• Sonuç bulunamadı

Tekstillerinin temizlik ve bakımını kendi çamaşırhanelerinde yapan ve dışarıdan ticari bir firmaya yaptıran konaklama işletmelerinde müşterilerin tekstil ürünlerinin temizlik ve bakımına ilişkin görüşlerinin ve sorunlarının saptanması amacıyla planlanıp yürütülen çalışmanın bu bölümünde araştırmanın yöntemi belirtilmiş, araştırma araçları tanıtılmış ve araştırmanın yapılmasında izlenen yol hakkında bilgiler verilmiştir. Müşterilerin konaklama işletmesi tekstillerinin bakım ve temizliğine ilişkin görüşlerinin ve sorunlarının saptanması için alan araştırması yöntemi kullanılmıştır.

3.1. Araştırmanın Evreni

Araştırmanın evrenini Ankara ili Çankaya ilçesinde bulunan 4 ve 5 yıldızlı iki konaklama işletmesinde Eylül 2006 ve Aralık 2006 ayları arasında konaklayan müşteriler oluşturmaktadır. Belirtilen tarihlerde tekstil ürünlerinin temizlik ve bakımını kendi çamaşırhanesinde yapan ve 5 yıldızlı konaklama işletmesinde 1250, dışarıda ticari bir firmaya yaptıran ve 4 yıldızlı konaklama işletmesinde ise 820 kişi konaklamış olup toplam 2070 müşteri araştırmanın evreni olarak belirlenmiştir.

Araştırma evreni seçiminde;

• Konaklama işletmelerinin 4 ve 5 yıldızlı olması, • Araştırmacının tanıdığı işletmeler olması,

3.2. Araştırmanın Örneklemi

Tekstillerinin temizlik ve bakımını kendi işletmesinde yapan ve dışarıdan ticari bir firmaya yaptıran 4 ve 5 yıldızlı iki konaklama işletmesinde belirtilen tarihlerde kalan müşterilerin 300’ü “Basit Rastgele Örnekleme Yöntemi” kullanılarak seçilmiş ve araştırma kapsamına alınmıştır. Anket sorularını yanıtlamayı kabul eden 300 müşterinin 150’sini tekstillerinin temizlik ve bakımını kendi işletmesinde yapan 150’sini ise dışarıdan ticari bir firmaya yaptıran konaklama işletmesinde kalan müşteriler oluşturmaktadır.

Bu araştırmada, müşterilerin konaklama işletmesi tekstillerinin temizlik ve bakımına ilişkin görüşlerinin ve sorunlarının saptanması, tekstil ürünlerinin temizlik ve bakımını kendi işletmelerinde yapma ya da dışarıda yaptırma durumları belirleyici olmuştur.

3.3. Veri Toplama Teknikleri

Araştırma verileri, araştırmacı tarafından hazırlanan anket formuna bağlı kalınarak 4 ve 5 yıldızlı konaklama işletmelerinin Kat Hizmetleri Yöneticileri ve bu konaklama işletmelerinde konaklayan müşterilerle yüz yüze yapılan mülakatlar sonucunda toplanmıştır. Diğer taraftan bu konaklama işletmelerinde konaklayan müşterilerin kaldıkları konaklama işletmesinde kullandıkları tekstil ürünlerinin seçimi ve bakımı ile ilgili görüşleri ve karşılaştıkları sorunları saptamak amacıyla bir anket formu hazırlanmıştır.

Öncelikle, kullandıkları tekstil ürünlerini kendi çamaşırhanesinde yıkayan konaklama işletmesi ile dışarıdan bir firmaya yıkatan konaklama işletmesinin Kat Hizmetleri Yöneticilerine uygulanmak üzere bir bilgi formu ve müşterilere uygulanmak üzereyse anket formu hazırlanmıştır. Bilgi ve anket formlarının hazırlanmasında daha önce yapılmış olan ilgili çalışmalardan ve bu konudaki kaynaklardan yararlanılmıştır. Ek 1’de konaklama işletmelerinin yöneticileri ile yapılan görüşmeye ait bilgi formu yer almakta ve bu form üç bölümden oluşmaktadır. Kat Hizmetleri Yöneticisine uygulanmak üzere hazırlanan bilgi formu açık uçlu sorular, çoktan seçmeli sorular ve likert tipi sorular olmak üzere 3 bölüm ve 27 sorudan oluşmaktadır.

Birinci bölümde; yöneticinin yaşı, eğitimi gibi kişisel sorular ve çalışma süresi, deneyimi gibi çalışma durumuyla ilgili genel bilgileri belirlemeyi amaçlayan sorular yer almaktadır. İkinci bölümde; yöneticinin çalıştığı konaklama işletmesinin oda sayısı, oda tipleri, doluluk oranı gibi işletmeye ait bilgilerle çamaşırhane birimine ait bilgileri elde etmeyi hedefleyen sorular yer almaktadır.

Üçüncü bölümde ise; konaklama işletmesinde kullanılan tekstil ürünleri, bunların seçimi, satın alınması, temizliği ve bakımına ilişkin uygulamalar ile tekstil ürünlerinin temizlik ve bakımı ile ilgili karşılaştıkları sorunlar gibi işletme tekstillerinin temizlik ve bakımına ilişkin bilgiler almayı amaçlayan sorular yer almaktadır.

Ek 2’de araştırma kapsamına alınan iki konaklama işletmesinde kalmakta olan müşteriler ile yapılan görüşmeye ait anket formu yer almakta ve form iki bölüm15 sorudan oluşmaktadır.

Birinci bölümde, müşterilerin yaşı, cinsiyeti, mesleği gibi kişisel bilgilerini almayı hedefleyen sorular, kaldıkları konaklama işletmesinde kullanılan tekstil

ürünleri ile konaklama işletmelerine ilişkin tercihlerini saptamaya yönelik sorular yer almaktadır. İkinci bölümde ise; müşterilerin kullandıkları tekstil ürünlerinin seçimi, temizliği ve bakımı ile ilgili görüşleri, ürünlerde aradıkları özellikler, ürünlerle ilgili karşılaştıkları sorunlar gibi kaldıkları konaklama işletmesinde kullanılan tekstil ürünleri hakkındaki görüşlerini ve karşılaştıkları sorunları saptamayı amaçlayan sorular yer almaktadır.

Bilgi ve anket formlarının işlerliğini saptamak amacıyla formlar önce araştırma yapılacak konaklama işletmelerindeki kat hizmetleri yöneticisine ve konaklama işletmesinde kalmakta olan 35 müşteriye uygulanmıştır. Anket formunun uygulanması; Eylül-Aralık 2006 tarihleri arasında araştırmacı tarafından geliştirilen bilgi ve anket formlarına bağlı kalınarak Kat Hizmetleri ve çamaşırhane departmanı ile ilgili en yetkili kişi olması nedeniyle Kat Hizmetleri yöneticisi ve müşteri görüş ve sorunlarını saptamak amacıyla konaklama işletmesinde kalan müşterilerle yüz yüze yapılan mülakatlar sonucunda toplanmıştır.

3.4. Verilerin Analizi

Araştırma sonucunda elde edilen veriler, “SPSS for Windows 12.0” (Statistical Pacge for Sciences) yazılımı ile araştırmacı tarafından yazılmış ve değerlendirilmesinde Hacettepe Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi İstatistik Bölümünden yardım alınmıştır. Verilerin analizinde 300 katılımcının “Müşteri Anket Formuna” verdikleri cevaplar bilgisayarda SPSS programına geçirilmiştir. Veriler önce herhangi bir analize bağlı kalınmaksızın toplam katılımcı sayısı esas alınarak her bir soru için tanımlayıcı istatistikler olan mutlak ve yüzde gösteren frekans tabloları hazırlanmıştır. Tabloların hazırlanmasında tekstil ürünlerinin konaklama işletmesi çamaşırhanesinde dışarıda temizlenme durumu ele alınmıştır. Elde edilen bulgular, bu alandaki genel terimler ve daha önce yapılmış olan araştırmaların bulgularıyla desteklenmiştir.

Elde edilen bulguların istatistiksel açıdan önemlilik kontrolleri “Khi-Kare Analizi”, bazı verilerde aritmetik ortalama uygulanarak yapılmıştır.

Benzer Belgeler