• Sonuç bulunamadı

Araştırmanın İkinci Alt Problemine İlişkin Bulgular ve Yorumlar

5.2.1. Türkiye ve Kosova İlköğretim 6. SınıfMüzik Dersi, Dersin Kazanımları Yönünden Karşılaştırıldığında Benzerlik VeFarklılıklara Ait Bulgular

Türkiye ve Kosova müzik eğitim programlarında, Türkiye müzik dersi kazanımları, ders programlarında, ders ders ayrı bir şekilde vurgulanırken, Kosova müzik dersi programı, sınıf sınıf vurgulanmaktadır. Bu çalışmada kullanılan Arnavutça kaynaklar, Kosova Eğitim Bilim Ve Teknoloji Bakanlığı tarafından kullanılan Türkçe plan ve programlarından da yararlanmak suretiyle, araştırmacı tarafından aslına uygun olarak çevrilmiştir.

Ayrıca, Kosova’da yaşayan öğrencilerin, ders, dil ve müfredat olarak, kendi içinde de farklı dillerde eğitim yapması doğrultusunda, eğitim ve öğretim müfredatı kapsamının değişmese de kendi arasında bazı küçük farklar oluşmasına yol açtığı görülmektedir. Söz konusu farklar, müzik dersi açısından incelendiğinde, milli ve kültürel açıdan, Kosova’ da müzik dersi programlarında bulunmaktadır. Buna rağmen, mümkün olduğunca, kültürel farklılıkların, minimum düzeyde kaldığı, gerek incelenen öğretim plan ve programı kitapçıklarında, gerekse ders kitaplarında görülmektedir.

Türkiye ilköğretim6. Sınıf Müzik Dersi Kazanımları A.1. İstiklal Marşı’nı anlamına uygun söyler.

A.2. Toplum hayatında önemli yer tutan marşlarımızı doğru söyler. A.3. Öğrendiği notaları seslendirir.

A.4. Basit çok sesli şarkılar söyler.

A.5. Farklı ritmik yapıdaki müzikleri seslendirir.

A.6. Seslendirdiği müziklerde hız ve gürlük basamaklarını uygular. A.7. Atatürk’le ilgili marşları, şarkıları anlamlarına uygun seslendirir. A.8. Müzik çalışmalarını sergiler.

A.9. Yurdumuzdaki müzik türlerinden seçkin örnekler seslendirir.

B.1. Temel müzik yazı ve ögelerini kullanır (do1-do2)., (On Altılık Notalar). (Hece Bağı).

B.2. Müziklerde aynı ve farklı bölümleri ritim çalgılarıyla ayırt eder. B.3. Ergenlik dönemi ses değişim özelliklerini fark eder.

B.4. İnsan sesinin oluşumunu açıklar.

C.1. Dinlediği değişik türdeki müziklerle ilgili duygu ve düşüncelerini farklı anlatım

yollarıyla ifade eder.

C.2. Farklı ritmik yapıdaki müzikleri harekete dönüştürür. C.3. Ezgilere kendi oluşturduğu ritim kalıbı ile eşlik eder. C.4. Müziklerde aynı ve farklı bölümleri dansa dönüştürür. C.5. Kendi oluşturduğu ezgileri seslendirir.

D.1. Yurdumuzdaki başlıca müzik türlerini ayırt eder. D.2. Atatürk’ün müzikle ilgili temel düşüncelerini kavrar. D.3. Atatürk’ün Türk müziğine ilişkin düşüncelerini kavrar.

D.4. Atatürk’ün müzikle ilgili görüşlerini anlamak için çeşitli kaynaklardan yararlanır. D.5. Müzikle ilgili araştırmalarında bilişim teknolojilerinden yararlanır.

Kosova ilköğretim 6. Sınıf Müzik Dersi Kazanımları

Öğrenciler:

o İfade elemanlarını bilir.

o Sesli,seslive çalgısal(birlikte) ve (sadece) çalgısaleserlerdeki ifade elemanlarını sınıflandırır.

o Müzik biçiminin esas içeriklerini anlar.

o Programa ait (programlı) içerikleri mutlak (absolüt) içeriklerden ayırt eder. o Müzik türlerini (soyu) ayırt eder.

5.2.2. 6.Sınıf Kazanımlarına Ait Yorumlar

Kosova müzik plan ve programlarında, 6. sınıf hariç, kazanımların, Dinleme, Yorumlama ve Yaratıcılık olarak 3 başlık altında toplandığı görülmektedir. 6. sınıfın kazanımları, aynı programın bilgilerinden yararlanılarak araştırmacı tarafından yazılmıştır.

Her iki ülkenin müzik dersi programları bünyesinde bulunan dersin kazanımları bölümüne bakıldığında, öncelikle Türkiye müzik dersi kazanımlarının Kosova müzik dersi kazanımlarından daha ayrıntılı olduğu görülmektedir. Ayrıca, Türkiye müzik dersi, daha çok ders süresince hedeflenen ve amaçlanan konular doğrultusunda, gerekli eğitim verildikten sonra, öğrencinin kendisini ifade etmeye yönelik kazanımlar etrafında yoğunlaştığı görülmektedir. Bu anlamda, özellikle 6. sınıf müzik dersi kazanımları, iki ülkenin de programları açısından Türkiye’nin, konuya daha ayrıntılı yaklaşarak, öğrencinin bilgisini artırmaya yönelik ve uygulama geliştirmesine yönelik vurgular yapıldığı görünmektedir. 6. Sınıf bulgularında kazanımlara yönelik en büyük fark burada ortaya çıkmaktadır.

Kosova 6. sınıf müzik dersi programı kazanımlarında vurgulanan, “İfade elemanlarını bilir,Sesli, seslive enstrümental (birlikte) ve (sadece) enstrümental eserlerdeki ifade elemanlarını sınıflandırır, Müzik biçiminin esas içeriklerini anlar, Programa ait (programlı) içerikleri mutlak (absolüt) içeriklerden ayırt eder, Müzik türlerini (soyu) ayırt eder” kazanımlarının hemen hemen hepsi anlama, ayırt etme ile ilgili kazanımlardır.

Türkiye 6. sınıf müzik dersi kazanımlarında vurgulanan ise öğrendiğini uygulamaya yönelik kazanımlardır. Söz konusu kazanımlar, amaçlar doğrultusunda, gerekli hedeflerin ve dersin içeriğinin işlendikten sonraki öğrencinin kazanımlarını gösterdiği için, özellikle 6. sınıf müzik programlarında Türkiye adına ayrıntılardan da görüldüğü üzere, çeşitli farklılıklar vardır.

Türkiye 6. sınıf müzik dersi kazanımlarında vurgulanan ‘A.1.İstiklal Marşı’nı anlamına uygun söyler’ ve ‘A.2. Toplum hayatında önemli yer tutan marşlarımızı doğru söyler’ kazanımları, ülkenin milli duygularının eğitim yoluyla öğrencilere aktarılmasının en temel örneği olarak görülmektedir. Bir ülkenin milli marşı ne kadar iyi öğrenilirse, ne kadar iyi bilinirse, milli birlik ve beraberlik o kadar sağlam olur. Çünkü, ilköğretim okulunda, herkesin eşit olarak ulaşabileceği eğitim düzeyi de sayılan zorunlu eğitim sürecinde ilk kazanım ülkenin milli marşını gerektiği düzeyde söyleyebilme olmalıdır.

Türkiye 6. sınıf müzik dersi kazanımlarında vurgulanan ‘A.3. Öğrendiği notaları seslendirir’ kazanımı, Kosova 6. sınıf müzik programlarında her ne kadar birebir olarak karşılığı görülmese de, gerek müzik dersi kitaplarında, gerekse ders programlarının esas hedef kazanım olarak söz konusu kazanım çerçevesinde yazıldığı, sözlü ve sözsüz eserlerde görülmektedir.

Türkiye 6. sınıf müzik dersi kazanımlarında vurgulanan‘A.4. Basit çok sesli şarkılar söyler’ ‘A.5. Farklı ritmik yapıdaki müzikleri seslendirir’ ‘A.6. Seslendirdiği müziklerde hız ve gürlük basamaklarını uygular’ ‘A.7. Atatürk’le ilgili marşları, şarkıları anlamlarına uygun seslendirir’ ‘A.8. Müzik çalışmalarını sergiler’ ‘A.9. Yurdumuzdaki müzik türlerinden seçkin örnekler seslendirir’ kazanımları, Kosova programlarında birebir olarak görülmese de, bir önceki paragrafta da vurgulandığı gibi, Kosova müzik dersi kitaplarında sözlü eserler bölümü kapsamında yazılması gerektiği, fakat programların hazırlanması sırasında özellikle 6. sınıf kazanımlarının da eksik olduğu görülmektedir.

Türkiye 6. sınıf müzik dersi kazanımlarında vurgulanan ‘B.1. Temel müzik yazı ve ögelerini kullanır (do1-do2), (On Altılık Notalar). (Hece Bağı). (5/8’lik aksak ölçü)’ kazanımı, Kosova müzik dersi programlarında birebir olarak vurgulanmış olmasa bile ders kitabının içinde sözlü eserlerde de, 6. Sınıf kitabının en sonunda bulunan flüt notalarında da, Türkiye müzik dersinin paralelinde bir kazanım amaçlayarak yazıldığı görülmektedir. Türkiye 6. sınıf müzik dersi kazanımlarında vurgulanan ‘B.2. Müziklerde aynı ve farklı bölümleri ritim çalgılarıyla ayırt eder’ ‘B.3. Ergenlik dönemi ses değişim özelliklerini fark eder’ kazanımları, Kosova müzik dersi programlarında başlı başına ayırt etmeye yönelik olduğu için, iki ülke adına yakın bir yaklaşım görülmektedir.

Türkiye 6. sınıf müzik dersi kazanımlarında vurgulanan ‘B.4. İnsan sesinin oluşumunu açıklar’ ‘C.1. Dinlediği değişik türdeki müziklerle ilgili duygu ve düşüncelerini farklı anlatım yollarıyla ifade eder’ kazanımları, Kosova müzik dersi 6. Sınıf programlarında görülmemektedir.

Türkiye 6. sınıf müzik dersi kazanımlarında vurgulanan ‘C.2. Farklı ritmik yapıdaki müzikleri harekete dönüştürür’ ‘C.3. Ezgilere kendi oluşturduğu ritim kalıbı ile eşlik eder’ ‘C.4. Müziklerde aynı ve farklı bölümleri dansa dönüştürür’ ‘C.5. Kendi oluşturduğu ezgileri seslendirir’ gibi devinimsel kazanımlar, ve ‘D.2. Atatürk’ün müzikle ilgili temel düşüncelerini kavrar.’ ‘D.3. Atatürk’ün Türk müziğine ilişkin düşüncelerini kavrar’ ‘D.4. Atatürk’ün müzikle ilgili görüşlerini anlamak için çeşitli kaynaklardan yararlanır’ gibi kazanımlar, Kosova müzik dersi programlarında bulunmamaktadır.

Türkiye 6. sınıf müzik dersi kazanımlarında vurgulanan ‘D.1. Yurdumuzdaki başlıca müzik türlerini ayırt eder’ kazanımı, Kosova müzik dersi 6. Sınıf programlarında vurgulanmasa bile diğer sınıflarda bu konu hakkında bazı ayrıntılara değinilmiş ve söz konusu ayrıntılar kendi sınıfları bünyesinde incelenmiştir.

Türkiye 6. sınıf müzik dersi kazanımlarında vurgulanan ‘D.5. Müzikle ilgili araştırmalarında bilişim teknolojilerinden yararlanır’ kazanımı her ne kadar Kosova müzik dersi kitaplarında vurgulanmamış olsa bile, çağın gerekliliği olarak düşünülen bilişim teknolojilerinden dersin içeriği gereği olarak yararlanıldığı düşünülmektedir.