• Sonuç bulunamadı

AVM’lerde Düzenlenen Eğitim Etkinliklerinin Tür ve Düzeyleri

AVM‟lerde düzenlenen eğitim etkinlikleri bu çalışma kapsamında “Atölye Çalışması Türündeki Etkinlikler”, “Kültürel Etkinlikler” ve “Sertifikalı Etkinlikler”

olarak üç başlık altında toplanmıştır.

3.1.1. Atölye Çalışması Türündeki Etkinlikler

AVM‟lerde düzenlenen, çoğunlukla çocuklara yönelik olan eğitim atölyeleri, eğitsel etkinlikler ve öğretici tiyatro gösterimleri bu grupta gösterilebilir. Tatil günlerinde, AVM‟lerin merkezi sayılan meydanlarında biletsiz/ücretsiz olarak gerçekleştirilen bu etkinliklerin faaliyet tanıtımında genellikle “Eğlenerek öğreniyoruz”, “Hafta sonu burada güzel”, “Eğlence bu atölyede yaşanır” gibi söylemler kullanılmaktadır.

Çoğunlukla çocuklar için düzenlenen bu tip etkinliklere AVM 1, AVM 2 ve AVM 3‟de düzenlenen “Zeka Atölyesi”, “Bilim Atölyesi”, “Doğal Yaşam Atölyesi”, “Öğretici Tiyatro Gösterimleri”, “Yaratıcı Oyunlar Atölyesi”, “Reklamcılık Atölyesi” ve el becerilerini geliştirmeye yönelik atölye çalışmaları örnek verilebilir. Aynı AVM‟lerde yetişkinler için düzenlenen atölye çalışması türündeki etkinliklere örnek olarak ise

“Makyaj Atölyesi”, “Dikiş Atölyesi”, “Tasarım Atölyesi”, “Seramik Atölyesi”, “Kahve Yapım Atölyesi” ve “Dans Atölyesi” verilebilir.

AVM‟ler içindeki atölye çalışmalarının nasıl düzenlendiğini anlayabilmek amacıyla, gözlemde bulunulan etkinliklerden birini anlatmakta yarar vardır. AVM 1‟de düzenlenen “Bilim Atölyesi” etkinliği bunun için iyi bir örnektir. Bu atölye kapsamında AVM içerisinde kurulan, fen bilgisi alanında deneylerin yapılabileceği imkânlara sahip bir alanda, eğitmenlerin önderliğinde, belirli sayıdaki katılımcıyla fizik, kimya ve biyoloji alanında deneyler yapılmaktadır. AVM‟lerde düzenlenen bu tip faaliyetlerden sorumlu olan AVM pazarlama birimleriyle yapılan görüşmeden alınan bilgiye göre; bu eğitimleri, ilgili alanların son sınıf lisans öğrencileri ya da ataması yapılmamış öğretmenlerden oluşan bir grup vermekte ve içeriği de onlar belirlemektedir. Süreklilik sağlamak amacıyla deney konuları haftalık olarak değişmektedir. Yine aynı görüşmede alınan bilgiye göre AVM pazarlama biriminin bu atölyeyi düzenlemesindeki asıl amaç, atölyeye katılan her öğrencinin bu deneyimini okulda anlatması ve okul grubuyla beraber ve daha kalabalık bir şekilde etkinliğe tekrar geri dönmesidir.

3.1.2. Kültürel Etkinlikler

AVM bünyesinde düzenlenen söyleşiler, kişisel gelişim seminerleri ve sergiler kültürel etkinlik olarak değerlendirilmiştir. Bu etkinlikler de atölye türündeki etkinlikler gibi günübirlik ve biletsiz/ücretsizdir. Kimi zaman ünlü isimlerinde katıldığı bu etkinliklerin konusu düzenlendiği tarihin anlam ve önemine göre değişebilmektedir.

Örneğin Çevre Koruma Haftasında AVM 2‟de çevre bilinci adına farkındalık yaratma amacıyla düzenlenen “Dünya‟ya İyi Bak - Geleceği Şekillendir” isimli etkinlik bu duruma örnektir. Etkinlik çevre kirliliği konusunda bir resim sergisiyle başlamıştır. AVM koridorlarında kurulan bu serginin ardından, konuda uzman biri tarafından söyleşi yapılmış, son olarak da çocukların aileleriyle beraber katılabileceği, ağaç temalı ürünlerin tasarlandığı bir atölye çalışması gerçekleştirilerek, çevre konusunda farkındalık oluşturulmaya çalışılmıştır.

Düzenlendiği tarihin önemini dikkate alan etkinliklere yine Çevre Koruma Haftası‟nda düzenlenen “Geri Dönüşüm Gelişimdir”, Kadınlar Günü‟nde düzenlenen

“Kadınlar Lobisi” ve “ İlham Veren Güçlü Kadınlar” resim sergileri örnek gösterilebilir.

AVM‟lerde düzenlenen kültürel etkinlikler çoğunlukla yetişkinlere yönelik olmakla beraber, iletişimsel yetenekleri artırmaya ve sağlıklı yaşamaya dair konularla ilgilidir. Buna, AVM 1, AVM 2 ve AVM 3‟de düzenlenen “Hayatına İletişim Kat”,

“Çocuklarla Etkili İletişim”, “İtalyan Beden Dili”, “Annelik Psikolojisi”, “Sağlıklı Beslenme Eğitimi”, “Yaşam Enerjinizi Yükseltin”, “Sağlığa Davetlisiniz” ve

“Hayalinizdeki Hayata Kavuşmanın Tüyoları” isimli seminerler örnek verilebilir.

3.1.3. Sertifikalı Etkinlikler

AVM‟lerin yeni kamusal mekân olma özelliğinden yararlanan, içerisinde bulunan eğitim düzenlenebilecek salonları kullanan, biletli/ücretlietkinliklerdir. Eğitim verecek kişi veya grup, ulaşımı kolay, ziyaretçi potansiyeli yüksek AVM içerisindeki salonu kiralar ve çalışmasını burada gerçekleştirir. Verilen eğitimler önceki iki başlığın aksine birkaç ders halinde planlanmış ve sonunda sertifika verilen etkinliklerdir. İncelenen eğitim hizmetleri arasında AVM 3‟de karşılaşılan “Liderlik Eğitimi” bu gruba örnektir.

Eğitim kapsamında liderlik ve kişisel gelişim konusunda önde gelen ünlü isimler –ünlü bir şirketin CEO‟su, ünlü bir kanalın haber spikeri ve medyada tanınan bir fotoğrafçı- yetişkinlere tecrübe ve bilgilerini aktarmak amacıyla art arda seminerler vermiştir. Bu seminerlerin sonunda da katılımcılara sertifikalar dağıtılmıştır.

AVM 2‟de düzenlenen, alanında ünlü bir eğitmenin verdiği ve biletleri günler öncesinden satışa sunulan “Mindfulness Eğitimi” de sertifikalı eğitimlere örnektir.

AVM 1, AVM 2 ve AVM 3‟de son bir yılda düzenlenen eğitim etkinlikleri,

“Atölye Çalışması Türündeki Etkinlikler”, “Kültürel Etkinlikler” ve “Sertifikalı Etkinlikler” başlıkları altında Çizelge 3‟te listelendirilmiştir.

38 Çizelge 3

AVM 1-2 ve 3’de Bir Yıl İçinde Düzenlenen Eğitim Etkinlikleri

AVM Atölye Çalışması Türündeki Etkinlikler Kültürel Etkinlikler

Sertifikalı Etkinlikler

Söyleşiler / Seminerler Sergiler

1

Bilim Atölyesi

Arkeolojik Kazı Atölyesi

 Pilot Okulu

Küçük Ressamlar Atölyesi

Reklamcılık Atölyesi

Doğal Yaşam Köyü Atölyesi

Kızılderili Kampı Atölyesi

 Babalar ve Çocuklar Kampta

Çocuklar için Öğretici Tiyatro Gösterimleri

Makyaj Atölyesi

Dikiş Atölyesi

Dekorasyon Ürünü Tasarım Atölyesi

 Çocuklarla Etkili İletişim

 Kadın ve Anne Olmaya Dair

 Kadınlar Lobisi

 Minik Ellerin Büyük Oluşları

 Kadınlar Lobisi -

2

Zekâ Oyunları Atölyesi

Uzayla Tanışma Atölyesi

Minik Ressamlar Atölyesi

Kara Tahta Etkinlik Atölyesi

Çocuk Hayallerinin Eğlenceli Hali: Tiyatro

 Minikler Podyumda

Seramik Atölyesi

Kahve Yapım Atölyesi

Cupcake Yapım Atölyesi

 İtalyan Beden Dili Eğitimi

 Dünya‟ya İyi Bak Geleceğini Şekillendir

 Yaşam Enerjinizi Yükseltin

 Sağlıklı Beslenme Eğitimi

 Annelik Psikolojisi

 Hayatına İletişim Kat

 Şiddeti Durdurmak Senin Elinde

 Stil Konuşur

 Sevgi ve Hoşgörü Yaprakları Resim Sergisi

 Geridönüşüm Gelişimdir Mindfulness Eğitimi

3

Zekâ Atölyesi

Yaratıcı Oyunlar Atölyesi

Resim Atölyesi

Sokak Oyunları Atölyesi

Kartpostal Yapım Atölyesi

Eğitici Tiyatro Etkinlikleri

Yeni Sezonun Trendleri Atölyesi

Dans Atölyesi

Seramik Atölyesi

Makyaj Atölyesi

 Hayalinizdeki Hayata Kavuşmanın Tiyoları

 Sağlığa Davetlisiniz: Hamilelik ve Bebek Bakımı

 Yeniçağın Çocukları

 İlham Veren Güçlü Kadınlar Resim Sergisi

Kişisel Gelişim ve Liderlik Semineri

Girişimci Liderlik

Farklı Olmak Güzeldir

39

Çalışmanın bu bölümünde AVM 1, AVM 2 ve AVM 3‟de düzenlenen eğitim etkinliklerinin tanıtım ve duyuruları için hazırlanan afişlerde kullanılan biçimsel ve söylemsel öğeler aracılığıyla, tüketim kültürünün eğitim üzerindeki etkileri ve eğitimin ticarileşmesi ekseninde eleştirel bir değerlendirmeye tabi tutulmuştur.

AVM‟lerce hazırlanan afişlerde, düzenlenecek etkinliğin adı, kısaca içeriği, tarihi, saati ve yeri bulunmaktadır. Ancak afişlerde kullanılan söylemler düz bir şekilde bu bilgileri vermekle kalmayıp, AVM‟lerin etkinlikler aracılığıyla ulaşmaya çalıştığı başka öğelere de vurgu yapmaktadır. Yapılan vurgularla, eğitim AVM tarafından pazarlanmakta, bu pazarlama için de AVM‟lerin eğitim, doğal yaşamı öğrenmek, iletişimsel becerileri geliştirebilmek ve ailelerin bir arada zaman geçirebilmeleri için uygun yerler olduğuna dair söylemler kullanılmaktadır.

3.2.1. Eğitim Etkinliklerinin Pazarlanması

Düzenlenen bir eğitim etkinliğinin çok sayıda insana ulaşabilmesi için duyurusunun yapılıyor oluşu beklenen bir durumdur. Bu duyurunun amacı daha fazla insana ulaşarak daha verimli bir etkinlik gerçekleştirmek olmalıdır. Ancak AVM‟ler düzenledikleri eğitimlerin duyurularını yaparken eğitimin kendisini adeta bir reklam olarak kullanmaktadırlar. Düzenlenen bu etkinliklerde verilen hizmetin “eğitim” olması onun AVM tarafından reklam amaçlı kullanılan bir aktivite olduğu gerçeğini değiştirmemektedir. Nitekim bu eğitimlerintanıtımı ve duyurusu için kullanılan afişler incelendiğinde, eğitimin bir reklam aracı olarak sunulduğu görülmüştür. Şekil 6‟da bu duruma örnek oluşturabilecek bir afiş bulunmaktadır.

Şekil 6.

AVM 3‟ün Çocuklara Yönelik Düzenlediği Etkinlik Tanıtım Afişi

“En çok öğrenmek isteyen çocuk” hedefiyle tüketim toplumunun en önemli pazaryeri olan, her yanı ticari öğelerle dolu AVM‟ye çağrı yapılmaktadır. Dolayısıyla ulaşılmak istenen eğitimin de AVM‟de satışı yapılan diğer ürünler gibi reklamı yapılmakta, eğitim bir meta olarak sunulmaktadır.

Reklamlar, amaçlarına ulaşabilmek için tanıtımını yaptığı ürün ya da hizmetin, kullanıcıyla arasında bir bağ kurmayı hedeflediğinden, o ürün ya da hizmete taşıdığı değerin ötesinde simgesel anlamlar yükleyerek, onu tüketici açısından daha çekici bir hale getirmeye çalışır (Altınel, 2002). Reklamın öncelikli amacı bir marka yaratmak ve belirli nesne ya da etkinliklerle o markayı anımsatmaktır. Nitekim Şekil 7‟de verilen afişte, AVM‟nin eğitim konusunda bir marka olduğuna dair bir vurgu yapılmaktadır.

Şekil 7.

Benzer Belgeler