• Sonuç bulunamadı

Araştırmacı hem üstbiliş konusunda hem de nitel araştırmacılar konusunda kendisinin yeterli olduğunu düşünmektedir. Bundan önce yapılan birçok çalışmaya ulaşmış ve bu çalışmalarda ulaşılan sonuçlar doğrultusunda çalışmada kullanılan veri toplama araçlarınını (davranış geliştirme araçlarını) belirleyerek deney sürecini yani üstbilişsel davranışları geliştirmek için kullanılan eğitim durumunu tasarlamıştır.

Nitel araştırmalarda araştırmacının rolü, nicel araştırmalarda olduğu gibi veriyi toplayıp, tasnif eden ve istatiksel sonuçlara ulaşan kişi değildir. Aksine süreci katılımcılarla birlikte yaşayan, doğrudan görüşen ve katılımcılarla sürekli etkileşim içinde olan kişidir. Bu nedenle tüm süreç araştrmacı tarafından yürütülmüştür.

Araştırma raporunu yazarken de inandırıcılığa ve süreci detaylı bir şekilde aktarmaya özen göstermiştir. Araştırmacı her bulguyu veri kaynaklarından doğrudan alıntı yaparak desteklemiştir. Böylelikle okuyucuların verilere olduğu şekli ile ulaşmasına ve sonuçların geçerliliğini yargılayabilmesine olanak sağlamıştır.

BÖLÜM IV

BULGULAR VE YORUM

Bu bölümde; araştırmada elde edilen verilerin, dördüncü bölümde belirtilen yöntem ve teknikler kullanılarak yapılan analizleri ve deşifreleri sonucunda ulaşılan bulgulara yer verilmiştir.

Deney sürecinin etkilerini daha iyi yansıtabilmek, katılımcıların süreç içindeki gelişimlerini daha iyi izleyebilmek ve karşılaştırmalar yapabilmek için Beril ile Gamze’den elde edilen bulgular tartışılacaktır. Ayrıca “izlenen matematik öğretmen adaylarının deney süreci boyunca sergiledikleri üstbilişsel davranışlar nelerdir?” olarak ifade edilen birinci alt probleme cevap verebilmek için her bir oturum ayrı ayrı incelenecektir. “İzlenen matematik öğretmen adaylarının deney süreci sonunda üstbilişsel davranışlarındaki değişiklikler nelerdir?” olarak ifade edilen ikinci alt probleme cevap verebilmek için deney sürecinin tümü göz önüne alınacaktır. Analizler yapılırken, oturumlardan yapılan alıntılar “……. oturumu”, ön ve son mülakatlardan yapılan alıntılar ise “Ö.M.” veya “S.M.” olarak isimlendirilmiştir. Buradaki analizler kişiye özeldir. Elde edilen bulgular ise literatürle karşılaştıralarak yorumlanacaktır.

4. 1. Birinci Araştırma Problemi İle İlgili Bulgular ve Yorum:

Araştırmanın birinci probleminde “İzlenen matematik öğretmen adaylarının deney süreci boyunca sergilemiş oldukları üstbilişsel davranışlar nelerdir?” sorusuna cevap aranmıştır. Bu probleme ilişkin bulgular Beril ve Gamze’ye göre göre ayrı ayrı verilecek ve daha sonra karşılaştırmalar yapılacaktır.

4.1.1.Yazma -I Oturumundan Elde Edilen Bulgular ve Yorum

Yazma–I oturumu üç aşamada gerçekleştirilmiştir. Bunun nedeni ise genel olarak katılımcıların üstbilişsel bilgilerini (tanıtıcı, koşullu ve işlemsel) yoklamak, süreci planlattırmak, birinci aşamadaki yöneltilen sorulara verdikleri cevapları süreç içinde yaşatmak ve en son aşamada da kendilerini ve süreci kendilerine değerlendirtmektir.

Bunun için ilk aşamada beş tane problem verilmiş ve problemlerin ne olduklarını (mahiyetini) anladıktan sonra yöneltilen soruları cevaplandırmaları istenmiştir. İkinci aşamada seçtikleri üç problemi çözmeleri ve çözerken düşündükleri her şeyi yazmaları ve en son aşamada da 17 tane soruyu cevaplandırmaları istenmiştir. Bu oturuma 16 kişi katılmıştır. Araştırmacının bu oturum için gözlemleri ve günlük notlarına aldığı yaşananlar arasında en ilginç olanı şöyledir:

“...öğrenciler 1. adımda yönergede yazılı olan “problemleri çözmeyin ve sadece size sorulan soruları cevaplayın” ifadesini okuyunca şaşırdılar, birbirlerine baktılar ve “çözmeyecek miyiz?” diye dönüt almaya çalıştılar. Bu onlar için oldukça ilginç bir yaşantı olacak galiba. Belki şimdiye kadar hiç duymadıkları ve yaşamadıkları bir durumla karşılaşmışlardı… “ (A.G.)

O ana kadar öğrenciler sadece problemleri çözmeye odaklandıkları için, bu belki de ilk kez karşılaştıkları bir aktiviteydi. Araştırmacı bu oturumda “soruları çözmeye başlamadan önce ve bittikten sonra saati yazmaları” yönergesinin katılımcılar tarafından samimi bir şekilde uygulanıp uygulanmadığını belirlemede sıkıntılar olduğunu düşünmektedir.

4.1.1.1. Yazma-I Oturumunda Beril İle İlgili Bulgular ve Yorum

Beril birinci aşamadaki tanıtıcı bilgiye yönelik olan birinci soruda problemleri kolaydan zora doğru sıralamasını 1–4–3–2–5 olarak yapmıştır. Fakat ikinci aşamada ise birinci, ikinci ve dördüncü problemleri çözmeye çalışmıştır. Problemleri kolaylık derecesine göre yaptığı sıralamasına bakıldığında; kendine kolay gelen üç problemi (1–4–3) çözmesi beklenirken aksine üçüncü problem yerine bir sonraki sıraya koyduğu ikinci problemi çözmeye uğraşmıştır.

Beril koşullu bilgiye yönelik olan kolaydan zora doğru yaptığı sıralamasının nedenlerini ise Şekil 4.1’ deki gibi yazıya aktarmıştır. Dikkat edilirse Beril kolaydan zora doğru sıralama yaparken 1–4–3–2–5 olarak yazmasına rağmen bu soruda 1–4– 5–2–3 sıralaması yaparak nedenlerini açıklamıştır.

Şekil 4.1. devamı Beril’in Yazma-I oturumunun ilk aşamasında verdiği cevap

Şekil 4.1’den görüldüğü gibi Beril kendine daha somut gelen ve bir strateji belirlediği problemleri daha kolay olarak nitelendirmektedir. Dikkat çekici diğer bir nokta ise 1. sorunun neden kolay olduğunu açıklarken “ herkesin farklı zamanlarda olsa bile çözebileceği türden bir soru…” açıklamasıdır. Bu ifade kendisi kadar diğerleri ile ilgili sahip olduğu bilginin (tanıtıcı bilgi) göstergesidir.

İkinci aşamada ise 1.problemi 20 dakikada çözebileceğini yazmıştır. “Doğru olarak çözebileceğimden eminim” şıkkını işaretlemiştir ve doğru sonuca ulaşmıştır. (tanıtıcı bilgi) Kâğıdına kayıt ettiği başlangıç ve bitiş süresine bakıldığında 18 dk. da çözdüğü görülmektedir. Bu ise Beril’in problemi çözüp çözemeyeceği konusunda ve kaç dakikada çözebileceği konusunda doğru bir tahmin yaptığını göstermektedir. (tanıtıcı bilgi)

2. problemi de 30 dk çözebileceğini yazmış ve “doğru olarak çözemeyebilirim emin değilim” şıkkını işaretlemiştir. Tahmin ettiği gibi doğru sonuca ulaşamamıştır. (tanıtıcı bilgi) Ayrıca problemi çözmeyi bitirdiğinde saati kayıt etmediği için çözüm aşamasının ne kadar süre olduğu da bilinmemektedir. Belki de problemi çözmek için sonradan tekrar dönerim diye düşündüğü için saati kayıt etmemiş olabilir. “Doğru olarak çözemeyebilirim emin değilim” şıkkını işaretlemiş olması, bu problemde de kendi ile ilgili doğru bir tahmin yaptığını göstermektedir. (tanıtıcı bilgi)

4. problemi ise 25 dk çözebileceğini yazmış ve “doğru olarak çözemeyebilirim emin değilim” şıkkını işaretlemiştir. Fakat 10 dk da doğru sonuca ulaşmıştır. (tanıtıcı bilgi) Dolayısıyla doğru bir tahmin yapamamıştır. Beril’in doğru çözebileceğinden emin olmamasına rağmen doğru sonuca ulaşmış olmasının birçok nedeni olabilir. Önceki soruyu çözememiş olmasından, problem hakkında ilk bakışta bir yorum yapamamasından veya mevcut olan psikolojik yapısında da kaynaklanmış olabilir.

Beril bu üç probleminin çözümünü yaptığı kağıtta sadece gerekli hesaplamaları yazıya aktarmıştır. Bu nedenle de planlama, izleme ve değerlendirme davranışlarını yapıp yapmadığı hakkında bir yorum yapılamamaktadır. Fakat bu davranışların yapılmadığı anlamında değildir.

3. aşamada verdiği yanıtlarda iki problemi doğru çözdüğünü, kendine 25 puan verdiğini yazmıştır. Fakat problemleri 10 puan üzerinde değerlendirdikleri ve iki problemi doğru çözdüğünü düşünmesine rağmen 20 yerine 25 puan vermiş olması

da dikkat çekicidir. Muhtemelen ikinci problem ile uğraşmış olmasından dolayı kendine 5 puan vermiştir.

Problemleri çözdükten sonra yalnızca birinci problemde daha kısa bir yoldan çözüp çözemeyeceğini düşündüğünü, bunun nedenini de birinci problemin zamanını aldığını ifade etmiştir (işlemsel bilgi). Genelleme ve çizimleri yapmayı daha önceden kullandığı stratejiler olduğunu da ifade etmiştir (tanıtıcı bilgi). İkinci problemde çözüm yolunu değiştirdiğini ifade etmiştir. Bunun sebebi belki de ikinci problemde doğru sonuca ulaşamamış olması olabilir. Görüldüğü gibi Beril çözüme ulaşamadığı için alternatif bir yol aramaktadır (işlemsel bilgi). “Neler öğrendiniz? “ sorusuna Şekil 4. 2’ deki gibi yanıt vermiştir.

Şekil 4.2. Beril’in Yazma-I oturumunun son aşamasında 6.soruya verdiği cevap

Şekil 4.2’den görüldüğü gibi problemi çözmeye uğraştığı zaman çözümü ile bir yargıya varılabileceğini öğrendiğini ifade etmesi, kendisi ile ilgili fark ettiği bir şeyler olduğunu göstermektedir (tanıtıcı bilgi). Aslında eğer çözüm yolunu veya sonucu bulmaya çalışıyorsak, o durum bizim için bir problem teşkil etmektedir. Dolayısıyla ilk aşamada problemi anladıkları düşünülürse ve ikinci aşamada da o problemi çözmeye karar verilmiş ise bu, problemin çözüm yolu veya sonucu hakkında bir ön görüş oluşturmuş olmamızı gerektirir. Beril’in tam anlamı ile bunu yapamadığını fark ettiği söylenebilir. Performansını değerlendirirken de Şekil 4. 3.deki gibi yanıt vermiştir.

Şekil 4.3. Beril’in Yazma-I oturumunun son aşamasında 17.soruya verdiği cevap

Şekil 4.3. incelendiğinde dikkat çeken bir nokta daha kısa sürede yapmak isterdim ifadesidir. Bunun nedenin de çoktan seçmeli sınavların (liselere veya üniversitelere giriş sınavları) veya dershane sisteminin kazandırdığı daha kısa zamanda problemleri çözmenin hedef yapılmasından kaynaklandığı düşünülmektedir.

Beril çözümlerini ve zamanını kontrol ettiğini (izleme) ifade ederken çözüm basamaklarını kontrol edip etmediği sorusunda ise doğru olarak çözdüğü 1. ve 4. problemde adım adım gittiğini ama sonuca ulaşamadığı ikinci problemde durup düşündüğünü ifade etmiştir. Bu aşamada yöneltilen 14. soruya (bakınız Ek 5); birinci problem için zamanın yeterli, dördüncü problem için fazla fakat ikinci problem için yeterli olmadığını ve 13. soruda da (bakınız Ek 5) “problemlerin çözüm süresini problemlerin zorluk derecesine göre” (tanıtıcı bilgi) belirlediğini ifade etmiştir. Bu çok dikkat çekicidir. Çünkü zaman konusunda araştırmacı tarafından bir zaman kısıtlaması yapılmamasına rağmen, kendisine böyle bir kısıtlama koyduğu ve o zaman içerisinde problemi çözmeye çalıştığı anlaşılmaktadır. Aslında bu kendi ile ilgili öğrendiği bir şeyler olduğunun da göstergesidir (tanıtıcı bilgi).

“Çözemem deyip çözebildiğiniz veya çözerim deyip çözemediğiniz sorular var mı? Varsa niye “çözemem” ve niye “çözerim” dediniz, böyle düşünmenizin sebepleri nelerdir?” sorusuna Şekil 4 4. deki gibi yanıt vermiştir.

Şekil 4.4. Beril’in Yazma-I oturumunun son aşamasında 9.soruya verdiği cevap

Şekil 4.4.den görüldüğü gibi 4. problemin kendisine düşündüğünden daha kolay gelmiş olması, 2. problemi de çözebileceğini düşünmüş olmasına rağmen çözememesi, bu oturumda Beril’in kendisi ile ilgili kazandığı bilginin (tanıtıcı bilgi) bir göstergesidir.

4.1.1.2. Yazma-I Oturumunda Gamze İle İlgili Bulgular ve Yorum

Gamze birinci aşamadaki tanıtıcı bilgiye yönelik olan birinci soruda problemleri kolaydan zora doğru sıralamasını 2-1-5-4-3 olarak yapmıştır. Fakat ikinci aşamada ise birinci, ikinci ve dördüncü problemleri çözmeye çalışmıştır. Problemleri kolaylık derecesine göre yaptığı sıralamasına (2-1-5-4-3) bakıldığında; kendine kolay gelen üç problemi (2-1-5) çözmesi beklenirken aksine beşinci problem yerine bir sonraki sıraya koyduğu dördüncü problemi çözmeye uğraşmıştır.

Gamze koşullu bilgiye yönelik olan kolaydan zora doğru yaptığı sıralamasının nedenlerini ise Şekil 4.5 deki gibi yazmıştır.

Şekil 4.5. Gamze’nin Yazma-I oturumunun ilk aşamasında verdiği cevap

Şekil 4.5’den görülüğü gibi Gamze 2. problemin daha önce karşılaştığı problem türlerinden benzediği için en kolay olduğunu (tanıtıcı bilgi) yazmıştır. Aksine 3. problemi de bir strateji bulamadığı için (işlemsel bilgi) en zor problem olarak nitelendirmiştir. Ayrıca bu soruları 1 saatte çözebileceğini ifade etmiştir.

İkinci aşamada ise 1.problemi 20 dakikada çözebileceğini yazmıştır. “Doğru olarak çözebileceğimden eminim” şıkkını işaretlemiştir ve doğru sonuca ulaşmıştır (tanıtıcı bilgi). Kâğıdına kayıt ettiği başlangıç ve bitiş süresine bakıldığında 20 dk. da çözdüğü görülmüştür. (tanıtıcı bilgi) Bu ise Gamze’nin problemi çözüp

çözemeyeceği konusunda ve kaç dakikada çözebileceği konusunda doğru bir tahmin yaptığını göstermektedir.

2.problemi de 10 dk çözebileceğini yazmış ve “doğru olarak çözebileceğimden eminim” şıkkını işaretlemiştir. Soruyu çözmek için 20 dk uğraşmış ama doğru sonuca ulaşamamış ve sonra tekrar soruyu çözmek için dönmüş ve 10 dk daha uğramıştır. Dolayısıyla bu soruyu çözmek için toplam 30 dk zaman ayırmıştır. Fakat uğraşmasına rağmen problemi çözemediğinden sayfanın en altına “yapamadım” diye yazmıştır. Gamze’nin bu problemi çözmek için uğraştığı, çözüme ulaşmayınca problemi çözmeyi bırakıp diğer problemle uğraştığı ve sonra tekrar bu problemi çözmeye çalıştığı görülmektedir. Bunun sebebi belki de çözebileceğinden emin olmasından kaynaklanmaktadır. Çözebileceğinden emin olmasına rağmen, sonuca ulaşamaması kendi ve problem ile ilgili yaptığı tahminin doğru olmadığını (tanıtıcı bilgi) göstermektedir. Belki de bu problemde onu yanıltacak bir şeyler olmuştur.

4.problemi ise 10 dk çözebileceğini yazmış ve “doğru olarak çözebileceğimden emin değilim” şıkkını işaretlemiştir. Fakat 10 dk çözebilirim demesine rağmen soruyu 3 dk da çözmeyi bitirmiş ve doğru cevabı bulmuştur. Gamze’nin doğru çözebileceğinden emin olmamasına rağmen doğru sonuca ulaşmıştır (tanıtıcı bilgi). Bunun birçok nedeni olabilir. Belki ikinci soruyu çözememiş olmasından veya problem hakkında ilk bakışta doğru bir yorum yapamamasından veya mevcut olan psikolojik yapısında da kaynaklanmış olabilir. Tabii ki soruları hangi sırada çözdüğünü bilemediğimizden yorum yapmak zordur.

3. aşamada verdiği yanıtlarda iki soruyu doğru çözdüğünü ve kendine 23 puan verdiğini yazmıştır. Fakat problemleri 10 puan üzerinde değerlendirdikleri ve iki problemi doğru çözdüğünü düşünmesine rağmen 20 yerine 23 puan vermiş olması da dikkat çekicidir. Muhtemelen ikinci problem ile uğraşmış olmasından dolayı kendine 3 puan vermiştir.

Gamze problemleri çözdükten sonra farklı bir yoldan çözüp çözemeyeceğini (işlemsel bilgi) düşünmediğini ifade etmiştir. Beril gibi ikinci problemde çözüme ulaşamadığı için çözüm yolunu değiştirdiğini, birinci problemi çözerken kullandığı çözüm yolunu önceden kullandığını (tanıtıcı bilgi) ve 1. soruda kolay bir yol daha olup olmadığını da düşündüğünü (işlemsel bilgi) ifade etmiştir. Bunların yanı sıra 3. soruda çizim yaptığını bunun nedeninin de “görsellik kazandırdığı” görüşüne sahip olmasını göstermiştir. (tanıtıcı bilgi)

Gamze “Neler öğrendiniz?” sorusuna “önyargılı davranmamam gerektiğini ve çok yönlü düşünmem gerektiğini öğrendim” (tanıtıcı bilgi) diye yanıt vermiştir. Aslında böyle bir cevap bu oturumun sonunda Gamze’nin kendi hakkında fark ettiği bir şeyler olduğunu göstermektedir. (tanıtıcı bilgi) Fakat neden böyle cevap verdiği konusunda net bir şeyler söylemek elbette mümkün değildir. Performansını değerlendirirken de; Şekil 4. 6 ‘ daki gibi yanıt vermiştir.

Şekil 4.6. Gamze’nin Yazma-I oturumunun son aşamasında 12.soruya verdiği cevap

Şekil 4.6. incelendiğinde dikkat çeken nokta Gamze’nin unuttuğu konuları fark etmiş olması ve daha önemlisi bunu ifade etmiş olmasıdır. (tanıtıcı bilgi) Çözümlerini ve zamanını, çözüm basamaklarını kontrol ettiğini ifade etmiştir. (izleme) Fakat bu aşamada yöneltilen 14. soruda (bakınız Ek 5); zamanının 2. problemde yeterli olmadığını ve 13. soruya da (bakınız Ek 5); problemleri çözmek için ayırdığı zamanı daha önceki problemlere dayanarak belirlediğini ifade etmiştir. (tanıtıcı bilgi) Görüldüğü gibi Gamze’de zaman kısıtlaması olmamasına ve

çözebileceğini süreyi kendisi ifade etmesine rağmen zamanının yeterli olmadığını yazmıştır. Belki de bu tutumu, kendisine tanıdığı sürede bitirmek için gösterdiği çabadan kaynaklanmış olabilir.

“Çözemem deyip çözebildiğiniz veya çözerim deyip çözemediğiniz sorular var mı? Varsa niye “çözemem” ve niye “çözerim” dediniz, böyle düşünmenizin sebepleri nelerdir?” sorusuna cevabı ise Şekil 4. 7’deki gibi olmuştur.

Şekil 4.7. Gamze’nin Yazma-I oturumunun son aşamasında 9.soruya verdiği cevap

Şekil 4.7.’den görüldüğü gibi Beril ikinci problemde yanılmıştır. Çünkü 2. problemi; çözüm yolunu bildiği için çözebileceğini düşünmesine rağmen çözemediğini tersine 4. problemi de çözebileceğine emin olmamasına rağmen çözmeye başlayınca çözebildiğini gördüğünü ifade etmiştir (tanıtıcı bilgi)

Yazma-I oturumu sonucunda Beril ve Gamze’den elde edilen bulgular ve yorumlar şu şekilde ifade edilebilir; birinci aşamadaki tanıtıcı bilgiye yönelik olan birinci soruda problemleri kolaydan zora doğru sıralamasını Beril 1–4–3–2–5 olarak yaparken Gamze ise 2–1–5–4–3 şeklinde yapmıştır. Fakat ikinci aşamada ise ikisi de birinci, ikinci ve dördüncü problemleri çözmeye çalışmışlardır. Problemleri kolaylık derecesine göre yaptıkları sıralamalarına bakıldığında; ikisinin de kendine kolay gelen üç problemi (1–4–3 ve 2–1–5) çözmeleri beklenirken aksine Beril üçüncü problem yerine bir sonraki sıraya koyduğu ikinci problemi, Gamze ise beşinci problem yerine bir sonraki sıraya koyduğu dördüncü problemi çözmeye uğraşmışlardır. Buradan ikisinin de ya kendine zor olan bir problemle uğraşmayı tercih ettikleri ya da hangi problemin kendilerine daha zor geldiğini tahmin etmede başarısız veya bu konuda yetersiz bilgiye (tanıtıcı bilgi) sahip oldukları söylenebilir.

2. aşamada yine ikisi de birinci problemde “doğru olarak çözebileceğimden eminim “şıkkını işaretlemiş ve doğru sonuca ulaşmışken, dördüncü problemde “problemi çözebileceğinden emin değilim” şıkkını işaretlemelerine rağmen doğru sonuca ulaşmışlardır. İkinci problemde ise, ikisi de doğru sonuca ulaşamamalarına rağmen, Gamze “problemi doğru olarak çözebileceğimden eminim” şıkkını, Beril ise “problemi çözebileceğimden emin değilim” şıkkını işaretlemiştir. Yani problemi çözüp çözemeyeceği ile ilgili Beril iki problemde doğru tahminde bulunmuşken Gamze ise yalnızca bir problemde doğru bir tahminde bulunmuştur (tanıtıcı bilgi). Problemleri veriliş sırasına göre yani önce birinci sonra ikinci en son olarak ta dördüncü problemi çözdükleri düşünülürse, her ikisi de ikinci problemi çözemedikleri için dördüncü problemi de çözemeyeceklerini düşünmüş olabilirler. Belki de yine bu nedenden dolayı zaman tahmini yaparken de birinci problemde kaç dakikada çözebileceklerini doğru tahmin etmelerine rağmen diğer problemlerde böyle olmamıştır (tanıtıcı bilgi).

Beril zamanını aldığı için birinci problemde daha kısa bir yoldan çözüp çözemeyeceğini düşündüğünü ifade etmesine rağmen, Gamze problemleri çözdükten sonra farklı bir yoldan çözebilir miyim diye düşünmediğini, Gamze ‘de Beril gibi ikinci problemde çözüm yolunu değiştirdiğini ifade etmişlerdir. (işlemsel bilgi) Zaman kısıtlaması olmamasına ve çözebileceğini süreyi kendileri ifade etmelerine rağmen her ikisi de zamanının yeterli olmadığını yazmışlardır. (tanıtıcı bilgi). Belki de bu, kendilerine tanıdıkları sürede bitirmek için gösterdikleri çabadan kaynaklanmış olabilir. Ayrıca her ikisi de çözümlerini ve zamanını, çözüm basamaklarını kontrol ettiğini ifade etmiştir (izleme).

4.1.2.Yazma -II Oturumundan Elde Edilen Bulgular ve Yorum

Bu oturuma 17 kişi katılmıştır. Bu oturumun amacı da katılımcılara yazma alışkanlığı kazandırmaktır. Oturum yaklaşık 25 dk sürmüştür. Araştırmacının gözlemleri ve günlük notlarına aldığı notlar arasında en ilginç olanı aşağıda yer verilmiştir.

“…. aslında şu an hepsi sanki sınıfta bir aktivite yapıyormuşuz veya bir sınavdaymış gibiler..….. Oturumun başlangıcında silgi kullanmayınız ve değiştirmek zorunda olduğunuz şeyler olursa, neden değiştirdiğinizin sebebini yazınız dedim. Halen silgi kullanabilir miyim diye soruyorlar…” (A.G.)

4.1.2.1. Yazma-II Oturumunda Beril İle İlgili Bulgular ve Yorum

Beril’in teslim ettiği kâğıtlar incelendiğinde sıralama olarak ilk önce 1. soruyu daha sonra 2. soruyu çözdüğü görülmektedir. Beril’in birinci problem için yaptığı çözüm ve süreç boyunca yazıya aktardığı düşünceleri Şekil 4.8’de verilmiştir.

Şekil 4.8.’den görüldüğü gibi Beril sadece çözümün nasıl yapılacağından (işlemsel bilgi) söz etmiştir. Beril’in diğer problem için yaptığı çözüm ve süreç boyunca yazıya aktardığı düşünceleri Şekil 4.9’da verilmiştir.

Şekil 5.4 ‘dan görüldüğü gibi Beril sadece bilişsel davranışları yani problemin nasıl çözüleceğini (işlemsel bilgi) yazıya aktarmıştır. Planlama, izleme ve değerlendirme davranışlarını yapıp yapmadığı hakkında bir bulgu yoktur. Aslında yazma tekniğinin sıkıntılı taraflarından biriside budur. Bu nedenle yazma alışkanlığının kazandırılması zihinsel süreçlerin yoklandığı çalışmalarda önem kazanmaktadır.

4.1.2.2.Yazma-II Oturumunda Gamze İle İlgili Bulgular ve Yorum

Gamze’nin teslim ettiği kâğıtlar incelendiğinde sıralama olarak ilk önce 1. soruyu daha sonra 2. soruyu çözdüğü görülmektedir. Gamze’nin birinci problem için yaptığı çözüm ve süreç boyunca yazıya aktardığı düşünceleri Şekil 4.10’daki gibidir.

Şekil 4.10. devamı Yazma-II oturumunda Gamze’nin 1. probleme verdiği cevap

Benzer Belgeler