• Sonuç bulunamadı

5.1. Sonuçlar

5.1.6. AraĢtırmaya Katılanların Görev Yeri DeğiĢkenine Göre GörüĢlerinin

“Programda yer alan dil bilgisi konularını öğretmek için öğretmenlerin hazırlayacağı çalıĢma yaprakları dil bilgisi öğretimini daha etkili hale getirir” maddesine iliĢkin kadın öğretmenlerin görüĢleri, erkek öğretmenlerin görüĢlerine göre daha olumludur.

“Ġlköğretim 4. ve 5. sınıf Türkçe dersi programında dil bilgisinin ayrı bir öğrenme alanı olması gerekmektedir” maddesine iliĢkin kadın öğretmenlerin görüĢleri, erkek öğretmenlerin görüĢlerine göre daha olumludur.

“Kelimelerin gerçek, mecaz ve terim anlamlarını ayırt eder” kazanımını kadın öğretmenler erkek öğretmenlere göre öğrenci seviyesine daha uygun bulmuĢlardır.

“Anlamlı ve kurallı cümleler yazar (Özne, tümleç, yüklem adları kullanılmadan bu ögelerin iĢlevlerine değinilecektir)” ve” Yazılarında farklı cümle yapılarına yer verir (Ġki faklı cümlenin birleĢtirilip tek bir cümle Ģeklinde ifade edilebileceği gösterilmelidir. Burada basit ve bileĢik cümlenin tanımı yapılmadan sadece öğrencilerin bunları kullanması özendirilmelidir)” kazanımlarını kazandırma sürecinde kadın öğretmenlerin erkek öğretmenlere göre daha fazla problem yaĢadıkları tespit edilmiĢtir.

5.1.6. AraĢtırmaya Katılanların Görev Yeri DeğiĢkenine Göre GörüĢlerinin KarĢılaĢtırılmasına Yönelik Elde Edilen Sonuçlar

“Dil bilgisi öğretiminde öğrencilere dönüt verilmesi için yeterli zaman yoktur” maddesine iliĢkin köy ve ilçede çalıĢan öğretmenlerin görüĢlerinin ilde çalıĢan öğretmenlere göre daha olumlu olduğu tespit edilmiĢtir.

“Dil bilgisi öğretiminin değerlendirilmesinde geleneksel ölçme araçları yerine alternatif ölçme araçları (ürün dosyası, performans ödevi, kavram haritası vb.) kullanılmalıdır” maddesine iliĢkin köy ve ilçede görev yapan öğretmenlerin görüĢlerinin ilde görev yapan öğretmenlere göre daha olumlu olduğu tespit edilmiĢtir.

“Ġlköğretim 4. ve 5. sınıf programında yer alan kazanımları kazandırmada zaman problemi yaĢanmaktadır” maddesine iliĢkin köy ve ilçede görev yapan öğretmenlerin görüĢlerinin il merkezinde görev yapan öğretmenlerin görüĢlerine göre daha olumlu olduğu tespit edilmiĢtir.

Öğretmenler, dil bilgisi öğretiminde program yerine öğrenci seviyesini dikkate almalıdır” maddesine iliĢkin köy ve ilçede görev yapan öğretmenlerin görüĢlerinin il merkezinde görev yapan öğretmenlerin görüĢlerine göre daha olumlu olduğu görülmektedir.

“Ġlköğretim 4. ve 5. sınıf programında yer alan kazanımları kazandırmada zaman problemi yaĢanmaktadır” maddesine iliĢkin köyde ve ilçede görev yapan öğretmenlerin görüĢlerinin ilde görev yapan öğretmenlerin görüĢlerine göre daha olumlu olduğu tespit edilmiĢtir.

“Dil bilgisi öğretiminde düz anlatım yerine konunun özelliğine göre farklı yöntem ve teknikler kullanılmalıdır” maddesine iliĢkin köyde görev yapan öğretmenlerin görüĢlerinin ilde görev yapan öğretmenlerin görüĢlerine göre daha olumlu olduğu görülmektedir.

“Kelimelerin gerçek, mecaz ve terim anlamlarını ayırt eder” kazanımını il ve ilçede görev yapan öğretmenler köyde görev yapan öğretmenlere göre öğrenci seviyesine daha uygun bulmuĢlardır.

“Ad (ad durum ekleri), sıfat, zamir, fiil kavramları, örneklerden yola çıkılarak tanıtılmaya çalıĢılır. Kelime türlerinin çeĢitleri verilmemelidir)” kazanımını, “Anlamlı ve kurallı cümleler yazar. (Özne, tümleç, yüklemin temel anlamları açıklanmamalı ve bu ögelerin çeĢitleri verilmemelidir)” kazanımını, “Yazılarında kelime türlerini iĢlevine uygun kullanır. (Ġsim, sıfat, zamir, zarf, fiil, edat, bağlaç kavramları, örneklerden yola çıkılarak sezdirilmeye çalıĢılmalıdır. Kelime türlerinin çeĢitleri verilmemelidir)” kazanımını ve “Yazılarında farklı cümle yapılarına yer verir. (Ġki faklı cümlenin birleĢtirilip tek bir cümle Ģeklinde ifade edilebileceği gösterilmelidir. Burada basit ve bileĢik cümlenin tanımı yapılmadan sadece öğrencilerin bunları kullanması özendirilmelidir)” kazanımını il ve ilçede görev yapan öğretmenler, köyde görev yapan öğretmenlere göre öğrenci seviyesine daha uygun bulmuĢlardır.

“Anlamlı ve kurallı cümleler yazar. (Özne, tümleç, yüklem adları kullanılmadan bu ögelerin iĢlevlerine değinilecektir)” kazanımını il ve ilçede görev yapan öğretmenler köyde görev yapan öğretmenlere göre öğrenci seviyesine daha uygun bulmuĢlardır.

“Yazılarında noktalama iĢaretlerini doğru ve yerinde kullanır” kazanımını il ve ilçede görev yapan öğretmenler köyde görev yapan öğretmenlere göre öğrenci seviyesine daha uygun bulmuĢlardır.

“Yazılarında farklı düĢünmeye yönlendiren ifadeleri kullanır. (Yazılarında farklı düĢünceye geçerken; ama, fakat, veya, yalnız, buna rağmen vb. ifadeleri kullanır.)” kazanımını ilde görev yapan öğretmenler, köyde görev yapan öğretmenlere göre öğrenci seviyesine daha uygun bulmuĢlardır.

“Ekleri kullanarak kelime türetir. (Sadece cı, lı, lık, sız ekleri ile kelime türetilir. Kelime kök ve ek(ler)ini tanır.)” kazanımını ilde görev yapan öğretmenler ilçe ve köyde görev yapan öğretmenlere göre öğrenci seviyesine daha uygun buldukları tespit edilmiĢtir.

“Farklı düĢünmeye yönlendiren ifadeleri dikkate alarak okur. (Öğretmen “veya, ama, fakat, ancak” kelimelerinden sonra düĢüncenin farklılaĢtığını öğrencilere sezdirmelidir.)” kazanımını ilde ve ilçede görev yapan öğretmenler köyde görev yapan öğretmenlere göre öğrenci seviyesine daha uygun bulmuĢlardır.

“Noktalama iĢaretlerine dikkat ederek okur. (Öğretmen, örnek okumalar yaparak noktalama iĢaretlerinin anlam üzerindeki etkisine dikkat çekmelidir.)” kazanımını il ve ilçede görev yapan öğretmenler, köyde görev yapan öğretmenlere göre öğrenci seviyesine daha uygun bulmuĢlardır.

“Kelimelerin gerçek, mecaz ve terim anlamlarını ayırt eder” kazanımı ile ilgili ders iĢlerken köyde görev yapan öğretmenler, ilde çalıĢan öğretmenlere göre daha fazla problem yaĢamaktadırlar.

“Dinlediklerinde eĢ sesli kelimeleri ayırt eder”, “Dinlediklerinde eĢ ve zıt anlamlı kelimeleri ayırt eder” kazanımları ile ilgili ders iĢlerken köyde çalıĢan öğretmenlerin, ilde çalıĢan öğretmenlere göre daha fazla problem yaĢamaktadırlar.

“Noktalama iĢaretlerine dikkat ederek okur. (Öğretmen, örnek okumalar yaparak noktalama iĢaretlerinin anlam üzerindeki etkisine dikkat çekmelidir)” ve “Ekleri kullanarak kelime türetir. (Sadece cı, lı, lık, sız ekleri ile kelime türetilir. Kelime kök ve ek(ler)ini tanır)” kazanımları ile ilgili ders iĢlerken köyde görev yapan öğretmenler, ilçe ve ilde görev yapan öğretmenlere göre daha fazla problem yaĢamaktadırlar.

“Anlamlı ve kurallı cümleler yazar (Özne, tümleç, yüklem adları kullanılmadan bu ögelerin iĢlevlerine değinilecektir)” ve “Yazılarında kelime türlerini iĢlevine uygun kullanır. (Ad (ad durum ekleri), sıfat, zamir, fiil kavramları, örneklerden yola çıkılarak

tanıtılmaya çalıĢılır. Kelime türlerinin çeĢitleri verilmemelidir)” kazanımı ile ilgili ders iĢlerken köyde görev yapan öğretmenler, il ve ilçede görev yapan öğretmenlere göre daha fazla problem yaĢamaktadırlar.

“Yazılarında farklı cümle yapılarına yer verir. (Ġki faklı cümlenin birleĢtirilip tek bir cümle Ģeklinde ifade edilebileceği gösterilmelidir. Burada basit ve bileĢik cümlenin tanımı yapılmadan sadece öğrencilerin bunları kullanması özendirilmelidir)” ve “Yazılarında farklı cümle yapılarına yer verir. Ġki faklı cümlenin birleĢtirilip tek bir cümle Ģeklinde ifade edilebileceği gösterilmelidir. Burada basit ve bileĢik cümlenin tanımı yapılmadan sadece öğrencilerin bunları kullanması özendirilmelidir)” kazanımları ile ilgili ders iĢlerken köyde görev yapan öğretmenler ilde görev yapan öğretmenlere göre daha fazla problem yaĢamaktadırlar.

Anlamlı ve kurallı cümleler yazar “Burada özne, tümleç, yüklemin temel anlamları açıklanmamalı ve bu ögelerin çeĢitleri verilmemelidir)” ve “Yazılarında kelime türlerini iĢlevine uygun kullanır (Ġsim, sıfat, zamir, zarf, fiil, edat, bağlaç kavramları, örneklerden yola çıkılarak sezdirilmeye çalıĢılmalıdır. Kelime türlerinin çeĢitleri verilmemelidir)” kazanımları ile ilgili ders iĢlerken köyde görev yapan öğretmenler il ve ilçede görev yapan öğretmenlere göre daha çok problem yaĢadıkları tespit edilmiĢtir.

5.1.7.AraĢtırmaya Katılanların Mesleki Kıdem DeğiĢkenine Göre