• Sonuç bulunamadı

Bu araştırmada elde edilen bulgulara göre; grafik eğitimi verilen orta öğretim kurumları öğrencilerinin atölye donanımının yeterliliği açısından karşılaştıkları sorunlar ve öğrenci başarısına etkisi, öğrenci görüşlerine göre belirlenerek ilgililere ve bu konuda yapılacak araştırmalara yön göstermesi amacıyla aşağıdaki öneriler geliştirilmiştir:

1- Atölye donanımında farklı ülkelerdeki ilgili alanlardan örnekler alınarak kullanılan standartlar, Türkiye piyasasındaki standartlar belirlenerek bu doğrultuda araç temini sağlanmalıdır.

2- Atölyeler grup çalışması yapmaya uygun şekilde planlanmalıdır. Böylelikle araç- gereç kullanımında daha rahat çalışma imkânı bulunabilir. Atölyeler öğrenci sayısı ile orantılı olarak bölünmelidir.

3- Öğrencilerin atölyede araç gereçleri rahatlıkla kullanılması sağlanmalıdır.

4- Eski ve sürekli arızalanan makineler okul idaresi tarafından yeniden düzenlenerek, gerekirse yeniden temin edilmesi yoluna gidilmelidir. Öğrencilerin çalışma sırasında bu tarz bir sorun ile karşılaşma riski azaltılmalıdır.

5- Atölyelerdeki çalışmaları destekleyici amaçla işletmelerde yapılan stajlarda öğrencilerin istihdamlarının sağlayacak, kolaylaştırılacak çalışmalar yapılmalıdır. 6- Atölyedeki ışıklandırma, ısıtma gibi ergonomik faktörlerin yanı sıra havalandırmanın

yeterli oluşu, masa ve sandalyenin durumu, öğrencilerin araç- gerecin iyi koruyabilmek için atölyede bir dolabın bulunması gibi gerekliliklerin yanı sıra öğrencileri motive edebilecek çağdaş bir eğitim ortamının olması da öğrencilerin başarısını olumlu yönde etkileyebileceği düşünülebilir.

KAYNAKLAR

Alkan, C., Doğan, H., Sezgin, İ. (1996). Mesleki ve teknik eğitimin esasları, Ankara: Gazi Büro.

Alkan vd., 2001:4

Aydoğan, A. (2000). Öğretmenlik mesleğine giriş veya nasıl bir insan? Ankara: Eğitim Kültür ve Sosyal Dayanışma Vakfı.

Ataünal, 2000.

Balamir, B. (2002). Öğretmen yetiştirmede atölye eğitimi. Gazi Üniversitesi Eğitimde 75. Yılı Sanat Eğitimi Sempozyumunda Sunulmuş Bildiri, Ankara.

Barışta, H.Ö. (1998). Türk el sanatları. Ankara: Kültür Bakanlığı.

Becer, E. (1997). Grafik tasarım ve iletişim. Ankara: Dost Kitapevi. Bektaş, D. (1992). Çağdaş grafik tasarımın gelişimi. İstanbul: Yapı Kredi. Beyazıt, S. (1990). Ana Britannica ansiklopedisi (20. Cilt) İstanbul: Ana.

Bölükoğlu, (2004). Eğitim fakültelerinde grafik tasarım eğitiminde bilgisayar kullanımının değerlendirilmesi. The Turkish Online Journal of Educational Technology – TOJET, 3(2), 20.

Buyurgan, S., Buyurgan, U. (2007). Sanat eğitimi ve öğretimi (2. Baskı). Ankara: Pegem. Buyurgan, S., Buyurgan, U. (2012). Sanat eğitimi ve öğretimi (3. Baskı). Ankara: Pegem. Çellek,T. (2003). Sanat eğitimi ve amaçları.

http://www.tulaycellek.com/tulay/eser.asp?id=274, sayfasından erişilmiştir.

Dil Edebiyat.(2017). Sanatın tanımı ve özellikleri.http://www.diledebiyat.net/turk- edebiyati-dersi/9-sinif-turk-edebiyati-dersi-konu-anlatimlari-ve-etkinlik-

ornekleri/guzel-sanatlar-icinde-edebiyatin-yeri/sanatin-tanimi-ve-ozellikleri, sayfasından erişilmiştir.

Doğan, H. (1975). Endüstriyel sanatlar eğitim ve öğretmen yetiştirme araştırması, Ankara: MEB Planlama Araştırma ve Koordinasyon Dairesi Başkanlığı.

Eliri, İ. (2011). Sahne ışıklanmasında renklerin dili (2. Baskı). Ankara: Öncü.

Ersoy, A. (1996). Genç sanat, Mehmet Güleryüz ile söyleşi Aylık Güzel Sanatlar Dergisi,28.

Ertuğrul, Y., Saatli, G. (1995). Kız Meslek Lisesi değerlendirilmesi. Mesleki ve Teknik Eğitim Sempozyumu’nda Sunulmuş Bildiri, Elâzığ.

Ertürk, S. (1975). Eğitimde program geliştirme. Ankara: Yelkentepe. Ertürk, S. (1994). Eğitimde program geliştirme. Ankara: Yelkentepe.

Eşme, İ. (2007). Türkiye de mesleki ve teknik eğitimin bugünkü durumu ve sorunları. Uluslararası Mesleki ve Teknik Eğitim Konferansında Sunulmuş Bildiri, Ankara.

Eyiol, P. (2002). Gazi üniversitesi Kız Meslek Liselerinde el sanatları teknolojisi bölümü öğrencilerinin atölye donanımı ve ekonomik açıdan karşılaştıkları sorunlar ve öğrenci başarısına etkisi, Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü, Ankara.

Fidan, N., Erden, M. (1993). Eğitime giriş. Ankara: Alkım.

Onat, E., Yıldırım, S., Fidanoğlu, E. (2000). Mimarlık eğitiminde bir tasarım atölyesi deneyimi. Gazi Sanat Dergisi, 1, 89-104.

Gençaydın, Z. (1990). Sanat eğitiminin düşünsel temelleri, Ortaöğretim Kurumlarında Resim-İş Öğretimi ve Sorunları. Ankara: TED.

Gezici, R. (1998). Ara kademe eleman ihtiyacı ve yetiştirilmesi. 16. Milli Eğitim Şurası Hazırlık Dokümanı, Ankara.

Gilbert, G. (1967). Atölye organizasyonu ve idaresi. (M. Karabay, Çev). Ankara: Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Öğretim Müsteşarlığı.

Kadı, İ. (1998). Mesleki teknik eğitim sorunları ve önerileri. 16. Milli Eğitim Şurası Hazırlık Dokümanı, Ankara.

Kültür ve Turizm Bakanlığı. (2017). Sanat eğitimi.http://ekitap.kulturturizm.gov.tr/TR,80348/sanat-egitimi.html, sayfasından erişilmiştir.

MEB. (1990). Çıraklık ve mesleki eğitim, Ankara: MEB Konsey Raporu. MEB. (1991). Kız teknik öğretimde gelişmeler. Ankara: Milli Eğitim Bakanlığı.

MEB. (1992). Öğretmen yetiştirmede koordinasyon. Ankara: MEB Talim Terbiye Başkanlığı.

Öçal, H. (2008). Mesleki eğitim ve mesleki yönlendirme, Bilim ve Aklın Aydınlığında Eğitim, 99, 12-19.

Öner, N. (1993). Rehberlik ve psikolojik danışmanlıkta meslek adamı yetiştirme programının bugünü ve yarını. İstanbul: Boğaziçi.

Özçelik, D.A. (1989). Eğitim programları ve öğretim, Ankara: Ö.S.Y.M Eğitim.

Read, H. 1960: 21 - 22

Sezgin, İ. (1982). Türkiye de mesleki eğitim ve sorunları. Ankara: Türk Eğitim Derneği. Sezgin, İ. (1996). Mesleki ve teknik eğitimde niteliğin yükseltilmesi. Yeni Türkiye Dergisi,

7.

Sönmez, V. (1996). Eğitimin felsefi temelleri. Ankara: Anı.

Şahin, C. (1993). Mesleki yaygın eğitimde grafik sanatların yeri ve önemi, Türkiye’de Yaygın Eğitim ve Sanat,1.

Şahin, C. (2014). Kültigin anıtında kullanılan runik yazı ve dağ keçisi/oğlak/teke damgası. Akra Kültür Sanat ve Edebiyat Dergisi,2.

Şahin, İ., Fındık, T. (2008). Türkiye’de mesleki ve teknik eğitim: mevcut durum, sorunlar ve çözüm önerileri. Türkiye Sosyal Araştırmalar Dergisi,12(3),65-86.

Şahin, İ., Fındık, T. Ulusal teknik eğitim, Mühendislik ve Eğitim Bilimleri Genç Araştırmacılar Sempozyumunda sunulmuş bildiri, Kocaeli.

Şahin, İ., Okay, Ş., Özdemir, S. (2007). Türkiye’de mesleki teknik eğitimin durumu ve karşılaşılan sorunlar. Ulusal Teknik Eğitim, Mühendislik ve Eğitim Bilimleri Genç Araştırmacılar Sempozyumunda Sunulmuş Bildiri, Kocaeli.

Tarlakazan, E. (2004). Gazi Üniversitesi yükseköğretimde etkili bir grafik tasarım eğitimi. Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü, Ankara.

Tarlakazan, E. (2004). Yükseköğretimde etkili bir grafik tasarım eğitimi için uygun atölye ortamlarının belirlenmesi. Gazi Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü, Ankara. Tepecik, A. (1993). Mesleki yaygın eğitimde grafik sanatların yeri ve önemi, Türkiye'de

Yaygın Eğitim ve Sanat, 1.

Tolstoy, Leo, 2008, “Sanat Nedir?”, Şule Yayınları, İstanbul

Tomak, A. (2002). Lisansüstü eğitim öğretim ve sınav yönetmeliğinin grafik ana sanat dalı için öngördüğü sanatta yeterlilik raporu, Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.

Turani, A. (1993). Sanat terimleri sözlüğü. İstanbul: Remzi. Türk Dil Kurumu. (1981). Türkçe sözlük. Ankara: TDK. Türk Dil Kurumu. (1983). Türkçe sözlük. Ankara: TDK. Ünal, S. (1983). Teknik eğitim. Teknik Eğitim Dergisi,21, 4.

Vardar, Y. (1998). Üniversite-araştırma-teknoloji-sanayi ilişkileri üzerine düşünceler. İzmir: Yüksek Teknoloji Enstitüsü Rektörlüğü.

Yetim, A. (1992). Yönetimde basari için yönetici özellikleri. Eğitim Dergisi, 2.

Yıldırım, A., Buğu, B., Renklibay, U. (2017). Tübitak Bilgem İltaren. tubitak.gov.tr/ceur- ws.org/Vol-1221/39_Bildiri, sayfasından erişilmiştir.

Yılmaz, M., Gökay, Ş., Özdemir, S. (2010). Görsel sanatlar (resim-iş) öğretmenlerinin motivasyonlarını etkileyen faktörler. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi,1(26), 238-251

EKLER

EK-1. Grafik Eğitimi veren Ortaöğretim kurumlarında öğrenci anket soruları

EVET HAYIR

1.Eğitim gördüğünüz okulu kendiniz mi tercih ettiniz? 2. Ne eğitimi aldığınızı biliyor musunuz?

3.Aldığınız eğitimin alan için yeterli olduğunu düşünüyor musunuz?

4.Eğitim gördüğünüz okulun alana yönelik fiziki yapısı uygun olduğunu düşünüyor musunuz?

5.Atölyelerde alana yönelik yeterli donanım olduğunu düşünüyor musunuz? 6.Alana yönelik uygulamaların sizi geliştirdiğini düşünüyor musunuz?

7.Teknik donanım ve araç gereç kullanımında yeterli olduğunuzu düşünüyor musunuz?

8.Atölyelerdeki araç gereç ve teknik donanımların güncel tutulduğunu düşünüyor musunuz?

9.Atölyelerdeki araç gereç ve teknik donanım aksaklıklarının giderildiğini düşünüyor musunuz?

10.Grafik eğitiminde donanımın yeterli olduğunu düşünüyor musunuz? 11.Atölyelerdeki fiziki yapıda olan olumsuzluklar çalışmalarınızı etkiliyor mu? 12.Alana yönelik uygulama saatlerinin yeterli olduğunu düşünüyor musunuz? 13.Atölye ışıklandırmalarının yeterli olduğunu düşünüyor musunuz?

14.Atölyelerin yeterli metrekareye sahip olduğunu düşünüyor musunuz?

15.Atölyelerde elektrik ve elektrikle çalışan araç gereçlerin tesisatlarının doğru olduğunu düşünüyor musunuz?

16.Alana yönelik çizim araç gereçlerinin uygun olduğunu düşünüyor musunuz? 17.Atölyelerin zemininde kullanılan malzemenin uygun olduğunu düşünüyor musunuz?

18.Atölyelerin havalandırmasının yeterli olduğunu düşünüyor musunuz? 19.Atölye temizliğinin dikkatli yapıldığını düşünüyor musunuz? 20.Eğitim gördüğünüz alanı mezuniyetten sonra tercih edecek misiniz?

EK – 3

Toplam Anket Cevaplarının Yüzdelik Oranları ve Sayısal Verileri

ANKET YAPILAN

KURUMUN ADI KAGSL KZHKMTL AÇAGSL IGMTAL KAGSL TAGSL AAAGSL KÇAGSL TOPLAM

ANKET YAPILAN

MEVCUT =189 26 YÜZDE 28 YÜZDE 20 YÜZDE 24 YÜZDE 25 YÜZDE 23 YÜZDE 23 YÜZDE 20 YÜZDE Top. YÜZDE

VERILEN CEVAPLAR E H EY HY E H EY HY E H EY HY E H EY HY E H EY HY E H EY HY E H EY HY E H EY HY E H EY HY 1.Eğitim gördüğünüz

okulu kendiniz mi tercih ettiniz?

26 0 100 0 22 6 78,57 21,43 20 0 100 0 15 9 62,5 37,5 23 2 92 8 23 0 100 0 23 0 100 0 20 0 100 0 172 17 91,14 8,86

2. Aldığınız eğitimin hangi alanda olduğunu biliyor musunuz?

26 0 100 0 28 0 100 0 20 0 100 0 23 1 95,83 4,17 25 0 100 0 23 0 100 0 23 0 100 0 20 0 100 0 188 1 99,58 0,42

3.Aldığınız eğitimin alan için yeterli olduğunu düşünüyor musunuz?

5 21 19,23 80,77 20 8 71,43 28,57 5 15 25 75 4 20 16,67 83,33 16 9 64 36 5 18 22 78 5 18 21,74 78,26 13 7 65 35 73 116 39,24 60,76

4.Eğitim gördüğünüz okulun alana yönelik fiziki yapısı uygun olduğunu düşünüyor musunuz?

5 21 19,23 80,77 20 8 71,43 28,57 7 13 35 65 6 18 25 75 16 9 64 36 1 22 4 96 11 12 47,83 52,17 16 4 80 20 82 107 37,97 62,03

5.Atölyelerde alana yönelik yeterli donanım olduğunu düşünüyor musunuz? 1 25 3,85 96,15 21 7 75 25 5 15 25 75 12 12 50 50 20 5 80 20 3 20 13 87 4 19 17,39 82,61 17 3 85 15 83 106 37,55 62,45 6.Alana yönelik uygulamaların sizi geliştirdiğini düşünüyor musunuz? 23 3 88,46 11,54 25 3 89,29 10,71 9 11 45 55 2 22 8,33 91,67 10 15 40 60 19 4 83 17 13 10 56,52 43,48 8 12 40 60 109 80 61,18 38,82 7.Teknik donanım ve araç gereç kullanımında yeterli olduğunuzu düşünüyor musunuz? 10 16 38,46 61,54 22 6 78,57 21,43 4 16 20 80 9 15 37,5 62,5 21 4 84 16 5 18 22 78 5 18 21,74 78,26 14 6 70 30 90 99 45,15 54,85 8.Atölyelerdeki araç gereç ve teknik donanımların güncel tutulduğunu düşünüyor musunuz? 4 22 15,38 84,62 25 3 89,29 10,71 4 16 20 80 7 17 29,17 70,83 22 3 88 12 7 16 30 70 2 21 8,70 91,30 16 4 80 20 87 102 41,35 58,65 9.Atölyelerdeki araç gereç ve teknik donanım

giderildiğini düşünüyor musunuz?

10.Grafik eğitiminde donanımın yeterli olması gerektiğini düşünüyor musunuz? 18 8 69,23 30,77 26 2 92,86 7,14 12 8 60 40 3 21 12,5 87,5 19 6 76 24 15 8 65 35 19 4 82,61 17,39 15 5 75 25 127 62 71,73 28,27 11.Atölyelerdeki fiziki yapıda olan olumsuzluklar çalışmalarınızı etkiliyor mu? 18 8 69,23 30,77 25 3 89,29 10,71 11 9 55 45 22 2 91,67 8,33 24 1 96 4 17 6 74 26 14 9 60,87 39,13 19 1 95 5 150 39 79,75 20,25

12.Alana yönelik atölye saatlerinin yeterli olduğunu düşünüyor musunuz? 14 12 53,85 46,15 19 9 67,86 32,14 8 12 40 60 12 12 50 50 20 5 80 20 9 14 39 61 5 18 21,74 78,26 12 8 60 40 99 90 50,63 49,37 13.Atölye ışıklandırmalarının yeterli olduğunu düşünüyor musunuz? 6 20 23,08 76,92 26 2 92,86 7,14 16 4 80 20 15 9 62,5 37,5 22 3 88 12 14 9 61 39 16 7 69,57 30,43 18 2 90 10 133 56 67,51 32,49 14.Atölyelerin yeterli metrekareye sahip olduğunu düşünüyor musunuz? 3 23 11,54 88,46 18 10 64,29 35,71 9 11 45 55 9 15 37,5 62,5 15 10 60 40 2 21 9 91 15 8 65,22 34,78 11 9 55 45 82 107 43,46 56,54 15.Atölyelerde elektrik ve elektrikle çalışan araç gereçlerin tesisatlarının doğru olduğunu düşünüyor musunuz?

6 20 23,08 76,92 27 1 96,43 3,57 4 16 20 80 7 17 29,17 70,83 20 5 80 20 12 11 52 48 14 9 60,87 39,13 14 6 70 30 104 85 54,01 45,99

16.Alana yönelik çizim araç gereçlerinin uygun olduğunu düşünüyor musunuz? 14 12 53,85 46,15 24 4 85,71 14,29 8 12 40 60 12 12 50 50 22 3 88 12 16 7 70 30 9 14 39,13 60,87 17 3 85 15 122 67 59,92 40,08 17.Atölyelerin zemininde kullanılan malzemenin uygun olduğunu düşünüyor musunuz? 8 18 30,77 69,23 27 1 96,43 3,57 12 8 60 40 16 8 66,67 33,33 20 5 80 20 19 4 83 17 17 6 73,91 26,09 19 1 95 5 138 51 67,51 32,49 18.Atölyelerin havalandırmasının yeterli olduğunu düşünüyor musunuz? 10 16 38,46 61,54 25 3 89,29 10,71 13 7 65 35 9 15 37,5 62,5 16 9 64 36 11 12 48 52 12 11 52,17 47,83 16 4 80 20 112 77 56,96 43,04 19.Atölye temizliğinin dikkatli yapıldığını düşünüyor musunuz? 15 11 57,69 42,31 27 1 96,43 3,57 12 8 60 40 2 22 8,33 91,67 21 4 84 16 3 20 13 87 5 18 21,74 78,26 15 5 75 25 100 89 48,52 51,48

20.Eğitim gördüğünüz alanı mezuniyetten sonra tercih edecek misiniz?

EK - 4

Fotoğraf 1: Kocaeli Zübeyde Hanım Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Fotoğraf 3: Kocaeli Zübeyde Hanım Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Fotoğraf 4: Kocaeli Zübeyde Hanım Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Fotoğraf 6: Kocaeli Zübeyde Hanım Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Fotoğraf 8: Kocaeli Zübeyde Hanım Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Fotoğraf 10: Kocaeli Zübeyde Hanım Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Fotoğraf 12: Kocaeli Zübeyde Hanım Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Fotoğraf 14: Kocaeli Zübeyde Hanım Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Fotoğraf 16: Kocaeli Zübeyde Hanım Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Fotoğraf 18: Kocaeli Zübeyde Hanım Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Fotoğraf 20: Kocaeli Zübeyde Hanım Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Fotoğraf 22: Kocaeli Zübeyde Hanım Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

GAZİ ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ

TEZ SAVUNMA İLANI BİLGİ FORMU I- ÖĞRENCİ BİLGİLERİ

Adı Soyadı :

Numarası :

Anabilim Dalı : Kodu:

Programı : Yüksek

Lisans

Doktora Bütünleşik Doktora Enstitü Kayıt Tarihi : / /

Telefonu : Ev: İş: Cep:

e-Posta : Ders Yılı : / Tez Savunma Dönemi : GÜZ BAHAR Tez Konusu : Yer : Savunma Tarihi : / / Savunma Saati : :

Gazi Üniversitesi Eğitim Öğretim Yönetmeliğinin Madde 28 (5) ve Madde 40 (5) hükümleri gereğince tez savunma tarihi, yeri ve saati 7 (yedi) gün önceden anabilim dalı tarafından web sayfasında / duyuru panosunda ilan edilmiştir.

II- ONAY TARİH : / /

Benzer Belgeler