• Sonuç bulunamadı

KUZEY ALTBÖLGESĠ

IV. D.1. ALTBÖLGE

IV.D.1.a. VĠZYON

Avrupa Yakası Planlama Altbölgesi'nin vizyonu; kentin ekolojik sürdürülebilirliğinin sağlanması için, doğal kaynaklardan koruma-kullanma dengesi içinde yararlanılması ve doğal kaynak kullanımlarının geliştirilmesi olarak belirlenmiştir.

IV.D.I.b. AMAÇLAR

Altbölge'nin sorun ve potansiyelleri ile İstanbul'un vizyon bileşenleri çerçevesinde belirlenen vizyona göre planlama çalışmalarında dört adet amaç belirlenmiştir.

• Altbölge'nin en önemli doğal kaynaklarının başında tarım toprakları gelmektedir. Tarım alanlarının yanlış ve amaçdışı kullanımının engellenerek, konvansiyonel ve ekolojik üretim politikalarının yeniden düzenlenmesi ve kırsal alanda sürdürülebilir ekonomik gelişmenin sağlanması gerekmektedir.

• Altbölge'nin sahip olduğu su kaynaklarının nicelik ve nitelik bazında korunması için içmesuyu havzalarındaki doğal kaynakların sürdürülebilirliğinin sağlanması ve bu doğal

kaynaklar üzerindeki yanlış ve/veya amaç dışı kullanımların ortadan kaldırılmasına yönelik önlemlerin alınması gerekmektedir.

• Diğer önemli doğal kaynak olan ormanlık alanlarda sınır itilaflarının giderilmesi, orman alanlarının ve ekolojik-biyolojik çevrenin korunması, kent içi yeşil alanlarla sürekliliğinin sağlanması ve uygun aktif rekreasyonel kullanımların Altbölge'ye kazandırılması gerekmektedir.

• Doğal afet alanları ve yasal sınırlamalar, planlamada doğal kaynak alanları gibi değerlendirilebilir. Bu nedenle; yerbilimleri açısından yerleşmeye sakınca oluşturan alanlar (dere yatakları, havza ve dere koruma kuşakları vb.) ile orman ve tarım alanlarının bütünlüğü kurularak, kent içine sarkan ekolojik koridorların oluşturulması mümkündür.

IV.D.1.c. HEDEFLER

Belirlenen dört ana amaç çerçevesinde her amaç için hedefler saptanmıştır. Tarı msal üretim ilişkilerine yönelik hedefler şunlardır;

• Altbölge'deki tarım alanları 47.787 ha'dır. Bu alanlar içerisinde yerleşmeleri çevreleyen verimli tarım toprakları önemli bir yer tutmaktadır. Tarım topraklarının içmesuyu

havzasında yer almasından ötürü yerel yönetimler, meslek odaları ve ilgili kamu kurumları (Tarım İl Müdürlüğü vb.) desteğiyle toplam 3500 ha'lık bir alanda ekolojik tarım eğitimi, örgütlenmesi ve sertifikasyon çalışmalarının plan dönemi içinde gerçekleştirilmesi sağlanmalıdır.

• Özellikle kısa ve orta vadede ekolojik tarım uygulama olanağı bulunmayan alanlarda;

uygun tarım tekniklerinin kullanılmasıyla, kent ekolojisi çerçevesinde güvenilir gıda üretiminin payını arttırmak gerekmektedir. Monokültür tarım yerine polikültür tarımı yaygınlaştırarak, toprak erozyonunun önlenmesi ve buna bağlı olarak toprak verimliliğinin arttırılması mümkündür. Tarım alanlarının korunması ve üretim çeşitliliğinin artması, orman köylerindeki baltalık kesimin bitmesiyle ortaya çıkacak sosyo-ekonomik sorunların önlenmesi için de gereklidir. Ormancılıkla uğraşan yaklaşık 6000 ailenin tarım ve/veya hayvancılığa yönlendirilerek gelir seviyelerini yükseltmesi, hedeflenen konulardan bir diğeridir.

Su kaynaklarının korunmasına yönelik hedefler;

• İçmesuyu havzaları içersinde yer alan 1 İlçe Belediyesi, 11 İlk Kademe Belediyesi ile bunlara bağlı yerleşim birimlerinde halihazırda 213.100 kişi yaşamaktadır. Özellikle İSKİ'den görüş almamış imar planlarındaki nüfus ve yapı yoğunlukları nedeniyle, bahsi geçen 12 belediyenin öneri nüfusları 765.000 kişiyi aşmaktadır. Ancak, havzalarda yer alan yerleşim alanları için üretilmiş ve İSKİ Havza Koruma ve Kontrol Müdürlüğü tarafından olumlu görüş almış mer'i planlardaki nüfus yoğunluklarını içmesuyunu kirletmeyecek düzeyde tutmak ve yoğunluk ile emsal değerleri içmesuyu kalitesini tehdit eden mer'i imar planlarında; orman alanları, tarım alanları, havza mutlak ve kısa mesafe koruma kuşakları, dere koruma kuşakları, askeri alanlar ve jeolojik açıdan sakıncalı alanlar çıkarıldıktan sonra; yerleşim alanı olarak planlanan bölgelerdeki nüfus yoğunluklarını içmesuyunu kirletmeyecek düzeye getirmek gerekmektedir. Havzaların kirlenmesini engellemek adına bahsi geçen 12 yerleşim biriminde plan nüfusun 184.000 kişiden fazla olmaması gerekmektedir.

• Havzalar yerleşim alanları kadar çalışma alanları kanalıyla da kirletilmektedir. Havza içerisinde yer alan endüstriyel kuruluşlardan, kirletici özelliği yüksek olanlardan başlayarak, bütün tesislerin bu plan süresi içerisinde havza dışına taşınması gerekmektedir.

Kaynak: Tarım İhalesi, 2007

• Altbölge'de yeralan havzalardaki evsel ve tarımsal kirleticiler için ana toplayıcı ve toplayıcı olan mevcut yaklaşık 344 km'lik atıksu toplama kanallarının arttırılması ve rehabilite edilmesi de, su kaynaklarının korunması kararlarını güçlendirecektir.

Orman alanları ve ekolojik-biyolojik çeşitliliğe yönelik hedefler;

• Altbölge'deki orman alanları yaklaşık 122.190 ha'dır. Ormanların büyük çoğunluğu geniş yapraklı ağaçlardan oluşmaktadır. Orman alanlarındaki sınır ve mülkiyet durumu ile ilgili belirsizlik ve itilafların giderilmesi amacıyla, kadastro ve tapuya tescil

çalışmalarını düzenli ve sürekli olarak güncellemek gerekmektedir. Kadastral

çalışmalar tamamlandığında, doğal ormanlar üzerindeki baskıları azaltmak amacıyla bozuk orman alanlarının uygun kesimlerinde, hızlı büyüyen orman ağacı türleri ile ağaçlandırma çalışmalarına başlanabilir.

• Orman alanlarında gerçekleştirilen madencilik faaliyetlerinin çevresel etkilerini en az düzeye indirebilmek için maden ruhsatlarını yeniden düzenlemek, uygun işletme tekniklerini kullanmak ve kullanım sonunda bunları rehabilite ederek hızla ormana geri kazandırmak gerekmektedir. Altbölge'nin kuzeyinde yer alan ve eski Karadeniz kömür ocaklarını da kapsayan yaklaşık 2935 ha'lık alan, öncelikle İstanbul'da yaşayanların günübirlik rekreasyon ve turizm ihtiyaçlarına cevap verebilecek nitelikte ele alınmalıdır.

• Orman Kanunu'nun 2B maddesi gereği orman vasfını yitirmiş alanların mevcut arazi kullanımlarını da dikkate alarak, kamu yararı çerçevesinde yeniden değerlendirilmesi yapılmalıdır.

Ekolojik koridorlara yönelik hedefler;

ġekil IV.D.3. Avrupa Yakası İçmesuyu Havzaları ve Drenaj Ağları

Kaynak: Tarım İhalesi, 2007

• İstanbul kentsel alan dokusu, orman alanları, su havzaları ve tarım alanlarıyla çevrili kırılgan coğrafyada sadece ekolojik koridorlar vasıtasıyla nefes alabilecek konuma gelmiştir. Yeşil alanlar ile orman alanlarının ekolojik koridorlar yoluyla işlevsel bir şekilde bağlantılarının sağlanarak, biyolojik çeşitliliğin kent içerisine ulaştırılması gerekmektedir. Jeolojik açıdan yerleşime uygun olmayan alanların yeşil ve açık alanlar olarak değerlendirilmesi de, ekolojik koridorların oluşumunu destekler bir yaklaşım olmaktadır.

• Tarım alanlarının ve yerleşim alanlarının çevresinde rekreasyonel alanların geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması için, kent ormanlarının sayısı arttırılmalıdır.

IV.D.1.d. STRATEJĠLER

Belirlenen amaçlar doğrultusunda ortaya konan hedeflere nasıl ulaşılacağını açıklayan stratejiler aşağıda sıralanmıştır.

Tarımsal üretim ilişkilerine yönelik stratejiler şunlardır;

• Tarım topraklarında, ekolojik üretim yapmaya uygun olan yaklaşık 3500 ha'lık alanın kuru tarıma uygun olan yerlerinde; buğday ve hububat tarımı ile bağcılık faaliyetlerinin yapılması ve yetiştirilecek hububat ürünlerinin Halk Ekmek kanalı ile planlanması sağlanacaktır. Sulu tarıma uygun olan yerlerde ise organik sebze ve meyve üretiminin planlanması Haller Müdürlüğü'nce gerçekleştirilecektir.

• Konvansiyonel tarım alanlarında toprak işleme, ekim nöbeti, tohum kontrolü ve sertifikasyonu, verimlilik çalışmaları, zararlı ve yabancı otlara karşı yapılacak tarımsal girdi çalışmaları; ilgili yerel yönetimler ile kamu kuruluşları tarafından yürütülecektir.

• Tarı msal girdi çalışmaları sonucunda düzenlenecek tarımsal üretim, gıda mevzuatı kapsamında gıda güvenliğine kavuşturulmalıdır. Bu amaçla adil gelir bölüşümünü sağlayacak kooperatif şeklinde örgütlenmelerin kurulması sağlanacaktır.

• Üreticinin doğrudan satış yapabileceği ürün pazarları oluşturularak, ürünlerin pazarlanması sağlanacaktır.

• Yerel yönetimler, Tarım İl Müdürlüğü, bölgesel kalkınma ajansı ve sivil toplum kuruluşları desteğiyle; ekolojik ürün çeşitliliğinin sağlanmasına yönelik, hububat ve ayçiçeği üretiminin; sebze, meyve ve çiçekçilik üretimiyle nöbetleşe hale getirilmesi sağlanacaktır.

• Polikültür tarımın yaygınlaştırılmasına bağlı olarak, toprak erozyonunun önlenmesi çalışmaları etaplar halinde programlanacak ve 5 yıl içinde tamamlanacaktır.

• Yoğun olarak orman ürünleriyle geçinen Ormanlı, Danamandıra, Hisarbeyli, Celepköy, Başakköy, Kalfaköy, Karamandere, Gümüşpınar, Yaylacık, Aydınlar, Yalıköy, Belgrat, Sayalar, Hallaçlı, Çayırdere, Küçüksinekli Köyleri ve çevresindeki tarım topraklarında, öncelikli olarak "Tarımsal Arazi Planlaması" yapılacaktır. Tarımsal Arazi Planlaması dönemi boyunca ekilecek ürün cinsi ve ekim yöntemleri hakkında; Tarım İl Müdürlüğü ve oluşturulacak zirai birliklerin katkılarıyla, konunun uzmanları tarafından seminerler verilecek ve eğitim çalışmaları yapılacaktır.

Su kaynaklarının korunmasına yönelik stratejiler çerçevesinde;

• İSKİ Havza Koruma ve Kontrol Müdürlüğü tarafından olumlu görüş almış olan mer'i imar planlarının, 1/25.000 ölçekli Nazım İmar Planı'na uygun olmayan kısımları revize edilecek ve emsal değerleri bu planla getirilen maksimum yoğunluk değerlerini (İSKİ Havza Koruma ve Kontrol Müdürlüğü tarafından öngörülen yoğunluklar) geçmeyecek şekilde yeniden düzenlenecektir.

• Yoğunluk ve yapı emsalleri su kalitesini ciddi oranlarda tehdit eden Arnavutköy, Boğazköy, Bolluca, Taşoluk ve Haracçı İlk Kademe Belediyelerine ait mer'i planlar;

1/25.000 ölçekli Nazım İmar Planı'nda önerilen yerleşim alanlarını aşmamak ve İSKİ Havza Koruma ve Kontrol Müdürlüğü tarafından öngörülen yoğunlukları geçmemek şartıyla, bir bütün halinde yeniden düzenlenecektir.

• Büyükçekmece Havzası'nda yer alan 1.635.400 m2'lik, Terkos Havzası'nda yer alan 7960 rrHik, Sazlıdere Havzası'nda yer alan 434.000 rrHik ve Alibeyköy Havzası'nda yer alan 94.900 mHik sanayi tesisinin alt sektörlerine göre ayrımı yapılacak, çevrede yer alan organize sanayi bölgelerindeki boş kapasiteler kullanılarak etaplar halinde taşınması sağlanacaktır.

• Evsel ve tarımsal kirleticiler içeren atıksu girişleri kuşaklama kanalları ile engellenecektir.

Orman alanları ve ekolojik-biyolojik çeşitliliğe yönelik stratejiler kapsamında;

• Çevre ve Orman Bakanlığı ve taşra teşkilatı, bilim kuruluşları, sivil toplum örgütleri ve diğer ilgili kurum ve kuruluşların işbirliği ile ekosistem içindeki yeri ve önemi göz önüne alınarak ormanın tanımı yapılacak ve mevzuatta yer alması 2007 yılı sonuna kadar gerçekleştirilecektir. Anılan tanımın orman sınırlarının belirlenmesi, orman alanlarının ve bütünlüğünün korunması ve tüm ormancılık çalışmalarına temel dayanak teşkil etmesi açısından taşıdığı önem büyüktür.

• Orman kadastro komisyonlarının çalışmaları sırasında yerel halkın haklarına yeterli özeni göstermesi konusunda eğitim verilmelidir.

• Ağaçlandırma ve ıslah çalışmalarında öncelikle yörenin doğal ağaç, ağaççık ve bitki türleri kullanılacaktır. Ağaçlandırılacak sahalarda biyolojik çeşitliliğin korunmasına ve genetik kirlenmeden kaçınmaya gerekli önem ve özen gösterilecek olup, yaban hayatı açısından önemli orman içi açıklıklarının ve doğal floranın korunması sağlanacaktır.

• Orman alanlarında gerçekleştirilen madencilik faaliyetlerinin maden ruhsatları 10 yıllık veya daha kısa periyotlar halinde verilecektir. İşletilen maden alanlarının

ağaçlandırılma çalışmaları, orman teşkilatı ve yerel yönetimler tarafından denetime tabi tutulacaktır. Karadeniz kömür ocakları, doğa ile uyumlu malzemeler kullanılması

kaydıyla ve tahrip olmuş topografyanın sert doğal özellikleri dikkate alınarak; rekreatif kullanımlar, turizm fonksiyonları ve doğal yaşam temalı oluşumlar için özel bir proje kapsamında ele alınacaktır.

• Uygun Hazine arazileri üzerinde özel sektör, yerel halk, yerel yönetimler ve diğer ilgi gruplarınca yapılacak çok amaçlı orman ağaçlandırma çalışmaları (arazi tahsisi, kredi, teknik yardım, vb.) desteklenecektir.

• Orman Kanunu'nun 2B maddesi gereği orman vasfını yitirmiş alanlardan içmesuyu havzaları içinde kalanlar ağaçlandırılarak, bunların ekolojik olarak ormanla bütünlüğü sağlanacaktır. Havza dışında kalan alanlarda ise mevcut arazi kullanımı ve yasal koşullar dikkate alınarak ve büyük oranda ağaçlandırılarak ekolojik açıdan ormanla bütünlüğü sağlanacak; kısmen de tarım alanı ve yerleşim alanı olarak

değerlendirilecektir.

Ekolojik koridorlara yönelik stratejiler çerçevesinde;

• Büyükçekmece-Terkos, Küçükçekmece-Terkos, Haliç-Terkos arasında kalan ekolojik koridorların doğal ve tarımsal karakterleri, yaban yaşamının hareketliliğini ve kentsel hava sirkülasyonunu sağlayan işlevlerini sürdürebilmeleri için korunacaktır.

• Anılan koridorlarda iyileştirme gerekiyorsa, yerleşim alanları ile bu koridorlar arasında rekreasyon vb. düşük yoğunluklu kullanımlara izin verecek şekilde tampon zonlar oluşturulacaktır. Tampon zonlamada eşit koruma kuşakları yaklaşımının yerine, doğal eşiklerden gelen sınırlayıcılar dikkate alınacaktır.

• Kuzeydeki orman alanlarını kat eden Istrancalar-Terkos koridorunun karakteri, göçmen kuşların geçişi için korunacak ve yapılacak faaliyetlerin planlama, projelendirme, tesis ve bakım sorumluluğu ağırlıklı olarak yerel yönetimler tarafından üstlenilecektir.

• Mevcut Gazi Mahallesi ve Avrupa Yakası Kent Ormanı'na ek olarak 5 adet yeni kent ormanı planlanacaktır.

Tablo IV.D.1. Çatalca İlçesi Köyleri İçin Önerilen Ekonomik Kimlik

Köy Ekonomik Kimlik Köy Ekonomik Kimlik

Akalan

Incegı z

Ağaçlı

(Sarıyer Merkez) Günübirlik Turizm ve Rekreasyon

Ekolojik Tarım: Kuru + Sulu Organik Buğday Üretimi: Halk Ekmek alış garantili Organik Sebze-Meyve Üretimi: Haller Müdürlüğünce destekli Kırsal karakteri bozmayan tarımsal ve ekolojik rekreasyonlar: Hobi bahçeleri, ekolojik çiftlikler, Fakültelerin ilgili bölümlerince yapılan teknik uygulamalar

Merkez Fonksiyonların YoğunlaĢacağı Köyler: Tarım, hizmetler, küçük sanatlar, iletişim ve eğitim alanları.

Günübirlik Turizm ve Rekreasyon Alanları: İkinci konuttan arındırılarak İstanbul' da yaşayanların kullanacakları eğlence, dinlence ve tatil alanları.

Kentsel Karakterli YerleĢmeler:

Avrupa Yakası Kuzey Alt Bölgesi'nde yer alan Çatalca İlçe Merkezi, Binkılıç, Çiflikköy, Karacaköy, Durusu, Tepecik, Muratbey, Arnavutköy, Bolluca, Boğazköy, Hallaçlı, Taşoluk, Göktürk, Bahçeköy İlk Kademe Belediyeleri ve Kemerburgaz, Uskumruköy, Zekeriyaköy, Tepekent yerleşmeleri kentsel karakterli yerleşmeler olarak ele alınmış ve planlanmıştır.

Kentsel karakterli yerleşimlerin kendi idari sınırları içerisindeki ve/veya yakın çevresindeki kırsal yerleşmeleri hinterlandı içine alacağı ve onlara kamusal ve ticari anlamda kentsel nitelikli hizmetleri sunacağı öngörülmektedir. Bu yerleşmeler, her ne kadar çevresindeki kırsal karakterli yerleşimlere göre kentsel özellik taşısa da; kent bütünündeki merkez yerleşimlere göre kırsal ilişkileri bünyesinde taşıyacaktır.

Çoğunluğu içme suyu havzaları içerisinde yer alan söz konusu yerleşmelerin analiz ve sentez çalışmalarının değerlendirilmesiyle aşağıdaki sonuçlara ulaşılmış ve bu sonuçlar neticesinde planlama kararları üretilmiştir:

• İçme suyu havzası içerisinde yer alan ve eski İSKİ İçme suyu Havzaları Yönetmelikleri gereği İSKİ'den görüş almış olan İlk Kademe ve İlçe Belediyeleri'nin mer'i Nazım İmar Planları doğal eşik senteziyle kıyaslanmış ve eşik ihlallerinin olduğu alanlar için

yeniden arazi kullanım kararları getirilmiştir. Eşik ihlallerinin başında mutlak korunacak tarım alanları üzerindeki tarımsal amaç dışındaki kullanımlar gelmekte olup; Çatalca, Tepecik, Muratbey, Durusu Belediyeleri'nin mer'i imar planlarındaki sınırlar bu

kapsamda revize edilmiştir. Planda "havza içi yapılaşması kısıtlı alanlar" lejandıyla

gösterilen bu alanlarda sıhhileştirme, yenileme, seyreltme ve dönüştürme ilkeleri öne çıkmaktadır.

• İçmesuyu havzası içerisinde yer alan, ancak nüfus, yoğunluk ve kullanım kararları (sanayi, depolama vb.) açısından su kalitesini tehdit eden mer'i imar planlarındaki bu olumsuzlar, 1/25.000 ölçekli planda ele alınmış olup, nüfus ve yoğunluklar içmesuyu kalitesini etkilemeyecek düzeye (İSKİ Havza Koruma ve Kontrol Müdürlüğü tarafından öngörülen yoğunluklara) çekilmiştir. Arnavutköy, Boğazköy, Bolluca, Haraççı ve Taşoluk İlk Kademe Belediye alanları ve Çatalca İlçe Merkezi bu kapsamda ele

alınmıştır. Arnavutköy, Boğazköy, Bolluca, Haraççı ve Taşoluk yerleşmeleri planda özel proje alanı olarak tanımlanmış; sürdürülebilirlik ilkesi ve havza yönetimi modelinden hareketle bütünsel olarak planlanması öngörülmüştür. Aynı zamanda havzalarda yer alan ve İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik gereği kirletici özelliği bulunan sanayilerden başlayarak; tüm KOBİ ve imalat atölyelerinin programlar ve etaplar dahilinde çevrede bulunan planlı sanayi alanlarına desantralizasyonu öngörüldüğünden Altbölge bütünündeki havzalarda sanayi, depolama, lojistik ve benzeri kullanımlar yer almamıştır.

Şekil'de Arnavutköy, Boğazköy, Bolluca, Haracçı ve Taşoluk İlk Kademe Belediyeleri yerleşim alanlarının doğal eşikler kapsamında değerlendirilmesi yer almaktadır. Bu yerleşimlerdeki mer'i imar planları bölge için yaklaşık 650.000 nüfus önerisinde bulunmaktadır. Oysa aynı bölgede doğal eşikler haricindeki

yerleşilebilir alan dikkate alınıp, Alibeyköy ve Sazlıdere Havzalarını tehdit etmeyecek ölçüde yapılaşma düşünüldüğünde; mer'i planlarda öngörülen nüfusun 1/6'sından daha azını barındırabilecek kapasitenin bulunduğu hesaplanmıştır.

IV.D.1.g. UYGULAMA ADIMLARI

Planlama Alt Bölgesi'ndeki planlama kararlarının uygulama adımları; ETTA Alanları, Havza Alanları, Orman Alanları ve Ekolojik-Biyolojik Sürdürülebilirlik ile Karadeniz Maden Ocakları ve Çevresi için açıklanmıştır. ETTA Alanları:

• Tarım İl Müdürlüğü tarafından "Tarımsal Arazi Planı" yapılacaktır.

• Tarımsal Arazi Planı'yla "Ekolojik Tarım" ve "Ekolojik Turizm" Alanları'nın sınırları netleşecektir.

• İBB, Tarım İl Müdürlüğü, İlçe Belediyeleri, STK'lar ve kırsal yerleşim birimi yönetiminin (köy muhtarlığı) paydaş olduğu bir örgütlenmeyle ETTA alanları uygulamasına geçilecektir.

• İBB bünyesinde bulunan uygun iç kurum aracılığıyla, 5-10 köyü kapsayan kırsal yerleşimlere yönelik ihale veya hizmet alımı yöntemiyle i ş tarifleyecek ve projelendirecektir.

• Tarım İl Müdürlüğü ve STK'lar bu kırsal yerleşimlerde örgütlenme ve eğitim çalışmalarına başlayacaktır.

• Seminer ve eğitim çalışmaları sonucunda, Tarım İl Müdürlüğü ve uzman ekipler tarafından köy muhtarlarının belirlediği alanlarda ETTA uygulama örnekleri yapılacaktır.

• Ekolojik ürün sertifikasyonu ve tohum alımı için İBB ilgili kurumlarla temasa geçecektir.

• Elde edilecek ürünün paketleme/taşıma/pazarlama olanakları İBB, İlçe Belediyeleri ve Köy Tüzel Kişiliği arasında gerçekleştirilecek bir protokolle belirlenecektir.

Havza Alanları:

• Planda belirlenen içmesuyu havzaları mutlak koruma alanları ile dere koruma kuşaklarındaki mülkiyetler, İSKİ'nin ilgili birimi tarafından etaplar halinde kamulaştırılacaktır.

• İBB, İSKİ ve DSİ'nin ilgili birimlerince örgütlenmesi sağlanacak olan Havza Yönetim Modeli oluşturulmalı ve bu yönetim modeli içinde konumlandırılacak bir Projelendirme Birimi tarafından 1/25.000 ölçekli planın amaç, hedef ve stratejilerine uygun planlama, projelendirme ve uygulama adımlarının programlanması sağlanmalıdır.

• Havza Yönetim Modeli çerçevesinde üretilecek örnek projeler ile havza alanlarının

"kullanılarak korunmasını" sağlayacak uygulamalar gerçekleştirmeli ve finansman için başta ilgili kurumlar olmak üzere TÜBİTAK ile Avrupa Birliği Merkezi Finans ve İhale Birimi'nden destek alınmalıdır.

Orman Alanları ve Ekolojik-Biyolojik Sürdürülebilirlik:

• Orman Alanları'ndaki korunan alan tipleri için (milli park, tabiat parkı, tabiatı koruma alanı, yaban hayatı koruma alanı, vb.) uluslararası kriterlerle uyumlu ulusal kriterlerin oluşturulması gerekmektedir. Mevcut korunan alanların statülerinin bu kriterlere göre gözden geçirilmesi ve düzenlenmesi Çevre ve Orman Bakanlığı, araştırma kuruluşları, sivil toplum örgütleri, medya, diğer ilgi grupları ile işbirliği içerisinde ve sorumlu Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü (DKMP) birimi tarafından yapılacaktır.

• Bozuk orman alanlarının öncelikle doğal yolla iyileştirilmesi, bu şekilde iyileştirilmesi mümkün olmayan alanların ağaçlandırma ve diğer iyileştirme çalışmalarıyla

geliştirilmesi ve bu çalışmalarda yerli türlerin kullanılması Ağaçlandırma Genel

Müdürlüğü (AGM) ve Orman Genel Müdürlüğü (OGM) tarafından gerçekleştirilecektir.

Orman ağaçlandırmaları için uygun Hazine arazilerinin belirlenmesi ve işletimi sona eren maden alanlarının ağaçlandırılması için; Çevre ve Orman Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve Milli Emlak Genel Müdürlüğü'nün işbirliği ile yapılacak bir envanter-etüd çalışmasına ihtiyaç duyulmaktadır.

• Kent ormanlarının geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması; mevcut yeşil kuşak ağaçlamalarının uygun şekilde korunması ve faydalanılması faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi; yerel yönetimlerin yeşil kuşak ağaçlamalarının tesisi, korunması ve yönetimi konularında yükümlülüklerinin arttırılması, kurumsal kapasitelerinin ve bu çalışmalara finans tahsislerinin güçlendirilmesi, Yerel

Yönetimler ve Ağaçlandırma Genel Müdürlüğü (AGM) işbirliği ile gerçekleştirilecektir.

• Uygun özel araziler üzerinde yerel halk tarafından kavak ve diğer hızlı gelişen ağaç türleriyle ağaçlandırma ve tarımsal ormancılık (agroforestry)

uygulamaları, Çevre ve Orman Bakanlığı (ÇOB), Kavak ve Hızlı Gelişen Orman Ağaçları Araştırma Müdürlüğü, Tarım İl Müdürlüğü ve diğer ilgi gruplarının işbirliği ile sağlanacaktır.

• Yöredeki gelir düzeyi düşük orman içi ve kenarı köylerde yakacak ve yapacak odun ihtiyaçlarının belirlenmesi ve dikkate alınması, işletmeciliğin bu

hususların entegrasyonunu sağlayacak şekilde geliştirilmesi Çevre ve Orman

hususların entegrasyonunu sağlayacak şekilde geliştirilmesi Çevre ve Orman

Benzer Belgeler