• Sonuç bulunamadı

C) RAPORLARI VERECEK HEKİM VE SAĞLIK KURULLARI

VIII- AYLIKSIZ İZİNLERLE İLGİLİ MEVZUAT VE AÇIKLAMALAR

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 108’inci maddesinde; “Devlet memurunun bakmaya mecbur olduğu veya memur refakat etmediği takdirde hayatı tehlikeye girecek ana, baba, eş ve çocukları ile kardeşlerinden birinin ağır bir kaza geçirmesi veya önemli bir hastalığa tutulmuş olması hallerinde, bu hallerin raporla belgelendirilmesi şartıyla Devlet memurlarına, istekleri üzerine en çok altı aya kadar aylıksız izin verilebilir. Aynı şartlarla bu süre bir katına kadar uzatılabilir.

Devlet memurlarına 10 hizmet yılını tamamlamış olmaları ve istekleri halinde memuriyet süreleri boyunca ve bir defada kullanılmak üzere altı aya kadar aylıksız izin verilebilir. Ancak Sıkıyönetim veya olağanüstü hal ilan edilen bölgelere veya kalkınmada öncelikli yörelere 72’nci madde gereğince belli bir süre görev yapmak üzere mecburî olarak sürekli görevle atananlar hakkında bu bölgelerdeki görev süreleri içinde bu fıkra hükmü uygulanmaz.

Doğum yapan memurlara istekleri halinde 104’üncü maddenin (A) bendinde belirtilen sürelerin bitiminden itibaren 12 aya kadar aylıksız izin verilir.

Yetiştirilmek üzere (bursla gidenler dahil) yurt dışına Devlet tarafından gönderilen öğrenci ve memurlarla yurt içine ve yurt dışına sürekli görevle atanan memurların eşlerine memuriyetleri süresince her defasında bir yıldan az olmamak üzere en çok dört yıla kadar aylıksız izin verilebilir. Bunların dönüşlerinde, bu Kanunun 72’nci maddesi çerçevesinde görev yerlerine bağlı olmaksızın atamaları yapılır.

Aylıksız izin süresinin bitiminden önce mazeretini gerektiren sebebin kalkması halinde, memur derhal görevine dönmek zorundadır. Mazeret sebebinin kalkması halinde veya aylıksız izin süresinin bitiminde görevine dönmeyenler, memuriyetten çekilmiş sayılırlar.

37

Muvazzaf askerliğe ayrılan memurlar askerlik süresince görev yeri saklı kalarak aylıksız izinli sayılırlar. Bunlar hakkında 5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu hükümleri ile bu Kanunun 83’üncü maddesi hükümleri saklıdır.” hükümlerine yer verilmiştir.

Bu sebeple, aylıksız izinleri veriliş sebeplerine göre ayrı ayrı inceleyelim.

a) Yakınlarının Hastalığı Sebebiyle Verilecek Aylıksız İzin:

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 108 inci maddesine göre, Devlet memuru refakat etmediği takdirde hayatı tehlikeye girecek ana, baba, eş ve çocukları ile kardeşlerinden birinin ağır bir kaza geçirmesi veya önemli bir hastalığa tutulmuş olması ve bunun raporla belgelendirilmesi şartıyla Devlet memurlarına, istekleri üzerine en çok altı aya kadar izin verilebilir.

b) Doğum Sonrası Aylıksız İzin:

Doğum yapan memurlara istekleri halinde 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 104’üncü maddesinin (A) bendinde belirtilen sürelerin bitiminden itibaren 12 aya kadar aylıksız izin verilir. Bu sürenin tamamı bir defada verilebileceği gibi istek üzerine bir aydan az olmamak üzere daha az süre ile aylıksız izinde verilir. 12 aylık aylıksız iznin başlangıç tarihi 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 104 üncü maddesinin (A) bendinde belirtilen sürelerin bitim tarihidir. Bu sürenin sonunda göreve başlayıpta aylıksız izin almak isteyenlere verilecek izinden görev yaptığı süreler düşülerek kalan süre kadar aylıksız izin verilir. 12 aylık sürenin bitimine 1 aydan az bir zaman kalmışsa aylıksız izin verilmez.

c) Askerlik İçin Aylıksız İzin:

Muvazzaf askerliğe giden memurlar askerlik süresince görev yeri saklı kalarak aylıksız izinli sayılırlar.

d) Yurt İçine ve Yurt Dışına Sürekli Görevle Atanan Memurların Eşlerine Verilecek Aylıksız İzin:

Yurt içine ve yurt dışına sürekli görevle atanan memurların devlet memuru olan eşlerine bir defada veya parça parça olmak üzere en çok dört yıla kadar aylıksız izin verilebilir.

e) Dış Memleketlerde Görev Alacak Memurlara Verilecek Aylıksız İzin:

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 77’nci maddesine göre kurumunun muvafakati ile yabancı bir memleket veya uluslararası kuruluşta görev alacak memurlara ilgili Bakanlığın teklifi üzerine Başbakanın izni ile (her üç yılda bir Başbakanın izni alınmak kaydıyla) memuriyeti süresince toplam yabancı memleketlerde on yıla, uluslararası kuruluşlarda yirmi bir yıla kadar maaşsız izin verilebilir.

f) Bilgilerini Artırmak Üzere Dış Memleketlere Gönderilen Memurlara Verilecek Aylıksız İzin:

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 78’inci maddesine göre; Mesleklerine ait öğrenimi bitirerek Devlet memurluğuna alınmış ve aslî memur olarak atanmış olanlardan mesleklerine ait hizmetlerde yetiştirilmek, eğitilmek, bilgilerini artırmak veya staj yapmak üzere dış memleketlere;

a) Kurumlarınca açılacak seçme veya yarışma sınavlarında başarı gösterenlere, b) Dış burslara dayanılarak gönderilenlere,

38 iki yıla kadar ayrılma müsaadesi verilebilir.

Gerekirse bu süre en çok bir kat uzatılabilir. İzin işlemleri Bakanlıkça yürütülür.

Ancak, 01/02/1974 gün ve 14786 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan “Yetiştirilmek Amacıyla Yurt Dışına Gönderilecek Devlet Memurları Hakkında Yönetmelik”te belirtilen esas ve usullere ilaveten 31/03/2004 tarih ve Başbakanlık Dış İlişkiler Başkanlığı’nın B.02.0.DİB.854/80 sayılı yazısına istinaden gidecekleri ülkelerde görecekleri eğitimi sağlayabilecekleri yabancı dil bilgisine sahip olduklarını belgelendirmeleri gerekmektedir.

(Örneğin: İngilizce eğitim verecek bir okula gidilecek ise; ingilizceden Kamu Personeli Yabancı Dil Seviyesi Tespit Sınavından en az 70, TOEFL (Test Of Testing System) sınavından en az 190, IELTS (İnternational English Language Testing System) sınavından en az 5.5 puan almaları, eğitim dillerinin diğer dillerden olması durumunda izleyecekleri eğitim programlarını takip edecek düzeyde bildiklerine ilişkin belge almaları veya Kamu Personeli Yabancı Dil Seviyesi Tespit Sınavından en az 70 düzeyinde puan almaları gerekmektedir.

Yapacakları eğitimin;

Branşıyla ilgili alanda olması, yükseköğretim kurumuna kabul edildiğine ilişkin öğrenim belgesi; bu belgede eğitimin başlangıç ve bitiş tarihi ile eğitim türlerinin de belirtilmesi;

Ayrıca eğitim göreceği ülkedeki kuruluş müessese veya tüzel kişiliği olan bir kurum veya kuruluşlarca öğrenimi süresince tüm masraflarının karşılanacağını taahhüt eden burs belgesi gerekmektedir.

g) Bilgilerini Artırmak Üzere Dış Memleketlere Gönderilen Memurların Eşlerine Verilecek Aylıksız İzin:

Mesleklerine ait öğrenimini bitirerek Devlet memurluğuna alınmış ve asli memur olarak atanmış olanlardan mesleklerine ait hizmetlerde yetiştirilmek, eğitilmek, bilgilerini artırmak veya staj yapmak üzere Bakanlığımızca açılan seçme ve yarışma sınavlarında başarı göstererek veya dış burslara dayanılarak dış memleketlere gönderilen memurların eşlerine bir defada veya parça parça olmak üzere en çok dört yıla kadar aylıksız izin verilebilir.

h) “Bakanlıklararası Ortak Kültür Komisyonunun Çalışma Esas ve Usulleri ile Bu Komisyon Tarafından Yurtdışında Görevlendirilecek Personelin Nitelikleri ile Hak ve Yükümlülüklerinin Belirlenmesine İlişkin Karar” çerçevesinde yurtdışına gönderilecek personelinin eşlerine verilecek aylıksız izin:

Bu kapsamda görevlendirilecek personelin eşlerine, memuriyetleri süresince her defasında bir yıldan az olmamak üzere en çok 4 yıla kadar aylıksız izin verilebilir.

(03/07/2003 tarih ve 25157 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanması ile)

ı) Mazeret izinleri, 657 sayılı Kanunun 104/A maddesi dışında Devlet memurlarının aday yada asil memur olup olmadığına bakılmaksızın, mazeret sebebine bağlı olarak Kanunda belirtilen süreler kadar verilebilir. 104/A maddesine göre talep edilen mazeret izinlerinin ise ilgililerin talebi üzerine verilmesi zorunludur.

1) 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 108’inci maddesi 1’inci fıkrasına göre verilecek aylıksız izinlerde dikkat edilecek hususlar

39

657 sayılı Kanunun 108’inci maddesi 1’inci fıkrasında; “Devlet memurunun bakmaya mecbur olduğu veya memur refakat etmediği takdirde hayatı tehlikeye girecek ana, baba, eş ve çocukları ile kardeşlerinden birinin ağır bir kaza geçirmesi veya önemli bir hastalığa tutulmuş olması hallerinde, bu hallerin raporla belgelendirilmesi şartıyla Devlet memurlarına, istekleri üzerine en çok altı aya kadar aylıksız izin verilebilir.” hükümleri yer almaktadır.

Buna göre;

a) Aylıksız izne konu olan mazeretin mutlaka rapor ile belgelendirilmesi şarttır.

b) Raporda belirtilen hastalığın hayati tehlike arz edip etmediğinin açıkça belirtilmesi gerekmektedir.

c) Raporlarda süre belirtilmiş ve altı ayı geçiyor ise, kanun hükmü gereği altı aya kadar, altı aydan az süre belirtilmiş ise belirtilen süre kadar aylıksız izin verilmesi gerekmektedir.

2) Doğum yapan kadın memura verilecek aylıksız iznin ne zaman ve ne kadar süreli olacağı

Doğum yapan memurlara istekleri halinde 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 104’üncü maddesinin (A) bendinde belirtilen sürelerin bitiminden itibaren 12 aya kadar aylıksız izin verilir. Bu sürenin tamamı bir defada verilebileceği gibi istek üzerine daha az (1 ay, 2 ay, 5 ay gibi) aylıksız izin verilir.

12 aylık aylıksız iznin başlangıç tarihi, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 104’üncü maddesinin (A) bendinde belirtilen sürelerin bitim tarihidir. Bu tarihten sonra göreve başlayıpta aylıksız izin almak isteyenlere, 12 aylık süreden, görev yaptıkları süre düşülerek kalan süre kadar aylıksız izin verilir. 12 aylık sürenin bitimine 1 aydan az bir zaman kalmışsa aylıksız izin verilmez.

3) Aylıksız izne konu olan mazeretin değişmesi durumunda ikinci defa aylıksız izin verilip verilmeyeceği

Kanun koyucu, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 108’inci maddesini düzenlerken aylıksız izne konu olan mazeretlerden birisine dayalı olarak altı ay süreyle aylıksız izinli sayılanlara aynı sebep ve sonucu doğuran mazeretler için aylıksız izin süresini sınırlı tutarak aynı mazerete dayalı olarak göreve başlamadan aylıksız izin süresinin uzatılması ve yenilenmesini mümkün görmemiş, ancak maddede sayılan sebeplerden birinin ortaya çıkması ve belirtilen şartların yerine getirilmesi halinde ilk izin süresinin bitimini müteakip görevine başlayarak veya başlamadan ikinci defa aylıksız izin kullanılmasına engel teşkil eden bir hüküm de getirmemiştir.

Bu sebeple; aylıksız izne konu olan mazeretin değişmesi durumlarında Devlet memurlarına göreve başlatılmadan ikinci bir aylıksız izin verilmesine kanunen engel bulunmamakla birlikte, 657 sayılı Kanunun 104/A maddesi dışında alınan mazeret izinlerinde takdir yetkisi izin vermekle sorumlu amirlere ait bulunmaktadır.

4) 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 108’inci maddesi 1 ve 2’nci fıkralarında belirtilen mazeret sebeplerinin değişmesi durumunda aynı mazerete bağlı olarak aylıksız izin verilip verilemeyeceği

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 108’inci maddesi 1’inci fıkrasında; “Devlet memurunun bakmaya mecbur olduğu veya memur refakat etmediği takdirde hayatı

40

tehlikeye girecek ana, baba, eş ve çocukları ile kardeşlerinden birinin ağır bir kaza geçirmesi veya önemli bir hastalığa tutulmuş olması hallerinde, bu hallerin raporla belgelendirilmesi şartıyla Devlet memurlarına, istekleri üzerine en çok altı aya kadar aylıksız izin verilebilir.” hükmüne yer verilmiştir.

Yukarıdaki hükümden de anlaşılacağı üzere altı ay süreyle aylıksız izne konu olan mazerete bağlı olarak (altı ay süreyle) aylıksız izinli sayılanlara kanun koyucu aynı sebep ve sonucu doğuran mazeretler için göreve başlamadan aylıksız izin süresinin uzatılması ve yenilenmesini uygun görmemiştir.

Ancak, söz konusu maddenin 1 ve 3’üncü fıkrasında belirtilen sebeplere bağlı olarak isteklilere verilecek aylıksız izin süresinin azami sınırı belli edilmekle birlikte, bu haktan yıllar itibariyle kaç defa yararlanılması gerektiği konusunda herhangi bir açıklama yada sınırlama getirilmemiştir.

Buna göre; sözü edilen maddenin 1 ve 3’üncü fıkralarında belirtilen mazerete bağlı olarak (yurt dışı hariç) değişik tarihlerde ikinci defa aylıksız izin verilmesi mümkün bulunmaktadır.

5) Sigortalı veya sözleşmeli statüde çalışanların Devlet memuru olan eşlerine ücretsiz izin verilip verilmeyeceği

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 108’inci maddesi 4’üncü fıkrasında, yetiştirilmek veya (bursla gidenler dahil) yurt dışına gönderilen memurların ve yurt içine ve yurt dışına sürekli görevle atanan memurların eşlerine en çok dört yıla kadar aylıksız izin verilebileceği hükme bağlanmış bulunmaktadır.

Maddede açıkça belirtildiği üzere bu madde hükmünden ancak memur statüsünde olanların yine memur statüsünde olan eşleri yararlanabilmektedir.

Bu sebeple, Devlet memuru statüsünde olmayıp sigortalı veya sözleşmeli statüde çalışanların eşlerine sözü edilen maddenin 4’üncü fıkrasına göre aylıksız izin verilmesi mümkün değildir.

6) Yurt içine ve yurt dışına sürekli görevle atanan memurların eşlerine verilecek aylıksız izinlerde dikkat edilecek hususlar

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 108’inci maddesinde “...yurt içine ve yurt dışına sürekli görevle atanan memurların eşlerine memuriyetleri süresince her defasında bir yıldan az olmamak üzere en çok dört yıla kadar aylıksız izin verilebilir.” ifadelerinden yurt dışına yetiştirilmek üzere veya sürekli görevle atanan memurların eşlerinin aylıksız izin haklarını maddede belirlenen azami süre ile sınırlı olmak üzere bir kerede kullanabilecekleri gibi toplam dört yılı geçmeyen bölümler halinde de kullanabileceklerdir.

Bu sebeple, aylıksız izin işlemlerinde sür’at, kolaylık ve aylıksız izin süresinin azami süreyi aşmamasının kontrol altına alınması bakımından valiliklerce yurt dışı aylıksız izin taleplerine ait dilekçeler Bakanlığımız Personel Genel Müdürlüğü’ne gönderilirken;

a) Daha önce yurt dışı aylıksız izin süresinden (azami dört yıl) yararlanmış olanların dilekçelerinin işleme konulmaması,

b) Eşinin yurt dışında görevlendirildiğine dair belgenin aslının veya tasdikli bir örneğinin eklenmesi,

c) Azami kullanılması gereken aylıksız izin süresinden bir kısmını kullanıp tekrar yurt dışına çıkmak için aylıksız izin talebinde bulunanların, kullandıkları izin süresini gösteren onay suretinin eklenmesi veya bulunamaması halinde ilgililerin talep dilekçelerinde

41

kullandıkları aylıksız izin sürelerinin başlangıç ve bitiş tarihlerinin belirtilmesinin sağlanması,

d) Aylıksız izin talebinde bulunan personelin dilekçelerinde, aylıksız izne ayrılacağı tarih ve süresinin mutlaka belirtilmesi ile dilekçenin izin talep tarihinden önce Personel Genel Müdürlüğü’ne intikalinin sağlanması,

gerekmektedir.

7) Aylıksız izinli sayılarak askerlik görevini yapmak üzere memuriyet görevinden ayrılanların aylıksız izinlerine esas olacak tarihin askere sevk tarihi mi yoksa görevden ayrıldıkları tarih mi olacağı

657 sayılı Kanunun 108’inci maddesi son fıkrasında; “Muvazzaf askerliğe ayrılan memurlar askerlik süresince görev yeri saklı kalarak aylıksız izinli sayılırlar.”denilmektedir.

Bu sebeple, askerlik görevini yapmak üzere ayrılan personelin aylıksız iznine esas olacak tarih, askerlik şubelerince sevk işleminin yapıldığı tarih olacaktır. Ancak, bu tarihten önce izin talebinde bulunan personele izin sebebinin uygun bulunması halinde kanuni veya mazeret izinleri çerçevesinde izin verilecek, bu süre aylıksız izin süresinden sayılmayacaktır.

8) Aylıksız izinli sayılarak askerlik görevini tamamlayanların göreve başlama tarihleri

657 sayılı Kanunun 108’inci maddesi son fıkrasında; Muvazzaf askerliğe ayrılan memurların askerlikleri süresince görev yeri saklı kalarak aylıksız izinli sayılacakları, 4’üncü fıkrasında da; aylıksız izinli sayılarak görevlerinden ayrılanlardan müsaade süresinin bitiminde görevine dönmeyenlerin memuriyetten çekilmiş sayılacakları açıklanmıştır.

Bu sebeple, askerlikleri süresince aylıksız izinli sayılanların terhis tarihini müteakip 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 83 üncü maddesinde belirtilen süreler içerisinde görevlerine başlatılmaları gerekmektedir.

9) Askere gitmek üzere aylıksız izin verilenlerden askerlik görevini yapmaya elverişli olmadıkları sonradan tespit edilenlerin aylıksız izin süreleri

657 sayılı Kanunun 108’inci maddesinde, aylıksız izin alan memurların müsaade süresinin bitiminden önce mazeretini gerektiren sebebin kalkması halinde memurun derhal görevine dönmek zorunda olduğu belirtilmiştir.

Buna göre; aylıksız izinli sayılarak askere gidenlerden askerlik görevini yapamayacağı sonradan anlaşılanların aylıksız izin onayları düzeltilerek derhal görevlerine başlatılmaları gerekmektedir.

10) Askerlik görevinin sürekli görev sayılıp sayılmayacağı ile eşlerine aylıksız izin verilip verilmeyeceği

Aylıksız izinlerin düzenlendiği 108’inci maddenin 4’üncü fıkrasında yetiştirilmek üzere (bursla gidenler dahil) yurt dışına gönderilen memurlarla, yurt içine ve yurt dışına sürekli görevle atanan memurların eşlerine en çok dört yıla kadar aylıksız izin verilebileceği hüküm altına alınmıştır.

Bu fıkrada yer alan “…yurt içine ve yurt dışına sürekli görevle atanma…” ifadesi ile esas itibariyle kurumların taşra ve yurt dışı teşkilatına ait görev kadrolarına atananların kastedildiği açıktır. Bu sebeple ilk etapta yedek subay asker olarak görevinden ayrılan memurların eşlerinin aynı fıkra kapsamına girmedikleri düşünülebilmektedir. Ne var ki 657

42

sayılı Kanunun gerek 72 nci, gerekse 108 inci maddelerinde değişiklik yapılırken aile birliğinin muhafaza edilmesi amacının da gözetildiği bunu sağlayacak hükümlerin getirildiği bilinen bir husustur. Diğer taraftan fıkrada yer alan “verilebilir” ifadesi ile idareye ait takdir yetkisi vurgulanmış bulunmaktadır. Ayrıca, gerek süresi gerekse özelliği itibariyle yedek subay askerlik görevi bir memur için sürekli bir görev değişikliği olarak kabul edilmeye müsait bulunmaktadır.

Açıklanan sebeplerle muvazzaf askerlik görevlerini yedek subay olarak yapmak üzere görevlerinden ayrılan memurların eşlerine 108’inci maddenin 4’üncü fıkrasına göre istekleri üzerine aylıksız izin verilmesi gerekmektedir.

11) 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 418 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile değişik 72 nci maddesine göre verilecek aylıksız izinler

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 418 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile değişik 72’nci maddesinde; Yeniden veya yer değiştirme suretiyle yapılacak atamalarda, aile birimini muhafaza etmek bakımından kurumlar arasında gerekli koordinasyon sağlanarak memur olan diğer eşin de isteği halinde atamasının, atamaya tabi tutulan memurun atandığı yere 74 ve 76 ncı maddelerde belirtilen esaslar çerçevesinde yapılacağı, yer değiştirme suretiyle atanmaya tabi memurun atandığı yerde eşinin atanacağı teşkilatın bulunmaması ya da teşkilatı olmakla birlikte niteliğine uygun münhal bir görev bulunmaması ve ilgilinin de talebi halinde bu personele eşinin görev süresi ile sınırlı olmak üzere aynı maddede belirtilen şartlarla izin verilebileceği hükme bağlanmıştır.

Konuya atanılan görev yerinin sınırları açısından bakıldığında; 6245 sayılı Harcırah Kanununun 3/g fıkrasındaki “görev yeri” tanımının esas alınarak, memur ve hizmetlinin asıl görevli olduğu veya ikametgahının bulunduğu şehir ve kasabaların belediye sınırları içinde bulunan mahaller ile bu mahallerin dışında kalmakla birlikte yerleşim özellikleri bakımından bu şehir ve kasabaların devamı niteliğinde bulunup belediye hizmetlerinin götürüldüğü veya kurumlarınca sağlanan taşıt araçları ile gidilip gelinebilecek yerlerin görev yeri, bu mahallerin dışında kalan yerlerin ise başka yer olarak kabul edilmesi gerekmektedir.

Bu durum karşısında, belirtilen madde gereğince izin verilip verilmeyeceği konusuna, Devlet memurlarının görev yapmadan alacakları aylığın hazineye getireceği külfet, kamu menfaati ve görev yeri açısından inceleme yapılarak izin verilecek makamlarca karar verilmesi gerekmektedir.

12) Aylıksız iznin bitimine rastlayan hastalık raporlarının sağlık iznine çevrilip çevrilmeyeceği

Aylıksız izinli iken rapor alan ve rapor süresinin bitim tarihi aylıksız iznin bitim tarihinden sonraki bir tarihe rastlayan memurun aylıksız izin bitim tarihinde göreve başlayamaması zorunlu bir sebebe dayandığından (Aile efradından birinin rahatsızlığı sebebiyle refakatçi olarak hasta yanında bulunan ve bu sürede aylıksız izinli olan ancak hastalık ve tedavi süresinin uzaması ve bu durumu raporla belgelendirerek aylıksız izin bitim tarihinde göreve dönmeyen memurlar da dahil) bu gibilerin görevden çekilmiş sayılmaları 15/03/1988 tarih ve 19755 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan E.No:1988/1, K.No:4620/1 sayılı Sayıştay Genel Kurulu Kararı karşısında mümkün değildir. Ancak, Devlet memurlarının 657 sayılı Kanunun 108 inci maddesinde belirtilen sebeplerden hangisi için aylıksız izin alınırsa alınsın rapor almış oldukları tarihte hukuki statülerinin aylıksız izinli olması ve görevlerine de başlamamış bulunmaları sebebiyle bu gibilere raporlu geçen sürelere ilişkin aylıklarının ödenmesi mümkün olamamaktadır.

43

Bu sebeple, aylıksız izinli iken rapor alanların bu raporlarının sağlık iznine çevrilerek bu sürelere ait aylıklarının ödenmemesi gerekmektedir.

IX- HASTAYA REFAKAT İLE İLGİLİ MEVZUAT VE AÇIKLAMALAR

Benzer Belgeler