• Sonuç bulunamadı

bölümünde özetle şöyle denmektedir:

“Stanford Eğitim Fakültesi, eğitimin hedefinin bütün öğrencileri başarılı kılmak olduğuna inanmaktadır; bu hedef hem araştırmacıların hem de uygulamacıların yaptığı işin birlikte organize edilmesini gerektirir. (...) Eğitim fakültesine hâkim olan anlayışa göre, eğitim hem ‘ahlaki’ hem de ‘siyasi’ bir uğraşıdır. Eğitimciler, bilginin yapılandırılması, gelişmesi ve kullanımı sürecinde demokratik ve adil bir toplumun yaratılıp sürdürülmesi için çalışırlar. Stanford Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nin akademik planı bir dizi amacı içermektedir. Bu amaçlar fakültenin mesleğe hazırlama programları olan, Stanford Öğretmen Eğitimi Programı ile Geleceğin Okul Müdürleri Programları’nın misyonunu şekillendirmektedir. (…)

Stanford Üniversitesi Eğitim Fakültesi, bütün insanların kendi eğitim deneyimlerinden, eğitim uygulamalarından ve onların kavramsal altyapısını oluşturan, çığır açıcı nitelikteki disiplinler arası eğitim araştırmalarından, mümkün olan en fazla yararı temin etmelerini sağlama yarışında bir dünya lideri olmaya çalışmaktadır. Fakülte ayrıca, öğrencilerini dünyada eğitimin

kalitesini geliştirmek için yapılan çalışmalara liderlik yapabilecek şekilde hazırlamak için, onların bilgisini, bilgeliğini ve hayallerini geliştirmeye çaba harcamaktadır.”37

Başarılı Öğretmen Eğitimi Programlarında Kavramsal Çerçeve

Bu alt bölümde, Amerika’daki en başarılı öğretmen eğitimi programlarına sahip olan kurumların kavramsal çerçevelerine ilişkin kaynak taramasının sonuçları verilecektir. Amerika’da yapılan “En Başarılı Öğretmen Eğitimi”

araştırmasında (Darling-Hammond, 2006) belirlenen yedi öğretmen eğitimi programından dördünün kavramsal çerçeveleri özetle aşağıdaki gibidir.

Wheelock College

En iyi öğretmen eğitimi programı araştırmacılarının çok başarılı bulduğu yedi yüksek öğretim kurumundan birisidir. Bütün yüksek öğretim kurumları gibi “Wheelock College”ın da kendi vizyon, misyon, amaç, ilke ve standartlarını içeren bir kavramsal çerçevesi vardır. Söz gelimi, “Wheelock College”ın vizyon metni kendisini “kamu misyonu olan özel bir kurum” olarak tanımlayarak başlamaktadır.

“Wheelock College”ın “vizyon”u, “çocuklar ve ailelerinin bakımına önem veren, onlar için güvenli ve adil bir dünya yaratmak için çalışacak insanları eğiten öncü bir kurum olmaktır.” Bu kurumun “misyon”u, “çocukların

ve ailelerinin hayatlarını yükseltmektir.” Bu misyon kurumun akademik programları vasıtasıyla ve çeşitli toplulukların hayat standartlarını yükseltmek için yaptığı çalışmalarla gerçekleştirilmektedir. Kurumda görevli herkes bu

misyona inanmıştır ve onu kendi işlerinde uygulayarak hayata geçirmektedir.

“College”ın kataloğunda ve internet sitesinde kurumun vizyon ve misyon’uyla birlikte “değer”leri de verilmektedir. Wheelock College’ın eğitime yaklaşımında, kurucusu Lucy Wheelock’ın “hayatı yaşamaya değer kılan tek şey bir davaya

hizmettir” sözünde ifadesini bulan idealist bir duruş vardır. Wheelock’ın davası

ise “çocukların ve ailelerinin hayatını yükseltmektir” (Wheelock College, 2006).

Alverno College

“Alverno College”ın vizyon, misyon ve amaçlarını açıklayan metin, Alverno’nun, “kızlara lisans düzeyinde eğitim vermek için var olan” bir kurum olduğunu söyleyerek başlamaktadır. Alverno için çalışan herkesin üzerinde odaklaştığı temel amaç kız öğrencilerin öğrenmesi, onların kişisel ve mesleki gelişimidir.” Ancak, Alverno hem “kadınlara hem de erkeklere yüksek lisans düzeyinde programlar sunarak hizmet misyonunu genişletmekte ve toplumla olan bağlarını güçlendirmektedir.” Yine Alverno’nun misyonu ve amaçlarını açıklayan metne göre, yukarıda ifade edilen misyon genel bir kabul görmektedir. Bu genel kabul, “college’ın yayınlarında, kuruma can veren felsefede ve kurumun her türlü etkinliğinde” görülebilir. Rektörün ve mütevelli heyetin mesajlarında, kataloglarda, eğitim yayınlarında, öğretim üyelerinin, yöneticilerin ve diğer çalışanların günlük işlerine yaklaşımlarında tekrarlanan tema kurumun misyonudur. Yöneticiler, “Alverno College”ın başarısının bu temel misyonu ne kadar iyi gerçekleştirdiğine bakılarak değerlendirildiğini söylemektedirler (Alverno College, 2008).

Trinity University

Üniversite Mütevelli Heyeti’nin (Board of Trustees) 20 Ocak 2006‘da onayladığı yeni kavramsal çerçevede kurumun vizyon ve misyonu özetle şöyle açıklanmaktadır:

“Trinity Üniversitesi, karma eğitim veren bağımsız bir eğitim kurumudur. Üniversitenin misyonu birbirleriyle ilişkili alanlar olan “öğretim,” “araştırma” ve “hizmet”te mükemmel olmak, en iyisini yapmaktır. (...) Trinity University en üst seviyede bir entelektüel ortam yaratmak için bütün gücüyle çalışmaya kararlıdır. Bu amacı gerçekleştirmek için (1) öğretime, araştırmaya, yaratıcı çalışmalara, üniversiteye ve topluma hizmete kendini adamış, üstün nitelikli öğretim üyelerini bulacak, daha da gelişmelerini ve kurumda kalmalarını sağlayacak; (2) motivasyonu yüksek ve yetenekli öğrencileri belirleyerek, onların çoğunluğu üniversite yerleşkesinde kalan ve tam gün öğrenci olan mevcut öğrenci kitlesine katılmasını temin edecek; ve (3) öğrencilere, sahip oldukları potansiyelin farkına varmaları ve başkalarına karşı olan sorumluluklarını yerine getirmeye başlamaları için “meydan okuyan” (challenging) ama destekleyen bir eğitim sağlayacaktır” (Trinity University, 2008). Trinity Üniversitesi Eğitim Bölümü kataloğunda “Master” programını açıklayan kısım, şu sözle başlamaktadır: “Öğretmenler sonsuza kadar etkiler;

onların etkisinin nerede duracağını hiç kimse söyleyemez.” Kendisini beş yıllık

eğitim veren ve “Amerika’daki en iyi yedi öğretmen eğitimi programından biri” olarak tanımlayan Trinity Eğitim Bölümü, yine aynı katalogda misyonunu da şöyle ifade etmektedir:

“Misyonumuz sadece meslek eğitimi veren ‘Öğretmen Eğitimi,’ ‘Okul Psikolojisi’ ve ‘Okul Liderliği’ bölümlerinde, bu alanlara meslek elemanları (professionals) hazırlamak değil, ayrıca bu alanların her birinde ‘ilkeli liderler’ yetiştirmektir. Biz inanıyoruz ki, ‘bilgi’ …eğitim uygulamalarının kalbi ve ruhudur. Öğrencilerimiz, nasıl uygulanacağını öğrenmeden önce ‘bilgi’nin kendisini öğrenmelidirler” (Trinity University, 2008).

University of Southern Maine

Maine eyaletinin güney bölgesinde 1878’de kurulan ve o tarihten bu yana sürekli bir gelişim gösteren University of Southern Maine’de bugün lisans, yüksek lisans ve meslek eğitimi programları bulunmaktadır. Üniversitenin 2007–2008 lisans programı kataloğunda kurumun misyon ve vizyonu özetle şöyle açıklanmaktadır:

“University of Southern Maine’nin temel misyonu genel olarak toplum, özel olarak da Maine eyaleti vatandaşlarının yararı için öğretim, araştırma ve kamu hizmeti sağlamaktır. University of Southern Maine, bir üniversite olarak misyonunu gerçekleştirmek ve sorumluluklarını yerine getirmek için çalışırken, hem Maine eyaletinin güney bölgesinin ideallerini gerçekleştirmeye ve ihtiyaçlarını karşılamaya hem de güney Maine’in olduğu kadar Maine eyaletinin tamamının Amerika ve dünya ile bağlantısını sağlamaya çalışır” (University of Southern Maine, 2007).

Amerika’da yüksek öğretim kurumlarının her biri bir kavramsal çerçeveye göre şekillenmiştir ama bu çerçeveyi sunuş tarzları olarak birbirlerinden oldukça farklıdır. Bazıları çok uzun, bazıları çok kısa, bazıları alt bölümlere ayrılmış bazıları ise genel bir amaç ve değerler metni şeklindedir. Toplam olarak 1400 civarında olan öğretmen eğitimi programlarından 650 kadarı “Öğretmen Eğitimi Akreditasyon Milli Konseyi” (NCATE) tarafından akredite edilmiştir ve akredite edilen programların kavramsal çerçeveleri belli bir ölçüde en azından şeklen birbirine benzemektedir. Bu benzerliğin sebebi, bu kurumların kavramsal çerçevelerini NCATE’in belirlediği şekil ve içerik standartlarına göre yazmaya çalışmalarıdır. NCATE kendisine akreditasyon için başvuran her kurumun belli bir formata göre yazılmış bir kavramsal çerçeve sunmasını istemektedir (NCATE, 2006: 12).

Benzer Belgeler