• Sonuç bulunamadı

5.1. Sonuçlar

5.1.8. AraĢtırmaya Katılanların Mezun Olunan Okul Türü DeğiĢkenine Göre

“Ġlköğretim 4. ve 5. sınıf Türkçe dersi programında dil bilgisi konuları yetersizdir” maddesine iliĢkin eğitim enstitüsü-yüksek okulu mezunu öğretmenlerin görüĢlerinin, eğitim fakültesi mezunlarının görüĢlerine göre daha olumlu olduğu tespit edilmiĢtir.

Ġlköğretim 4. ve 5. sınıf programında yer alan kazanımları kazandırmada zaman problemi yaĢanmaktadır” maddesine iliĢkin eğitim enstitüsü ve eğitim fakültesi mezunu öğretmenlerin görüĢlerinin, diğer fakültelerden mezun öğretmenlerin görüĢlerine göre daha olduğu tespit edilmiĢtir.

“Öğretmenler, dil bilgisi öğretiminde program yerine öğrenci seviyesini dikkate almalıdır” maddesine iliĢkin eğitim fakültesi mezunu öğretmenlerin görüĢlerinin, eğitim

enstitüsü-yüksek okulu ve diğer fakülte mezunu öğretmenlerin görüĢlerine göre daha olumlu olduğu sonucuna ulaĢılmıĢtır.

Ġlköğretim 4. ve 5. sınıf Türkçe dersi programında dil bilgisinin ayrı bir öğrenme alanı olması gerekmektedir” maddesine iliĢkin eğitim fakültesi mezunu öğretmenlerin görüĢlerinin, diğer fakültelerden mezun öğretmenlerin görüĢlerine göre daha olumlu olduğu tespit edilmiĢtir.

“Ders kitapları ve yardımcı kitaplarda yer alan metinler dil bilgisi kazanımlarını kazandırmak için yeterlidir” maddesine iliĢkin eğitim enstitüsü-yüksek okulu mezunu öğretmenler ile eğitim fakültesi mezunu öğretmenlerin görüĢlerinin, diğer fakülte mezunu öğretmenlerin görüĢlerine göre daha olumlu olduğu sonucuna ulaĢılmıĢtır.

“Dil bilgisi öğretiminde öğrencilere hitap eden metinlerde bulunan cümlelerden yararlanılması gerekir” maddesine iliĢkin eğitim fakültesi mezunu öğretmenlerin görüĢlerinin, eğitim enstitüsü-yüksek okulu ve diğer fakülte mezunu öğretmenlerin görüĢlerine göre daha olumlu olduğu görülmektedir.

“Ders kitaplarında bulunan dil bilgisi etkinlikleri fazla zaman almaktadır” maddesine iliĢkin eğitim enstitüsü-yüksek okulu ve eğitim fakültesi mezunu katılıcıların görüĢlerinin, diğer fakülte mezunu öğretmenlerin görüĢlerine göre daha olumlu olduğu sonucuna ulaĢılmıĢtır.

“Dil bilgisi öğretiminde öğrencilere dönüt verilmesi için yeterli zaman yoktur” maddesine iliĢkin eğitim fakültesi mezunu öğretmenlerin görüĢlerinin, diğer fakülte mezunu öğretmenlerin görüĢlerine göre daha olumlu olduğu tespit edilmiĢtir.

“Dil bilgisi öğretiminde düz anlatım yerine konunun özelliğine göre farklı yöntem ve teknikler kullanılmalıdır” maddesine iliĢkin eğitim fakültesi mezunu öğretmenlerin görüĢlerinin, eğitim enstitüsü-yüksek okulu mezunu öğretmenlerin görüĢlerine göre daha olumlu olduğu görülmektedir.

“Dil bilgisi öğretiminin değerlendirilmesinde geleneksel ölçme araçları yerine alternatif ölçme araçları (ürün dosyası, performans ödevi, kavram haritası vb.) kullanılmalıdır” maddesine iliĢkin eğitim fakültesi mezunu öğretmenlerin görüĢlerinin, diğer fakülte mezunu öğretmenlerin görüĢlerine göre daha olumlu olduğu sonucuna ulaĢılmıĢtır.

“Ülkemizdeki sınav sistemi dil bilgisi öğretiminin iĢlevsel bir nitelik kazanmasını engellemektedir” maddesine iliĢkin eğitim fakültesi ve eğitim enstitüsü-

yüksek okulu mezunu öğretmenlerin görüĢlerinin, diğer fakülte mezunu öğretmenlerin görüĢlerine göre daha olumlu olduğu sonucuna ulaĢılmıĢtır.

“ĠĢlevsel dil bilgisi öğretiminin değerlendirilmesinde çoktan seçmeli testler yetersizdir” maddesine iliĢkin eğitim fakültesi mezunu öğretmenlerin görüĢlerinin, eğitim enstitüsü- yüksek okulu ve diğer fakülte mezunu öğretmenlerin görüĢlerine göre daha olumlu görülmektedir.

Kelimelerin gerçek, mecaz ve terim anlamlarını ayırt eder” kazanımını eğitimenstitüsü-yüksekokulu ve diğer fakültelerden mezun olan öğretmenler, eğitim fakültesinden mezun olan öğretmenlere göre, öğrenci seviyesine daha uygun bulmuĢlardır.

“Noktalama iĢaretlerine dikkat ederek okur. (Öğretmen, örnek okumalar yaparak noktalama iĢaretlerinin anlam üzerindeki etkisine dikkat çekmelidir)” kazanımını eğitim enstitüsü-yüksek okulu ve diğer fakülte mezunu öğretmenlerin, eğitim fakültesi mezunu öğretmenlere göre öğrenci seviyesine daha uygun buldukları görülmektedir.

“Ekleri kullanarak kelime türetir. (Sadece cı, lı, lık, sız ekleri ile kelime türetilir. Kelime kök ve ek(ler)ini tanır)” kazanımını eğitim enstitüsü-yüksekokulu mezunu öğretmenler ve diğer fakültelerden mezun öğretmenler, eğitim fakültesinden mezun olan öğretmenlere göre öğrenci seviyesine daha uygun bulmuĢlardır.

“Yazılarında kelime türlerini iĢlevine uygun kullanır. (Ġsim, sıfat, zamir, zarf, fiil, edat, bağlaç kavramları, örneklerden yola çıkılarak sezdirilmeye çalıĢılmalıdır. Kelime türlerinin çeĢitleri verilmemelidir” ve “Yazılarında noktalama iĢaretlerini doğru ve yerinde kullanır” kazanımlarını eğitimenstitüsü-yüksek okulu mezunu öğretmenler, eğitim fakültesi ve diğer fakülte mezunu öğretmenlere göre öğrenci seviyesine daha fazla uygun bulmuĢlardır.

“Farklı düĢünmeye yönlendiren ifadeleri dikkate alarak okur” kazanımı ile ilgili ders iĢlerken eğitim fakültesi mezunu öğretmenlerin diğer fakülte mezunu öğretmenlere göre daha fazla problem yaĢadıkları tespit edilmiĢtir.

“Noktalama iĢaretlerine dikkat ederek okur” kazanımı ile ilgili ders iĢlerken eğitim fakültesi mezunlarının diğer öğretmenlere göre daha fazla problem yaĢadıkları tespit edilmiĢtir.

Ekleri kullanarak kelime türetir” kazanımı ile ilgili ders iĢlerken eğitim fakültesi mezunu öğretmenlerin diğer fakültelerden mezun olan öğretmenlere göre daha fazla problem yaĢadıkları görülmektedir.

“Anlamlı ve kurallı cümleler yazar. (Özne, tümleç, yüklemin temel anlamları açıklanmamalı ve bu ögelerin çeĢitleri verilmemelidir)” kazanımı ile ilgili ders iĢlerken eğitim fakültesi mezunu öğretmenlerin, eğitim yüksek okulu ve diğer fakülte mezunu öğretmenlere göre daha fazla problem yaĢadıkları tespit edilmiĢtir.

“Yazılarında noktalama iĢaretlerini doğru ve yerinde kullanır” kazanımları ile ilgili ders iĢlerken eğitim fakültesi mezunlarının diğer öğretmenlere göre daha fazla problem yaĢadıkları tespit edilmiĢtir.

“Anlamlı ve kurallı cümleler yazar. (Özne, tümleç, yüklem adları kullanılmadan bu ögelerin iĢlevlerine değinilecektir)” kazanımı ile ilgili ders iĢlerken, eğitim fakültesi mezunu öğretmenlerin diğer fakültelerden mezun olan öğretmenlere göre daha fazla problem yaĢadıkları tespit edilmiĢtir.

5.1.9.AraĢtırmaya Katılanların Okutulan Sınıf DeğiĢkenine Göre