• Sonuç bulunamadı

Bölge Ziyaretçilerine Yönelik Mülakat Sorularına Dayalı Bulguları

KİŞİSEL TEMİZLİK, KOZMETİK ÜRÜNLERİ VB HARCAMALAR

5.2. Nitel (Kalitatif) Araştırma Bulguları

5.2.4. Bölge Ziyaretçilerine Yönelik Mülakat Sorularına Dayalı Bulguları

“Bölgenin Termal Turizm potansiyelinin yatırım, tanıtım ve pazarlanması sizce yeterli düzeyde midir?” Sorusuna verilen cevaplar analiz edildiğinde; Bir bölgenin pazarlanabilmesi ve/veya bir bölge üzerine dikkatlerin çekilerek bölgeye önemli oranda ekonomik girdinin sağlanabilmesi yatak kapasitesi ve kaliteli hizmet sunan modern tesisleşme anlayışı ile mümkün kılınabilmektedir görüşüdür. Bu bağlamda, bölgenin yetersiz tesisleşmeye bağlı turist ağırlama potansiyelindeki düşük performansın gerek yerli gerekse yabancı yatırımcıların bölgeye davet edilerek

teşviklere bağlı desteklenmesi sonucu modern tesisleşme (Spa Merkezi, Masaj Alanları vb.) anlayışını dizayn etmeleri sağlanmalıdır görüşü söz konusudur. Özellikle uluslararası arenada faaliyet gösteren tur operatörleri ve seyahat acentelerinin bölgeyi daha fazla ülkeye ve buna bağlı olarak turiste pazarlayabilmeleri ve bölgenin tercih edilebilirliğine katkı sağlamaları ancak uluslararası kamuoyunda kabul gören nitelikli tesisleşme artışı sonucu sağlanabileceği fikrinde bileşilmektedir. Bu bakımdan, gerek bölgeye turist taşıyan firmaların gerekse ziyaret eden turistlerin modern tesislerden elde edecekleri memnuniyeti çevreleriyle paylaşarak bölgenin talep edilebilirliğini artıracağı varsayımı sonucu ekonomik anlamda zenginleşmenin sağlanarak bölgesel kalkınmışlık düzeyi artırılabilecektir görüşü ön plana çıkmaktadır.

Ayrıca, yapılan mülakatlar neticesinde ziyaretçilerin büyük bir çoğunluğunun ya acentelerin yönlendirmesi sonucu ya da daha önce bölgeyi ziyaret ederek termal kaynaklardan fayda görmüş olan bireylerden edindikleri bilgilere istinaden bölgeyi tercih ettikleri bilgisi edinilmiştir. Bu durum önemli bir şifa kaynağı olan “Ilgın Termal Tesislerinin” gerek ulusal gerekse uluslararası platformda yeterli düzeyde yer bulaması sonucu daha fazla konuk ağırlayamayarak elde etmeyi hedeflediği iktisadi girdiye ulaşamadığı neticesini doğurmaktadır görüşü söz konusudur. Başka bir ifadeyle bir önceki soruya bağlı olarak modern tesisleşme anlayışından yoksunluk ve kitlesel pazarlama ağına bağlı tanıtım faaliyetlerinin azlığı neticesinde bölgenin dikkatleri üzerine çekememesi sonucu hak ettiği ziyaretçi sayısı ve mali katkıyı sağlayamadığı ifade edilmektedir. Özellikle yerel düzeyde bölgeyi ziyaret eden turistlerin ifadeleri dikkate alındığında bile ülke içerisinde yer alan diğer il ve ilçelerde dahi yeterli düzeyde tanıtımın yapılamadığı gerçeğiyle karşı karşıya kalınmaktadır. Bu bağlamda yerel yönetimler, işletmeler ve yerel halkın katkılarıyla sosyal medya, ulusal ve uluslararası basın ve büyük turizm firmalarının aracılığı ile dikkatlerin bölge üzerine çekilmesi ve termal turizm pastasından önemli oranda payın alınarak hedeflenen döviz girdisinin sağlanması gerekliliği görüşü ön plana çıkmaktadır.

“Bölge halkının Termal Turizm potansiyeline dönük bakış açısı yeterli düzeyde midir?” Sorusuna verilen cevaplar analiz edildiğinde; Mülakat

katılımcılarının tamamının bölgede gerçekleştirilen termal turizm bilincinin yerel halk arasında geliştirilmesi gerekliliği söz konusudur. Bu durumun en önemli sebebi olarak da; yerel halkın termal şifa kaynaklarını bir hamam kültürü olarak benimsemeleri ve bu doğrultuda haftalık birkaç saatlik ziyaretler sonucu yıkanma ve keselenme alanı olarak kullanmaları gösterilmektedir. Bölge ziyaretçilerinin ısrarla beyan ettikleri en önemli husus bölgenin zenginlik kaynağı olarak ifade edilebileceği termal su kaynaklarını gerek kullanım alışkanlıkları açısından gerekse ekonomik istikrar açısından yerel halkın yeterli kıymette değerlendiremediği ifadesidir. Bu bağlamda yerel halkın termal su kaynaklarının şifa verici etkileri hususunda ve bölgesel dinamik kaynakların ziyaretçilere yönelik pazarlanması noktasında bilinçlendirilmesinin gerekliliği hususunda eğitilmeleri görüşünde bileşilmektedir. Özellikle konaklama alanında yetersiz yatak kapasitesine binaen pansiyonculuk, motelcilik, apart otelcilik vb. girişimcilik faaliyetlerinin ön plana çıkarılarak gerekli yatırım anlayışının geliştirilmesi faaliyetlerine hız verilmesi düşüncesi öncelik arz etmelidir ifadesine yer verilmektedir.

“Bölgede hizmet veren işletmelerin istihdam potansiyel ve politikaları yeterli düzeyde midir?” Sorusuna verilen cevaplar analiz edildiğinde; Sağlık ve tedavi amaçlı ziyaret edilen termal turizm bölgelerinde bilinçli yerel halk ve bu tedavi sürecine uygun yetişmiş personel termal tesislerin modern yapılanmasında anahtar rol oynamaktadır görüşü mülakat yapılan ziyaretçilerde tercih edilir bir yapı göstermektedir. Bir başka değişle termal turizm bölgelerinin kalifiye işgücü yönünden desteklenmesi, bölge ziyaretçilerinin daha bilinçli ve kaliteli hizmeti alabilmelerine olanak sağlayacaktır düşüncesinde bileşilmektedir. Özellikle termal tedavi alanında uzman (doktorların, terapisyenlerin, masörlerin vb.) kadronun termal tesislerde istihdam edilmesi sonucu şifa ve tedavi düzeyindeki başarılara bağlı bölgesel tercih kat sayısının artması ve bu bağlamda bölgesel ekonomik girdilerdeki artışa bağlı olarak da bölgesel kalkınmışlık ve refah düzeyine katkı sağlana bilineceği ifadesi söz konusudur. Ayrıca, bölgede hizmet veren tesislerin konaklama, yiyecek – içecek vb. birimlerinde görev alan personelin hijyenik, kaliteli, modern ve uzmanlık gerektiren hizmeti sunulabilmesinin de alanında uzman ve eğitim almış kalifiye iş

gücünün istihdamı sonucunda mümkün kılınabileceği diğer önemli bir çıktı olarak değerlendirilmektedir.

“Bölgenin imar planı ve yatırım politikalarını Termal Turizme uygun buluyor musunuz? Sorusuna verilen cevaplar analiz edildiğinde; Bölge alt yapısının turist profili açısından yeterlilik arz etmediği görüşü hâkimdir. Bu durumun en önemli sebebi olarak ise özellikle yaz aylarında bölgede hissedilen koku ve ulaşım noktasında yerel yol ağlarındaki bozuk yapılanma gösterilmektedir. Öyle ki, turizm bölgelerinin en önemli yatırım alanları temiz bir çevre, tarihi ve doğasal dokuyu bozmayan mimarileşme ve ulaşımı kolaylaştırıcı yol ağı olarak ifade edilmektedir. Bu bağlamda bölgenin eksikliklerinden birisi olan yol yapım çalışmalarının ivedilikle tamamlanarak gerek yerel halk gerekse bölge ziyaretçileri açısından çile olmaktan çıkarılarak iyileştirilmiş mutlak bir hizmet kalitesine dönüştürülmesi düşüncesi ön plana çıkmaktadır. Böylece bölge bir çekim merkezine dönüşmekle birlikte alt yapı eksikliklerinin tamamlanması suretiyle yerli ve yabancı yatırımcıların bölgeyi tercih edebilmelerine de olanak sağlayacak olup, bölgesel kalkınmışlık hamlesinin mihenk taşlarından birisi olacaktır söylemlerine yer verilmektedir.

Ayrıca, Turistlerin daha önce ziyaretlerde bulundukları birçok bölgede para kazanmak düşüncesiyle tarihi ve kültürel dokunun bozularak ticari düşüncenin hâkim kılındığı bir turistik tesis anlayışının görüldüğü ve bu durumun hoş bir görüntü teşkil etmediği ifadesi ile karşı karşıya kalınmıştır. Bu bakımdan tarihi dokusuyla geçmişten günümüze değin hizmet veren termal şifa kaynağı tesislerin modern hizmet anlayışıyla yatak, yiyecek – içecek, eğlence vb. kapasitelerini artırmak üzere yapılanması sürecinin bir birini tamamlayan bir bütünlük içerisinde hayata geçirilmesinin gerekliliğinden söz edilmektedir. Bu bağlamda yerel yönetimlere önemli oranda iş düşmekte olup, yapalım da olsun zihniyetinden çok bilinçli ve ileriye dönük plan ve programlar sonucu alt ve üst yapı mimarisinin ele alınması gerekliliğinin ön koşul olduğu düşüncesi hâkimdir. Bu düşünceden hareketle özellikle yabancı turistlerin bölge üzerine olan ilgilerinin artırıla bilineceği ve ciddi döviz girdilerine bağlı iktisadi kaynakların elde edilebileceği ifade edilmektedir.