• Sonuç bulunamadı

Yetiştirme testleri için şu hipotezler geliştirilmiştir:

1. Yetiştirme Çözümlemesi için öğrencilere yöneltilen ilk soru; “Genel olarak söylersek, günümüzde genç yetişkin kadın sayısı artmaktadır ifadesine katılım derecenizi belirtiniz” şeklindedir.

H0: Televizyon izleme yoğunluk oranlarının “Genel olarak söylersek, günümüzde genç yetişkin kadın sayısı artmaktadır ifadesine katılıp katılmama açısından etkisi yoktur.

H1: Televizyon izleme yoğunluk oranlarının “Genel olarak söylersek, günümüzde genç yetişkin kadın sayısı artmaktadır ifadesine katılıp katılmama açısından etkisi vardır.

2. Yetiştirme Çözümlemesi için kullanılan ikinci soru, “Genel olarak söylersek günümüzde orta sınıf kadınların sayısı artmaktadır ifadesine katılım derecenizi belirtiniz”dir.

H0: Televizyon izleme yoğunluk oranlarının günümüzde orta sınıf kadınların sayısı artmaktadır ifadesine katılıp katılmama açısından etkisi yoktur.

H1: Televizyon izleme yoğunluk oranlarının günümüzde orta sınıf kadınların sayısı artmaktadır ifadesine katılıp katılmama açısından etkisi vardır.

3. Soru, “Genel olarak söylersek günümüzde kadınların çalıştığı meslekler çeşitlenmiştir ifadesine katılım derecenizi belirtiniz” şeklindedir.

H0: Televizyon izleme yoğunluk oranlarının günümüzde kadınların çalıştığı meslekler çeşitlenmiştir ifadesine katılıp katılmama açısından günümüzde kadınların çalıştığı meslekler çeşitlenmiştir ifadesine katılıp katılmama açısından etkisi vardır.

4. Katılımcılara yöneltilen 4. soru, “Genel olarak söylersek günümüzde kadınlar açısından aile bağları hâlâ güçlüdür ifadesine katılım derecenizi belirtiniz” şeklindedir.

H0: Televizyon izleme yoğunluk oranlarının günümüzde kadınlar açısından aile bağları hâlâ güçlüdür ifadesine katılıp katılmama açısından etkisi yoktur.

H1: Televizyon izleme yoğunluk oranlarının günümüzde kadınlar açısından aile bağları hâlâ güçlüdür ifadesine katılıp katılmama açısından etkisi vardır.

5. “Genel olarak söylersek evlilik kadınlar açısından önemlidir ifadesine katılım derecenizi belirtiniz” sorusunun varsayımları ise şunlardır:

H0: Televizyon izleme yoğunluk oranlarının evlilik kadınlar açısından önemlidir ifadesine katılıp katılmama açısından etkisi yoktur.

H1: Televizyon izleme yoğunluk oranlarının evlilik kadınlar açısından önemlidir ifadesine katılıp katılmama açısından etkisi vardır.

6. Katılımcılara, “Genel olarak söylersek çoğu kadın için çocuk sahibi olmak önemlidir ifadesine katılım derecenizi belirtiniz” sorusu da yöneltilmiştir.

H0: Televizyon izleme yoğunluk oranlarının çoğu kadın için çocuk sahibi olmak önemlidir ifadesine katılıp katılmama açısından etkisi yoktur.

H1: Televizyon izleme yoğunluk oranlarının çoğu kadın için çocuk sahibi olmak önemlidir ifadesine katılıp katılmama açısından etkisi vardır.

7. Yetiştirme Çözümlemesi için deneklere yönetilen yedinci soru; “Genel olarak söylersek kadınlar açısından iyi olmak ciddi olmayı gerektirir ifadesine katılım derecenizi belirtiniz” şeklindedir.

H0: Televizyon izleme yoğunluk oranlarının kadınlar açısından iyi olmak ciddi olmayı gerektirir ifadesine katılıp katılmama açısından etkisi yoktur.

H1: Televizyon izleme yoğunluk oranlarının kadınlar açısından iyi olmak ciddi olmayı gerektirir ifadesine katılıp katılmama açısından etkisi vardır.

8. Yetiştirme Çözümlemesi için kullanılan bir başka soru, “Genel olarak söylersek günümüzde çok sayıda kadın şiddete uğramaktadır ifadesine katılım derecenizi belirtiniz” şeklindedir.

H0: Televizyon izleme yoğunluk oranlarının günümüzde çok sayıda kadın şiddete uğramaktadır ifadesine katılıp katılmama açısından etkisi yoktur.

H1: Televizyon izleme yoğunluk oranlarının günümüzde çok sayıda kadın şiddete uğramaktadır ifadesine katılıp katılmama açısından etkisi vardır.

9. Bu soru, “Genel olarak söylersek günümüzde artık, kadına yönelik şiddet sıradan bir şey haline gelmiştir ifadesine katılım derecenizi belirtiniz” şeklindedir.

H0: Televizyon izleme yoğunluk oranlarının günümüzde artık, kadına yönelik şiddet sıradan bir şey haline gelmiştir ifadesine katılıp katılmama açısından etkisi yoktur.

H1: Televizyon izleme oranlarının yoğunluk günümüzde artık, kadına yönelik şiddet sıradan bir şey haline gelmiştir ifadesine katılıp katılmama açısından etkisi vardır.

10. Katılımcılara, “Genel olarak söylersek günümüzde artık, kadına yönelik şiddet kamusal alanda da uygulanmaktadır ifadesine katılım derecenizi belirtiniz” sorusu da yöneltilmiştir.

H0: Televizyon izleme yoğunluk oranlarının günümüzde artık, kadına yönelik şiddet kamusal alanda da uygulanmaktadır ifadesine katılıp katılmama açısından etkisi yoktur.

H1: Televizyon izleme yoğunluk oranlarının günümüzde artık, kadına yönelik şiddet kamusal alanda da uygulanmaktadır ifadesine katılıp katılmama açısından etkisi vardır.

11. Yetiştirme Çözümlemesi için kullanılan bir soru, “Genel olarak söylersek, günümüzde kadınlar da şiddet uygulayabilmektedirler ifadesine katılım derecenizi belirtiniz” şeklindedir.

H0: Televizyon izleme yoğunluk oranlarının günümüzde kadınlar da şiddet uygulayabilmektedirler ifadesine katılıp katılmama açısından etkisi yoktur.

H1: Televizyon izleme yoğunluk oranlarının günümüzde kadınlar da şiddet uygulayabilmektedirler ifadesine katılıp katılmama açısından etkisi vardır.

12. Yetiştirme Çözümlemesi için kullanılan soru, “Genel olarak söylersek, günümüzde şiddet tanınmamış kadınlar arasında yoğun olarak yaşanmaktadır ifadesine katılım derecenizi belirtiniz” şeklindedir.

H0: Televizyon izleme yoğunluk oranlarının günümüzde şiddet tanınmamış kadınlar arasında yoğun olarak yaşanmaktadır ifadesine katılıp katılmama açısından etkisi yoktur.

H1: Televizyon izleme yoğunluk oranlarının günümüzde günümüzde şiddet tanınmamış kadınlar arasında yoğun olarak yaşanmaktadır ifadesine katılıp katılmama açısından etkisi vardır.

13. Yetiştirme Çözümlemesi için kullanılan soru, “Genel olarak söylersek, kadınlar genellikle tanıdıklarına şiddet uygulamaktadırlar ifadesine katılım derecenizi belirtiniz” şeklindedir.

H0: Televizyon izleme yoğunluk oranlarının kadınlar genellikle tanıdıklarına şiddet uygulamaktadırlar ifadesine katılıp katılmama açısından etkisi yoktur.

H1: Televizyon izleme yoğunluk oranlarının kadınlar genellikle tanıdıklarına şiddet uygulamaktadırlar ifadesine katılıp katılmama açısından etkisi vardır.

14. Yetiştirme Çözümlemesi için kullanılan soru, “Genel olarak söylersek, günümüzde çok sayıda kadın suça karışmaktadır ifadesine katılım derecenizi belirtiniz” şeklindedir.

H0: Televizyon izleme yoğunluk oranlarının günümüzde çok sayıda kadın suça karışmaktadır ifadesine katılıp katılmama açısından etkisi yoktur.

H1: Televizyon izleme yoğunluk oranlarının günümüzde çok sayıda kadın suça karışmaktadır ifadesine katılıp katılmama açısından etkisi vardır.

15. Yetiştirme Çözümlemesi için kullanılan soru, “Genel olarak söylersek, kadınlar büyük şehirlerde şiddet olaylarının kurbanı ya da özenesi olmaktadırlar katılım derecenizi belirtiniz” şeklindedir.

H0: Televizyon izleme yoğunluk oranlarının kadınlar büyük şehirlerde şiddet olaylarının kurbanı ya da özenesi olmaktadırlar ifadesine katılıp katılmama açısından etkisi yoktur.

H1: Televizyon izleme yoğunluk oranlarının kadınlar büyük şehirlerde şiddet olaylarının kurbanı ya da özenesi olmaktadırlar ifadesine katılıp katılmama açısından etkisi vardır.

16. Yetiştirme Çözümlemesi için kullanılan soru, “Genel olarak söylersek, artık, kadınlar açısından gündüzleri de tehlikeli olmaya başlamıştır.katılım derecenizi belirtiniz” şeklindedir.

H0: Televizyon izleme yoğunluk oranlarının artık, kadınlar açısından gündüzleri de tehlikeli olmaya başlamıştır.ifadesine katılıp katılmama açısından etkisi yoktur.

H1: Televizyon izleme yoğunluk oranlarının artık, kadınlar açısından gündüzleri de tehlikeli olmaya başlamıştır.ifadesine katılıp katılmama açısından etkisi vardır.

Tez çalışması için cinsiyet temelinde Yaygın Görüş Haline Getirme Çözümlemesi gerçekleştirilmiştir. Ancak burada, anlamlandırmayla ilgili bir noktayı anımsatmak yerinde olacaktır. Gerbner ve arkadaşları, Yaygın Görüş Haline Getirme Çözümlemelerini yorumlarken, farklı grupların az televizyon izleyenlerinin verdikleri yanıtların (bu tez çalışmasında kullanılan “katılmıyorum” yanıtlarının) yüzdelerinin birbirinden uzaklaşması (farklılaşması); buna karşılık, aynı grupların televizyonu çok seyredenlerin yanıtlarının (“katılıyorum” yanıtlarının) birbirine yakınlaşması (aynılaşma ya da aynılaşmaya yakın çıkması) durumunda televizyonunun yaygın görüş haline getirme etkisinin olduğunu kabul etmektedirler. Yaygın Görüş Haline Getirme Çözümlemesi için böyle bir yöntem kullanılabilir. Burada yapılan çözümlemelerde de bu şekilde yorumlama yapılabilir. Ancak, daha geçerli ve akılcı olan, çözümlemenin sonucunun anlamlı çıkmasına göre, Gerbner ve arkadaşlarının işaret ettikleri rakamlara bakmadan (ya da bakarak) yaygın görüş haline getirmenin olduğunu hesaplamaktır. Böyle bir gerçekleşim, çözümlemede belli bir kategorinin kontrol edilerek çözümleme yapılmasını gerektirmektedir.

BEŞİNCİ BÖLÜM

ARAŞTIRMANIN BULGULARI

Bulgular sırasıyla mesaj sistem çözümlemesi, yetiştirme çözümlemesi ve yaygın görüş haline getirme çözümlemesi bulguları şeklinde sunulmuştur. Bulgulara geçmeden önce güvenilirlik testi sonucunu aktarmak yararlı olacaktır:

Tablo 5: Güvenirlilik

Testi Sonucu (Reliability Statistics)

Cronbach's

Alpha N of Items

,651 16