• Sonuç bulunamadı

Bölge Adliye Mahkemesince Yapılacak Yargılama

V. ĐSTĐNAF YARGILAMASI

3. Bölge Adliye Mahkemesince Yapılacak Yargılama

Hükmü veren mahkeme istinaf istemi hakkında ret kararı vermediği takdirde dosyayı başsavcılıkları aracılığı ile Bölge Adliye mahkemesine gönderir. Bölge Adliye mahkemesi de hükmü veren mahkemenin incelediği ret sebeplerinin var olup olmadığını bir kez daha inceler225. Bölge Adliye mahkemesinin bu incelemesine “ön inceleme” denir. Bölge Adliye mahkemesi ön incelemesi sonunda şu kararları verebilir;

223

TURHAN, s. 414.

224

Bu konu hakkında, Denizde zapt ve müsadere kanunundaki düzenlemeye göre, istinaf dilekçesi ve layihası yüksek deniz müsadere mahkemesi tarafından kendiliğinden karşı tarafa tebliğ olunur ( DZMK. M. 141 ).

225

- Bölge Adliye mahkemesinin yetkili olmadığının anlaşılması halinde dosyanın yetkili Bölge Adliye mahkemesine gönderilmesine,

- Đstinaf istemi öngörülen süre geçtikten sonra yapılmış ise, istem konusu karar istinaf edilebilecek kararlardan değil ise, başvuranın buna hakkı yok ise istinaf başvurusunun reddine karar verir(CMK m279 ).

Ön inceleme sırasında; mahkemenin istinaf davası yönünden gerekli işlemlerden birini yapmadığı, mesela; gerekçeli kararın tebliğ edilmediği veya istinaf dilekçesine cevap hakkının karşı tarafa tanınmadığı veya aleyhine istinaf kanun yoluna başvurulabilir olmakla birlikte, henüz son kararın verilmediği anlaşılırsa dosya eksikliğinin tamamlanması için geri gönderilir226.

b. Esastan Đnceleme ve Kovuşturma

Bölge Adliye mahkemesi yapmış olduğu ön inceleme sonunda istinaf başvurusunu yetkisizlikle geri göndermemişse veya istinaf başvurusunun usulden reddine karar vermemiş ise uyuşmazlığın esasına geçerek oluşan hukuki uyuşmazlığı çözen kararlarını verir. Bölge Adliye Mahkemesi, ileri sürülen istinaf nedenleri ile bağlı değildir. Đleri sürülmüş olsun ya da olmasın, hükme etkili bütün maddi hata ve hukuka aykırılıkları kendiliğinden inceleyebilir227.

Bölge Adliye mahkemesi Cumhuriyet Başsavcılığının tebliğnamesini, dosyayı ve dosya ile birlikte sunulmuş olan delilleri inceledikten sonra; istinaf başvurusunun esastan reddine, kesin hukuka aykırılık hallerinin varlığı halinde hükmün bozulmasına ve sair hallerde gerekli tedbirleri aldıktan sonra hükmü veren mahkemenin kararını kaldırarak davanın yeniden görülmesine ve duruşma hazırlığı işlemlerine başlanmasına

226

TOROSLU / FEYZĐOĞLU, s. 330.

227

karar verir228. Bölge Adliye mahkemesi, bu kararlarını, genel ilkelere göre, gizli yapılan müzakere sonunda oylama yapmak suretiyle oy çokluğu ile verir (CMK. M.227 – 229; 5235 s.k m.46,f.1)229.

Bölge Adliye mahkemesinin istinaf yargılaması sonunda verilecek kararları öngören maddede “düşme” kararından söz edilmemekte ise de, davayı düşüren nedenlerin, mesela; suçun zamanaşımına uğradığının anlaşılması halinde, düşme dışında bir karar verilmesi düşünülemez230.

c. Duruşma Hazırlığı

Duruşma hazırlığı aşaması ilk derece yargılama makamında bulunmayan ve kanun yolu aşamasına özgü bir aşamadır. Bölge Adliye mahkemesi yapmış olduğu ön inceleme sonunda öncelikle yetkili olup olmadığına bakacaktır. Davaya bakmaya yetkili olması halinde süre, sıfat ve görev bakımından da inceleme yaparak istinaf başvurusunun usulden de reddine karar verebilecektir231.

Yapılan ön inceleme sonunda mahkeme yetkili olduğunu kabul eder ve usulden ret kararı vermez ise duruşma hazırlıklarına başlar. Duruşma hazırlığı CMK’nın 175 ile 181. maddeleri arasında düzenlenmiştir. Daha doğrusu ilk derece mahkemeleri için öngörülen CMK hükümleri Bölge Adliye mahkemesinde de uygulanacağına dair kural konulmuştur ( CMK’nın 281.maddesinde ). Duruşma hazırlığı Bölge Adliye mahkemesi Ceza Dairesi başkanı veya görevlendireceği bir üye tarafından yapılır. Bu hazırlık işlemleri, duruşmanın bir oturumda sona erdirilebilmesi için öngörülecek tedbirler çerçevesinde duruşma gününün belirlenerek, gereken çağrıların yaptırılmasını içermelidir. Mesela; tanık ve bilirkişilerin dinlenmesi, belirlenecek keşif incelemesi için ilgililere çağrı kağıdı çıkartılması hazırlık işlemleri içerisindedir232.

228 MALKOÇ / YÜKSEKTEPE, s. 689 - 691. 229 TOROSLU / FEYZĐOĞLU, s. 332. 230 TOROSLU / FEYZĐOĞLU, s. 332. 231

KUNTER / YENĐSEY / NUHOĞLU, s. 1385 - 1386.

232

UĞUR, Hüsamettin, Bölge Adliye (Đstinaf ) Mahkemesinde Đnceleme ve Kovuşturma Evresine Đlişkin Bir Sorunun Tahlili ve Öneriler, Terazi Dergisi, Seçkin Yayınları, Ankara, 2007, S: 10, s. 159.

Bölge Adliye mahkemesi, CMK’nın 289.maddesinde öngörülen hukuka kesin aykırılık hallerinden birini saptar ise dosyanın esastan reddine karar vererek dosyayı hükmü veren mahkemeye gönderir, Bu halde de Bölge Adliye Mahkemesi duruşma hazırlıklarına başlamaz. Duruşma hazırlığına ancak CMK 280/c maddesi gereğince başka hukuka aykırılıklar tespit ettiği takdirde ilk derece mahkemesinin kararını kaldırması ve davanın yeniden görülmesi halinde başlar.

Bölge Adliye mahkemesinde duruşma hazırlığı ana hatları ile ilk derece yargılama makamındaki duruşma hazırlığı hükümlerine göre yapılır. Buna göre Bölge Adliye mahkemesinde duruşma hazırlığını başkan veya görevlendireceği bir üye tarafından yapılır. Duruşma günü saptanarak gerekli çağrılar yapılır. Şayet başvuru tutuksuz sanık tarafından yapılmış ise duruşma gününe gelmediği takdirde açtığı istinaf davasının reddedileceği hususunda davetiyeye ihtarat yazılır233.

Eğer Đstinaf incelemesi duruşmalı yapılacaksa, kovuşturma aşamasının duruşma kurallarına ilişkin hükümleri aynen uygulanır. Fakat, istinaf duruşmasının bazı özellikleri vardır. Şöyle ki; istinaf yargılamasında yapılan duruşmada görevlendirilen bir üyenin inceleme raporunu okunması, ilk derece mahkemesinin gerekçeli kararının okunması, ilk derece mahkemesinde yapılan yargılamada dinlenilen tanıkların beyanlarını içeren duruşma zabıtları ile keşif tutanakları, bilirkişi raporu, Bölge Adliye mahkemesi duruşma hazırlığı aşamasında toplanan delil ve belgeler, gerekli görülüp yapılmışsa keşif ve bilirkişi açıklamalarına ilişkin tutanak ve raporların okunması, Bölge Adliye mahkemesi duruşmasında dinlenilmeleri gerekli görülen tanık ve bilirkişilerin çağırılması gibi durumlarla ilk derece yargılama makamlarının duruşma hükümlerinden farklılık arz eder 234.

Bölge Adliye mahkemesi gerekli gördüğü tanıkları ve bilirkişileri dinler veya keşif yapabilir. Bunun takdiri Bölge Adliye mahkemesine aittir. Bölge Adliye mahkemesi istinaf başvurusunu ön inceleme aşamasında kabul ederse duruşma günü saptanarak taraflar çağrılacaktır. Sanık tarafından açılan istinaf davasında sanık Bölge Adliye

233

TOROSLU / FEYZĐOĞLU, s. 334.

234

mahkemesinin belirlemiş olduğu duruşma gün ve saatinde hazır olmazsa, bu durum davanın esastan reddi sebebi kabul edilmiştir( CMK m. 281/1). Ancak bu hususun önceden sanığa ihtar edilmesi gerekir. Bu nedenle duruşma günü ve saatini bildirir davetiyede gelememesinin sonuçları ihtar edilmelidir. CMK’nın 176/4 maddesinde öngörülen davetiyenin tebliği ile duruşma gününün tebliği arasında en az bir hafta bulunması gerekir. Đstinaf davasını savcılık açmışsa yine sanığa yapılan davette gelmemenin sonuçları ve zorla getirileceği veya tutuklama tedbirine başvurulacağı açıklanmalıdır.

Türk Ceza yargılaması hukukunda kabul edilen istinaf sistemine göre sadece tartışmalı olan delillerin yeniden incelenmesi yöntemi kabul edildiği için tartışmalı olmayan deliller yeni baştan incelenmeyecektir. Ancak yeni delil ikamesi, mesela; yeni tanık dinlenmesi mümkündür. Ancak bu durum istisnadır235.

Görüldüğü gibi CMK, “Dar Anlamda Đstinaf’ı” kabul etmiştir. Buna göre, maddi tespitler, ancak gerekli görüldüğü takdirde yeniden incelenecektir. Böylece ortaya konan ve tartışılmayan deliller istinaf yargılamasında da ileri sürülmeyerek istinaf yargılamasının gereksiz yere uzaması önlenmiş olacaktır.

Đstinaf yargılamasında Bölge Adliye mahkemesi, yeni delil toplama işinde bazı güçlüklerle karşılaşabilecektir. Bölge Adliye mahkemesi bu güçlükleri başka bir ilk derece yargılama makamından veya yargılamayı yapan ilk derece yargılama makamından yardım talep edebilecektir236.

Daha önceden belirttiğimiz gibi CMK’nın 282/1-a maddesi gereği raportör üye inceleme raporunu okur. Sanığın kimliği tespit edildikten sonra esas hakkında sorulara geçilir. Sanık sorgusu sırasında yeni olaylar ileri sürebilir, usulüne uygun olarak davet edilmemişse duruşmanın ertelenmesini talep edebilir veya sorgusu yapıldıktan sonra duruşmadan vareste tutulmasını talep edebilir.

235

KUNTER / YENĐSEY / NUHOĞLU, s. 1390 - 1391.

236

ALBAYRAK, Mustafa, Đstinaf Kanun Yolunda Bölge Adliye Mahkemesinin Keşif Yapması Ve Tanık Dinlemesi Üzerine Düşünceler (Ceza ), TBB Dergisi, Ankara, 2007, S: 70, s. 309.

Sanığın sorgusu yapılırken ilk derece yargılama makamında uygulanan tüm usuller burada da uygulanır. CMK’nın 147 maddesinde belirtilen hakları açıklanır. Daha sonra sanığın sorgusuna geçilir. Sanığın sorgusunu Bölge Adliye mahkemesi bizzat yapabileceği gibi istinabe yoluyla başka bir Bölge Adliye mahkemesine veya ilk derece yargılama makamına yaptırabilir. Ancak bunun için sanığın üzerine atılan suçun cezasının alt sınırının beş yıl veya daha fazla hapis cezasını gerektiren suçlardan olmaması gerekir237( CMK m. 196/2 ). Sanığın sorgusu yapıldıktan sonra müdafii dinlenir ve yine davanın tarafı olan katılan ve çağırılmış ise tanıklar dinlenir.

Bölge Adliye mahkemesi ilk derece yargılama makamının maddi olayın tespiti ile ilgililerin ileri sürdükleri nedenlerle bağlı değildir. Bu nedenle Bölge Adliye mahkemesi dilediği takdirde yeni tanık ve bilirkişilerin dinlenmesine ve keşif yapılmasına karar verebilir.

4. Bölge Adliye Mahkemesinin Verebileceği Kararlar