• Sonuç bulunamadı

1. GĐRĐŞ

1.6 Özerk ve Resmi Federasyonlarda Spor Kulüpleri

1.6.7 Bazı Avrupa Örnekleri

ĐSPANYA: Đspanya 1977 yılında merkeziyetçilikten uzaklaşarak görev ve sorumluluklarını 17 özerk topluluğun bölgesel ve yerel kuruluşlarına devretmiştir. Ülke seviyesinde hükümet teşkilatlanması Yüksek spor konseyi (CSD) ‘dir. Spor tesislerinin genel planlaması ve yapımı konularında kamu yönetimlerinin işbirliğinden sorumlu merkez organdır. Görevi koordinasyon, gerekli tavsiyelerde bulunmak ve özellikle spor tesislerinin yapımı için para yardımı yapmaktır. Đspanyadaki 54 spor federasyonu, ulusal topraklar üzerinde aynı spor dalında faaliyet gösteren sporcu, kulüp ve kuruluşları bünyesinde toplayan özel kuruluşlardır. Tüzel kişilikte olup çalışmalarının yürütülmesinde tam yetkilidir. Üyeleri olan spor kulüp ve kuruluşlarına para yardımında bulunurlar ve denetlerler. Yeni bir federasyonun, kaydını tescil edecek kuruluş CSD

dir. Merkezi yönetim de federasyon faaliyetlerinin koordinesi ile malları ve fonlarının amaçları doğrultusunda kullanımını gözetim yetkisine sahiptir.

Bazı şartları yerine getiren federasyonlara kültür karakterli özel kurumlar statüsü tanınır ve kar amacı gütmeyen kuruluşlar olarak kabul edilir. Bir kısım şartları yerine getirenler ise kamu yararına çalışan kuruluşlar olarak kabul edilir ve merkezi yönetimden özel yardım alır.

Spor federasyonlarının özerk topluluklar içerisindeki teşkilatlanması da merkeziyetçi değildir (Şıpal, 2006).

FĐNLANDĐYA: Ülke seviyesinde eğitim bakanlığının gençlik ve spor dairesi hükümetin spor siyasetinden sorumludur. Eğitim bakanlığı spor konusunda milli spor konseyinin görüş ve tavsiyelerini alır. Milli spor konseyi spor siyasetinin genel planlamaya ilişkin tekliflerde bulunur. Hükümet dışı teşkilatlanmada ülke seviyesinde siyaset ve dil farklılıkları kadar tarih ve gelenekler ülkede hükümet dışı yüksek seviyede beş spor teşkilatının varlığına neden olmuştur (Şıpal, 2006).

Finlandiya Merkez Spor Federasyonu:(SVUL) Finlandiya da sporun gönüllü üst örgütü Finlandiya sporlar federasyonudur. Kuzey Finlandiya, Güney Finlandiya, Harne bölgesi, Doğu Finlandiya, Güney Doğu Finlandiya, Güney Batı Finlandiya ve Ostrobothnia bölgesi olmak üzere yedi bölge şeklinde örgütlenmiştir ( Introducing the Finish Sports Federation, 1996).

SVUL’un görevi kitle sporunu ve elit sporu geliştirmektir. Elli bir üye federasyonu ve 4000 kulübü vardır. Đşçiler Spor Federasyonu:(TUL) TUL özellikle çalışan nüfus kesiminde kitle sporunu ve elit sporu geliştirmekle görevlidir. 15 ilçe teşkilatı ve 1600 spor kulübü ile merkeziyetçilikten ayrılmıştır. Bölgesel seviyede SVUL, TUL ve diğer spor teşkilatlarının temsilcileri vardır.

DANĐMARKA: Danimarka da kamu yönetiminin görevi spor için gerekli kadrolar yetiştirmek gönüllü kuruluşların hizmetine sunmaktır. Kültür işleri bakanlığı spor siyasetinin genel konuları ile yükümlüdür (Şıpal, 2006).

Danimarka da hükümet dışı dört birlik bulunmaktadır. Danimarka spor federasyonu, Danimarka Jimnastik ve Gençlik Birliği, Atıcılık, Jimnastik ve Atletizm Birliği, Đş Yerleri Spor Kulüpleri Federasyonu, Milli Olimpiyat Komitesi Đle Milli Spor konseyini oluşturmaktadırlar (Şıpal, 2006).

Danimarka ulusal olimpiyat komitesi ve spor konfederasyonunun şemsiyesi altında 57 ulusal spor federasyonu ve yerel spor kulüpleri herkes için spor ilkesine bağlı bulunmaktadır. (Natioal Olimpic Committee And Sports Confederation of Denmark, 2005)

Danimarka Spor Federasyonu (DIF) :bünyesinde 53 kayıtlı federasyon 10000 kulüp 1.674.000 üye bulunur. Amacı gönüllülük ve amatörlük anlayışı içerisinde kitle sporunu geliştirmektir. DIF milli ve uluslar arası seviyede elit seviyede spordan da sorumludur.

Danimarka Đşyerleri Spor Kulüpleri Federasyonu (DFOF):işyerlerinde çalışanlar için spor faaliyetleri düzenlemekte ve aileler için boş zaman değerlendirme faaliyetleri organize etmektedir. Bünyesinde 5700 kulüp ve 171000 üyesi mevcuttur (Şıpal, 2006).

YUNANĐSTAN: Ülke seviyesinde Kültür Bakanlığı bünyesinde kurulan spor müsteşarlığı hükümetin spor siyaseti uygulamasının gelişiminden sorumludur. Özellikle Spor Genel Sekreteryasının çalışmalarını denetler. Sekreter ya Yunanistan da sporun gelişmesinden, teşkilatlanma ve yürütülmesine ilişkin tüm konulardan sorumludur.

Hükümet dışı teşkilatlanmada 24 Federasyon vardır.Bu federasyonlar özerk olup ,Yönetim Kurulları kendi üyeleri tarafından seçilir.Merkezi hükümetin bir temsilcisi ise Spor Sekreter yasının verdiği bütçenin kullanımını denetler (Şıpal, 2006).

MALTA: Spor bakanlığı sporla ilgili kanunların yürütülmesinin ve tüm sportif faaliyetlerinin sorumlusudur. Spor Federasyonları ise Spor Bakanlığının yardımlarıyla, kulüplerin faaliyetlerinden, milli ve uluslar arası faaliyetlerin düzenlenmesinden ve spor alt yapısının işleyişinden sorumludur (Şıpal, 2006).

FRANSA: Fransa da gençlik ve spor işleriyle hükümet düzeyinde başbakanlık müsteşarlığının merkez yönetimi ilgilenmektedir. Beden eğitimi ve spor faaliyetleri ile

sporun gelişimi, yerel topluluklar, şirketler ve sosyal kuruluşların yardımıyla devletin ve spor kulübü, federasyonların görevidir (Şıpal, 2006).

Spor Federasyonları: Spordan sorumlu devlet bakanı delegesi bölgesel organizasyondan sorumludur. Ulusal ve uluslar arası seviyedeki federasyonlar bünyelerindeki federasyonlardan sorumludur. Harcamaları kendileri karşılarlar.

Federasyonların ilgilendiği tüm konuların kontrolü devlet tarafından yapılmaktadır.

Teknik ve etik kurallar, uluslar arası kurallar uluslar arası federasyonlar tarafından yürütülür. Ulusal, uluslar arası ve şehir bazında ödüller devlet tarafından verilir.

Federasyonların lisansları federal derecelendirmeler yarışmalara katılan kulüp ve lisanslı sporcular bir federasyon çatısı altında yarışırlar. Dört çeşit federasyon vardır.

1)Olimpik federasyonlar,

2) Olimpik olmayan federasyonlar,

3) Birleşmiş federasyonlar,

4) Okul ve üniversiteyi temsil eden federasyonlar (Sancak, 1999).

ALMANYA: Almanya da spor özerktir. Spor kuruluşlarıyla işbirliği yapmak ve parasal olanakları yeterli olmadığında spor örgütlerine yardımda bulunmak federal Almanya da devletin spor politikalarındaki ilkelerinden biridir. Spor federasyonları örgütlenmeleri ve demokratik işleyiş açısından sağlıklı bir yapılanma içerisindedir (Sümer, 1997). Federal Almanya Cumhuriyeti 16 eyaletten oluşan bir ülkedir. Be federal yapı içinde spor alanında sorumluluklar ayrımı yaşanmakta olup spor organizasyonlarında kendi kulüp ve federasyonlarını içeren özerk bir yapıya sahiptir.

Almanya da spor ulusal, bölgesel ve mahalli otoriteleri etkisi altına alan açık yönetimli bir yapıdadır. 23 milyondan fazla üyesi ile 75 binden fazla kulüple Alman spor konfederasyonu en büyük organizasyondur. Federal Almanya Cumhuriyetinin temel kanunlarında spor açıkça belirtilmediğinden ne finansal bir sorumluluk ne de direk bir sorumlulukla desteklenmiştir. Ülke sınırları içinde yer alan kültürel bağımsızlık çerçevesi içerisinde kültürün bir parçası olarak, spor için bir sorumluluk üretilmemiş bu sorumluluk eyaletlere verilmiştir. Buna rağmen federal merkezi hükümetin yazılı

olmayan bir sorumluluğu vardır. Almanya da devlet spora yılda 7 milyon Mark (Euro’ya geçti) ödeyerek sporu teşvik etmektedir (Ekici, 2002).

NORVEÇ: Ülke seviyesinde de bilim ve kültür işleri bakanlığı gençlik ve spor müdürlüğü( STUI) spor konularının sorumlusudur. Norveç spor konfederasyonu (NIF) ülkenin en üst spor kuruluşudur. 45 spor federasyonunu bünyesinde toplar. Yönetici spor komitesinin idaresinde faaliyet gösterir. En yetkili organı üç yılda bir defa toplanan federasyonlar, birlikler ve spor komitesinin 150 temsilcisinin bir araya getiren spor kongresidir (Şıpal, 2006).

PORTEKĐZ: Portekiz de spor eğitim ve kültür bakanlığının (MEC) yetki alanına girer. MEC siyaset ve karar organıdır. Spor genel müdürlüğü (DGD) spor konusunda koordinasyonu sağlar eylemci birimdir. Portekiz de her biri bireysel yapıya sahip 46 spor federasyonu vardır. Federasyonlar bağımsız olup devlet kademeleri ile doğrudan diyalog kurabilirler. Federasyonlar Portekiz olimpiyat komitesi (COP) bünyesinde yer alırlar (Şıpal, 2006).