• Sonuç bulunamadı

BÖLÜM 2: KÜLTÜRLERARASI ETKİLEŞİMDE BİR ARAÇ OLARAK

3.1. Araştırmanın Metodolojisi

Küreselleşme tüm dünyayı pek çok alanda etkilediği gibi eğitim ve kültür alanlarında da oldukça güçlü bir etki yaratmıştır. Bu etkinin en önemli kaynağı hiç kuşkusuz yükseköğretimin uluslararasılaşmasıdır. Küreselleşme ile birlikte ulaşım ve iletişim ağlarının giderek yaygınlaşması ve gelişmesi ile zaman ve mekan algısı eriyerek ortadan kaybolmuştur. Bu durumda insanlara, eğitimlerini kendi ülkeleri dışında başka bir ülkeden almaları daha cazip hale gelmiştir. Böylece yükseköğretim kurumları uluslararası bir boyut kazanmaya başlayarak uluslararasılaşmanın en önemli unsuru olan uluslararası öğrenci hareketliliğinin canlanmasına ve günümüze kadar artarak gelen bir yükselişe doğru gitmektedir. Dünya ülkeleri bu durumu ekonomik fırsatı çevirmek için yükseköğretim olanaklarını, burs programlarının çeşitliliğini, uluslararası öğrencilere yönelik eğitim ve faaliyetlerini arttırmaktadır.

Yükseköğretimde uluslararasılaşma, ekonomik, siyasi, kültürel, sosyal alanlarda ülkeler arası etkileşim aracı rolünü üstlenmektedir. Türkiye’de bundan nasibini almış ülkelerdendir. 1950’li yıllarda başlayıp günümüze kadar gelen uluslararası öğrenci hareketliliği ile Türkiye bugün pek çok ülkeyle ekonomik ilişkiler kurmuş, bu ilişkileri sağlamlaştırmış, dünya ülkeleri arasındaki yerini almış ve pek çok farklı ülkeye de uluslararası öğrenciler vasıtasıyla Türk kültürünün ve Türk kimliğinin yayılmasına sebep olmuştur.

Hiç kuşkusuz bu hareketliliğin en önemli sebebi 1992 yılında kurulan Büyük Öğrenci Projesi ve ardından bu projenin 2012 yılında Türkiye Bursları projesine dönüştürülmesidir. Türkiye bursları projesi bugün Türkiye’de 23.527 uluslararası öğrenciye ev sahipliği yapmaktadır. Bu sayının daha çok artması hem ülke ekonomisine hem diğer ülkelerle olan siyasi, ekonomik, sosyal ilişkilerimizi önemli ölçüde etkileyeceğine hem de Türk kültürünü diğer ülkelere öğrenci vasıtasıyla taşınmasına

62

katkı sağlayacaktır. Farklı ülkelerden gelen uluslararası öğrencilerin ülkemize kattığı renkliliği kültürlerarası iletişimin geliştirilmesinde önemli bir etken olarak görmek mümkündür. Bu nedenle bu çalışmada kültürlerarası iletişimin geliştirilmesinde Sakarya Üniversitesi’nde öğrenim gören YTB burslusu uluslararası öğrencilerin etkileri incelenmiştir.

Kültürlerarası iletişim ve etkileşimin geliştirilmesi için farklı kültürleri tanıma, algılama, ön yargı ve kalıp düşüncelerden uzaklaşarak, etnosentrik bakış açısından kurtularak kültürel çeşitliliğin zenginlik olduğunu görebilme ile mümkün olmaktadır. Bu sebeple kültürlerarası iletişimin geliştirilmesi için ülkemize gelen uluslararası öğrencileri daha iyi tanımalı, onların ülkemiz kültürü, sosyal çevresi, arkadaşlıkları, üniversite eğitimi, hocaları, öğrencileri ile ilgili sorunları ya da kazanımlarını iyi anlamak, kültüre uyum süreçlerini incelemek ve değerlendirmek gerekmektedir. Kültürler ancak birbirleri ile iletişime geçilerek, farklılıkların farkına vararak ve kültürlerarası empati yoluyla daha anlaşılır olacaktır.

3.1.2. Araştırmanın Konusu ve Amacı

Araştırmanın Konusu: Bu araştırmanın konusu kültürlerarası iletişimin

geliştirilmesinde uluslararası öğrencilerin (YTB aracılığı ile gelen) etkisinin incelenmesidir. Uluslararası öğrenciler kültürlerarası iletişimde kilit rol üstlenmektedir. Bu sebeple bu araştırmada uluslararası öğrencilerin kendi kültürleri ile Türk kültürü arasında nasıl bir iletişim bağı kurdukları, bu iletişim bağını kurarken ortaya çıkan sorunlar ya da kazanımların neler olduğunun tespit edilmesi araştırmanın konusunu oluşturmaktadır. Uluslararası öğrencilerin kendi kültürleri ve Türk kültürü arasındaki iletişimin “nasıl” ını tespit etmek için kültürü etkileyen faktörlerden yola çıkılarak, öğrencilerin uyum süreçleri ve yaşadıkları sorunlar tespit edilmiştir. Bu faktörler kültür, din, dil, eğitim ve sosyal çevredir. Araştırma bu faktörler çerçevesinde şekillenmiştir.

Araştırmanın Amacı: Bu araştırmanın amacı, Yükseköğrenim görmek için Türkiye’ye

gelen uluslararası öğrencilerin (YTB aracığı ile gelen) kültürlerarası iletişimini etkileyen faktörler; kültür, din, dil, eğitim ve sosyal çevre boyutunda değerlendirilerek, öğrencilerin farklı bir kültüre uyum süreçlerinde yaşadıkları zorluk ve kolaylık derecelerinin tespit edilmesi ve bu tespitlere çözüm önerileri sunularak kültürlerarası iletişimin geliştirilmesini sağlamaktır.

63

3.1.3. Araştırmanın Önemi

Bu araştırma ülkemize yükseköğrenim görmek için gelen uluslararası öğrencilerin (YTB aracılığı ile gelen) kültürlerarası iletişimin geliştirilmesinde nasıl bir rol üstlendiklerinin tespiti açısından önemlidir. Ayrıca;

 Kültürel farklılıkların ortaya çıkardığı sorun ya da kazanımların tespiti ile Türkiye’nin uluslararası öğrenci hareketliliğindeki elverişli konumunun uluslararası öğrencileri istenilen amaç doğrultusunda yetiştirmek için kullanılmasına önemli bir zemin oluşturması,

 Sakarya Üniversitesi hocalarına ve öğrencilerine kültürel farkındalık oluşumunun sağlanması,

 Sakarya Üniversitesi’ne her yıl artarak gelen uluslararası öğrencilerin kültürlerarası iletişimin gelişmesine etkileri incelenirken onların sorunlarına kültür, din, dil, eğitim ve sosyal çevre boyutlarıyla değinilmesi, yaşadıkları uyum süreçlerinin yine bu çerçevede ele alınması ve sorunların giderilmesine yönelik önerilerde bulunulması, öğrencilerin YTB’den beklentilerine de yer verilmesi ile YTB’nin burs programı olan Türkiye Burslarının geliştirilmesi,

 Araştırmada YTB burslusu uluslararası öğrencilerin sorunlarından çıkarılacak sonuçlar YTB, Sakarya Üniversitesi ve diğer ilgili kurumların uluslararası öğrencilerle ilgili yapacakları çalışmalara rehberlik etmesi açısından önemlidir.

3.1.4. Araştırmanın Soruları

Temel Araştırma Sorusu: Türkiye’ye yükseköğrenim görmek amacıyla gelen

uluslararası öğrencilerin kültürlerarası iletişimlerini etkileyen faktörler nelerdir? sorusuyla birlikte bu araştırma aşağıdaki alt sorular çerçevesinde kültür, din, dil, eğitim ve sosyal çevre kategorileri ile başlıklar halinde değerlendirilecektir.

Alt sorular:

 Sakarya Üniversitesi’nde öğrenim gören uluslararası öğrencilerin Türkiye’yi tercih etme sebepleri nelerdir?

64

 Uluslararası öğrencilerin Sakarya Üniversitesi’nin eğitim kalitesini ve hocaların kendilerine olan yaklaşımlarını nasıl bulmaktadırlar?

 Uluslararası öğrencilerin mezun olduktan sonraki kariyer hedefleri nelerdir?  Uluslararası öğrencilerin Türkiye algısı nasıl şekillenmiştir?

 Uluslararası öğrencilerin Türk kültürüne uyum sürecini zorlaştıran ya da kolaylaştıran unsurlar nelerdir?

 Uluslararası öğrencilerin Yabancı dil olarak Türkçeyi öğrenme sürecini etkileyen faktörler nelerdir?

 Uluslararası öğrencilerin Türk kültürü ile kendi kültürü arasındaki benzerlik ya da farklılıklar nelerdir?

 Uluslararası öğrencilerin Sakarya’da kaldıkları yer, arkadaş çevresi ve şehir hayatlarında ne gibi zorluk ve kolaylıklar yaşamaktadırlar?

 Uluslararası öğrencilerin Sakarya’daki sosyal faaliyetlere katılım durumları nasıldır?  Farklı dine mensup uluslararası öğrencilerin yaşadıkları sorunlar nelerdir?

 Uluslararası öğrencilerin YTB’den beklentileri ve YTB hakkındaki görüşleri nelerdir?

3.1.5. Araştırmanın Yöntem ve Tekniği

Araştırmanın Yöntemi: Bu çalışma bir nitel veri araştırmasıdır. Çalışmada nitel

araştırma desenlerinden olgubilim deseni kullanılmıştır. Yıldırım ve Şimşek (2011: s. 72) olgubilim deseninin, farkında olunan fakat yeterince derin ve detaylı bir bilgi ve anlayışına sahip olunmayan olgulara dikkat çekilen araştırmalarda kullanıldığını ifade etmiştir. Olgular yaşanılan evrende olaylar, algılar, deneyimler, yönelimler, kavramlar ve durumlar gibi çeşitli şekillerde gündelik hayatta karşımıza çıkabilmektedir. Fakat bu tanışıklık olguları tam olarak anlayabildiğimiz anlamına gelmemektedir. Bu sebeple bize yabancı olmayan fakat tam olarak da anlamlandıramadığımız olguları araştırmayı hedefleyen çalışmalar için olgubilim elverişli bir araştırma zemini oluşturmaktadır. İşte bu sebeple çalışmanın konu ve amaçlarına en uygun araştırma deseni olarak olgubilim deseni kullanılması uygun görülmüştür.

65

Bu çalışmanın yaklaşımında da nitel veri analizlerinden betimsel analiz yaklaşımı kullanılarak mülakat katılımcılarının görüşlerine yer verilmiştir. Bu yaklaşımı kullanırken öncelikle mülakatların ses kayıtları deşifre edilmiş daha sonra Yıldırım ve Şimşek (2011: 224)’in de belirttiği gibi araştırma sorularının ortaya koyduğu temalara göre veriler başlıklar halinde düzenlenmiştir. Mülakatlarda katılımcıların görüşlerinin en dikkat çekici noktalarını yansıtmak için doğrudan alıntılara sıklıkla yer verilmiştir. Amaç, çalışmanın okuyucusuna elde edilen bulguları düzenli ve yorumlanmış bir şekilde sunmaktır. Bu sebeple çalışmada elde edilen veriler sistemli ve açık bir şekilde betimlenmiş daha sonrada bu betimlemeler açıklanmış ve yorumlanmıştır. Çalışmanın sonuç kısmında da yorumlanan betimlemelerden elde edilen sonuçlara yer verilmiştir.

Araştırmanın Tekniği: Bu çalışmada veri toplama aracı olarak mülakat (yüzyüze

görüşme) tekniği kullanılmıştır. Stewart ve Cash (1985) mülakatı, “önceden belirlenmiş ve ciddi bir amaç için yapılan, soru sorma ve yanıtlama tarzına dayalı karşılıklı ve etkileşimli bir iletişim sürecidir” şeklinde tanımlarken Patton (1987)’da mülakatın amacını “bir bireyin iç dünyasına girmek ve onun bakış açısını anlatmak” olarak belirtmiştir (Akt: Yıldırım ve Şimşek, 2011: 119-120). Bu ölçü dikkate alındığında çalışmada mülakat tekniğinin kullanılmasının amacı Yıldırım ve Şimşek (2011: s. 120)’in de belirttiği gibi katılımcıların düşüncelerini, deneyimlerini, tutum ve davranışlarını, niyetlerini, yorumlarını, zihinsel algılarını ve tepkilerini mülakat yolu ile daha iyi algılayabilmektir. Araştırmanın ana öznesini oluşturan uluslararası öğrencilerle ile ilgili daha fazla veri elde etmek ve Berg ve Lune (2015: 133)’un belirttiği gibi soruların ifade şeklinde esnek olunabilmesine, dilin düzeyinin ayarlanabilir olmasına, mülakatın seyrine göre sorulara yeni soruların eklenebilmesine bağlı olarak yarı yapılandırılmış mülakat tekniği kullanılmıştır. Böylece çalışmada oldukça derin ve gerçekçi veriler elde edilmiştir.

Öğrenci mülakatları araştırmanın temel sorusu ve alt soruları çerçevesinde araştırmacı tarafından hazırlanmıştır. Mülakat formunun ilk bölümü öğrencilerin sosyo-demografik bilgilerine yönelik sorulardan oluşmaktadır. İkinci bölümü ise çalışmanın araştırma sorularının çerçevesinde hazırlanan sorulardan oluşturulmuştur. Mülakatın ne amaçla yapıldığına dair katılımcılar bilgilendirilmiştir. Uluslararası öğrencilerin Türkçeyi anlama ve konuşmada yaşadıkları zorluk sebebiyle sorular en basit Türkçe ile sorulmaya çalışılmıştır. Mülakatların süresi 60-120 dk arası sürmüştür. Çalışmaya 30

66

uluslararası öğrenci katılmıştır. Katılımcılardan kadın olanlar K1, K2,…K15 ve erkek olanlar E1, E2,…E15 olarak kodlanmıştır. Katılımcıların görüşlerinden sonra hangi ülkeden geldikleri ve öğrenim düzeyleri parantez içerisinde belirtilmiştir.

3.1.6. Araştırmanın Evren ve Örneklemi

Araştırmanın Evreni: Bu çalışmanın evreni Sakarya Üniversitesi’ne yükseköğrenim

görmek amacıyla gelen YTB burslusu uluslararası öğrencilerin tamamını kapsamaktadır. Sakarya Üniversitesi’nin 2019 yılına ait istatistik verilerine göre YTB’nin kurmuş olduğu Türkiye Bursları sistemine kayıtlı 104 ülkeden gelen 910 öğrenci bulunmaktadır.

Araştırmanın Örneklemi: Araştırmanın örneklemi 25 farklı ülkeden gelen 30 kişi ile

Sakarya Üniversitesi’nde öğrenim gören YTB burslusu uluslararası öğrencilerdir.