeği