• Sonuç bulunamadı

Araştırmanın Takvimi ve Sınırlılıkları

5. ARAŞTIRMA METODOLOJİSİ

5.4. Araştırmanın Takvimi ve Sınırlılıkları

Bir Bulut Olsam 45 saat 32 dakika 8 saniye, Adını Kalbime Yazdım 29 saat 1 dakika 56 saniye, Aşktan Kaçılmaz 16 saat 35 dakika 6 saniye yayınlanması nedeniyle, toplam olarak içerik analizi uygulanan dizi süresi 91 saat 9 dakika 10 saniyedir. Araştırmanın Mardin uzamlı dizilerin belirlenen bölümlerine içerik analizi uygulanması araştırma takviminin hazırlanması süresinde 3 ay olarak planlandı ve uygulamalar yaklaşık olarak 3 ayda tamamlandı.

Araştırmanın içerik analizi bölümünde dizilerin tamamında tek kodlayıcının analizi uygulaması nedeniyle analizin tamamlanması süresi uzundur. Diğer yandan her bir bölümün analizi noktasında analiz kodlarının önceden belirlenenlerinin dışında elde edilen veriler bulunması durumunda analiz tekrar başa alınarak tekrarlandı. Bu noktada içerik analizi veri kodlama sırasında yaşanan güçlükler ve kodlamanın tekrarlanmasının getirdiği zaman kullanımının uzaması araştırmanın sınırlılıklarından bir diğeri olarak belirtilmelidir.

Kent imajı ölçümü üzerine yapılan literatür taramalarının tez ön hazırlık çalışmaları döneminde tamamlanması nedeniyle anket formu, dizi içerik analizlerinin yapılmasını takip eden sürede hazırlandı.

109

Anket soruları hazırlanması ön çalışmalarına, literatür çalışmalarının ve içerik analizlerinin tamamlanması süresince devam edildi. Soruların “Modelling a City’s Image: The Case of Granada” çalışmasından kaynak alınarak içerik analizinde uygulandığı biçimde, belirlenen kent imajı ölçüm kategorileri çerçevesinde hazırlanılmasına dikkat edildi. Bu bağlamda belirlenen ve önceki bölümlerde detaylandırılarak verilen 10 ölçüt üzerinden anket formunun likert ölçekli sorularını oluşturan yargılar hazırlandı. Anket formlarının hazırlanması ve pilot uygulamaların yapılarak dönüşlerin incelenmesi için 1 ay süre ayrılması hazırlık aşamasında planlandı ve uygulama planlanan biçimde gerçekleştirildi. Uygulanan 50 pilot anket için SPSS programında “Güvenirlik Analizi” gerçekleştirildi ve uygulanan sorularda güvenirliği olmayan soru ölçümlenmedi. Güvenirlik analizi sonuçları çalışmanın sonuna eklenen EK 10: Güvenilirlik Analizi sonuçlarında kısmında bulunmaktadır. Anket formlarının güvenilirliği elde edildikten sonra belirlenen 384 anket sayısı ilçe nüfus dağılımları göz önüne alınarak SST table verileriyle ilçe nüfuslarına göre dağılımı yapıldı. Anket uygulaması Tekirdağ’ın 11 ilçesinde uygulamaya konuldu. Anket uygulamaları için ayrılan süre 3 ay olarak ön hazırlık aşamasında planlandı ve uygulamalar planlanandan erken tamamlandı. Anket çalışması yüz yüze anket olarak gerçekleştirildi.

Anket uygulamasının sınırlılıkları çerçevesinde belirtilmelidir ki; anket uygulamaları yapılırken anketi uygulamak üzere gereken örneklem grubuna erişmek noktasında zorluklar yaşandı. 18 yaş üstü, en az bir Mardin uzamlı dizi izlemiş ve Mardin’e hiç gitmemiş Tekirdağ’da yaşayan kişilerden oluşan örneklem kümesinin özellikle en az bir Mardin uzamlı dizi seyretmiş olma kriteri noktasında erkek katılımcıların dizi izlediklerini kabul etmeleri ya da diğer bir deyişle dizi izlediklerini söylemelerinin sağlanması noktasında zorluk yaşandı. Özellikle erkek katılımcılar televizyon dizisi izlediklerini ya da herhangi bir televizyon dizisini takip ettiklerini söyleme noktasında genellikle çekingen davrandığı gözlemlendi. Bu nedenle anket katılımcılarının özellikle kadınlardan oluşmasının önüne geçmek amacıyla anket uygulaması yapılacak olan bölgelerde özellikle erkek katılımcılara öncelik verildi. Anket formları sahada uygulandıkça gün gün düzenli olarak SPSS programına girişleri sağlandı. Bu bağlamda girişler anket uygulamaları ile eş zamanlı gerçekleştirilerek planlanan süreden daha kısa bir sürede analizler tamamlandı. Programa veri girişlerinin sağlandığı sürede geçersiz anketler ayrıldı.

110

Araştırma sınırlılıklarının bir diğeri odak grup çalışmasına katılacak kişilerin gruba katılımlarının sağlanması noktasında katılımcıların ikna sürecinin zaman aldığını belirmek gerekmektedir. Katılımcılar özellikle etnik kimliklerinin “deşifre” olması noktasında çekimser davranmışlarıdır. Bu bağlamda araştırmanın amacı detaylı bir biçimde odak grup çalışmasının moderatörü olarak tarafımdan anlatılarak katılımcıların “gönül rahatlığı” ile çalışmaya katılmaları sağlandığını belirtmek gerekmektedir. Diğer yandan tüm odak grup katılımcılarının Mardin’e ilişkin akademik bir çalışmaya destek vermenin hazzını da yaşadıkları da burada kayıtlara girmelidir.

Araştırmanın sınırlılıklarından bir diğeri olarak tez araştırma çalışmasının gerçekleştirildiği 2015-2016 yılları arasında Türkiye’nin belli terör örgütlerine karşı içinde bulunduğu durum sayılmalıdır. Ülkenin büyük şehirlerinde ardı ardına gerçekleşen terör saldırılarına karşı hükümetin, ülkenin doğu ve güneydoğusunda gerçekleştirdiği askeri operasyonlar nedeniyle Mardin’e ve Mardin Valiliği’ne yapılması planlanan ziyaretlerin gerçekleştirilemediği belirtilmelidir. Gerçekleştirilmesi düşünülen Mardin ziyaretinde Mardin’i tanımak ve öğrenmek amacının yanı sıra Mardin uzamlı dizilerin çekildiği mekânların da ziyareti planlanmaktaydı. Ayrıca kentin tanıtım etkinliklerini sürdüren Mardin Valiliği ile de bir görüşme yapılması düşünülmüş ancak var olan şartlar neticesinde ziyaretin gerçekleştirilemediğini belirtmek gerekmektedir. Diğer bir bakış açısıyla ise araştırmacı olarak Mardin’in kent imajını Mardin’e 1577 km uzaklıkta bulunan Tekirdağ’da sorgularken Mardin’e hiç gitmemiş, 18 yaş üstü ve Mardin uzamlı dizi seyretmiş bir örneklem olduğumu da belirtmek yerli olacaktır. Mardin’e daha önce gitmemiş olmanın araştırmaya araştırmacının kente ilişkin imajlarında “pür” durumunu ortaya koymaktadır. Bu durumun da araştırmanın her aşamasında araştırmacı olarak tarafıma objektif olabilme imkânı sağladığını söylemek yerli olacaktır.

Benzer Belgeler