• Sonuç bulunamadı

Bu araştırma Kırıkkale’de yaşayan insanların yaşadıkları ile dair kamu düzeni hakkındaki görüşlerini öğrenip kendilerini Kırıkkale’de güvende hissedip hissetmediklerini ortaya çıkarmak için yapılmış bir araştırmadır. Yaş gruplarına ve cinsiyete göre yapılan analizler kadın-erkek ve farklı yaş gruplarındaki insanların gözüyle Kırıkkale’nin kentsel anlamda nasıl algılandığı noktasında bizlere ipucu verecektir. Araştırmanın yöntem bölümünde, araştırmada kullanılan model, evren ve örneklem, verilerin toplanmasıyla ilgili yapılan çalışmalar, verilerin işlenmesi ve araştırmada kullanılan istatistiksel teknikler ile ilgili açıklamalar yapılmıştır.

3.2.1. Araştırmanın Modeli

Yapılmış olan bu çalışma betimsel nitelikte olup, Kırıkkale ilinde yaşayan insanların Kırıkkale’nin kamu düzeni hakkındaki görüşlerini saptamak ve yaş ile cinsiyet bağlamındaki görüş farklılıklarını ortaya çıkarmayı amaçlamaktadır. Bu sayede insanların şehirden ve yöneticilerinden beklentilerini ortaya çıkararak yapılacak düzenlemelerin ve alınacak önlemlerin fark edilmesi de amaçlanmıştır.

Araştırmada olasılığa dayanan örnekleme yöntemlerinden “kümelere göre örnekleme” yöntemi kullanılmıştır. Küme örnekleme yönteminde, evren belirlenen birkaç kümede temsil edilmektedir. Araştırmada kümeler olarak Kırıkkale ilinde bulunan merkez mahalleleri dikkate alınmıştır.

3.2.2. Evren ve Örneklem

Küme örnekleme yöntemi kullanılan bu araştırmanın evreni 2016 İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü verileri temel alınarak Kırıkkale ili merkez ilçe nüfusu içersinde 18 yaş üstündeki 145836 kişiden oluşmaktadır.

145836 kişilik evren içinden %95 güven aralığı ve %3.99 hata payında 600 kişi örneklem olarak belirlenmiş ve geçerli 534 anket değerlendirmeye alınmıştır.

Böylece araştırmanın güven aralığı %95 ve hata payı da %4.23 biçiminde olmuştur.

Örneklem kümeleme yöntemi kullanılarak yapılmıştır. Bu çerçevede Kırıkkale merkez mahalleleri kümeler olarak alınmış ve mahalle nüfuslarının genel nüfusa oranına göre örneklem içinde anket uygulanmıştır. Böylece örneklem her mahallenin nüfus oranına uygun olarak belirlenmiş ve örneklemin evreni daha iyi temsil etmesi sağlanmıştır.

3.2.3. Veri Toplama Tekniği

Anket formu iki ana bölümden oluşmaktadır. Anketin birinci bölümünde araştırmaya katılanların demografik özelliklerini belirleyici sorular sorulmuştur.

Anket formunun ikinci bölümü, örneklem grup içerisinde bulanan insanların Kırıkkale’nin kamu düzeni hakkındaki düşüncelerinin ve Kırıkkale’de kendilerini

güvende hissedip hissetmediklerine dair düşüncelerinin ölçülmesi amacıyla planlanmıştır. Bu çerçevede iki ana nokta tespit edilmiştir. İlk olarak insanların kamu düzeni hakkındaki görüşlerinin düzeylerinin tespit edilmesi maksadıyla bir ölçek oluşturulmuştur. Ölçeğin maddeleri bu amaçla dizayn edilmiştir. İkinci ve son olarak insanların Kırıkkale içerisindeki güven düzeylerinin tespit edilmesi için ölçek hazırlanmış ve bu bağlamada maddeler oluşturulmuştur. Kurgulanan ölçeklerin tamamı geçerlilik ve güvenilirlik analizinden geçirilmiş ve gerekli geçerlilik ve güvenilirlik düzeyi sağlanarak ölçekler örnekleme uygulanmıştır.

Anketin ikinci bölümünü oluşturan soru maddeleri için likert tipi beşli dereceleme ölçeği oluşturulmuştur. Anketin ikinci bölümünde yer alan her bir ölçek için kullanılan önermelerde; (1)Hiç Katılmıyorum/çok az, (2)Katılmıyorum/az, (3)Kararsızım-Orta, (4)Katılıyorum/fazla, (5)Tamamen Katılıyorum/çok fazla seçenekleri sunulmuş ve örneklem grubundan görüşlerine en uygun seçeneği işaretlemeleri istenmiştir. Anketler örneklem gruba yüz yüze görüşme ile uygulanmıştır.

3.2.4. Geçerlik ve Güvenirlik

Geçerlilik, ölçülmek istenen özelliğin ne derece doğru ölçüldüğü ile ilgili bir kavramdır. Likert tipi testlerde, ölçeğin yapısal geçerliliği, “faktör analizi” yapılarak ölçülür. Sosyal bilimlerde ölçeklerin yapısal geçerliliği için faktör yük değerlerinin 0.45 ve üstünde olması iyi bir ölçü iken, çok az sayıda madde için bu sınır 0.30 kadar da indirilebilmektedir. Öte yandan tek faktörlü ölçeklerde açıklanan varyansın %30 ve daha fazla olması yeterli görülmektedir. Fakat çok faktörlü ölçeklerde bu oranın biraz daha fazla olması beklenir.

Likert tipi ölçeklerde, ölçeğin güvenilirliğinin ölçülmesinde “cronbach alfa”

olarak da bilinen “alfa katsayısı” kullanılabilir. Güvenilirlik katsayısının .70 ve daha yüksek olmasının, ölçeğin güvenilirliği açsından yeterli olduğunu dile getirmektedir.

Böylece alfa sayısı .80 olan bir ölçeğin verileri sonucunda elde edilen farklılık bilgilerinin %80 oranında güvenli ve %20 oranında bir hata payına sahip olduğu anlaşılmaktadır.

3.2.5. Verilerin Analizi

Araştırmada veri toplama aracı olarak kullanılan anket formu vasıtasıyla elde edilen veriler, bilgisayar ortamına, üzerinde istatistikî işlemler yapılabilecek biçimde kodlanmış ve kullanılan istatistik programı vasıtasıyla sayısal değerlere dönüştürülmüştür. SPSS 18.0 (Statistical Package for Social Sciences) istatistik paket programı kullanılmıştır. Çalışmada örneklem grubu %95 güven aralığında ve %4.23 hata payında temsil kabiliyeti olan geçerli 534 anket formu değerlendirmeye alınmıştır.

Araştırmada kullanılan anket formunun ikinci bölümünü oluşturan ölçekler likert tipi ölçek olarak dizayn edilmiştir. Örneklem grup ölçeklerde sunulan önermelere hangi ölçüde katılıp katılmadığını beşli derecelendirme çerçevesinde belirtmiştir. Elde edilen verilerin hatasız bir şekilde yorumlanabilmesi için, beşli ölçek dereceleri aralık sayısının 5’e bölünmesiyle 0.80 (5-1=4; 4/5=0.80) oranında eşit aralıklara bölünmüştür. Böylece katılım düzeyleri puanları; Hiç katılmıyorum/çok az (1,00-1,80), Katılmıyorum/az (1,81-2,60), Kararsızım-Orta (2,61-3,40), Katılıyorum/fazla (3,41-4,20), Tamamen katılıyorum/çok fazla (4,21-5,00) olarak biçimlenmiştir.

Araştırma verilerinin değerlendirilmesinde öncelikle, veri toplama aracı olarak kullanılan anken formunun birinci kısmındaki verilerin değerlendirilmesi amacıyla tanımlayıcı istatistik yöntemlerinden frekans dağılımı ve çapraz tablolar kullanılmıştır. Veri toplama aracı olan anket formunun ikinci kısmını oluşturan ölçeklerde ise ölçeklerdeki ifadelere ilişkin görüşlerin ortalama değerleri ( ) ve anlamlılık düzeyleri (p) verilmiş ve bu değerlere göre tutumlar ifade edilmeye çalışılmıştır.

Öte yandan ölçeklerin değerlendirilmesinde, değişkenler arası ilişkilerin tespitinde parametrik istatistik tekniklerinden “t test”, “Anova”, “Regresyon analizi”,

“Korelasyon analizi” ve “Faktör analizi” testlerinden faydalanılmıştır. Düz ve çapraz tablolar elde edilmiştir. Verilerin istatistiksel analizi ve yorumlarda, p<0,05 anlamlılık düzeyi dikkate alınmıştır.