• Sonuç bulunamadı

5. ARAġTIRMA MODELĠ

5.3 AraĢtırma Modeli

AraĢtırma modeli mobil iletiĢim sektöründe faaliyet gösteren firmaların baĢarılı ERP uygulamalarının kullanıcı memnuniyeti bazında hangi sonuçları hedeflendiği ve bu sonuçlara ulaĢabilmek için hangi araçları kullanması gerektiğini açıklamaktadır.

Bu araĢtırma modeli oluĢturulurken mobil iletiĢim sektörünün dinamikleri incelenmiĢ ve sektörüne en önemli dinamiklerin hız ve performans olduğunu görülmüĢtür. Teknolojinin günümüzde çok hızla değiĢtiği nerede ise kullanılan en son teknolojinin 18 ay içerisinde üretimden kalktığı bir yüzyılda yaĢamaktayız. Dolayısıyla teknoloji ile

iç-içe olan mobil iletiĢim sektöründe firmalar bu değiĢime en hızlı bir Ģekilde adapte olmak yüksek performans göstermek zorundadırlar.

Firmaların teknolojik değiĢimlere adapte olmaları çalıĢanlarının, her zaman daha az kiĢisel enerji ile daha hızlı iĢ yapmalarına ve daha kısa zamanda, daha az hata ile yüksek performans göstermelerine bağlıdır. ĠĢte mobil iletiĢim sektöründe bulunan firmalar bu Ģartlar altında çalıĢanlarından bekledikleri verimi alabilmeleri için kullanıcı mennuniyetini sağlayabilecek modelleri kullanarak ERP sistemlerini uygulamalıdırlar. Bu amaçladır ki tez de mobil iletiĢim sektöründe baĢarılı ERP uygulamalarının kullanıcı memnuniyeti bazında baĢarı kriterleri ve etkileri incelenmiĢtir.

AraĢtırma modelinin nihai hedefi olan kullanıcı memnuniyetini sağlayabilmek, iĢ çıktılarında verimli sonuçlar elde edebilmek için kullanıcılar üzerinde gerçek faydaların oluĢturulması gereklidir.

Kullanıcılar üzerinde oluĢan bu faydalar ise; bir birim iĢin yapılması için daha az kiĢisel enerji harcanması, iĢ süreçleri boyunca yapılan hataların en aza indirgenmesi ve bir iĢin olabildiğince hızlı yapılabilmesidir. Bunlar dıĢında kullanıcılar üzerinde oluĢan diğer faydalara bakacak olursak; yüksek performans sağlaması, grup çalıĢmasına fırsat tanıması, ERP memnuniyeti ve değer yaratma olarak görülmektedir.

ĠĢte kullanıcılar üzerindeki tüm bu faydalar iĢ sonuçlarının daha verimli olmasına ve nihai anlamda kullanıcı memnuniyetini sağlamaktadır.

Mevcut ERP sistemlerinden sağlanan faydaları gösteren model yapılar incelenmiĢtir. Genel de birbirlerine yakın ve benzer faydalar elde edilmektedir. Bu model yapıda kendime özgü olarak belirlediğim faydalar ise süreç boyunca daha az hata yapılması ve

ERP memnuniyetidir. Model yapı içerisinde belirtilen diğer faydalar ise literatürlerde

belirtilen faydalardır. (Yüreğir ve Karaçay, 2005). Bu tez de kendime özgü belirlediğim faydalar ile literatürlerde belirtilen faydalar birleĢtirilerek model yapı oluĢturulmuĢtur. Diğer taraftan bu sonuçları elde edebilmek için kullanacağımız araçları doğru olarak seçebilmek modelin en kritik noktalarını oluĢturmaktadır. Seçilen doğru araçlar sayesinde istenilen sonuçlara ulaĢabilmek çok daha kolay olmaktadır. OluĢturulan modele göre araç olarak kullanılmak üzere seçmiĢ olduğum değiĢkenler ; Kullanışlı

arayüz, Kolay uyum, Kolay kullanım, Gönüllü katılım, Problem destek, Eğitim adaptasyon, Firma destek, Algılanan faydadır.

Kendime özgü olarak oluĢturduğum bağımsız değiĢkenler; Problem destek, ve Firma

destek değiĢkenleridir. Diğer değiĢkenler ise literatürlerde bulunan mevcut ERP

uygulama modellerinin incelenmesi sonucunda belirlenmiĢ olan değiĢkenlerdir. (Yüreğir ve Karaçay, 2005).

Mobil iletiĢim sektöründe iĢ süreçlerinin çok karmaĢık ve dinamik olması teknolojik geliĢmelere ayak uydurabilmek adına yapılan sürekli organizasyonel değiĢimler ve çalıĢanların rotasyonları, bunun yanında firmaların coğrafi anlamda dağınık yapıda olması kullanıcıların mutlaka ERP problemlerinde hem firma içinden hem de firma dıĢından sürekli olarak destek almalarını gerektirmektedir.

Tüm bunları mobil iletiĢim sektörü için dikkate aldığımda Problem destek ve Firma

destek araçlarınında model yapı içerisinde olması gerektiğini düĢündüm.

ĠĢte tüm bu araçların kullanıcılara sağlanılması, ERP sistemlerinin adaptasyonunun hızlı ve baĢarı bir Ģekilde yapılmasını sağlamaktadır. Adaptasyon sürecinin doğru yönetilmesi ile birlikte kullanıcılar üzerinde gerçekte istediğimiz faydaları elde edebiliriz. Kullanıcılar üzerinde oluĢan faydalar ise hızlı iĢ, az hata, az kiĢisel enerji, yüksek performans, grup çalıĢması, değer yaratma ve ERP memnuniyettir. Kullanıcılar üzerinde sağladığımız bu faydalar sayesinde iĢ sonuçlarının daha verimli olmasına ve nihai anlamda kullanıcı memnuniyetine ulaĢmamızı sağlamaktadır.

Mobil iletiĢim sektörüne baktığımızda en önemli dinamiklerin hız olduğunu görebiliriz. Dolayısıyla teknoloji ile iç-içe olan mobil iletiĢim sektöründe firmalar teknolojideki bu baĢ döndürücü değiĢime en hızlı bir Ģekilde adapte olmak zorundadırlar. Aksi takdirde pazar paylarında ve gelirlerinde gerileme olması kaçınılmaz bir durumdur.

Firmaların teknolojik değiĢimlere adapte olmaları çalıĢanlarının, her zaman daha az kiĢisel enerji ile daha hızlı iĢ yapmalarına ve daha kısa zamanda, daha az hata ile yüksek performans göstermelerine bağlıdır. ĠĢte mobil iletiĢim sektöründe bulunan firmalar bu Ģartlar altında çalıĢanlarından bekledikleri verimi alabilmeleri için kullanıcı mennuniyetini sağlayabilecek modelleri kullanarak ERP sistemlerini uygulamalıdırlar. Bu amaçladır ki tez de mobil iletiĢim sektöründe baĢarılı ERP uygulamalarının kullanıcı memnuniyeti bazında baĢarı kriterleri ve etkileri incelenmiĢtir.

AraĢtırmaya konu olan ERP kullanıcı memnuniyeti araĢtırma modeli aĢağıda gösterilmiĢtir.

ERP yazılımı Algılanan fayda Kullanıcıda oluşan faydalar Kullanıcı Adaptasyon başarısı Az hata Hızlı iş Verimlilikte artış ERP memnuniyet Kullanıcı memnuniyeti Grup çalışması Yüksek performans Problem destek Az kişisel enerji Kullanışlı arayüz Süreç yönetim başarısı Eğitim adaptasyon Gönüllü katılım Kolay kullanım Kolay uyum Değer yaratma Firma destek

Benzer Belgeler