• Sonuç bulunamadı

Ankette Yer Alan İdeal Davranışlar Hakkında Öğretmen Görüşlerinin

Durumu

1.Fen Bilgisi alanında laboratuar dersi için yeterli bilgiye sahip olabilme.

Bu madde için çoğunlukla “Tamamen Katılıyorum” ve “Katılıyorum” cevabını vererek Fen Bilgisi laboratuarında yeterli bilgi olmadan laboratuar dersini gerçekleştiremeyeceklerini belirtmişlerdir.

2. Fen Bilgisi laboratuarı için yeni yayın ve gelişmeleri takip edebilme.

Bu maddeye “Katılıyorum” cevabı da verilmesine rağmen daha çok “Tamamen Katılıyorum” cevabı verilerek teknoloji çağında yeni yayın ve gelişmelerin önemli olduğu vurgulanmıştır.

3.Öğretmenin teknoloji ve fen hakkındaki kişisel donanımını güncellemesi.

2. madde de olduğu gibi “Tamamen Katılıyorum” cevabı çoğunlukta olmasına rağmen az bir kesimde bu maddeye “Az Katılıyorum” cevabını vererek bu maddenin

çokta önemli olmadığını vurgulamışlardır.

4. Öğrencileri, feni öğrenmeyi istemeleri için motive etmek.

Bu madde de “Tamamen Katılıyorum” ve “Katılıyorum” cevabı verilerek

öğrencileri feni öğrenmek için motive etmenin mutlaka olması gerektiği belirtilmiştir. 5.Öğrencilerin feni sevmelerini sağlamak.

Sadece “Tamamen Katılıyorum” ve “Katılıyorum” cevabı verilerek bu maddenin çok önemli olduğu gösterilmiştir.

6.Fen bilgisi dersini laboratuar ortamında işlemek.

Bu maddeye “Tamamen Katılıyorum” cevabı çok fazla verilerek Fen Bilgisi dersinin laboratuar ortamında işlenmesinin önemli olduğu vurgulanmıştır.

7.Bir laboratuar sınıfı oluşturmak.

Bu madde içinde yüksek oranda “Tamamen Katılıyorum” ve “ Katılıyorum” cevapları verilerek laboratuar sınıfı oluşturulmasıyla Fen Bilgisi dersinin daha verimli işleneceği belirtilmiş olmaktadır.

8. Öğrencilere laboratuar uygulamalarında Fen Bilimleriyle diğer bilimler arasındaki ilişkileri kavratabilme.

Bu maddeye “Az Katılıyorum” ve “Katılmıyorum” cevapları verilmesine rağmen “Tamamen Katılıyorum” ve “Katılıyorum” cevaplarının çoğunlukta olması maddenin önemli olduğunu göstermektedir.

9.Laboratuar uygulamalarında öğrencilerle iyi bir diyalog kurabilme.

Yüksek bir oranda “Katılıyorum” ve “Tamamen Katılıyorum” şıkları işaretlenmesine rağmen önemsenecek bir kesimde “Az Katılıyorum” diyerek bu maddeyi çokta önemli görmemişlerdir.

10.Laboratuar uygulamalarında sınıfta disiplini sağlayabilme.

Günümüzde sınıfta disiplinin çok önemli olduğunun bilinmesinin üzerine ankete verilen cevaplarla da bu madde pekiştirilmiş olmaktadır.

11.Laboratuar uygulamalarında öğrencilerin yetenek ve düzeylerini dikkate alarak etkinlikleri planlayabilme.

Bu madde içinde “Katılıyorum” ve “Tamamen Katılıyorum” şıkları fazla işaretlenerek öğrenci yetenek ve düzeylerinin dikkate alınması gerektiği gösterilmektedir.

12.Etkili bir fen bilgisi öğretimi için sınıf mevcudunun uygun hale getirilmesi.

Sınıf mevcudunun günümüzde devlet okullarında bir sorun olmasından dolayı çoğu öğretmenimiz bu maddeye fazlasıyla katılmaktadır.

13. Laboratuar uygulamalarında bütün öğrencilere tek tek zaman ayırabilme.

Laboratuarlarda bireysel öğrenmenin daha etkili olacağı düşünülerek bu maddeye çoğu öğretmenimiz katılmıştır.

14.Deneylerden ve gözlemlerden önce, laboratuar uygulamalarına ilişkin deney ve gözlem planları hazırlayabilme.

Bu maddeye yüksek oranda katılmalarına rağmen az bir kesimde “Az Katılıyorum” ve “Katılmıyorum” şıklarını işaretlemişlerdir.

15.Ekonomik veya ücretsiz öğretim araç gereçlerini tespit edip, bunları kullanmak. Bu maddenin önemli olduğunu düşünerek katıldıklarını belirten öğretmenlere rağmen “Az Katılıyorum” şıkkını da işaretleyen öğretmen sayısı azımsanmayacak kadar vardır.

16.Laboratuarın her zaman düzenli ve temiz olmasını sağlayabilme.

Öğretmenler bu madde için sadece “Katılıyorum” ve “Tamamen Katılıyorum” cevaplarını vererek laboratuarda düzen ve temizliğin önemini iyice vurgulamışlardır. 17.Öğrenciler için fen bilgisi laboratuarlarında güvenliği sağlayabilme.

Yukarıdaki madde de olduğu gibi öğretmenler yine bu madde için sadece “Katılıyorum” ve “Tamamen Katılıyorum” cevabını vermişlerdir.

18.Laboratuar uygulamaları bittikten sonra, laboratuardan ayrılmadan önce gaz, elektrik ve su tesisatlarını kontrol edebilme.

Bu maddenin de yukarıdaki 2 madde gibi çok önemli olmasından dolayı sadece “Katılıyorum” ve “Tamamen Katılıyorum” cevapları işaretlenmiştir.

19.Laboratuar uygulamalarını teorik derslere paralel olacak şekilde yürütebilme.

Teorik derslerle uygulamalarının paralel gitmesinin önemli olduğunun

gösterilmesi için bu maddeye de sadece “Katılıyorum” ve “Tamamen Katılıyorum”

20.Fen bilgisi laboratuar araç ve gereçlerini kullanarak deney düzenekleri kurmak.(örnek; elektrik devresi kurabilmek).

Bu madde de günümüz okullarında her araç-gerecin bulunmamasından dolayı önemli olduğunu vurgulamak üzere sadece “Katılıyorum” ve “Tamamen Katılıyorum” cevapları verilmiştir.

21. Laboratuar uygulamalarında öğrencilerin eski bilgileri ile yeni edindikleri bilgileri arasında ilişki kurmalarına yardımcı olabilme.

Öğretmenlerin % 50 den fazlası bu maddeye katıldıklarını göstererek eski bilgilerle yeni bilgilerin bağdaştırılmasının gerekliliğini belirtmektedirler.

22. Laboratuar uygulamalarında öğrencilere bilimsel çalışma yöntemini öğretebilme.

Bu madde içinde % 50 den fazla öğretmen katıldıklarını gösterseler de diğer

kesim bunun önemli olmadığını belirtmek için “Katılmıyorum” ve “Az Katılıyorum” cevabını vermişlerdir.

23.Öğrencilere bilimsel gerçekleri öğretirken bilimsel bilginin doğasını da öğretmek.

Neredeyse her şık birbirine yakın bir oranda işaretlense de “Katılıyorum”

cevabı daha fazla orandadır.

24.Öğrencilere bilimsel bilginin nerden geldiğini değil nasıl üretildiğini kavratmak. Bu madde içinde katılma oranı yüksek olmasına rağmen “Az Katılıyorum” oranı da azımsanmayacak kadardır. Fakat bilimsel bilginin nasıl üretildiği kavratmak günümüzde çok önemlidir.

25. Laboratuar uygulamalarının sonuçlarını günlük hayata uygulamada öğrencilere yardımcı olabilme.

“Tamamen Katılıyorum” ve “Katılıyorum” oranlarının yüksek olması nedeniyle laboratuar uygulamalarını günlük hayata geçirmenin önemli olduğu belirtilmektedir. 26.Fen bilgisi derslerinde öğrencilere bilimsel el becerilerini kazandırabilme ( örneğin; soğan zarı hücresini mikroskopta inceleyebilme).

Öğretmenler bu madde için sadece “Katılıyorum” ve “Tamamen Katılıyorum” cevaplarını vererek öğrencilere bilimsel beceri kazandırabilme gerekliliğini belirtmektedirler.

27. Laboratuar uygulamalarından elde edilen sonuçların yorumlanmasında, sınıfta tartışma ortamı hazırlayabilme.

Bu maddeye çoğunlukla “Katılıyorum” cevabı verilmesine rağmen “Tamamen Katılıyorum” ve “Az Katılıyorum” şıklarının oranları neredeyse birbiriyle aynı olmasından dolayı bir çelişki vardır.

28. Laboratuar uygulamalarında derse ve konuya uygun araç-gereç seçebilme.

Sadece “Katılıyorum” ve “Tamamen Katılıyorum” cevapları verilerek bu maddenin çok önemli olduğu gösterilmiştir.

29.Fen bilgisi konularına uygun bilimsel filmleri sınıf ortamına getirmek.

Yukarıdaki madde de olduğu gibi bilimsel filmleri sınıf ortamına getirmenin çok önemli olduğu sonuçlardan anlaşılmaktadır.

30.Bilgisayar kullanmayı öğrenebilme.

Günümüzde her sektörde bilgisayar kullanımının önemli olduğu bilinmesinin yanı sıra eğitimde teknolojiden yararlanılmasına katılan öğretmenler çoğunluktadır.

31.Fen bilgisi öğretiminde interneti kullanmayı öğrenmek ve bundan yararlanmak. Bilgisayar kullanımının önemli olduğu günümüzde internet kullanımının da bir o kadar önemli olduğunu göstermek amacıyla verilen cevaplara bakıldığında çoğunluğun buna katıldığı görülmektedir.

32. Okuldaki bilgisayarlar için fen bilgisi yazılım programlarını seçmek ve temin etmek. Bu madde için “Katılmıyorum” cevabı verilmesine rağmen yinede katılan oran yüksektir.

33.İyi bir fen bilgisi öğretimi için sınıfın fiziksel ortamını düzenlemek.

Sadece “Katılıyorum” ve “Tamamen Katılıyorum” cevapları verilerek bu maddenin çok önemli olduğu gösterilmiştir.

34. Laboratuarda mevcut tüm araç-gereçleri kullanabilme.

Bu madde içinde sadece “Katılıyorum” ve “Tamamen Katılıyorum” cevapları

verilerek laboratuarda araç-gereç kullanımının önemli olduğu vurgulanmıştır.

35.Fen bilgisi laboratuar araç gereçlerini seçmek ve sınıflamak. (örneğin; elektrik aletleri, kimyasal maddeler, cam maddeler gibi ).

Bu madde laboratuar düzeni için önemli olduğundan çoğu öğretmen bu

maddeye katılmışlardır.

36.Fen bilgisi öğretim giderleri için özel maddi kaynak bulmak.

Çoğu öğretmen bu maddeye katıldıklarını belirtmişlerdir. Fakat az bir kesimde bu maddeye katılmadıklarını belirtmişlerdir.

37.Fen bilgisi öğretiminde yeni öğretim yöntem ve tekniklerini öğrenebilme ve uygulayabilme (örneğin:yapısalcı öğretim yaklaşımı, işbirlikçi öğrenme veya çoklu zeka kuramı gibi).

Yeni öğretim yöntem ve teknikleriyle fen bilgisi eğitimini daha anlaşılır olmasından dolayı bu maddeye çoğu öğretmen katılmıştır.

38. Derste yapılacak deney veya gözlemin tamamının uygulanmasını önceden yapabilme.

Bu madde laboratuar uygulamaları için çok önemli olduğundan dolayı bu

maddeye neredeyse tüm öğretmenler katılmışlardır.

39. Laboratuar uygulamalarında kullanılacak araç-gereçleri ve kullanım şekillerini öğrencilere gösterebilme.

Öğrencilerin uygulamaları gerçekleştirebilmeleri için araç-gereçleri ve kullanım şekillerini çok iyi bilmeleri gerektiği için bu maddeye de neredeyse tüm öğretmenler katılmışlardır.

40. Laboratuar uygulamalarında kullanılacak araç-gereçlerin, kullanılabilir durumda olup olmadıklarını kontrol edebilme.

Verimli bir laboratuar uygulamasının olabilmesi için bu maddenin gerçekleşmesi gerekir fakat çok az bir kesim bu maddeye az katıldıklarını belirtmişlerdir.

41.Fen bilgisi konularını öğretmek için canlı organizmalar bulundurmak. (örneğin; balık, solucan veya kurbağa gibi).

Laboratuarlarda daha kalıcı öğretim için canlı organizmanın bulundurulması gerektiğini düşünerek öğretmenlerin büyük bir kısmı bu maddeye katılmışlardır.

42. Laboratuar uygulaması yapılmadan önce, uygulamaya ilişkin bilgiler (Amaç, araç- gereçler, düzenek, uygulama basamakları) içeren kağıtlarını öğrencilere dağıtabilme.

Bu madde için olanak olduğu müddetçe uygulama öncesi öğretmenlerin öğrencileri bilgilendirmenin önemli olduğuna katılmaktadırlar.

43. Laboratuar uygulaması yapıldıktan sonra, öğrencilerden uygulamayı (Amacı, araç- gereçleri, uygulamanın yapılışını ve sonucunu) anlatan sonuç raporu isteme.

Öğretmenlerin çoğunluğu bu maddeye katılmalarına rağmen az bir kesimde ya “Az Katılıyorum” ya da “Katılmıyorum” şıkkını işaretlemişlerdir.

44. Laboratuar uygulamalarında kimyasal maddelerden kirlenmiş olan araç-gereçleri temizleyebilme.

Kesin sonuç alabilmek için laboratuar araç-gereçlerinin temiz ve arınmış olması

gerekir ki, bu nedenle bu maddeye öğretmenlerin çoğu katılmışlardır.

45. Laboratuar uygulamalarında olabilecek kazalara ve tehlikeli durumlara karşı güvenlik önlemleri alabilme.

Okul ortamında olan her olay gibi laboratuar ortamındaki güvenlikte çok önemlidir. Eğer güvenlik olmadan bir deneye kalkışılırsa kötü sonuçlar ortaya çıkabilir bu nedenle bu maddeye de çoğu öğretmen katıldıklarını görüşünü belirtmişlerdir. 46. Laboratuar uygulamalarında dersin konusuna uygun öğretim ortamını, uygun araç- gereçlerle oluşturabilme.

Eğer bir konu için uygun araç-gereçler yoksa bu konuyla ilgili yapılan deneylerden sağlıklı sonuçlar alınamaz. Bunun sonucunda da konu öğretilmiş olunmaz. Bu nedenle bu maddede önemli olduğu için öğretmenler katılıyorum şıkkını işaretlemişlerdir.

47. Laboratuarı ispat yeri olarak değil, öğrencilere yeni buluşları yaptırma yeri olarak da kullanabilme.

Bu madde için öğretmenlerin çoğu katılıyorum demesine rağmen “Tamamen Katılıyorum” ve “Az Katılıyorum” şıkları da eşit oranda işaretlenmiştir. Sonuç olarak %30 luk bir kesim bu maddeyi çokta önemli görmemişlerdir.

48. Laboratuar uygulamalarında hedeflenen amaçlara ulaşabilme.

Öğretmenler laboratuarlarda yaptıkları uygulamadan tam sonuç almak için bu maddeye sadece “Katılıyorum” ve “Tamamen Katılıyorum” cevabını vermişlerdir. 49. Laboratuardaki araç-gereçlerin kullanımları kolaydır.

Bu maddeye öğretmenlerin yarısına yakını katıldıklarını belirtseler de diğer bir yarısı da az katıldıklarını belirterek laboratuar uygulamalarında tam donanımlı olmadıklarını göstermektedirler.

50. Araç-gereçler, sayıca ve miktarca yeterlidir.

Devlet okullarında bu madde için verilen cevaplardan laboratuar için gerekli ve

yeterli araç-gerecin olmadığını dolayısıyla verimli bir öğretimin gerçekleşmediğini

göstermektedir.

51 Araç-gereçler yeni ve kullanılabilir durumdadır.

Bu maddeye de öğretmenlerin çoğu “Az Katılıyorum” cevabını vererek okullardaki laboratuarların genel durumunu ortaya koymaktadırlar.

52. Araç-gereçler yeni teknolojik ürünlerdir.

Yukarıdaki madde de olduğu gibi bu madde için verilen cevaplardan okullarda

53. Araç-gereçler, öğrencilerin yetenek ve düzeylerine uygundur.

Bu madde için sadece “Katılıyorum” ve “Az Katılıyorum” cevapları verilmiştir. Yani araç-gereçlerin çoğunun öğrenci yetenek ve düzeylerine uygun olmadığı anlaşılmaktadır.

54. Bozulan araç-gereçlerin onarımları yapılmaktadır.

“Katılmıyorum” cevabı olmasına rağmen öğretmenlerin çoğunluğu bu maddeye katıldıkları için okullardaki araç-gereçlerin onarımlarının yapıldığı görülmektedir.

55. Eksilen ve kırılan araç-gereçler, kısa zamanda temin edilmektedir.

Bu maddeye çoğunlukla “Az Katılıyorum” ve “Katılmıyorum” cevabı verildiği

için araç-gereçlerin teminin kısa zamanda gerçekleşmediği anlaşılmaktadır.

56. Araç-gereçler, hedeflenen amaçların gerçekleşmesini sağlamaktadır.

Yarıdan fazlası bu maddeye katıldıklarını belirttikleri için araç-gereçlerin

hedeflenen amaçlara uygun olduğu anlaşılmaktadır. 57. Araç-gereçler, öğrencilerin dikkatini çekmektedir.

Haftalık ders saati nedeniyle laboratuarda ders işlenmesi az olduğu için

laboratuara gittiklerinde araç-gereçlerin öğrencilerin dikkatini çektiği verilen

cevaplardan anlaşılmaktadır.

58 . 6. 7. ve 8. sınıf ders kitaplarındaki deney ve gözlemlerde gerekli tüm araç-gereçler, laboratuarımızda bulunmaktadır.

Bu madde için çok farklı cevaplar verilmiştir. Bunun nedeni Ankara ilinden

59. Laboratuarda tepegöz ve slayt projektörü bulunmaktadır.

Öğretmenler bu madde için yarıya yakın katıldıklarını belirtse de, yarıdan fazlası pek katılmamıştır.

60. Laboratuarda video ve televizyon bulunmaktadır.

Bu madde içinde çok farklı sonuçların elde edilmesinin nedeni farklı bölgelerde anket uygulanmasındandır.

61. Laboratuarda bilgisayar bulunmaktadır.

Yukarıda olduğu gibi bu madde içinde farklı cevaplar verilmiştir. Yine ayni şekilde farklı bölgelerden sonuçlar alınmasıdır.

62. Laboratuarda model, şema ve maketler bulunmaktadır.

Bu madde için sadece “Katılıyorum” ve “Az Katılıyorum” cevapları verilmiştir.

Genel olarak laboratuarlarda model, şema ve maketler bulunmaktadır.

63. Laboratuarda soğutucu bulunmaktadır.

Anket uygulamasının farklı bölgelerden olmasından dolayı bu madde içinde farklı cevaplar verilmiştir.

64. Laboratuarda video kasetleri, slaytlar ve asetatlar bulunmaktadır. Bu madde içinde çok farklı cevaplar verilmiştir.

65. Laboratuar güneş almaktadır.

% 80 e yakın “Katılıyorum” cevabıyla laboratuarlar genel olarak okullarda iyi bir konumda bulunmaktadırlar.

66. Laboratuarda sular her zaman akmaktadır.

Çok az bir öğretmen bu maddeye katılmadığını belirtse de genel olarak laboratuarlarda suyun aktığı belirtilmiştir.

67. Laboratuar ortamının sıcaklığı yeterlidir.

Bu madde içinde çok farklı sonuçların verilmesi nedeniyle her okul şartlarının eşit olmadığı görülmektedir.

68. Laboratuarda elektrik ve su tesisatı, laboratuar çalışmalarına uygundur.

Genel olarak bu maddeye katıldıklarını belirtmelerine rağmen çok az öğretmen

bu maddeye katılmamışlardır.

69. Laboratuarda temizlik malzemeleri için ayrılmış bir bölüm vardır.

% 26’lık bir kesim bu maddeye katılmadıklarını belirtse de geri kalan kesim az

olsa katıldıklarını belirtmişlerdir.

70. Laboratuarda herkesin görebileceği bir yere laboratuar kuralları asılmıştır.

Laboratuar kullanımında kurallara uyulması mecburi olduğu için anketten alınan sonuçlara göre bu madde okullarda tam olarak uygulanmıştır.

71. Elektrik şebekesinin sigortaları laboratuar dışındadır.

Bu madde için sadece “Katılıyorum” ve “Az Katılıyorum” cevapları verilerek elektrik şebekesinin durumu laboratuarda uygun durumda olduğu anlaşılmaktadır.

72. Laboratuardaki dolapların camlarında, dolapların içlerindeki araç-gereçlerin listeleri vardır.

Laboratuarlarda hangi araç-gerecin bulunduğu bilinirse deney gerçekleştirme

daha kolay olacaktır bu nedenle bu madde bütün okullarda uygulanmıştır.

73. Öğretmen masası ve öğrenci masaları, deney ortamına uygun şekildedir.

Bu madde tüm okullarda gerçekleştirilmemiştir. Fakat son yıllarda yapılan okullarda bunlara dikkat edildiği için az da olsa bu maddeye katılan öğretmen vardır. 74. Laboratuarda zehirli ve tehlikeli maddelerin bulunduğu dolaplar kilitlidir.

Laboratuarda güvenlik çok önemli olduğu için zehirli ve tehlikeli maddelerin

kilitli olması beklenilen bir sonuçtur

75. Laboratuarda karartma perdesi vardır.

Çoğu öğretmen bu maddeye katıldıklarını belirtse de azımsanmayacak bir miktar olan öğretmende bu görüşe katılmadıklarını göstererek okulların durumunu belirtmeye çalışmışlardır.

76. Laboratuarda Fen Bilgisi içerikli bir kütüphane vardır.

Fen Bilgisi laboratuarında kütüphane oluşturmak daha çok öğretmenin elinde olduğu için bu konuyla ilgilenen çoğu öğretmen bu maddeyi gerçekleştirmiştir.

77. Laboratuarda sabit çeker ocak vardır.

%80 e yakın öğretmen bu maddeye katıldığını belirtse de yine anketin farklı bölgelerde olmasından dolayı sabit çeker ocak her okulda bulunmamaktadır.

78. Laboratuarda ecza dolabı vardır.

Ne kadar güvenlik önlemi alınırsa alınsın laboratuarlarda oluşacak kazalar için bir ecza dolabı bulundurulması gereklidir fakat tüm öğretmenler maalesef bu maddeye tamamen katılamamışlardır.

79. Laboratuarda yangın söndürücü vardır.

Yine oluşabilecek tehlikeli durumlar için yangın söndürücünün bulunma zorunluluğu olsa bile bu maddeye katılmayan öğretmenlerde vardır.

80. Kimyasal maddeler, laboratuarda bozulmalarını engelleyecek koşularda muhafaza edilmektedir.

Bu madde içinde çoğu öğretmen katıldığını belirtse de %20’lik bir kesim uygun şartları bulamadıkları için bu maddeye katılmadıklarını belirtmişlerdir.

BÖLÜM V

SONUÇ VE ÖNERİLER

Bu bölümde çalışmadan elde edilen bulgulardan elde edilen sonuçlar özetlenmiş ve bazı öneriler yapılmıştır.

5.1. Sonuçlar

2009-2010 eğitim-öğretim yılında M.E.B. Ankara ili Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı ilköğretim okullarından rastgele seçilen 70 fen bilgisi öğretmeni ile yapılan bu çalışmadan elde edilen verilere göre öğretmenlerin büyük bir çoğunluğu anketteki maddelere tamamen katılıyorum ya da katılıyorum demiştir. Bu sonuç öğretmenlerin fen bilgisi dersi için laboratuarların öneminin farkında olduğunu gösterir. Diğer bir anlatımla öğretmenler fen bilgisi alanında laboratuar için yeterli bilgiye sahip olmak gerektiğini düşünmekte, laboratuarlar ile ilgili yayın ve gelişmeleri takip etmek gerektiğini savunmaktadır. Anketten elde edilen verilere göre öğretmenlerin %90’dan fazlası teknoloji ve fen hakkındaki kişisel donanımlarının güncellenmesi gerektiği konusunda hem fikirdir.

Araştırmanın bulgularına göre öğretmenlerin hemen hepsi bir laboratuar sınıfı oluşturmak gerektiğini ifade etmiştir. Ancak bununla birlikte verilere göre laboratuarlardaki araç-gereçler yeterli değildir. Öğretmenlerin yaklaşık %90’ı laboratuarlardaki araç-gerecin kullanılabilir durumda olmadığını belirtmiştir. Anket sonuçlarına göre araç-gereçler öğrencilerin yetenek ve düzeyine uygun olmayıp bozulan araç-gereçler onarılmamaktadır.

Çalışmamızda elde edilen verilerden çıkartılabilecek diğer bir önemli sonuç, yenilenen öğretim programına uygun araç-gerecin okullara ulaşmamış olmasıdır. Bu durum çok vahimdir. Çünkü yenilenen öğretim programı, yaparak yaşayarak öğrenmeyi merkeze almış, ilköğretimi bitiren her öğrenciyi fen okuryazarı yapmayı hedefleyen bir

programdır. Eğer yeterli araç-gereç okullarda bulunmaz ise bu hedefe ulaşmak mümkün olmayacaktır. Dolayısıyla öğretim programı işlevselliğini yitirecektir.

Anket sonuçlarına göre öğretmenlerin önemli bir kısmı (%38) laboratuar uygulamalarında öğrencilere bilimsel çalışma yöntemini öğretebilme maddesini az katılıyorum (%36) ya da katılmıyorum (%16) olarak işaretlemiştir. Bu sonuç öğretmenlerin yeni öğretim programının felsefesini anlamadıklarını gösterir. Çünkü yeni öğretim programı, öğrencilere bilişsel kazanımlar yanında bilimsel süreç becerileri kazandırmayı amaçlamaktadır.

Yeni öğretim programının felsefesinin anlaşılmadığı gösteren diğer bir bulgu, öğretmenlerin “öğrencilere bilimsel gerçekleri öğretirken bilimsel bilginin doğasını da öğretmek” maddesine %36 gibi yüksek bir oranda az katılıyorum demeleridir. Fen okuryazarlığının en önemli boyutlarından biri bilimin doğasıdır. Fen okuryazarı bir birey yetiştirilmek isteniyorsa bilimin doğasının öğretilmesi gerekir. Dolayısıyla bu sonuç öğretmenlerin fen okuryazarlığı kavramını tam olarak kavrayamadıklarını gösterir.

Anket verilerinden çıkartılabilecek diğer bir sonuç, öğretmenlerin bilişimin farkında olduklarıdır. Çünkü öğretmenlerin %80’den fazlası bilgisayar kullanmayı öğrenebilme maddesine tamamen katılıyorum ve katılıyorum demişlerdir. Benzer şekilde internet kullanmayı öğrenmek ve bundan yararlanmak, fen bilgisi yazılım programlarını seçmek ve temin etmek maddelerine verilen yanıtların çoğu tamamen katılıyorum ya da katılıyorumdur.

Çalışmamızda elde edilen bulgulara göre öğretmenler bilişime önem vermekle birlikte laboratuarların buna çok da uygun olmadığı anlaşılmaktadır. Örneğin anketteki “laboratuarlarda tepegöz ve slayt projektörü bulunmaktadır” maddesine öğretmenlerin %52’si az katılıyorum, %4’ü ise katılmıyorum demiştir. Benzer şekilde “laboratuarda bilgisayar bulunmaktadır” maddesine öğretmenlerin %44’ü az katılıyorum demiştir. Bu maddeye az katılıyorum denilmesinin nedeni, bilgisayarların etkili bir şekilde kullanılmadığını akla getirmektedir. O halde bilgisayarların etkili bir şekilde kullanılması için gerekli alt yapı düzenlenmeli, öğretmenlere hizmet içi eğitimle eğitim

Benzer Belgeler