• Sonuç bulunamadı

3. BÖLÜM- TÜRKİYE'DE İNŞAAT SEKTÖRÜNDE İŞ SAĞLIĞI VE

4.1. Araştırma Bölgesi Hakkında Genel Bilgiler

Tekirdağ verimli toprakları, bölge sanayisi, stratejik konumu, kaliteli işgücü varlığı, hızla gelişen kentleşmesi ile yapılan yatırımlarla ülke ekonomisine katkıda bulunmaktadır. Tekirdağ bölgesine yatırım yapılmasının nedenlerine bakıldığında;

kömür, gaz ve su gibi yeraltı kaynakları bakımından zengin olması, dünyanın en büyük kentlerinden ve ticaret merkezlerinden biri olarak kabul edilen İstanbul'a komşu il oluşu, ulaşım açısından halen faal olan hava ve deniz limanlarını sanayi bölgelerine ve Avrupa’ya bağlayan demiryolu, otoban ve duble yolları ile yatırımlar için avantajlı bir yer olmasını sağlamıştır (http://www.tekirdagtso.org.tr).

Tekirdağ ili 2018 verilerine göre 1.029.927 kişilik nüfusu ile Türkiye'nin 21.

büyük ilidir. Türkiye'nin %1.26'lık nüfusunu içinde barındırmaktadır. Türkiye'de bulunan birçok ilin aksine göç veren değil hızla büyüyen ve göç alan bir ildir.

Tekirdağ ilindeki nüfus artışının en önemli nedeni ise 90'lı yıllar sonrasında Çorlu ve Çerkezköy ilçelerinde sanayileşmenin büyümesi ve genişlemesidir. Günümüzde İstanbul, Kocaeli ve Bursa ile beraber Türkiye sanayisinde önemli bir yer tutan Tekirdağ, Trakya Bölgenin çekim merkezi haline gelmiştir (https://www.trakyaka.org.tr).

Tekirdağ geçmişte tarım ve turizmin merkezi iken, özellikle 2000'li yıllardan sonra uygulanan devlet politikalarıyla birlikte ağırlıklı olarak sanayi olmak üzere tarım ve sanayi kenti haline gelmiştir. 2013 yılı itibariyle Tekirdağ da 1371 tane fabrika faaliyet göstermektedir. Tekirdağ ilinin sanayi üretimcileri tarafından tercih edilmesinin en önemli nedenleri arasında yeraltı su kaynaklarına sahip olması ve

işgücü erişiminin kolay olması yer almaktadır. Yerli yatırımcıların yanı sıra ilin içerisinde bulunan sanayi bölgelerinin birçoğunda Bosch und Siemens Hausgerate (B/S/H) gibi büyük yabancı firmalar da bulunmaktadır.

Tekirdağ 2018 yılında 1.256.925 USD ihracat yaparken, 1.134.261 USD ithalat gerçekleştirmiştir. İthalat ve ihracat rakamları vergi kimlik numaralarının kayıtlı olduğu illere göre hesaplandığı için yani Tekirdağ'da faaliyet gösteren, üretim yapan birçok firma sahibi vergilerini İstanbul'da ödediğinden ithalat ve ihracat rakamları istenilene göre daha düşük çıkmaktadır (İzmen ve Daş, 2015, s. 89)

Bu çalışma bağlamında Türkiye genelinde gelişmelere bağlı olarak Tekirdağ' da inşaat sektöründe gelişmelere bakılırsa, Tekirdağ'ın büyükşehir olması ile birlikte şehirleşmenin yeninden planlanması, hastanelerin yapılması, yeni yolların yapılması ile altyapının başlaması inşaat sektörünün bölgedeki etkinliğini artmıştır. Bu gelişmelere paralel olarak örneğin Tekirdağ'da 2013-2019 yılları arasında konut satış istatistiklerinde Türkiye genelinde 9. sırada yerini alması anlamlı bir göstergedir.

Tablo 6: Tekirdağ'da İşyerlerinin Sektörel Dağılımları

Sektörler

İdari ve destek hizmet faaliyetleri 55

Konaklama ve yiyecek hizmeti faaliyetleri 54

Diğer hizmet faaliyetleri 46

Ulaştırma ve depolama 34

Eğitim 30

Mesleki, bilimsel ve teknik faaliyetleri 27

İnsan sağlığı ve sosyal hizmetler faaliyetleri 26

Madencilik ve taş ocakçılığı 22

Gayrimenkul faaliyetleri 13

Su temini; kanalizasyon, atık yönetimi ve iyileştirme faaliyetleri 8

Elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı 5

Kültür, sanat eğlence, dinlence ve spor 3

Bilgi ve iletişim 2

Finans ve sigorta faaliyetleri 1

Genel Toplam 1257

Kaynak: Tekirdağ İşgücü Piyasası Araştırma Raporu, 2018

Tablo 6'da Tekirdağ ilinde 20 ve üzerinde çalışanı olan işyerlerinin sektörel dağılımları verilmektedir. Verilen tablo incelendiğinde Tekirdağ ilinde en çok işyeri imalat sektöründe bulunurken ikinci olarak toptan ve perakende ticaret, üçüncü olarak da 200 işyeri ile inşaat sektöründe bulunduğu görülmektedir. Belirtilen şartlarda, 1257 işyerinin bulunduğu Tekirdağ ilinde toplamda 108.399 çalışan bulunmaktadır. Tablo 7'de verilen sektörlere göre çalışan sayılarına bakıldığında genel olarak işyeri sayıları ile paralel seyrettiği görülmektedir.

Tablo 7: Tekirdağ'da Sektörlere Göre İstihdam Edilenlerin Sayısı

Sektörler Toplam Çalışan Sayısı

İmalat 71.170

Toptan ve perakende ticaret 10.861

İnşaat 6.211

Diğer hizmet faaliyetleri 4.953

İdari ve destek hizmet faaliyetleri 3.875

İnsan sağlığı ve sosyal hizmetler faaliyetleri 2.605

Ulaştırma ve depolama 1.834

Konaklama ve yiyecek hizmet faaliyetleri 1.798

Madencilik ve taş ocakçılığı 1.344

Eğitim 1.176

Elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı 1.151

Mesleki, bilimsel ve teknik faaliyetler 783

Su temini; kanalizasyon, atık yönetimi ve iyileştirme faaliyetleri 182

Gayrimenkul Faaliyetleri 179

Kültür, sanat eğlence, dinlence ve spor 134

Bilgi ve iletişim 92

Finans ve sigorta faaliyetleri 49

Genel Toplam 108.399

Kaynak: Tekirdağ İşgücü Piyasası Araştırma Raporu, 2018

Tekirdağ'ın toplamda 11 ilçesi bulunmakta olup 262.862'lik nüfusu ile en büyük ilçesi Çorlu'dur. Çorlu'nun ardından ise sırayla Süleymanpaşa, Çerkezköy, Kapaklı ve araştırmayı yaptığımız 62.458 nüfusu ile Ergene ilçesi gelmektedir. Diğer ilçelerin toplam nüfusu ise Tablo 8'de detaylı olarak görülmektedir.

Tablo 8: İlçelere Göre Tekirdağ Nüfusu

Kaynak:https://www.nufusu.com/ilceleri/tekirdag-ilceleri-nufusu

Bu çalışmanın gerçekleştiği Ergene, 2013 yılında 17 mahallenin birleşmesi ile kurulmuş yeni bir ilçedir. Yeni bir ilçe olmasına karşın, üç tane Organize Sanayi Bölgesi ve bir tane Avrupa Serbest Bölgesi ile yüzlerce sanayi üretim tesisini içinde barındırmaktadır. Özellikle İstanbul'da kapatılan fabrikaların bu bölgeye kayması, emek ve sermayenin de Ergene'ye kaymasına neden olmuştur. Emek yani çalışanların ilçeye gelmesi konut talebini, sermaye yani yatırımların gelmesi de yeni fabrikaların inşa edilmesini ortaya çıkarmıştır.

Tablo 8: Ergene Belediyesi Yıllara Göre Yapı Ruhsatı Sayıları

Yıllar Yapı Ruhsatı Sayısı

2014 yerel seçimlerin sonunda resmi olarak Ergene ismiyle faaliyetlerin başladığı ilçe'de 2019 yılına kadar toplamda 1348 adet yapı ruhsatı çıkarılmıştır.