• Sonuç bulunamadı

ARA DÖNEM FAALİYET RAPORUNA İLİŞKİN AÇIKLAMALAR

I. Banka Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürünün Ara Dönem Faaliyetlerine İlişkin Değerlendirmelerini İçerecek Ara Dönem Faaliyet Raporu

1. Yönetim Kurulu Başkanı’nın Mesajı Değerli Hissedarlarımız,

Geçtiğimiz yıl boyunca ülkemizin yerel ve global anlamda maruz kaldığı çoklu şoklara rağmen siyasi ve ekonomik alanda istikrar temelli adımların destekleyici gücüyle ilk çeyrekte yakaladığımız yüzde 5’lik güçlü büyüme, ikinci çeyreğe yönelik öncü göstergeler ile önümüzdeki dönem büyümesinin hızlanarak devam edeceğine işaret etmektedir.

İstikrarlı büyüme, büyümenin üretim kaynaklı olması ile mümkün olabilmektedir. Bu kapsamda, Kredi Garanti Fonu ve ilaveten KOSGEB kredileri gibi sektörümüzün kredi verme hızını ivmelendiren teşviklerin ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu(BDDK) ile ilgili ekonomik otoritelerin attıkları basiretli adımların pozitif katkısı göz ardı edilemez niteliktedir. Bu kapsamdaki destekleyici adımlar sayesinde yıllık yüzde 20’leri bulan aktif büyümesiyle bankacılık sektörü GSYH büyümesinde önemli rol oynamıştır.

Türk bankacılık sektöründe toplam kredilerin yüzde 75’lik bölümünü oluşturan ticari krediler, ilk çeyrekte yıllık yüzde 30’luk ve Mayıs ayı sonu itibariyle yıllık yüzde 24’lük artış göstererek kredilerdeki büyümenin lokomotifi olmuştur. Şekerbank’ın toplam kredi portföyünün yüzde 90’ınını oluşturan ticari kredilerin sektör genelinde öne çıkması memnuniyet verici olmakla birlikte, refahın tabana yayılması ve sürdürülebilir büyüme için ticari krediler içinde çiftçi, esnaf ve KOBİ’lere ayrıca öncelik verilmesi önem taşımaktadır. Destekleyici adımların teşvikiyle reel sektöre akan kaynağın tabana yayılması sayesinde, genç nüfusun istihdamı, kırsaldan kente göçün önlenmesi, gelir artışı ve orta-uzun vadede tasarrufun artması sağlanabilecektir.

Bu bağlamda, bundan 64 yıl önce Anadolu’da sayıları yüz binleri bulan kooperatif üyesi pancar çiftçisinin, tarımsal üretimi ve kırsal gelişime dayalı iktisadi kalkınmayı desteklemek için kurduğu Şekerbank’ın sorumlu bankacılık anlayışının, bugün de çok daha müreffeh bir Türkiye vizyonuna ulaşmak için önemli bir model oluşturduğunu düşünüyor, bu vizyona hep birlikte ulaşacağımıza inanıyorum.

Saygılarımla,

Dr. Hasan Basri Göktan Yönetim Kurulu Başkanı

YEDİNCİ BÖLÜM (devamı)

ARA DÖNEM FAALİYET RAPORUNA İLİŞKİN AÇIKLAMLAR (devamı)

I. Banka Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürünün Ara Dönem Faaliyetlerine İlişkin Değerlendirmelerini İçerecek Ara Dönem Faaliyet Raporu (devamı)

2. Genel Müdür’ün Mesajı Değerli Paydaşlarımız,

2017’nin ilk altı ayında son çeyrekte yakaladığımız büyüme ivmesini daha da artırarak ilk yarıyıl sonu itibariyle her bilanço kaleminde hedeflerimizin üzerinde bir gerçekleşme sağlamayı başardık. 2017 ilk yarıyıl net dönem karımız önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 84 artışla 42.6 milyon TL olarak gerçekleşti.

Ekonominin inişli çıkışlı her döneminde yerine getirdiğimiz sorumlu bankacılık misyonumuzu koruyarak 2017’nin ilk altı ayında da üretene destek olmaya devam ettik. Konsolide verilere göre yılın ilk yarısında toplam bilanço büyüklüğümüzü yıllık yüzde 17 artışla 28.5 milyar TL’ye ulaştırdık ve aktiflerimizin yüzde 67’sini krediler oluşturdu.

Özellikle Anadolu’da köklü ve tabana yaygın mevduat portföyümüzün gücü daha da arttı ve ilk yarıyıl sonu itibariyle toplam mevduat büyüklüğümüzü 17 milyar TL’ye yükselterek yıllık yüzde 13 büyüme kaydettik. Diğer taraftan, ikinci çeyrekte sağladığımız 300 milyon TL’ye yakın sermaye benzeri kredi ile kaynak yapımızı çeşitlendirerek büyüme hedeflerimizi daha da yükselttik. Haziran 2017 itibariyle Grubumuzun toplam özkaynak büyüklüğü ise 2.6 milyar TL’yi aştı.

İlk yarıyılda destekleyici reform ve teşviklerin etkisiyle reel sektöre akan kaynak, ülkemiz ekonomisinin büyüme hızına pozitif etki sağladı. Biz de bu dönemde, üzerimize düşen sorumluluğun bilinciyle Anadolu’da yarım asırdır yerleri değişmeyen köklü şube ağımız sayesinde esnaf, çiftçi ve KOBİ’lerimizin yanında yer aldık.

Haziran sonu itibariyle toplam kredi büyüklüğümüzü yıllık yüzde 14 artışla 19.1 milyar TL’ye yükseltirken, Şekerbank’ın kuruluşundan gelen küçük üreticiyi destekleme misyonunu bugün de yerine getirerek ilk altı aylık dönemde Kredi Garanti Fonu(KGF) kapsamında 8.000’e yakın KOBİ’ye destek olduk. Söz konusu dönemde KGF teminatı kapsamında reel sektöre sağladığımız finansmanın yüzde 70’ini çiftçimize, esnaf ve KOBİ’lerimize kullandırdık. Ekonomimizin sürdürülebilir büyümesi için üretim zincirinin en önemli halkalarını oluşturan çiftçi ve küçük işletmelere verdiğimiz desteği önümüzdeki dönemde de artırarak sürdüreceğiz.

Servet Taze Genel Müdür

YEDİNCİ BÖLÜM (devamı)

ARA DÖNEM FAALİYET RAPORUNA İLİŞKİN AÇIKLAMLAR (devamı)

I. Banka Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürünün Ara Dönem Faaliyetlerine İlişkin Değerlendirmelerini İçerecek Ara Dönem Faaliyet Raporu (devamı)

3. Konsolide Finansal Göstergeler ve Rasyolar

Bu finansal rapor çerçevesinde finansal tabloları konsolide edilen bağlı ortaklıklarımız aşağıdadır.

Bankamızın 2017 yılında yurt dışında sermaye gideri bulunmamaktadır.

Bağlı Ortaklıklar (Bin TL)

Kurulduğu ve Faaliyet

Gösterdiği Ülke Aktif Toplamı Özkaynak Net Kar

Vergi

Seçilmiş Finansal Göstergeler (Bin TL) 30.06.2017 30.06.2016

Toplam Aktifler 28,514,979 24,464,880

Toplam Krediler (Net) 19,081,057 16,692,371

Menkul Kıymetler 2,916,568 2,621,115

Özkaynaklar 2,659,882 2,683,903

Toplam Mevduat 17,000,339 15,094,670

Vergi Öncesi Kar 61,177 40,738

Net Kar 42,581 23,205

Finansal Rasyolar 30.06.2017 30.06.2016

Menkul Kıymetler / Toplam Aktifler 10.23% 10.71%

Toplam Krediler / Toplam Aktifler 66.92% 68.23%

Toplam Mevduat / Toplam Aktifler 59.62% 61.70%

4. Dönem İçinde Meydana Gelen Önemli Gelişmeler

Ana Ortaklık Banka Yönetim Kurulu tarafından, Bankamızca Türkiye dışında yerleşik gerçek ve tüzel kişilere satılması koşuluyla, toplam 50 - 100 milyon USD veya muadili Türk Lirası veya yabancı para tutarında, azami 10 yıl vadeli, 5. yılda geri ödeme opsiyonlu, sabit veya değişken faizli, çeşitli tertip ve vadelerde, bir veya birden fazla seferde “Bankaların Özkaynaklarına İlişkin Yönetmelik”in 8. maddesi uyarınca ikincil sermaye benzeri borç hükmünü haiz tahvil veya benzeri borçlanma aracı türünden borçlanma aracı ihraç edilmesi konusunda çalışmalara başlamak üzere Genel Müdürlüğe yetki verilmiştir.

VTMK programı tahtında bir yıllık dönem içerisinde halka arz edilmeksizin, yurtdışında, çeşitli tertip ve vadelerde, ihraç tarihlerindeki piyasa koşullarına göre belirlenecek sabit ve/veya değişken faiz oranlarına sahip toplamda 600,000 Bin TL’ye kadar yeni VTMK ihraç yapılabilmesi için Sermaye Piyasası Kurulu (“SPK”) tarafından 9 Mayıs 2017 tarihinde onay verilmiştir.

YEDİNCİ BÖLÜM (devamı)

ARA DÖNEM FAALİYET RAPORUNA İLİŞKİN AÇIKLAMLAR (devamı)

I. Banka Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürünün Ara Dönem Faaliyetlerine İlişkin Değerlendirmelerini İçerecek Ara Dönem Faaliyet Raporu (devamı)

5. Mali Durum, Karlılık ve Borç Ödeme Gücüne İlişkin Değerlendirme

2017 yılının ilk 6 ayında grubun konsolide net karı 42,581 Bin TL olarak gerçekleşmiştir. 30 Haziran 2017 tarihi itibarıyla aktif büyüklüğü 28,514,979 Bin TL, özkaynakları toplamı 2,659,882 Bin TL olarak gerçekleşmiştir.

Kredilerin 30 Haziran 2017 tarihi itibarıyla toplam aktifler içindeki payı %66.92’dir. Raporlama dönemi itibarıyla, konsolide menkul kıymet portföyü 2,916,568 Bin TL olarak gerçekleşmiştir.

Mevduatların bilanço pasifindeki payı % 59.62’dir. Konsolide net faiz geliri 665,166 Bin TL olarak gerçekleşmiş; net ücret ve komisyon gelirleri 157,676 Bin TL’ye ulaşmıştır.