• Sonuç bulunamadı

1.2. Problem

1.2.3. Grafik eğitimi veren meslek liselerinde atölyedonanımlarınınsorunları

1.2.3.4. Atölye Alanı

Atölye sayısı, türü, biçimi ve ölçülerinin, öğrenci sayısı ve alanı doğrultusunda genel bir atölye mi yoksa çalışma alanlarına göre özel atölyelerin mi daha iyi olacağı bir planlayıcı tarafından belirlenmelidir. Atölye alanı, atölye uzunluğunun, atölye genişliğinin iki katından fazla olmasını önermektedir. Bazı durumlarda koşullar bu oranın 1/3 olmasını zorunlu kılabilir. Atölyelerin her tarafının cam olmaması tercih edilirken güneş ışığından mümkün olduğunca fazla yararlanma yoluna gidilmelidir. Atölye genişliği, kontrolü ve öğrencilerin koordineli çalışması dikkate alınarak planlanmalıdır. Ayrıca atölyedeki öğrenci sayısı da göz ardı edilmemelidir.

1.2.3.5. Eğitim Araçları

Atölyede kazanılan bilgiler yaparak ve yaşayarak edinildiğinden kullanılan araçların niteliği oldukça önemlidir. Ayrıca atölyede planlama, gösteri yapma ve toplantı faaliyetlerinin sürdürülmesi için yerler bulunmalıdır (Doğan’dan aktaran Eyiol, 2002). Yukarıda belirtilen özelliklerin yanı sıra, atölyelerdeki ısıtmanın yeterli oluşu, güvenlik kuralları, lavaboların yeterliliği, yapılan ürünlerin sağlıklı bir şekilde muhafazası da unutulmaması gereken noktalardandır.

Teknoloji eğitiminde, bugüne kadar genel ve mesleki eğitimde yapılan uygulamaların aksine, fiziki imkânların, sınıf içi ve laboratuar çalışmaları ile grup ve bireysel faaliyetleri bir arada yürütmeye imkân vermesi gerekir (Doğan’dan aktaran Buyurgan, 2007).

odasında yapmak istediği işin tasarımını çizebilir, diğerleri ise kitap incelemesi yapabilirler. Fiziki olanakların bu çalışmaları destekleyecek nitelikte planlanması gerekir. Kız Meslek Liseleri, genç kızların gelecekte yapabilecekleri ev içerisindeki rollere ve istihdama hazırlanmalarını hedeflerler(Alkan vd., 2001:4).Kız Meslek Liselerinde okuyan öğrenciler alanlarıyla ilgili bir iş yeri açma imkânına sahip oldukları gibi alanını takip eden bir yükseköğretim kurumuna girme imkânına da sahiptirler.

Öğretmenlerin eğitim ortamını düzenlemede kullandıkları araç–gereçler öğrencilerin başarılı veya başarısız olmalarında önemli rol oynamaktadır(Saatli, Ertuğtul, 1995, s. 295).

Nitelikli bir sanat eğitimi; sanat eğitiminin varlığının, öneminin farkında olan bir bakış açısı, çağın gelişen ve değişenşartlarına göre kendini yenileyen bir müfredat (öğretim programı), nitelikli sanat eğitimcisi, yeterli ders saati, amaca uygun fiziki donanım ve araç-gereç ile gerçekleşebilir(Buyurgan, Buyurgan, 2007,s. 5).

Yapılan bu araştırmayla ortaya çıkarılan bulguların literatüre katkı yapmasınınyanı sıra; alana ve konuya ilişkin deneysel ve kuramsal çerçevede çalışanlara yol gösterme niteliğinde olacağı düşünülmektedir.

Araştırmamızda grafik eğitimi veren orta öğretimkurumlarında Atölye Donanımının yetersiz kalması halinde karşılaştıkları sorunlar ayrıntılı olarak belirlenmeye çalışılacaktır.

1.3. Amaç

Araştırmanın genel amacı, Grafik eğitimi veren orta öğretim kurumlarında atölye donanımlarının yeterliliğinin incelenmesidir. Bu genel amaca ulaşmak için aşağıdaki sorulara cevap aranacaktır.

Ögrencilerin grafikeğitimi tercihlerine ilişkin görüşleri nelerdir? Sorular:

1. Eğitim gördüğünüz okulu kendiniz mi tercih ettiniz? 2. Ne eğitimi aldığınızı biliyor musunuz?

20. Eğitim gördüğünüz alanı mezuniyetten sonra tercih edecek misiniz?

Ögrencilerin grafik eğitiminin niteliğine ilişkin görüşleri nelerdir? 3.Aldığınız eğitimin alan için yeterli olduğunu düşünüyor musunuz?

7.Teknik donanım ve araç gereç kullanımında yeterli olduğunuzu düşünüyor musunuz? 12.Alana yönelik atölye saatlerinin yeterli olduğunu düşünüyor musunuz?

Ögrencilerin grafik eğitiminde fiziki donanim yeterliliğine ilişkin görüşleri nelerdir? 4.Eğitim gördüğünüz okulun alana yönelik fiziki yapısı uygun olduğunu düşünüyor musunuz? 5.Atölyelerde alana yönelik yeterli donanım olduğunu düşünüyor musunuz?

8.Atölyelerdeki araç gereç ve teknik donanımların güncel tutulduğunu düşünüyor musunuz? 9.Atölyelerdeki araç gereç ve teknik donanım aksaklıklarının giderildiğini düşünüyor musunuz? 10.Grafik eğitiminde donanımın yeterli olmadığını düşünüyor musunuz?

11.Atölyelerdeki fiziki yapıda olan olumsuzluklar çalışmalarınızı etkiliyor mu? 13.Atölye ışıklandırmalarının yeterli olduğunu düşünüyor musunuz?

14.Atölyelerin yeterli metrekareye sahip olduğunu düşünüyor musunuz?

15.Atölyelerde elektrik ve elektrikle çalışan araç gereçlerin tesisatlarının doğru olduğunu düşünüyor musunuz?

16.Alana yönelik çizim araç gereçlerinin uygun olduğunu düşünüyor musunuz?

17.Atölyelerin zemininde kullanılan malzemenin uygun olduğunu düşünüyor musunuz? 18.Atölyelerin havalandırmasının yeterli olduğunu düşünüyor musunuz?

19.Atölye temizliğinin dikkatli yapıldığını düşünüyor musunuz?

1.4. Önem

Bu araştırma, grafik eğitimi veren orta öğretim kurumları bünyesinde, Milli Eğitim Bakanlığının belirlediği donanımların, standartlara uygunluğunun sağlanması ile eğitimin kalitesini ve bu alanda eğitim gören öğrencilerin başarısını etkileyeceği düşünülerek yapılmıştır.

Atölyelerin çoğunluğunda, eksik ya da arızalı donatılardan kaynaklanan olumsuzlukların, araç ve gereçlerin niteliklerinin ya da güncelliğinin, öğrenci çalışmalarını etkilediği düşünülerek yapılmıştır.

Atölyelerin metrekare olarak büyüklüğünün ve araç-gereçlerin, öğrenci sayısına oranlarının, alan eğitimine ve öğrenci başarısına etkileri düşünülerek hareket edilmiştir.

Bu araştırma, grafik eğitimi veren orta öğretim kurumlarında Milli Eğitim Bakanlığının belirlediği donanım standartlarına uygunluğunu, alan eğitiminin kalitesine ve öğrenci başarısına etkisi olduğu düşünülerek yapılmıştır.

Atölyede, öğrencilere rahat çalışma olanakları ve uygulama yapabilmeleri için yeterli imkânların sağlanmasıyla eğitim kalitesinin ve öğrenci başarısının etkileneceği düşünülmüştür.

Eğitim sistemi, bireyleri mesleki bilgi ve becerileri kazandırarak onların yaşamlarını sürdürebilecekleri bir iş sahibi olmalarını da sağlamaktadır. Bireyi hayata ve iş alanlarına hazırlayan mesleki eğitimin başarısı, teknolojik değişimlerin en kısa zamanda mesleki eğitim programlarında yer almasına ve uygulanmasına bağlıdır.

Grafik tasarımcı adaylarının almış oldukları eğitimin, yükseköğrenimde ve sektörde kendilerine sağlam bir basamak yakalamaları için yeterli ve donanımlarla yüklü olması gerekmektedir. Bu şekilde hem sektörde hem de sanat alanında mesleki teknik eğitimden geçmiş öğrenciler başarıya ulaşacaklardır.

Günümüzde bilim ve teknolojideki büyük hızlı değişme ve gelişmeler, toplumun yapısını da hızla değiştirmekte, buna paralel olarak eğitimin amaçlarında, yöntemlerinde ve öğretmenin görev ve sorumluklarında da geleneksel rollerinde de değişmeler olmaktadır(MEB,1992).

Türkiye'de teknolojik değişmelere ayak uydurabilecek, piyasada alanıyla ilgili tasarımlar yaparak gerekli üretimi sağlayacak vasıflı eleman gücüne ihtiyaç vardır. Bu da mesleki ve teknik eğitim programlarıyla sağlanacaktır.

Türk Milli Eğitim sisteminin alt sistemlerinden biri olan Güzel Sanatlar, Kız Meslek ve Teknik Liseleri çağın ekonomik, toplumsal ve teknolojik gelişmeleri dikkate alınarak düzenlenmeli, iş alanlarına uygun biçimde geliştirilmelidir.

Bu Arastırmada Toplanacak Verılerle : Grafık Egıtım Arastırmacılarına, Grafık Egıtımı Programcılarına, Grafık Egıtımı Fızıksel Ortam Tasarımcılarına, yararlı olacagı umulmaktadır

Türkiye'de mesleki eğitim–belge bağlantısının kurulamaması ve işletmelerle okullar arasında yeterli düzeyde iş birliğinin sağlanamaması mesleki eğitimin gelişimini frenleyici faktörlerdir.

Mesleki ve teknik eğitim; çağın ihtiyaç ve yeniliklerini yakından takip etmek için dinamik ve esnek bir yapıya sahip olmalı, araştırma ve gelişme çalışmalarına önem vermeli ve sürat kazandırarak ders materyallerini planlamalı, hazırlamalı, verimli bir öğretim ortamı yaratmak ve öğretimi değerlendirmek hususlarında öğretmene yardımcı olacak etkili bir yönetimi göstermek zorundadır (MEB,1990).

Mesleki teknik eğitimin amacı, genel olarak, bireyleri sanayi, ticaret ve hizmet sektörlerinde istihdam için nitelikli iş gücü olarak eğitmek ve yetiştirmek, mesleklerinin devamı olan yükseköğretim kurumlarına geçiş için gerekli temel eğitimi vermektir (Eşme,2007).

Mesleki ve teknik eğitim, “milli eğitim sisteminin bütünlüğü içinde endüstri, tarım ve hizmet sektörleriyle birlikte her türlü mesleki ve teknik eğitim hizmetlerinin planlanması, araştırılması, geliştirilmesi, organizasyonu ve eşgüdümü ile yönetim, denetim ve öğretim etkinliklerinin bütünü” şeklinde tanımlanabilir (Alkan vd., 2001:4).

Dolayısıyla fiziki donanımın tam olması, branş öğretmenleri tarafından öğrenciye verilen eğitimin kalitesini arttıracağı ve öğrencilerinçalışmalarında daha başarılı çalışmalarortayaçıkarmalarınısağlayacaktır.

Ülkemizdeki orta ve yükseköğretim kademesindeki mesleki teknik eğitim kurumları gerek alt yapı, gerekse de mesleki donanım olarak büyük sıkıntılarla mücadele etmektedir. Mesleki teknik eğitim pahalı bir eğitimdir. Bunun yanında mesleki eğitim kurumları teknolojinin durmak bilmeyen ilerlemesini takip etmek zorundadır. Dijital devrimden bahsedilen bir teknoloji dünyasında ihtiyaç duyulan nitelikli işgücünün 60’lı yıllardan kalma klasik makine ve teçhizatlarda yapılan eğitimle yetiştirilemeyeceği gözükmektedir. 21. yüzyıl sanayi yapısında kalifiye insan kaynağına giderek daha fazla ihtiyaç duyulması ve mesleki eğitimin uluslararası pazarda rekabet üstünlüğü sağlama bakımından belirleyici rol oynaması. Türkiye'de mesleki eğitimin iyileştirilerek yaygınlaştırılmasını zorunlu kılmaktadır.

Son dönemde özellikle Avrupa Birliği fonları kullanılarak geliştirilen projelerle Mesleki Teknik eğitimin modernizasyonu konusunda çalışmalar yürütülmektedir. Bunun yanında genel bütçe kaynakları kullanılarak mesleki teknik eğitime kaynak aktarılmaktadır. Türkiye’de genel bütçeden eğitime ayrılan payın OECD ülkeleri ortalamasının yarısı kadar olduğu dikkate alınınca aktarılan kaynakların yetersizliği bir kez daha ortaya çıkmaktadır.

2006 verilerine göre, OECD ülkelerinin kamudan eğitime ayırdıkları payın ortalaması % 5,9 iken, ülkemizde bu oran % 3,7’dir (OECD, 2006). Türkiye’nin GSMH’ sinin gelişmiş ülkelere göre daha düşük, ancak nüfus artış oranının ise daha yüksek olduğu da hesaba katılırsa, eğitime ayrılan % 3,7’lik payın ne kadar yetersiz olduğu açıkça anlaşılmaktadır. Bu durum, hem genel eğitimin hem de mesleki teknik eğitimin kalitesini doğrudan etkileyen önemli bir parametredir(Şahin, Fındık, 2008, s. 3).

Yapılan literatür taraması sonucunda Güzel Sanatlar Liseleri ve Kız Meslek Liselerinde yaşanılan sorunlarla ilgili çalışmalar yapılmasına karşın yetersiz olduğu, öğrencilerin atölye donanımı açısından karşılaştıkları sorunlar hakkında bir çalışma yapılmadığı anlaşılmıştır. Bu araştırma, bu konuda yapılan ilk araştırma olması bakımından önemlidir. Bu araştırma sonucunda, grafik tasarım eğitimi almayı düşünen öğrencilere önemli bir yol gösterici olacaktır. Ayrıca bu çalışma, ilköğretim kurumlarında eğitimine devam eden öğrencilere de yeni bir hedef oluşturabileceği düşünülmüştür.

Bu araştırma Güzel Sanatlar Liseleri ve Kız Meslek Lisesi Grafik Bölümü öğrencilerinin atölye donanımı açısından karşılaştıkları sorunları ortaya koymada ve bu sorunlara çözüm aramada kolaylık sağlayabilir. Aynı zamanda bu araştırma, Grafik eğitimi veren öğretmenlere ve okul yöneticilerine öğrencilerin başarılarının artırılmasında yararlanabilecekleri temel verileri oluşturması bakımından da önemlidir.

Bu araştırma, Milli Eğitim Bakanlığınca yapılacak araştırmalara yardımcı olabilir. Ayrıca konuyla ilgilenen diğer araştırmacılara da kaynak oluşturması açısından önemlidir.

1.5. Varsayımlar

Bu araştırmanın temelinde, aşağıdaki varsayim yer almaktadır.

Anketi cevaplayanların, içtenlikle samımı cevap verdıklerı varsayılmaktadır.

1.6. Sınırlılıklar

Araştırma, 2016-2017 Eğitim–Öğretim yılında Kırıkkale, Ankara, Konya, Isparta, Antalya, Tokat ve Kütahya illerindeki Grafik Tasarım eğitimi veren Güzel Sanatlar Liseleri ile Meslekî ve Teknik Anadolu Liselerinde öğrenim gören 189 öğrenci üzerinde uygulanmıştır.Araştırmamız Milli Eğitim Bakanlığı’nın belirlediği standartlarla (T.C.Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki Ve Teknik Eğitim Genel MüdürlüğüSanat Ve Tasarım Alanı 102 Öğrenci Kapasiteli Atölye Ve Laboratuvar Mimari İhtiyaç Standartları, 2015) sınırlıdır.

1.7. Tanımlar

Atölye:Zanaatçıların ya da resim, heykelsanatlarıyla uğraşanların çalıştıkları yer,İslik (TDK, 2006).

Atölye Donanımı: Atölyede eğitim programı için gerekli davranışları kazandıracak araç gereç ve fiziki şartların bütünüdür.

Eğitim: Bireyin davranışlarında, kendi yaşantısı yoluyla ve kasıtlı olarak istendikdeğişme meydana getirme sürecidir(Ertürk, 1975, s. 4).

Mesleki Eğitim: Bireye iş hayatında belirli bir meslekle ilgili beceri ve iş alışkanlıkları kazandıran ve bireyin yeteneklerini çeşitli yönleriyle geliştiren eğitimdir(Alkan vd., 2001:4).Örgün Eğitim: Okul öncesi eğitim, ilköğretim, orta öğretim ve yükseköğretim kurumlarını kapsayan eğitim(Fidan, Erden,1993, s. 259).

Teknik Eğitim: Modern teknoloji kullanılan sanayi dallarına eleman yetiştirme amacına yönelik akademik ve mesleki eğitim. Amacı zanaatçılık ile mühendislik arasında yer alan mesleklere eleman yetiştirmektir (Beyazıt, 1990, s.494).

Yaygın Eğitim: Örgün eğitimin yanında veya dışında düzenlenen formal eğitim faaliyetlerinin tümüdür(Fidan vd.,1993, s. 260).

Estetik: Güzelliğin insan aklı ve duyuları üzerindeki etkilerini konu olarak ele alan felsefe dalı(Turani,1993, s. 40).

Grafik: Harfleri, sözcükleri, tümceleri, fotoğrafları, biçimleri, renkleri kağıt üzerinde bir zevk ve oranla yerleştirme ve bu yerleştirmede yenilik ve çekicilik oluşturma sanatına grafik denir. Eski Yunancadaki "Grapnein" (yazmak) kelimesinden dilimize geçmiştir. Grafiker: Görsel sanatlar alanındaki meslek mensuplarından biridir. Basılması istenen materyali estetik kurallar çerçevesinde baskı için düzenleyen; yazıları ve görsel unsurları işin niteliğine uygun bir grafik dili kullanarak çekici hale getiren ve bu yolla etkili iletişim ortamı yaratan sanatçılardır.

Grafik tasarim:Okunan izlenen görüntülerin tasarımı şeklinde tanımlanır. Grafik tasarımda görsel unsurlar kenar çizgileri ile aynı yönde yerleştirildiklerinde düzenli ve durağan, karşıt yönde yerleştirildiklerinde dinamik ve enerjik bir yapı oluştururlar. Grafik Tasarım; Sanatçının elinden özgün biçimlendirmeyle çıkan ya da özgün çoğaltmayla elde edilen eserin; bilgi iletmek, basılmak, kitle iletişim araçlarında kullanılmak amacıyla hazırlanan;

Grafik tasarimci: Görsel sanatlar alanındaki ressam, heykeltraş gibi meslek mensuplarından biri olan grafikerler, basılması istenen materyali estetik kurallar çerçevesinde baskı için düzenleyen; yazıları ve görsel unsurları işin niteliğine uygun bir grafik dili kullanarak çekici hale getiren ve bu yolla etkili iletişim ortamı yaratan sanatçılardır. Günümüzde grafikerlerin sanat bilgisi ve el becerisi yanında, psikoloji ve iletişim bilimleri ile de yakından ilgilenmesi gerekmektedir. Gün geçtikçe matbaalarda, reklam bürolarında, yayınevlerinde grafikerler daha önem kazanmışlardır. Grafikerlik önemli bir sanat dalı haline gelmiştir. Dünyada ve ülkemizde; güzel sanatlar bölümlerinde grafik anasanat dalları açılmıştır. Günümüzde kartvizitten günlük bir gazete sayfasına kadar, baskıya girecek her ürün bir grafikerin oluşturacağı taslaktan geçmelidir.

Tasarı: Olması veya yapılması isteen bir şeyin zihinde aldığı biçim.

Tasarım: Bir tasarlama eylemi sonunda beliren ve asıl yapıtın gerçekleştirilmesi sırasında yönlendirici olan proje, çizim, maket ve buna benzer ürünlerin tümüdür.Tasarım; Planlamaya dayalı belirli bir amaç gözeten yaratıcı bir eylemdir.

Tasarlama: Bir şeyin nasıl gerçekleşebileceğini düşünmek, zihinde hazırlamak.

Teknoloji:Bir sanayi dalı ile ilgili yapım yöntemlerini, kullanılan araç, gereç ve aletleri, bunların kullanım biçimlerini kapsayan uygulama bilgisi, uygulayım bilimi(TDK, 2006).

1.8. İlgili Araştırmalar

Daha önce yapılan araştırmalarda teknik eğitimde karşılaşılan sorunlar teknolojinin yetersizliği gibi konular ele alınmış iken,bu sorunlardan biride fiziki donanim

yetersizligidir bu çalışmada;Grafik eğitimi veren Anadolu Güzel Sanatlar Liseleriile Meslekî ve Teknik Anadolu Liselerinin Grafik bölümlerinde,donanım yeterliliğinin araştırması yapilmadigindan bu calisma yapılmıştır.

Karabay (1967)'ın yaptığı "Atölye Organizasyonu ve İdaresi" adlı çalışma; atölye öğretmenine, atölyesini planlaması, organize etmesi ve yönetmesiyle ilgili sorumluluklarda yardımcı olmak amacıyla yapılmıştır. Atölyenin planlanması, makine, alet, donanım araç ve malzemelerinin seçimi, atölyedeki fiziksel şartların düzenlenmesi gibi konulan kapsamaktadır.

Bektaş (1992)'ın yaptığı "Çağdaş Grafik Tasarımın Gelişimi" adlı çalışmada taşanının doğduğu 20. yüzyıldan başlayarak günümüze kadar geçen zaman içerisinde grafik tasarımın geçirdiği büyük ve hızlı değişim ve ortaya koyduğu yenilikleri sırasıyla ele almıştır. Bu süreci tanimak, günümüzün grafik ürünlerinin doğru değerlendirmek ve görsel anlatımlara gerisindeki anlayışı kavrayabilmek açısından büyük önem taşımaktadır.

Onat, Yıldırım ve Fidanoğlu'nun (2000) yaptığı "Mimarlık Eğitiminde Bir Tasarım AtölyesiDeneyimi" adlı çalışmada bir mimari tasarım atölyesi deneyimi, atölyenin yapısını oluşturan eğitmen ve öğrencilerin konumlarının yeniden sorgulanması bağlamında ele alınmakta ve atölyede yapılmış ara çalışma ile sonuç ürünler üzerinde açılımlanmaktadır. Tasarım aracı olarak kullanılan ara çalışmaların amacı, öğrenciyi sonuç ürüne taşımaktadır. Bir mimarlık atölyesi ortamı, yalnızca düşüncelerin geliştirildiği ve sorgulandığı bir alan yaratmakla kalmayıp, Öğrencinin hayattaki varlığını mimarlık üzerindeki açığa çıkartabildiği bir zaman aralığını oluşturmaktadır.

Eyiol (2002)'un "Kız Meslek Liselerinde El Sanatları Teknolojisi Bölümü Öğrencilerinin Atölye Donanımı ve Ekonomik Açıdan Karşılaştıkları Sorunlar ve Öğrenci Başarısına Etkisi" adlı çalışmasında El Sanatları Teknolojisi öğrencilerinin atölye donanından ve eğitim başarıları saptanmaya çalışılmıştır. Öğrencilerin karşılaştığı sorunlar ve atölye donanımının geliştirilmesi gerekliliği vurgulanmıştır.

Eyiol (2002) Yüksek lisans tezinde Kız Meslek Liseleri El Sanatları Teknolojisi Bölümü, atölye ağırlıklı ders veren bölümlerimizden biridir. Bu araştırma Kız Meslek Liseleri El Sanatları Teknolojisi Bölümü öğrencilerinin atölye donanımı ve ekonomik açıdan karşılaştıkları sorunlar ve öğrenci başarısına etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Tarama modeline dayalı betimsel bir araştırmadır.

Elif Tarlakazan (2004)' a ait "Yükseköğretimde Etkili Bir Grafik Tasarım Eğitimi İçin Uygun Atölye Ortamlarının Belirlenmesi" adlı araştırmanın amacı, yükseköğretimde etkili bir grafik eğitimi için üniversitelerin grafik bölümlerinde mevcut atölye ortamlarının saptanmasıdır. Bu amaca ulaşmak için, uygun atölye ortamlarının nasıl olması gerektiği belirlenmiş ve konuyla ilgili kuruluşlara öneriler sunulmuştur.

Tarlakazan (2004)bu sorunları farklı olarak şu şekilde araştırmıştır: yükseköğretimde etkili bir grafik eğitimi için üniversitelerin grafik bölümlerinde mevcut atölye ortamlarının saptanıp bu doğrultuda uygun atölye ortamlarım belirlemek ve konuyla ilgili kuruluşlara

yapılmıştır. Gazi Üniversitesi Mesleki Eğitim Fakültesi Uygulamalı Sanatlar Eğitimi Bölümü Grafik Ana Bilim Dalı, Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Resim-İş Eğitimi Ana Bilim Dalı ve Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Bölümü Grafik Ana Sanat Dalı'nda 2. 3. ve 4. sınıf öğrenimlerini sürdüren 184 öğrenci ve 15 öğretim elemanı üzerinde yapılmıştır. Fakat donanım eksiklileri üzerinde detaya inmemiştir.

Bölükoğlu (2004)'nun "Eğitim Fakültelerinde Grafik Tasarım Eğitiminde Bilgisayar Kullanımının Değerlendirilmesi" adlı çalışmasında Adana'da Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi, Bursa'da Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi, Trabzon'da Karadeniz Teknik Üniversitesi Fatih Eğitim Fakültesi ve Ankara'da Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Resim-İş Eğitimi Anabilim Dalı grafik ana sanat dalı atölye derslerini alan 3. ve 4. sınıf bir grup öğrenciye anket uygulanmıştır. Bu anketle bölümlerindeki bilgisayar laboratuarlarının kapasiteleri ve diğer özellikler incelenerek, öğrencilerin grafik tasarım çalışmalarında bilgisayar kullanımı konusundaki değerlendirmeleri saptanmaya çalışılmıştır.

Melek Gökay Yılmazve Şazimet Selcen Özdemir’ in(Konya Örneğinde) Öğretmenlerinin Motivasyonlarını Etkileyen Faktörleri ele aldığı tezinde;

Mesleki ve teknik ortaöğretimde nitelikli insan kaynaklarının yetiştirilebilmesi için, uygulanmakta olan programların eksiklerinin giderilmesi ya da yeniden yapılandırılmaları gerekmektedir. Türkiye’de ve dünyada sanat eğitiminin gerekliliğinden sıkça bahsedilmekte ve bilimsel araştırmalarla bu görüş desteklenmektedir. Fakat eğitim sistemindeki aksaklıklar, ailelerin ilgisizliği, denetleyicilerin sanat eğitimi konusunda yeterli bilgiye sahip olmayışı, düşük ücret, fiziki yetersizlikler gibi olumsuz faktörler görsel sanatlar öğretmenlerinin motive olma gücünün kırılmasından bahsetmiştir.

İKİNCİ BÖLÜM

YÖNTEM

Bu bölümde; araştırmanın modeli, evren ve örneklem, veri toplama süreçleri ve verilerin analizi ile ilgili bilgiler yer almaktadır.

2.1. Araştırma modeli

Kız Meslek Liselerinde Grafik bölümleri ve Güzel Sanatlar Lisesi Resim bölümleri atölye ağırlıklı ders veren bölümlerimizdendir. Bu araştırma, orta öğretim kurumlarında grafik eğitimi gören öğrencilerin atölyelerinde donanım yeterliliğini incelemek amacıyla yapılmıştır.

Bu araştırmada betimsel bir arastirmadir.Betimsel modeli; olayların, objelerin, kurumların,

Benzer Belgeler