• Sonuç bulunamadı

6.1. SONUÇ

Bu araştırmayla 15-16 yaş arası curling sporcular ile curling sporuna yeni başlayan sporcuların bazı fiziksel, biyomotor özelliklerini tespit ederek, curling sporunun bu özelliklere etkisinin araştırılması amaçlandı.

Çalışmaya Erzurum ilinde bulunan 15 ve 16 yaş arası 39 erkek (sporcu: 21, yeni başlayan: 18) ile 48 kadın (sporcu: 25, yeni başlayan: 23 ) olmak üzere toplam 87 sporcu katıldı. Çalışmada öğrencilerin fiziksel ve biyomotor özelliklerin belirlenmesi amacıyla öğrencilere; vücut ağırlığı, boy uzunluk ölçümü, esneklik testi, statik ve dinamik denge çift ayak ortalama skor puan değerleri testi, 30 metre sürat koşusu testi, durarak uzun atlama testi, dikey sıçrama testi, bacak ve sırt kuvveti testi ile sağ ve sol el kavrama kuvveti testleri uygulandı.

İstatistiksel analizler için SPSS 22.0 istatistik programı, yöntem olarak α=0.05 anlamlılık düzeyinde tekrarlı ölçümlerde anova (Repeated Measures Anova ) testi uygulandı.

Bu araştırma sonuçlarına göre; curling sporcuları ile curling sporuna yeni başlayanların esneklik testi, statik ve dinamik denge çift ayak ortalama skor puan değerleri testi, 30 metre sürat koşusu testi, durarak uzun atlama testi, dikey sıçrama testi, bacak ve sırt kuvveti testi ile sağ ve sol el kavrama kuvveti testleri için gruplar arasında ile cinsiyet ve gruplar arasında anlamlı bir farklılık bulunmadı (P>0.05).

Curling sporcuları ile curling sporuna yeni başlayanların esneklik, dinamik ve statik denge çift ayak ortlama skor puan değerleri için cinsiyetler arasında anlamlı bir farklılık bulunmazken (P>0.05), sağ el ve sol el kavrama kuvveti, bacak ve sırt kuvveti, 30 m sürat koşusu, dikey sıçrama ve durarak uzun atlama için cinsiyetler arasında anlamlı bir farklılık bulundu (P<0.05).

Curling sporcuları ile curling sporuna yeni başlayanların esneklik için ölçümler arasında anlamlı bir farklılık bulunmazken (P>0.05), statik ve dinamik denge çift ayak ortalama skor puan değerleri testi, 30 metre sürat koşusu testi, durarak uzun atlama testi,

dikey sıçrama testi, bacak ve sırt kuvveti testi ile sağ ve sol el kavrama kuvvet testleri için ölçümler arasında anlamlı bir farklılık bulundu (P<0.05).

Curling sporcuları ile curling sporuna yeni başlayanların sağ el kavrama ve bacak kuvveti, dinamik denge çift ayak ortalama skor puan değerleri ve 30 metre sürat koşusu için grup ve ölçümler arasında anlamlı bir farklılık bulunurken (P<0.05), statik denge çift ayak ortalama skor değerler, dikey sıçrama, durarak uzun atlama, esneklik, sırt kuvveti ve sol el kavrama kuvveti için grup ve ölçümler arasında anlamlı bir farklılık bulunmadı (P>0.05).

Curling sporcuları ile curling sporuna yeni başlayanların dinamik denge çift ayak ortalama skor puan değerleri için cinsiyet ve ölçümler arsında anlamlı bir farklılık bulunurken (P<0.05), esneklik testi, statik denge çift ayak ortalama skor puan değerleri testi, 30 metre sürat koşusu testi, durarak uzun atlama testi, dikey sıçrama testi, bacak ve sırt kuvveti testi ile sağ ve sol el kavrama kuvveti testleri için anlamlı bir farklılık bulunmadı (P>0.05).

Curling sporcuları ile curling sporuna yeni başlayanların bacak kuvveti için cinsiyet-grup ve ölçümler arasında anlmalı bir farklılık bulunurken (P<0.05), esneklik testi, statik denge çift ayak ortalama skor puan değerleri testi, 30 metre sürat koşusu testi, durarak uzun atlama testi, dikey sıçrama testi, sırt kuvveti testi ile sağ ve sol el kavrama kuvveti testleri için cinsiyet - grup ve ölçümler arasında anlamlı bir farklılık bulunmadı (P>0.05).

Türkiye’de curlingin çok yaygın olmadığı, diğer spor dallarında olduğu gibi çok yoğun çalışma yapılmadığı dikkate alındığında çalışmaya bağlı olarak beklenen bazı farklılıkların istatistiki bakımdan önemli bulunmaması anlaşılabilir bir durumdur.

Ayrıca Curling üzerine yapılan bu tez çalışmasında diğer spor dallarında önemli görülen seçilmiş bazı fiziksel ve biyomotor özelliklerinin ortaya konması hem çalışmanın etkisini ortaya koyma hem de diğer spor dalları ile bu özellikler bakımından karşılaştırılması yönüyle önemlidir.

6.2. ÖNERİLER

1. Curling özel sporcularının (engelli) da dahil edilmesiyle daha fazla denek sayısına ulaşılarak benzer bir çalışma yapılabilir.

2. Farklı spor dalları arasında benzer çalışmalar yapılarak bu çalışmalar kıyaslama yapılabilir.

3. Milli sporcular üzerinde yapılacak çalışmalarda antrenmanın etkisinin, curling branşı için gerekli antropometrik, fizyolojik, fiziksel ve psikomotor özelliklerin seviyeleri belirlenebilir.

4. Benzer çalışmanın farklı yaş seviyelerinde bulunan curling sporcular üzerinde yapılarak, farklı yaş düzeylerinde bulunan curling sporcular arasındaki yaşa bağlı olarak antropometrik, fizyolojik, fiziksel ve psikomotor özelliklerdeki gelişme ve değişme izlenebilir.

5. Farklı kategorilerdeki milli curling sporcularıyla, aynı kategoride curling sporuna yeni başlayan sporcular üzerinde benzer bir çalışma yapılabilir.

6. Curling sporcuları ile yeni başlayan sporcular arasındaki farklılıklara bakılarak curling sporcusu seçilirken bu özelliklere dikkat edilebilir.

7. Benzer çalışmalar farklı yaş ve beceri düzeyindeki curling sporcuları üzerinde uygulanarak Türkiye’ye özgü normların geliştirilmesine yardımcı olunabilir. Normların geliştirilmesinden sonra çalışmanın curling performansı üzerine etkisi rahatlıkla gözlenilebilir. Farklı bölgelerdeki benzer grupların performansları değerlendirilerek yeni ya da farklı çalışma programları geliştirilebilir.

8. Bu ve bunun gibi çalışmalar sonucunda curling sporunda avantaj sağlayan fiziksel ve biyomotor özellikler kesin ve hassas olarak belirlenebilir. Çocuklar üzerinde uygulanacak testlerle bu özellikleri daha iyi olan çocuklar erken yaşlardan itibaren curling sporuna yönlendirilebilirler.

9. Benzer çalışmaların farklı yaş ve beceri düzeyinde bulunan curling sporcular üzerinde yapılması bu spora özgü normların oluşmasına önemli katkılar sağlayacağı söylenebilir.

KAYNAKLAR

1. Alpkaya, U. (1994). PNF stretching ve dinamik stretching tekniklerinin hareket genişliklerindeki artısı ile reaksiyon, hareket ve tepki zamanlarına etkisinin incelenmesi. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Marmara Üniversitesi, Beden Eğitimi ve Spor Anabilim Dalı, İstanbul,5-14

2. Altınok, B. (2011). Kılıç epe ve flöre dallarında üst düzeyde spor yapan bayan ve erkek eskrimcilerin temel biyomotor dayanıklılık ve vücut yağ yüzdelerinin araştırılması. Yüksek lisans tezi, Dumlupınar Üniversitesi, Kütahya.

3. Arıcı, H. (2001). Okullarda Beden Eğitimi. Ankara: Nobel Yayın. 3. Baskı. 4. Arı, R. (2005). Gelişim ve Öğrenme, Ankara: Nobel Yayınları.

5. Atmaca, A. (2007). Sağlığımız ve spor. İstanbul: Profil Yayıncılık, 109,115.

6. Aydın, A. (2010). Eğitim psikolojisi (gelişim-öğrenme-öğretim). Ankara: Pegem Akademi.

7. Baltacı, G. (2008). Çocuk ve spor, Ankara: Klasmat Matbaacılık.

8. Başer, E. (1981). Uygulamalı Spor Psikolojisi, Ankara: Bağırgan Yayınevi, 81. 9. Bilgin, F. (1994). Farklı Yas Gruplarında Fiziksel Uygunlukların Değerlendirilmesi,

Yüksek Lisans Tezi, Hacettepe Üniversitesi, Ankara.

10. Binbaşıoğlu, C. (1994). Eğitim psikolojisi. Ankara: Kadıoğlu Matbaası.

11.Bompa, T.,O. (1998). Antrenman kuramı ve yöntemi, Ankara: Bağırgan Yayınevi. 12. Boztepe, H. (1993). İlköğretim çağındaki çocukların bedensel ve sosyal

gelişmelerinde beden eğitimi ve sporun önemi, Eğitim Kurumlarında Beden Eğitimi ve Spor II. Ulusal Sempozyumu, 16-18 Aralık, Manisa, s. 362.

13. Chui, M.M.Y., Ng, A.M.Y., Fong, A.K.H., Lin, L.S.Y., Ng, M.W.F. (2007). Differences İn The Fine Motor Performance Of Children İn Hong Kong And The United States On The Bruininks-Oseretsky Test Of Motor Proficiency, Hkjot,17(1):1-9.

Benzer Belgeler