• Sonuç bulunamadı

BÖLÜM 3: YÖNTEM VE SAHA ARAġTIRMASI

3.1. AraĢtırma Sürecinin Belirlenmesi

3.1.5. Örneklemin Belirlenmesi

3.1.6.2. Anket Ġçeriğinin GeliĢtirilmesi

Anket formu geliştirilirken öne çıkarılan temel unsur anket formunun konu içeriğidir. İçeriği oluşturan konular iki bölüm altında toplanmıştır. İlk bölümde kurumsal yönetimi oluşturan aşamalar birer önerme şeklinde yazılarak otel çalışanlarının kurumsal yönetim algısına önem verip vermediklerini belirlemek ve eğer önem veriyorlar ise ne ölçüde önem verdikleri tespit etmeye çalışmaktır. Bu bölümün, anketini oluşturmak için literatür taraması ve Sermaye Piyasaları Kurulunun (SPK) 2004 yılında yapmış olduğu anket çalışmasından yararlanılmıştır. SPK‟nın yapmış olduğu bu çalışmada amaç, uygulanması ihtiyari olan Kurumsal Yönetim İlkelerinden şirketlerin haberdar

88

olmalarını sağlamak ve şirketlerin kurumsal yönetimin ne durumda olduklarını anlayabilmektir.

GörüĢmede Kullanılan Soru Formunun OluĢturulması

Görüşmede kullanılan görüşme formu, araştırma konusuyla ilgili gerekli literatür taraması yapıldıktan sonra oluşturulmuştur. Görüşme formunda çalışanların, kurumsal yönetim faaliyetlerine bakış açılarını içeren sorular yer almaktadır. Bu amaç doğrultusunda toplam 12 açık uçlu soru sorulmuştur. Görüşme formunda açık uçlu soruların sorulmasındaki amaç konuyla ilgili derinlemesine bilgi elde etmektir. Görüşme soruları hazırlanırken yine SPK‟nun 2004 yılında yapmış olduğu anket çalışması rehber alınarak görüşme soruları hazırlanmıştır. Görüşme formu hazırlandıktan sonra alanında uzman üç akademisyenin onayına sunulmuştur. Onaydan sonra gerekli düzenlemeler tekrar yapılmış ve görüşme sorularının anlaşılabilirliğini test etmek amacıyla bir otel yöneticisi ile pilot uygulama gerçekleştirilmiştir. Yapılan görüşme sonucunda görüşme formunda yer alan soruların anlaşılma düzeyi test edilmiş ve soruların son şekli verilmiştir.

Ön Uygulama

Anketin ön uygulaması 25 Ağustos 2013 ve 02 Eylül 2013 tarihleri arasında başta İstanbul ve Antalya il merkezi olmak üzere 2 işletme üzerinde uygulanmıştır. Görüşülen iş görenlerle, yalnızca anket formlarını kabul eden işletmelerin çalışanları ile ön uygulama gerçekleştirilmiştir. Bu kapsamda, 30 anket formu ön uygulamaya tabi tutulmuştur. Bu iki merkezin seçilme nedenleri olarak; İstanbul ve Antalya‟nın araştırmanın yapıldığı yere coğrafi açıdan yakın ve ulaşım olanaklarının yeterli düzeyde olması gösterilebilir.

Anket formlarının doldurulmasında işgörenlere sorular anketör tarafından okunarak cevaplanması istenmiştir. Görüşme formlarının doldurulması sırasında yöneticiler ile ortalama 20 dakika görüşülmüştür. Anket formlarını kendileri okuyarak dolduran çalışanların bu işlem için ortalama 10-15 dakika harcadıkları tespit edilmiştir.

Elde Edilen Verilerin Kullanılabilirliği

Verilerin kullanılabilirliğini ortaya çıkarmak için öncelikle anket formunun geçerliliği tartışılmalı daha sonra da güvenilirliği test edilmelidir.

89 Verilerin Geçerliliği

Geçerlik, ölçme geçerliği (kapsam, ölçüt ve yapı geçerliliği) ve karar geçerliliği (sınıflama ve sıralama geçerliliği) olmak üzere iki gruba ayrılmaktadır (Erkuş, 2005).

Geçerlik, araştırmanın doğru ölçülmesini, ölçülen özelliklerin gözlenen ölçek

puanlardaki gerçek farklarını yansıtır. Geçerlik yazarlarca, iç geçerlik (uzman bir kişinin ölçekleri denetlemesi), tahmini geçerlik, eşzamanlı geçerlik ve yapısal geçerlik olarak bir birinden ayırt edilmektedir (Nakip, 2003:124). Bu çalışmada kullanılan anketin geçerliliğini araştırmak için içerik geçerliliği kullanılacaktır. İçerik geçerliliği yöntemi, anket sorularının yeterli sayıda ve ölçmek istenen olguyu temsil edebilecek (Altunışık ve diğerleri, 2005) şeklinde sorulmasını ifade eder.

Yukarıda belirtilen bilgiler doğrultusunda anket formu hazırlanmıştır. Daha sonra, çalışmanın yürütülmesinde danışmanlık yapan öğretim üyelerinin ve konu hakkında bilgi sahibi olan dört öğretim üyesinin görüşleri dikkate alınmıştır. Sonrasında, anketin araştırma konusunu ne ölçüde kapsadığı ve yansıttığı yönündeki değerlendirmeler göz önünde bulundurularak anket formunda gerekli düzenlemeler yapılmıştır. Öte yandan, ön uygulama aşamasında anket formları doldurulurken otel çalışanlarının soruları algılama düzeyleri gözlemlenmiştir. Anket formları doldurulduktan sonra her çalışana, ankette yer alan soruların içeriği, soruların sorulma şekli ve kullanılan kelimelerin anlaşılırlığına ilişkin görüşleri sorularak anket formunun içerik geçerliliği sınanmaya çalışılmıştır. Bu araştırmanın geçerliliği için tüm şartlar yerine getirilerek araştırmanın geçerli ve güvenli bir nitelik taşıması sağlanmıştır.

Bununla birlikte araştırmada görüşme tekniği kullanılmıştır. Nitel araştırmada sonuçların geçerliği için araştırmacı tarafından göz önünde bulundurulması gereken bazı hususlar bulunmaktadır. Görüşme tekniği kapsamında yapılan bu araştırmada geçerliliğini sağlamak için (Yıldırım ve Şimşek, 2006);

 Araştırmacı tarafından toplanan veriler ayrıntılı olarak rapor edilmiş ve sonuçlara nasıl ulaşıldığı açıklanmıştır.

 Bulguların kendi içerisinde tutarlı ve anlamlı olması ve bir bütünlük arz etmesi sağlanmıştır.

 Bulguların daha önce oluşturulan kavramsal çerçeveyle uyumlu olması sağlanmıştır.

90

 Elde edilen bulgular benzer ortamlarda test edilebilme kolaylığına sahiptir.  Seçilen örneklemin genellemeye izin verebilmesi sağlanmıştır.

Verilerin Güvenirliği

Güvenirlik araştırmanın farklı zamanlarda ya da farklı kişiler aracılığıyla yürütülmesi

durumunda aynı ya da benzer sonuca ulaşılmasıyla ilgilidir (Ekiz, 2004). Diğer bir ifadeyle güvenirlik bir araştırmadan elde edilen verilerin, sonuçların tekrar edilebilirliğidir (O'Flaherty ve Whalley, 2004).

Anketlerin toplanması ile elde edilen veriler SPSS (Sosyal Bilimler İçin İstatistik Programı) adlı program kullanılarak kodlanmış ve demografik veriler hariç diğer verilere güvenilirlik testi uygulanmıştır. Anket formunun, genel güvenilirlik testi sonucunda alfa değerinin 0,92 olduğu tespit edilmiştir. Test sonucunda verilerin genel Cronbach alpha‟sı Nunnally‟in (1967) belirttiği 0,7 düzeyinin üzerinde gerçekleşmiştir. Yapılan güvenilirlik analizi sonucu elde edilen Cronbach alpha kat sayısının oldukça yüksek olması, ifadelerin güvenirliliğin kabul edilebilir düzeyin üzerinde olduğunu göstermektedir. Ön uygulama sonucunda yapılan değerlendirmede, ankette yer alan önermelerin aynı şekilde kalmasına karar verilmiştir.

Bununla birlikte araştırmada görüşme tekniği de kullanılmıştır. Nitel araştırmada sonuçların güvenirliği için araştırmacı tarafından göz önünde bulundurulması gereken bazı hususlar bulunmaktadır. Görüşme tekniği kapsamında yapılan bu araştırmada güvenilirliğini sağlamak için (Yıldırım ve Şimşek, 2006);

 Araştırmacı, araştırma sürecindeki rolünü açık bir şekilde tanımlamıştır.  Araştırma yöntemi ve aşamaların ayrıntılı bir biçimde tanımlanmıştır.

 Veri toplama, işleme, analiz etme, yorumlama ve sonuçlara ulaşma konularında ayrıntılı bilgi verilmiştir.

 Aynı konu üzerinde yapılmış banka araştırmaların sonuçları sunulmuştur.  Araştırmada elde edilen ham veriler ile sonuçların uyumluluğu sağlanmıştır.

Yukarıda ifade edildiği gibi yapılan bu araştırmanın geçerliliği ve güvenilirliği için tüm şartlar yerine getirilerek araştırmanın geçerli ve güvenli bir nitelik taşıması sağlanmıştır.

91