• Sonuç bulunamadı

Uygulama, 2007/2008 eğitim/öğretim yılı birinci döneminde, ilköğretim 6. sınıf (6-A ve 6-C ) öğrencileri ile yapılmıştır. Çalışmaya başlamadan önce Nokta, doğru, doğru parçası, ışın, açılar, çokgenler, eşlik ve benzerlik konularının öğretiminde kullanılmak üzere görsel sanatlar dersi kazanımları entegre edilmiş etkinlikler hazırlanmış; görsel sanatlar dersi öğretmeniyle belirlenen konuları eş zamanlı işlemek üzere ders planı hazırlanmış ve hazırlanan plan doğrultusunda ünite başlamadan ön test olarak başarı testi ve matematik tutum ölçeği uygulanmıştır.

6C sınıfında mevcut programa göre, 6A sınıfında ise görsel sanatlar dersi ile desteklenen matematik dersleri ile eğitim yapılmıştır. Görsel sanatlar dersi öğretmeni ile birlikte eş zamanlı ders işleneceği için araştırmanın başlayacağı tarih ve uygulama programı belirlenmiştir. Uygulama 05.11.2007 – 07.12.2007 tarihleri arasında yapılmıştır. Araştırma süresince haftada 4 ders saati matematik ve 1ders saati görsel sanatlar dersi olmak üzere 5 hafta, toplam 25 ders saati süresince uygulanmıştır. 5 haftalık uygulama için haftalık ders planları kullanılmıştır (Ek: 7). Son test olarak, matematik tutum ölçeği ve başarı testinin aynısı tekrar uygulanmıştır. Uygulama esnasında matematik dersleri matematik öğretmeni, görsel sanatlar dersleri görsel sanatlar dersi öğretmeni tarafından verilmiştir.

Kontrol grubundan farklı olarak; deney grubuna görsel sanatlar dersinde ortak plan doğrultusunda matematik dersinin nokta, doğru, doğru parçası, ışın, açılar, çokgenler, eşlik ve benzerlik konuların kullanıldığı beş haftalık ders sonucunda bir ürün yaptırılmıştır. Görsel sanatlar ders saatinin hafta bir ders saati olması dolayısıyla tek bir ürün ancak 5 hafta da bitmektedir. Bu ürün yaptırılırken görsel sanatlar dersi, gerekli matematiksel kavramlar ve tanımlar kullanılarak ders işlenmiştir. Yine kontrol grubundan farklı olarak; matematik dersi deney grubuna içerisine görsel sanatlar dersi kazanımları entegre edilerek hazırlanmış etkinlikler kullanılarak anlatılmıştır hazırlanan etkinlikler iki bölümden oluşmaktadır; birinci bölüm öğretmen kılavuzu, ikinci bölüm öğrenci içindir. Matematik dersi ve görsel sanatlar dersi boyunca yaptırılan bu etkinliklerle öğrencilere görsel sanatlar dersinin,

matematik dersinin bir uygulama alanı olabileceği hissettirilmeye çalışılmıştır. İki dersin entegre bir şekilde işlenmesiyle yapılmış olan bu çalışma ile öğrencilere matematik dersinde öğrendikleri bilgileri görsel sanatlar dersinde uygulama imkânı yaratılmaya çalışılmıştır.

Araştırmanın haftalara göre uygulanışı işi aşağıdaki gibi gerçekleşmiştir. Birinci hafta, deney grubu öğrencilerine görsel sanatlar dersinde de matematik dersi ile eş zamanlı başlayan uzay merdiveni konusu görsel sanatlar dersinde yapılmak üzere matematik performans görevi olarak verilmiştir. Performans görevlerinin nasıl değerlendirileceğine ilişkin öğrencilere performans değerlendirme ölçekleri dağıtılmıştır. İkişer kişilik gruplar halinde yapmaları istenen performans ödevlerinin teslim tarihi olarak da uygulamanın bittiği tarih verilmiştir.

İlk hafta 4 saatlik matematik dersinde, seçilen geometri öğrenme alanı ile ilgili yapılacak olan etkinlik, kazanımlar doğrultusunda nokta konusu ile ilgilidir. Deney grubu öğrencilerine “Kartpostal Süsleyelim” etkinliği yaptırılmıştır. Bu etkinliği yaparken öğrencilere delikli zımba verildi ve bir bütünü oluşturan küçük parçalar fark ettirildi. Matematik dersinde bu etkinlik yapılırken aynı hafta içinde görsel sanatlar dersinde de öğrenciler yapacakları uzay merdiveni için oyun hamurundan küçük parçalar (noktalar) hazırladılar. Matematik dersinde öğrenciler bu etkinliği yaparlarken matematik dersinde değil de kendilerini görsel sanalar dersinde hissettiklerini belirtmişlerdir. Öğrencilerin bu etknilik sırasında fotoğrafları çekilmiştir (EK-6). Renkli kâğıtlardan delikli zımba yardımıyla yaptıkları kartpostalları panolara asarak sergilediler. Bu ilk hafta boyunca ders kitabındaki nokta ile ilgili etkinlikler de yapılmıştır. Yine aynı hafta içerisinde “Nokta ve Çizgilerle Doğa” etkinliğine başlanmıştır. Bu etkinlik bir önceki etkinliğin devamı niteliğindedir. Öğrenciler delikli zımbayla oluşturdukları kâğıt parçalarını bu etkinlikte kullanmışlardır. Belirlenen resim üzerinde bir önceki etkinlikte nokta olarak isimlendirdikleri bu kâğıt parçalarını bir araya getirerek resmin dış çerçevesini oluşturdular. Birinci etkinliği bitiren öğrenciler nokta kavramını açıklayabilirler. İkinci etkinliğin birinci haftada yapılan kısmını tamamladıklarında öğrenciler doğru

ile nokta arasındaki ilişkiyi açıklayabilir, doğru parçasını açıklar ve sembolle gösterebilir, aynı düzlemdeki iki doğrunun birbirlerine göre durumlarını belirler ve sembolle gösterebilir hale gelmişlerdir.

İkinci hafta da “Nokta ve Çizgilerle Doğa” etkinliğine devam edilmiştir. Öğrencilerden ellerindeki, sadece dış çerçevesi oluşturulmuş resmin içerisini tamamen ellerindeki nokta modelleri ile kaplamaları islenmiştir. Böylece öğrenciler sonsuz nokta kavramıyla tanışarak, noktaların oluşturduğu düzlemi fark etmişlerdir. Nokta ve düzlem arasındaki ilişkiyi açıklayabilir hale gelmiştir. Aynı hafta içerisinde “İki Ünlü Kişilik” etkinliğine başlanmıştır. Öğrenciler kendilerine dağıtılan etkinlikteki Karagöz ve Hacivat resimlerini üzerlerindeki çizgilerinden keserek düzlemi doğrulara ayırmayı, iki resmin kestikleri parçaları bir araya getirerek doğrularla düzlem oluşturmayı öğrendiler. Matematik dersindeki bu etkinlikler sırasında görsel sanatlar dersinde de doğru parçası modeli olarak kabul ettiğimiz kürdanlarla, oyun hamurundan daha önceden hazırlamış oldukları parçaları bir araya getirerek uzay merdivenini oluşturmaya başladılar.

Üçüncü hafta yapılan plan doğrultusunda matematik dersinde, uzayda bir doğru ile bir düzlemin durumları konusu işlendi. Görsel sanatlar dersinde uzay merdivenini oluşturmaya başlayan öğrencilere, görsel sanatlar dersinde, ders öğretmeni tarafından uzayda bir doğru ile bir düzlemin;

1- Paralel olmaları,

2 - Bir noktada kesişmeleri,

3 - Birinin diğeri üzerinde bulunma durumları

uygun doğru ve düzlem modelleri kullanılarak keşfettirilir.

Doğruların birbirlerine göre durumları anlatılmış ve paralel, kesişen, çakışan ve aykırı doğrular yaptırılan performans ödevi üzerinde uygulamalı olarak gösterilmiştir.

Dördüncü hafta “Elimiz ve Açılar” etkinliğine başlanmıştır. Öğrencilere etkinlik kâğıtları dağıtıldıktan sonra el çizimleri ile ilgili bilgi verilmiştir. Daha önceden yaptıkları etkinlikler hatırlatılarak bir noktadan çıkan ışınlar ve bu ışınlar üzerindeki noktalar oluşturulmuş ve adlandırılmıştır. Bir sonraki derste bu ısınlar arasında kalan bölgeler ve açılar konusu etkinlikteki yönergeler yardımıyla işlenmiştir. Görsel sanatlar dersi öğretmeni “Elimiz ve Açılar” etkinliğinden, daha sonraki yıllarda kendi dersinde el çizimleri yaptırırken faydalanacağını belirtmiştir. Görsel sanatlar dersinde bu etkinlikle birlikte oluşturmaya başladıkları çokgenlerin nasıl inşa edileceğine dair uygulama yapılmıştır. Uzay merdiveninde kullandığı doğru ve ışın modelleriyle açılar oluşturmuş ve bu açıları ölçerek uzay merdiveninde kullanacağı çokgen şeklini belirlemişlerdir. Görsel sanatlar dersinde öğrendikleri bu bilgi matematik dersinde bir sonraki etkinlikle de desteklenecektir. Bir diğer etkinlik olan “İğne İplik” etkinliği ile öğrenciler öncelikle çokgenleri tanıdılar. Eş ve benzer çokgenleri keşfettiler çokgenlerin açı ve kenar özelliklerini açıkladılar. Benzer çokgenlerde yaptıkları ölçümler sonucunda benzer çokgenlerin eş açılarını belirlediler. Ayrıca bu etkinlikte bir geri dönüt verilerek bir noktadan geçebilecek doğru sayısı ve doğruların oluşturduğu düzlem yeniden fark ettirilmiştir. Bu etkinlikte oluşturduğu ürünü bir sonraki etkinlikte tekrar kullanmak üzere saklamaları istenmiştir.

Beşinci haftada “Döndür Çevir Süsle” etkinliğine başlanmıştır. Bir önceki hafta yapmış oldukları “İğne İplik” etkinliğinin ürünleri kullanılmıştır. Bu etkinlikte öğrenciler gurup halinde çalışmışlardır. Eş çokgenleri kullanan arkadaşlarıyla 5’li 6’lı guruplar oluşturan öğrenciler önce kareli kâğıt üzerinde yapmış oldukları ürünleri kareler yardımıyla öteleyerek öteleme hareketini öğrenmişlerdir. Örüntü kavramı öğretilen öğrenciler gurup arkadaşlarıyla beraber bir araya getirdikleri eş çokgenlerle örüntü ve süslemeler oluşturmuşlardır. Şekilleri bir araya getirirken döndürmenin, ötelemenin etkisini fark etmişlerdir. Görsel sanatlar dersinde de aynı konuyla paralel olarak yaptıkları uzay merdiveninde kullandıkları şekilleri öteleyerek, döndür çevir süsle etkinliğinde yapmış olduğu iki boyutlu çalışmayı 3 boyutlu olarak oluşturmuş ve ürününü tamamlamıştır. Bu haftanın sonunda verilen

performans görevleri toplanmış ve hem matematik hem de görsel sanatlar dersi öğretmenleri tarafından notla değerlendirmiştir.

Benzer Belgeler