• Sonuç bulunamadı

b. İç Kontrol Sistemi

Belgede Genel Bilgiler (sayfa 42-47)

b.1. İç Kontrol

5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile benimsenen stratejik yönetim anlayışı kamu mali yönetimi ve kontrolünün birbirini izleyen üç aşamalı bir süreçten oluşmasını amaçlamaktadır. Buna göre; birinci aşamada kamu idarelerinin hazırlayacakları stratejik planlarıyla politika ve önceliklerini belirlemeleri, ikinci aşamada performans esaslı bütçelemeyle kaynaklarını stratejik planla belirlenen politika ve önceliklere uygun olarak tahsis etmeleri, üçüncü ve son aşamada ise tahsis edilen kamu kaynaklarının ekonomik, etkin ve verimli bir şekilde elde edilmesi ve kullanılmasını sağlamaya yönelik bir iç kontrol yapısının oluşturulması öngörülmektedir.

Yukarıdaki açıklamadan da anlaşılacağı üzere iç kontrol sisteminin yasal dayanağı 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu olup, bu husus Yasanın beşinci kısmında

“İç Kontrol Sistemi” başlığı altında (5018 s. KMYKK m. 55-67) düzenlenmiştir. Bu kısımda, iç kontrol sistemine ilişkin;

iç kontrolün tanımı ve amacı, kontrolün yapısı ve işleyişi, ön mali kontrol, mali hizmetler birimi, muhasebe hizmeti ve muhasebe yetkilisinin yetki ve sorumlulukları, muhasebe yetkilisinin nitelikleri ve atanması, iç denetim, iç denetçinin görevleri, iç denetçilerin nitelikleri ve atanması, iç denetim koordinasyon kurulu, iç denetim koordinasyon kurulunun görevleri hususlarına yer verilmiştir.

5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu’na göre iç kontrol; idarenin amaçlarına, belirlenmiş politikalara ve mevzuata uygun olarak faaliyetlerin etkili, ekonomik ve verimli bir şekilde yürütülmesini, varlık ve kaynakların korunmasını, muhasebe kayıtlarının doğru ve tam olarak tutulmasını, malî bilgi ve yönetim bilgisinin zamanında ve güvenilir olarak üretilmesini sağlamak üzere idare tarafından oluşturulan organizasyon, yöntem ve süreçle iç denetimi kapsayan malî ve diğer kontroller bütünüdür. (5018 s. KMYKK m. 55 ) İç Kontrolün Özellikleri:

• İç kontrol, mali iş ve işlemlerle sınırlı değildir.

• En üst kademeden en alt kademeye tüm kurum çalışanla-rının sorumluluğundadır.

• İç kontrolün oluşturulması, işletilmesi, izlenmesi ve gelişti-rilmesinden yönetim sorumludur.

• İç kontrol konusunda tüm çalışanların rol ve sorumluluğu aynı değildir.

• İç kontrol, belli noktalarda, belli alanlarda ve belli zamanlar-da değil; tüm faaliyetleri kapsayan devamlılık esasına zamanlar- daya-nan bir süreçtir.

• Sadece yazılı dokümanlara dayanmaz. Güçlü ve pozitif bir ortamı da ifade eder.

İç Kontrolün İlkeleri:

• İç kontrol faaliyetleri idarenin yönetim sorumluluğu çerçe-vesinde yürütülür.

• İç kontrol faaliyet ve düzenlemelerinde öncelikle riskli alan-lar dikkate alınır.

• İç kontrole ilişkin sorumluluk, işlem sürecinde yer alan bü-tün görevlileri kapsar.

• İç kontrol malî ve malî olmayan tüm işlemleri kapsar.

• İç kontrol sistemi yılda en az bir kez değerlendirilir ve alın-ması gereken önlemler belirlenir.

• İç kontrol düzenleme ve uygulamalarında mevzuata uygun-luk, saydamlık, hesap verebilirlik ve ekonomiklik, etkinlik, etkililik gibi iyi malî yönetim ilkeleri esas alınır.

Oluşturulan iç kontrol sistemi, kamu kaynaklarının ekonomik ve verimli bir şekilde yönetilmesi, kamu idarelerinin mevzuata uygun hareket etmesi, her türlü mali karar ve işlemlerde usulsüzlük ve yolsuzluğun önlenmesi, karar sürecinin sağlıklı bir biçimde işlemesi için düzenli, zamanında ve güvenilir rapor-bilgi akışının sağlanması, kamu varlıklarının kötüye kullanılmasını ve israfını önleyerek, bunların kayıplara karşı korunmasını sağlamayı amaçlamaktadır.

İç Kontrolün Amacı (5018 s. KMYKK m. 56):

• Kamu gelir, gider, varlık ve yükümlülüklerinin etkili, ekono-mik ve verimli bir şekilde yönetilmesini,

• Kamu idarelerinin kanunlara ve diğer düzenlemelere uygun olarak faaliyet göstermesini,

• Her türlü mali karar ve işlemlerde usulsüzlük ve yolsuzlu-ğun önlenmesini,

• Karar oluşturmak ve izlemek için düzenli, zamanında ve gü-venilir rapor ve bilgi edinilmesini,

• Varlıkların kötüye kullanılması ve israfını önlemek ve kayıp-lara karşı korunmasını sağlamaktır.

İç Kontrolün Yapısı ve İşleyişi:

Kamu idarelerinin malî yönetim ve kontrol sistemleri; harcama birimleri, muhasebe ve malî hizmetler ile ön malî kontrol ve iç denetimden oluşur. Yeterli ve etkili bir kontrol sisteminin

oluşturulabilmesi için mesleki değerlere ve dürüst yönetim anlayışına sahip olunması, malî yetki ve sorumlulukların bilgili ve yeterli yöneticilerle personele verilmesi, belirlenmiş standartlara uyulmasının sağlanması, mevzuata aykırı faaliyetlerin önlenmesi ve kapsamlı bir yönetim anlayışı ile uygun bir çalışma ortamının ve saydamlığın sağlanması bakımından ilgili idarelerin üst yöneticileri ile diğer yöneticileri tarafından görev, yetki ve sorumluluklar göz önünde bulundurulmak suretiyle gerekli önlemler alınır. (5018 s.

KMYKK m. 57)

Coso Modeli ve İç Kontrol Modelinin Unsurları:

Treadway Komisyonu olarak bilinen Sahte Mali Raporlama Ulusal Komisyonu, 1985 yılında kurulmuştur. Treadway Komisyonunun en önemli hedefi; sahte mali raporların nedenlerini belirlemek ve meydana gelme olasılığını azaltmaktır.

Komisyonunun himayesinde iç kontrol literatürünün yeniden gözden geçirilmesi için bir çalışma grubu oluşturulmuş, sponsor kurumların iç kontrol sisteminin kurulması ve etkinliğinin değerlendirilmesi için genel kabul görecek standartlar belirleyen bir projeyi üstlenmesi kararlaştırılmıştır. Bu amaçla Treadway Komisyonunu Destekleyen Kuruluşlar Komitesi “İç Kontrol Bütünleşik Çerçeve” raporunu 1992’de yayımlamıştır.

Bu rapor, COSO iç kontrol modeli olarak bilinmektedir.

Türkiye’de kamu mali yönetim ve kontrol sistemini yeniden düzenleyen 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ve buna ilişkin ikincil mevzuat, COSO modelini esas alan bir iç kontrol sisteminin kurulmasını hedeflemektedir.

COSO İç Kontrol Modelinin Unsurları:

1. Kontrol Ortamı 2. Risk Değerlendirme 3. Kontrol Faaliyetleri 4. Bilgi ve İletişim 5. İzleme

1) Kontrol Ortamı: Kontrol ortamı, iç kontrolün temel unsurudur, iç kontrolün başarılı ya da başarısız olması, iç kontrol sürecinin yer aldığı kontrol ortamına bağlıdır. Kontrol ortamı, kurumun iş görme biçimini ifade eder. İç kontrolün gerçekleştirilmesinde en önemli rolü çalışanlar oynadığı için kurum bünyesindeki her bireyin sorumluluklarını ve yetkilerinin sınırını iyi bilmesi gerekmektedir. Çalışanlar, kişisel ve mesleki dürüstlüğü, etik değerleri sürdürüp sergilemek ve yürürlükteki davranış kurallarına her zaman uymak durumundadır. Yönetim ve çalışanların, iç kontrole yönelik pozitif ve destekleyici bir ortam oluşturması ve sürdürmesi büyük önem taşımaktadır.

2) Risk Değerlendirme: Kurumun hedeflerini gerçekleştirmesini engelleyen önemli riskleri tespit ve analiz etme, bunlara uygun yanıtlar verilmesini belirleme sürecidir. İç kontrol faaliyeti risk esaslı olarak gerçekleştirilmelidir. Buna göre sistemin zayıf ve güçlü yönlerine ilişkin analiz yapılması, risk alanlarının belirlenmesi ve kontrol faaliyetlerinin bu alanlarda yoğun-laştırılması gerekmektedir. Risk değerlendirmesi değişen koşulları devamlı takip ederek fırsatları, riskleri tespit ve analiz etmek ve koşulların değişmesine bağlı olarak meydana gelen risklerle başa çıkabilmek üzere iç kontrolde sürekli değişiklik yapmayı ifade eder.

3) Kontrol Faaliyetleri: Kontrol faaliyetleri kurumun amaçlarına ulaşmasına yönelik risklerle başa çıkmak ve kurumun hedeflerini gerçekleştirmek üzere uygulamaya konulan politikalar ve prosedürlerdir. Kontrol faaliyetleri kurumun bütün kademelerine ve faaliyetlerine yayılmalıdır. Kontrol faaliyetlerine örnek olarak; yetki devri ve onay prosedürleri, görevlerin birbirinden ayrılması, kaynaklara ve resmi kayıtlara erişim

4) Bilgi ve İletişim: Etkin bir iç kontrol sistemi kurmak ve kurumun hedeflerini gerçekleştirmek için bir kurumun bütün kademelerinde bilgiye ihtiyaç duyulur. Çalışanların sorumluluklarını yerine getirebilmeleri için iç kontrolle ilgili bilgiler anında kaydedilmeli, sınıflandırılmalı ve personele duyurulmalıdır. Güvenilir ve uygun bilgilerin sağlanabilmesi için işlemlerin anında kaydedilmesi ve düzgün biçimde sınıflandırılması gerekmektedir.

5) İzleme: İzleme, iç kontrol faaliyetinin belirli zaman aralık-larıyla kalitesinin, kontrollerin tasarımı ve işleyişinin ve alınması gereken önlemlerin değerlendirilmesinden oluşan süreçtir. İç kontrol sisteminin, değişen hedeflere, ortama, kaynaklara ve risklere ayak uydurabilmesi için yönetim tarafından değerlendirilmesi gerekmektedir.

Ön Mali Kontrol:

Ön malî kontrol, harcama birimlerinde işlemlerin gerçekleştiril-mesi aşamasında yapılan kontroller ile malî hizmetler birimi ta-rafından yapılan kontrolleri kapsar. Ön malî kontrol süreci, malî karar ve işlemlerin hazırlanması, yüklenmeye girişilmesi, iş ve işlemlerin gerçekleştirilmesi ve belgelendirilmesinden oluşur.

Kamu idarelerinde ön malî kontrol görevi, yönetim sorumlu-luğu çerçevesinde yürütülür. Harcama birimlerinde işlemlerin gerçekleştirilmesi aşamasında yapılacak asgarî kontroller, malî hizmetler birimi tarafından ön malî kontrole tâbi tutulacak malî karar ve işlemlerin usul ve esasları ile ön malî kontrole ilişkin standart ve yöntemler Maliye Bakanlığı’nca belirlenir. Kamu idareleri, bu standart ve yöntemlere aykırı olmamak şartıyla bu konuda düzenleme yapabilir. (5018 s. KMYKK m. 58 )

Kanunun 11 inci maddesinde ise üst yöneticilerin, mali yönetim ve kontrol sisteminin işleyişinin gözetilmesi, izlenmesi ve Kanun’da belirtilen görev ve sorumlulukların yerine getirilmesinden sorumlu oldukları ve bu sorumluluğun gereklerini harcama yetkilileri, mali hizmetler birimi ve iç denetçiler aracılığıyla yerine getirecekleri hükme bağlanmıştır.

Buna göre üst yöneticilere, iç kontrol sisteminin kurulması ve gözetilmesi, iç kontrol sisteminin bir gereği olarak yazılı prosedür ve talimatların oluşturulması gibi her türlü düzenlemelerin yapılması, harcama yetkililerine ise görev ve yetki alanları çerçevesinde, idari ve malî karar ve işlemlere ilişkin olarak iç kontrolün işleyişini sağlama sorumluluğu verilmiş bulunmaktadır.

Kanun’un 60, 61, 63 ve 64 üncü maddelerinde, mali hizmetler birimleri, muhasebe yetkilileri ve iç denetçilerin iç kontrol alanındaki görev ve sorumluluklarına yer verilmiştir. Buna göre; Mali Hizmetler Birimleri, idarenin iç kontrol sisteminin kurulması, standartlarının uygulanması ve geliştirilmesi konularında çalışmalar yapmak ve ön mali kontrol faaliyetini yürütmekten, Muhasebe Yetkilileri, ödeme emri belgesi ve eklerinin kontrolünden, muhasebe işlemlerinin belirlenmiş standartlara ve usulüne uygun olarak kaydedilmesinden, raporlanmasından, muhafazasından ve denetime hazır halde bulundurulmasından, İç Denetçiler ise idarelerin iç kontrol sistemlerinin denetlenmesinden ve geliştirilmesi yönünde önerilerde bulunulmasından sorumludurlar.

Kanun’un 55’inci maddesinin ikinci fıkrasında, “Görev ve yetkileri çerçevesinde, mali yönetim ve iç kontrol süreçlerine ilişkin standart ve yöntemler Maliye Bakanlığı’nca, iç denetime ilişkin standart ve yöntemler ise İç Denetim Koordinasyon Kurulu tarafından belirlenir, geliştirilir ve uyumlaştırılır. Bunlar ayrıca sistemlerin koordinasyonunu sağlar ve kamu idarelerine rehberlik hizmeti verir” hükmü yer almaktadır. Buna göre, İç Denetim Koordinasyon Kurulunun 20.11.2006 tarihli ve

17.08.2011 tarih ve 17 sayılı Kurul kararıyla güncellenmiş ve 16.08.2011 tarih ve 28027 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiş bulunmaktadır. Kamu İç Kontrol Standartları ise COSO modeli, INTOSAI Kamu Sektörü İç Kontrol Standartları Rehberi ve Avrupa Birliği İç Kontrol Standartları çerçevesinde Maliye Bakanlığı tarafından belirlenmiş ve 26.12.2007 tarih ve 26738 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanmıştır. 31.12.2005 tarih ve 26040 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan İç Kontrol ve Ön Mali Kontrole İlişkin Usul ve Esaslar Yönetmeliği’nde kamu idarelerinin mali ve mali olmayan tüm işlemlerinde bu standartlara uymakla yükümlü oldukları belirtilmiştir.

İç kontrol sistemiyle ilgili olarak yukarıda yapılan açıklamalar ve değinilen mevzuat hükümleri doğrultusunda Belediyemizce;

5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu’nun 63.

maddesinde tanımlanan “iç denetim” faaliyetini gerçekleştir-mek üzere aynı maddenin ikinci fıkrası hükmü çerçevesinde ve İç Denetim Koordinasyon Kurulunun 08.09.2006 tarih ve 26283 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan “İç Denetçi Atamalarında Uygulanacak Esas ve Usuller Hakkında Tebliğ” de yer alan ge-nel uygun görüşü doğrultusunda Büyükşehir Belediye Meclisi-nin 18.05.2007 tarih ve 491 sayılı kararıyla Belediyemizde doğ-rudan Büyükşehir Belediye Başkanına bağlı İç Denetim Birimi Başkanlığı kurulmuştur. Aynı şekilde iç kontrol sistemiyle ilgili faaliyetleri koordine etmek ve ön mali kontrol görevini yürüt-mek üzere Mali Hizmetler Dairesi Başkanlığına bağlı İç Kontrol Şube Müdürlüğü kurularak teşkilat şemasında yerini almıştır.

Söz konusu birimlerin idari yapıda yer almasıyla iç kontrol siste-minin oluşturulması konusunda önemli bir adım atılmıştır.

2014 yılındaki yeni organizasyon yapısı ile Ön Mali Kontrol Şube Müdürlüğü Mali Hizmetler Dairesi Başkanlığı’na, İç Kontrol Şube Müdürlüğü ise Strateji Geliştirme Dairesi Başkanlığı’na bağlı olarak çalışmalarına devam etmektedir.

İç Kontrol Şube Müdürlüğü hizmet ve faaliyetlerin etkin, ekonomik ve kaliteli bir şekilde yerine getirilmesini sağlamak üzere iç kontrol sisteminin uygulanması ve geliştirilmesi konularında yapılan çalışmaları koordine etmektedir. Ön Mali Kontrol Şube Müdürlüğü ise ön mali kontrol faaliyetlerini düzenli olarak yürütmektedir.

Maliye Bakanlığı tarafından 26/12/2007 tarih ve 26738 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Kamu İç Kontrol Standartları Tebliği ile kamu idarelerince iç kontrol sisteminin oluşturulması, uygulanması, izlenmesi ve geliştirilmesi amacıyla 18 standart, 79 genel şart belirlenmiştir. Belirtilen şartlarda, Kamu İç Kontrol Standartlarına Uyum Eylem Planı hazırlama ve sürecine ilişkin 04/02/2009 tarih ve 4005-1205 sayılı yazı ve eki Rehber ile bilgilendirme ve yol gösterme yapılmıştır.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin, kendi İç Kontrol Sistemini kurmaya yönelik çalışmaları 2010 yılında başlamıştır.

2010 yılı sonuna kadar devam eden kontrol ortamı analizi çalış-maları 2011 yılında tamamlanmıştır. 2010 yılının kontrol ortamı analizi için kurum personellerine, birim müdürlerine ve İç Kontrol Sistemi çalışmalarına katılmak üzere birimlerden görevlendirilen personellerden oluşan çalışma grubu üyelerine uygulanan anket-ler, İç Kontrol Şube Müdürlüğü personelleri tarafından değerlen-dirilmiştir. Anket değerlendirme işlemleri bir yandan devam eder-ken, Kamu İç Kontrol Standartlarından Kontrol Ortamına ilişkin anket ile sorgulayamadığımız standartlara ilişkin “Uzman Görüş-leri” alınmaya başlanmıştır. Ayrıca, Kurumdaki bütün çalışanları ilgilendiren konularda, konusunda yetkili üst düzey yöneticilerin katıldığı “odak grup” toplantısı yapılmış, kurumun kontrol ortamı yapısı değerlendirilmiştir. Bu çalışmalar sonucunda “Kontrol Or-tamı Raporu” oluşturulmuştur. Hazırlanan “Kontrol OrOr-tamı Ra-poru” İç Kontrol Sistemi Koordinasyon Kuruluna sunulmuştur.

Kontrol Ortamı Raporuna bağlı olarak kurumun “Kamu İç Kontrol

Standartlarına Uyum Eylem Planı” hazırlanmış, Haziran ayında Maliye Bakanlığı’na gönderilmiş ve kurumsal internet sitemizde yayınlanarak kamuoyunun bilgisine sunulmuştur.

Hazırlanan Eylem Planına bağlı olarak belirlenen eylemlerin faaliyete geçmesi için İç Kontrol Şube Müdürlüğü tarafından ilgili birimlere eylemleri ve tamamlanma tarihleri bildirilmiştir.

Eylem Planı İlerleme Raporlarının ilki olan Temmuz – Ağustos 2011 yılı raporu Eylül 2011 tarihinde İç Kontrol Sistemi Koordinasyon Kurulu’na sunulmuş olup, alınan kararlar ilgili birimlere bildirilmiştir. Hazırlıklarına 2011 yılında başlanan, Kontrol Ortamı standartlarında kilit noktada bulunan Birim Çalışma Yönergeleri ve Birim Görev Tanımları için yapılan çalışmalar halen devam etmektedir. Ayrıca İzmir Büyükşehir Belediyesi Etik Komisyonu üyeleri ile ilgili bilgiler güncellenmiş ve üyelerin faaliyetleri kurumumuzun resmi internet sitesinde yayınlanmıştır. 2012 yılı Haziran ayında İzmir Büyükşehir Belediyesi Eylem Planı tekrar gözden geçirilerek gerekli değişimlerin yapılması sağlanmış ve Maliye Bakanlığı’na gönderilmiştir.

Kontrol Ortamına yönelik çalışmalar sürerken, aynı zamanda

“Kurumsal Süreç Haritası” oluşturulmuştur. Kurumsal Süreç Haritası oluşturulurken, her birimde bulunan “İç Kontrol Sistemi Çalışma Grubu” üyeleriyle toplantılar yapılarak sorumlu oldukları süreçler tespit edilmiştir. Yapılan görüşmeler sonucu,

“Kurumsal Süreç Haritası”, Stratejik Süreçler, Temel Süreçler ve Destek Süreçler olmak üzere 3 süreç grubunda toplanmıştır.

Bu süreç gruplarının altında ana (temel) süreçler ve alt süreçler belirlenmiştir. Süreçlerin belirlenmesinde kurumun hazırladığı 2010 – 2017 İzmir Büyükşehir Belediyesi Stratejik Planı esas alınmış ve böylece kurumsal bütünlük sağlanmıştır.

Kontrol Ortamı çalışmalarını takiben, süreçlere ait mevcut iş akışları güncellenmiş, eksik olan iş akışları tamamlanmış ve Eylem Planı kapsamında süreç sorumlusu olan Birim Müdürleri tarafından imzalı/onaylı bir şekilde iş akışları istenmiş ve dosyalanmıştır. 2015 yılı içerisinde kurumumuza ait belirlenmiş olan tüm süreçlerin tekrar gözden geçirilmesi;

ortak bir dil ve şablonda çizimleri tamamlanan akışların ve çıkarılan süreçlerin üst düzey yöneticilere raporlanması ve

‘’İzmir Büyükşehir Belediyesi Süreç Hiyerarşisi’’ başlığıyla kitap şekline getirilmesi sağlanmıştır. Süreçlerin belirlenmesinde 2015 – 2019 İzmir Büyükşehir Belediyesi Stratejik Planı esas alınmış ve böylece kurumsal bütünlük sağlanmıştır.

Kurum için öncelikli risk grubunda yer alan, özellikle vatandaşa doğrudan hizmet edilen temel süreçler akademik yöntemler kullanılarak tespit edilmiştir.

2012 yılında İdare stratejik planında ve performans programında belirlenen amaç ve hedeflerinin gerçekleşmesini engelleyecek iç ve dış nedenlerden kaynaklanan risklerin tanımlanması, analiz edilmesi ve gerekli önlemlerin alınması amacıyla kurumun tüm birimlerinde risk değerlendirme çalışmalarına başlanmıştır.

Bu çalışmalar, İç Kontrol Proje Ekibinin almış olduğu eğitimler sonrasında kurumumuza özgü ‘’Risk Değerlendirme Modeli’’nin oluşturulmasıyla gerçekleştirilmiştir.

2013 yılı içerisinde, Proje Ekibi tarafından öncesindeki çalışmalar-da belirlenen İzmir Büyükşehir Belediyesi süreçlerinin tamamına tekabül eden 259 süreç ve toplamda 84 müdürlükte risk değer-lendirme çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Böylelikle, iç kontrol sis-teminin önemli bir parçası olan risk değerlendirme çalışmalarının birinci düzeyde büyük oranda tamamlanması sağlanmıştır.

2014 yılı içerisinde çalışmalarına önceden başlanılmış olan risk değerlendirme faaliyetleri ile ilgili olarak, organizasyon yapımızdaki değişikliğe istinaden arda kalan dört birimde gerekli çalışmalar sürdürülmüştür. Bu anlamda belirlenen risklere atanan kontrol faaliyetleri oluşturulan raporlarda

ifade edilmiştir. 2014 yılı boyunca, 2013 yılında tamamlanmış olan ‘’Birinci Dönem Risk Değerlendirme Çalışmaları’’

nın geri dönüşleri olan; belirlenen risklere atanan kontrol faaliyetlerinin, oracle tabanlı iç kontrol yazılımı üzerinden takibi gerçekleştirilmiştir.

Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Müdürlüğü tarafından Şubat 2014’te yayınlanmış olan Kamu İç Kontrol Rehberi ile uyumlu olarak İzmir Büyükşehir Belediyesi risk yönetimine ilişkin yaklaşım ve politikaların yazılı bir şekilde ortaya konduğu Risk Strateji Belgesi (RSB) hazırlanmış ve üst yöneticimiz tarafından imzalanarak yürürlüğe girmesi sağlanmıştır.

Kurumsal risk yönetimi çalışmaları 2015 yılında devam etmiş olup, rehberde istenen tüm tabloların ( Risk Oylama Formu, Risk Kayıt Formu, Konsolide Risk Raporu vb.) alınabilmesine imkan tanıyan, risk yönetimi adına yapılan tüm çalışmaların depolanabildiği ve takibinin sağlandığı mevcut yazılımımıza çeşitli modülller ve raporlama ekranları eklenerek, Kamu İç Kontrol Rehberi ile uyumlu hale gelmesi amaçlanmıştır. Çalışmalar birim bazında yapılmakta olup, bu çalışmalarda stratejik planda yer alan o birime ait hedeflerin gerçekleşmesi yolunda etkilenebileceği risklerin neler olduğu operasyonel seviyede belirlemekte ve belirlenen risklerin bertaraf edilmesi adına kontrol faaliyetleri atanmaktadır.

Bu doğrultuda idarenin amaçlarını gerçekleştirmesi için hedeflerine bir adım daha yaklaşmış olması sağlanmaktadır.

2015 yılı sonu itibariyle 8 Daire Başkanlığı’na bağlı toplam 29 Şube Müdürlüğü’nde çalışmalarımız tamamlanmış olup atanan kontrol faaliyetlerinin takibine geçilmiştir.

Diğer yandan 2012 yılı içerisinde Proje Ekibi tarafından Oracle tabanlı program geliştirilmiş ve İç Kontrol Şube Müdürlüğü olarak yapılan tüm işlerin programsal kayıtları sağlanmıştır. Bu programda İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ait oluşturulmuş eylem planı ile ilgili tüm veriler, oluşturulmuş kurum süreç haritası ve iç kontrol sisteminin kurumda var olması adına yapılan diğer tüm çalışmalar yer almaktadır. Böylelikle iç kontrol sisteminin izleme ayağının da bu programla birlikte aktif hale gelmesi sağlanmıştır. Birinci düzeyde tamamlanmış olan risk değerlendirme çalışmaları sonucunda edindiğimiz deneyimler ışığında 2013 yılı içersinde program üzerinden yeni raporlar alabilmek ve dönemsel seçimler yapabilmek adına yeni modüller hayata geçirilmiştir.

2015 yılı içerisinde kurumumuz çapında hayata geçirilmek istenen web tabanlı datnet yazılım çalışmalarının, Müdürlüğümüz bünyesinde başlatılması, iç kontrol sistemi adına yaptığımız tüm çalışmaların bu program üzerinden kayıtlarının tutulması ve takibinin sağlanması gerçekleştirilmiştir. Programda oluş-turulan modüllerde ve rapor ekranlarında rehberde istenen tüm tablolarla (Risk Oylama Formu, Risk Kayıt Formu, Konsolide Risk Raporu vb.) uyumlu hale gelmesi sağlanmıştır.

2010 yılında ilk kez yapmış olduğumuz ‘’Kontrol Ortamı Analizi’’

çalışması, katılımcılığın esas olduğu Kontrol Ortamı Analizi Metodu ile 2014 yılında ikinci kez tamamlanmıştır. Bu anlamda aradan geçen süre içerisinde yapılmış olan iç kontrol sistemi çalışmaları ile değişen kontrol ortamı yapısının ölçülmesi hedeflenmiştir. 2014 yılı kontrol ortamı çalışmaları neticesinde karşılaştırmalı bir rapor hazırlayarak süreçteki gelişimin

çalışması, katılımcılığın esas olduğu Kontrol Ortamı Analizi Metodu ile 2014 yılında ikinci kez tamamlanmıştır. Bu anlamda aradan geçen süre içerisinde yapılmış olan iç kontrol sistemi çalışmaları ile değişen kontrol ortamı yapısının ölçülmesi hedeflenmiştir. 2014 yılı kontrol ortamı çalışmaları neticesinde karşılaştırmalı bir rapor hazırlayarak süreçteki gelişimin

Belgede Genel Bilgiler (sayfa 42-47)