• Sonuç bulunamadı

2.KAVRAMSAL ÇERÇEVE

4. BULGULAR VE YORUM

4.1. Alt Problem 1: Ġlköğretim 6-7-8 sınıflarda imgesel çalıĢmalarında figür

kullanımına iliĢkin öğretmen görüĢleri nelerdir?

Ġlköğretim 6-7-8. sınıflarda imgesel çalıĢmalarında figür kullanımına iliĢkin öğretmen görüĢlerini belirlemek amacı ile anket sorularının her bir maddesine verilen cevapların frekans (f) ve yüzdesi (%) alınmıĢtır.

Tablo 2

Görsel Sanatlar Öğretmenlerinin Cinsiyete Göre Dağılımı

SEÇENEK F %

Bay 4 26.6

Bayan 11 73.4

Tablo 2‟de Görsel Sanatlar öğretmenlerinin cinsiyetlerini saptamak amacıyla bir soru yöneltilmiĢtir. Soruya 4 Görsel Sanatlar öğretmenin “bay” cevabını vererek grubun %26,6‟sını, 11 Görsel Sanatlar öğretmeni ise “bayan” cevabını vererek grubun %73,4‟ünü oluĢturmuĢtur.

Öğretmenlerin cinsiyet dağılımının, ilköğretim 6-7-8. sınıflarda imgesel çalıĢmalarda figür kullanımına iliĢkin öğretmen ve öğrenci görüĢleri araĢtırmasında anlamlı bir farklılık göstermediği görülmüĢtür.

Tablo 3

Görsel Sanatlar Öğretmenlerinin Öğretmenlik Tecrübelerinin Dağılımı

SEÇENEK F % 1-5 Yıl 1 6.6 6-10 Yıl 2 13.4 11-15 Yıl 8 53.4 16-20 Yıl 3 20 21 Yıl ve Üzeri 1 6.6 TOPLAM 15 100.0

Tablo 3‟te Görsel Sanatlar öğretmenlerinin kaç yıldır öğretmenlik yaptıklarını saptamak amacıyla bir soru yöneltilmiĢtir. Soruya 1 Görsel Sanatlar öğretmeni “1-5 yıl” cevabını vererek grubun %6,6‟sını, 2 Görsel Sanatlar öğretmeni “6-10 yıl” cevabını vererek grubun % 13,4‟ünü, 8 Görsel Sanatlar öğretmeni “11-15 yıl” cevabını vererek grubun %53,4‟ünü, 3 Görsel Sanatlar öğretmeni “16-20 yıl” cevabını vererek grubun %20‟sini, 1 Görsel Sanatlar öğretmeni “21 yıl ve üzeri” cevabını vererek grubun %6,6‟sını oluĢturmuĢlardır.

Öğretmenlerin öğretmenlik tecrübelerinin dağılımının, ilköğretim 6-7-8. sınıflarda imgesel çalıĢmalarda figür kullanımına iliĢkin öğretmen ve öğrenci görüĢleri araĢtırmasında anlamlı bir farklılık göstermediği görülmüĢtür.

Tablo 4

Görsel Sanatlar Öğretmenlerinin Yaş Dağılımı

SEÇENEK F %

20-30 1 6.6

31-40 11 73.4 41 ve üzeri 3 20

TOPLAM 15 100.0

Tablo 4‟te Görsel Sanatlar öğretmenlerinin yaĢlarını öğrenmek amacıyla bir soru yöneltilmiĢtir. Bu soruya 1 Görsel Sanatlar öğretmeni “20-30” cevabını vererek grubun %6,6‟sını, 11 Görsel Sanatlar öğretmeni “31-40” cevabını vererek grubun %73,4‟ünü, 3 Görsel Sanatlar öğretmeni “41 ve üzeri” cevabını vererek grubun %20‟sini oluĢturmuĢtur.

Öğretmenlerin yaĢ dağılımının, ilköğretim 6-7-8. sınıflarda imgesel çalıĢmalarda figür kullanımına iliĢkin öğretmen ve öğrenci görüĢleri araĢtırmasında anlamlı bir farklılık göstermediği görülmüĢtür.

Tablo 5

Öğretmenlerin, Görsel Sanatlar Dersindeki Etkinliklerin Yıllık Plana Uygun Olarak Yetişip Yetişmediği Hakkındaki Görüşleri

SEÇENEK F % Tamamen Katılıyorum 5 33.4 Çoğunlukla Katılıyorum 7 46.6 Kararsızım 0 0 Bazen Katılıyorum 2 13.4 Hiç Katılmıyorum 1 6.6 TOPLAM 15 100.0

Tablo 5‟te “ Görsel Sanatlar dersinde etkinlikler yıllık plana uygun olarak yetiĢmektedir. ” sorusuna ankete katılan 5 Görsel Sanatlar öğretmeni “tamamen katılıyorum” cevabını vererek grubun %33,4‟ünü, 7 Görsel Sanatlar öğretmeni “çoğunlukla katılıyorum” cevabını vererek grubun %46,6‟sını, 2 Görsel Sanatlar öğretmeni “bazen katılıyorum” cevabını vererek grubun %13,4‟ünü, 1 Görsel Sanatlar öğretmeni de “hiç katılmıyorum” cevabını vererek grubun %6,6‟sını oluĢturmuĢtur.

Tablo 5‟te de görüldüğü gibi, öğretmenlere göre Görsel Sanatlar dersinde etkinlikler yıllık plana uygun olarak yetiĢmektedir.

Yıllık plan bir öğretmenin, öğretim yılı süresince sorumlu olduğu sınıflara iliĢkin ünite ve konuları hangi aylarda ne kadar zaman diliminde iĢleneceğini gösteren kapsamlı, genel bir plandır (Artut,2002: 245). Ġyi bir eğitim ancak iyi bir planlama sonucunda gerçekleĢebilir (Gökay,2002:127).

Tablo 6

Öğretmenlerin, Görsel Sanatlar Ders Saatinin Yeterli Olup Olmadığı Hakkındaki Görüşleri SEÇENEK F % Tamamen Katılıyorum 0 0 Çoğunlukla Katılıyorum 1 6.6 Kararsızım 0 0 Bazen Katılıyorum 2 13.4 Hiç Katılmıyorum 12 80 TOPLAM 15 100.0

Tablo 6‟da “ Görsel Sanatlar ders saati yeterlidir. ” sorusuna 1 Görsel Sanatlar öğretmeni “çoğunlukla katılıyorum” cevabını vererek grubun %6,6‟sını, 2 Görsel Sanatlar öğretmeni “bazen katılıyorum” cevabını vererek grubun %13,4‟ünü, 12 Görsel Sanatlar öğretmeni ise “hiç katılmıyorum” cevabını vererek grubun %80‟ini oluĢturmuĢtur.

Tablo 6‟da de görüldüğü gibi, öğretmenlere göre ilköğretim 6-7-8. sınıflarda haftada 1 ders saati (40 dakika) olarak iĢlenen Görsel Sanatlar dersinin süresinin yeterli olmadığı belirlenmiĢtir.

Okullarda Görsel Sanatlar dersinde 1 ders saati içerisinde öğrencilerin yerleĢme, toplanma, yoklamanın yapılması, konunun anlatılması için gerekli olan süreler çıkarıldığında geriye kalan zaman öğrencilerin verilen konuyu düĢünmeleri, hayal etmeleri ve kâğıda aktarmaları hatta renklendirmeleri için yeterli değildir. Süre az olduğu için öğrencilerden istenilen verimlilikte çalıĢmalar ortaya çıkmamaktadır.

Nitelikli bir sanat eğitimi ve öğretimini gerçekleĢtirebilmek için yeterli ders saatine ihtiyaç vardır. Ġçerisinde teorik bilgilenme, örneklerle bilgileri pekiĢtirme ve uygulamalarla kendini ifade etmeyi barındıran sanat eğitimi ve öğretimi, eğitimin her aĢamasında seviyeye ve amaca uygun ders saati ile olur (Buyurgan ve Buyurgan, 2007:20).

Tablo 7

Öğretmenlerin, Görsel Sanatlar Dersinde Etkinlikleri İstenilen Biçimde İşleyip İşlemedikleri Hakkındaki Görüşleri

SEÇENEK F % Tamamen Katılıyorum 3 20 Çoğunlukla Katılıyorum 8 53.4 Kararsızım 1 6.6 Bazen Katılıyorum 2 13.4 Hiç Katılmıyorum 1 6.6 TOPLAM 15 100.0

Tablo 7‟de “Görsel Sanatlar dersinde etkinlikler istenilen biçimde iĢlenebiliyor.” sorusuna 3 Görsel Sanatlar öğretmeni “tamamen katılıyorum” cevabını vererek grubun %20‟sini, 8 Görsel Sanatlar öğretmeni “çoğunlukla katılıyorum” cevabını vererek grubun %53,4‟ünü, 1 Görsel Sanatlar öğretmeni “kararsızım” cevabını vererek grubun %6,6‟sını, 2 Görsel Sanatlar öğretmeni “bazen katılıyorum” cevabını vererek grubun %13,4‟ünü, 1 Görsel Sanatlar öğretmeni ise “hiç katılmıyorum” cevabını vererek grubun %6,6‟sını oluĢturmuĢtur.

Tablo 7‟de de görüldüğü gibi, Görsel Sanatlar dersinde etkinlikler öğretmenlerin istediği biçimde iĢlenmektedir.

Görsel Sanatlar dersi müfredat programları öğretmenleri etkinliklerin ve sürelerini belirlemede ya da iĢleniĢ Ģeklini belirlemede sınırlamamaktadır. Öğretmenler kendi tecrübeleri ve bilgilerinden yararlanarak dersi en verimli olacak Ģekilde iĢlemektedirler.

Sanat tarihi ile kendi kültürünü ve dünya sanatını tanımalı, eleĢtirileri ile sanat eserlerini anlayabilme özelliği yüklemeli, estetik ile sanatın ve güzelliğin doğasını anlama ve sorgulama yetisi kazandırmalıdır. Uygulama çalıĢmalarında, tasarım eleman ve ilkelerini kullanarak, önce görmeyi, sanatsal tekniklerle kendini ifade edebilmeyi ve yaratıcılığını geliĢtirmeyi hedeflemelidir (Buyurgan ve Buyurgan,2007:18).

Tablo 8

Öğretmenlerin, Görsel Sanatlar Dersinde Materyal Sıkıntısı Hakkındaki Görüşleri

SEÇENEK F % Tamamen Katılıyorum 13 86.6 Çoğunlukla Katılıyorum 2 13.4 Kararsızım 0 0 Bazen Katılıyorum 0 0 Hiç Katılmıyorum 0 0 TOPLAM 15 100.0

Tablo 8‟de “ Görsel Sanatlar dersinde materyal sıkıntısı yaĢanmaktadır. ” sorusuna 13 Görsel Sanatlar öğretmeni “tamamen katılıyorum” cevabını vererek grubun %86,6‟sını, 2 Görsel Sanatlar öğretmeni “çoğunlukla katılıyorum” cevabını vererek grubun %13,4‟ünü, oluĢturmuĢtur.

Tablo 8‟de de görüldüğü gibi, öğretmenlere göre Görsel Sanatlar dersinde materyal sıkıntısı yaĢanmaktadır. Görsel Sanatlar dersinde öğretmenlerin karĢılaĢtığı sorunlardan birisi de malzeme eksikliğidir. Ġlçenin ekonomik durumuna bakacak olursak gelir seviyesinin düĢük olduğunu görülmektedir. Öğrencilere Görsel Sanatlar dersinde kullanılan temel resim materyal (resim defteri, resim kalemi, pastel boya, sulu boya, guaj boya, el iĢi kâğıtları, yapıĢtırıcı, kil v.b. ) desteği olması gerekmektedir.

Öğrenciler karĢılaĢtıkları her yeni malzeme ile yeni Ģeyler öğrenirler ve keĢfederler.

Sanat eğitimindeki önemli sorunlardan birisi de araç-gereç sıkıntısıdır. Ġnci San sanat eğitimi ile ilgili baĢlıca ölçümleri sıralarken ilk maddeyi Ģöyle açıklar; “Öğrencilerin beĢ sanatsal alanın (görsel-plastik, dilsel-sözsel, devim-duyusal ve eylemsel alanlar) yaratma süreçleri ve ürünleri ile temel düzeyde bir iletiĢime geçebilmeleri için bu alanlarla ilgili temel terminolojiyi, malzeme ve araçları, teknikleri, entelektüel yöntemleri kullanabilecekleri beceri ve bilgileri edinmiĢ olmaları gererkir.” Öğrencilerin sanat eğitiminin hangi dalında olursa olsun o alana ait araç ve gereçlere ihtiyacı vardır (Ertok, 2002:335).

Tablo 9

Öğretmenlerin, Öğrencilerin Yaratıcılıklarının Gelişmesinde Görsel Sanatlar Dersinin Önemi Hakkındaki Görüşleri

SEÇENEK F % Tamamen Katılıyorum 12 80 Çoğunlukla Katılıyorum 3 20 Kararsızım 0 0 Bazen Katılıyorum 0 0 Hiç Katılmıyorum 0 0 TOPLAM 15 100.0

Tablo 9‟da “ Öğrencilerin yaratıcılıklarının geliĢmesinde Görsel Sanatlar dersi önemlidir. ” sorusuna 12 Görsel Sanatlar öğretmeni “tamamen katılıyorum” cevabını vererek grubun %80‟ini, 3 Görsel Sanatlar öğretmeni “ çoğunlukla katılıyorum” cevabını vererek grubun %20‟sini oluĢturmuĢtur.

Tablo 9‟da öğretmenlere göre, Görsel Sanatlar dersi öğrencilerin yaratıcılığının geliĢmesinde önemlidir. Görsel Sanatlar dersi ile öğrencilerin yaratıcılıklarının artması sağlanmaktadır. Görsel Sanatlar dersi öğrencilerin yaratıcılıklarını artırmak için Ģu amaçları taĢımaktadır:

Öğrenciye seçme, ayıklama, birleĢtirme, yeniden organize etme becerileri kazandırmak; analiz ve sentez yeteneği ile eleĢtirel bakıĢ açısını geliĢtirmek,

Öğrencinin yeteneklerini fark etmesini, kendine güven duygusu kazanmasını ve kendini geliĢtirmesini sağlamak,

Öğrencinin her alanda kullanabileceği yaratıcı davranıĢlar geliĢtirmesini sağlamak, Yeni durumlar karĢısında özgün çözümler geliĢtirme becerisi kazandırmaktır. Görsel Sanatlar araç ve gereçleriyle yaratıcı olmak için önceden büyük yeteneğe ihtiyaç duyulmamakla birlikte, yaratıcı eser üretmeyi baĢarma heyecanı ve hoĢnutluğu, artarcasına üst düzeyde yetenek ve iĢçilik geliĢtirmek için arzu uyandırır. Motor geliĢme ve fiziksel koordinasyon atölye sürecindeki iĢlemlerde birbirlerine eĢlik ederler. Sanat eserlerimizle daha iç içe geldiğimiz an, daha hassas oluruz ve fırçayı, kalemi ya da keskiyi dikkatle kontrol etme ihtiyacını hissederiz. Bunu yaparken, göz ve el eĢgüdümünü

(koordinasyonunu)içeren küçük kas kuvvetleri geliĢtiririz ve böylece iĢçiliğimiz, ustalığımız ilerler (Özsoy,2007:50).

Tablo 10

Öğretmenlerin, Görsel Sanatlar Dersinin Öğrencilerin Her Alanda Yaratıcı Davranışlar Geliştirmesi Hakkındaki Görüşleri

SEÇENEK F % Tamamen Katılıyorum 13 86.6 Çoğunlukla Katılıyorum 2 13.4 Kararsızım 0 0 Bazen Katılıyorum 0 0 Hiç Katılmıyorum 0 0 TOPLAM 15 100.0

Tablo 10‟da “ Görsel Sanatlar dersi öğrencinin her alanda yaratıcı davranıĢlar geliĢtirmesini sağlar. ” sorusuna 13 Görsel Sanatlar öğretmeni “tamamen katılıyorum” cevabını vererek grubun %86,6‟sını, 2 Görsel Sanatlar öğretmeni ise “çoğunlukla katılıyorum” cevabını vererek grubun %13,4‟ünü oluĢturmuĢtur.

Tablo 10‟da da görüldüğü gibi, öğretmenlere göre Görsel Sanatlar dersi öğrencilerin her alanda yaratıcı davranıĢlar geliĢtirmesine yardımcı olur. Daha önce de değinildiği gibi Görsel Sanatlar dersinin amaçlarından birisi de öğrencilerin her alanda yaratıcı davranıĢlar geliĢtirmesine yardımcı olmaktır.

Görsel Sanatlar dersinin genel amaçlarından birisi de öğrencinin her alanda kullanabilecek yaratıcı davranıĢlar geliĢtirmesini sağlamaktır (Buyurgan ve Buyurgan, 2007:25).

Tablo 11

Öğretmenlerin, Görsel Sanatlar Dersinde Öğrencilerin Ortaya Koyduğu Ürünler Hakkındaki Görüşleri SEÇENEK F % Tamamen Katılıyorum 10 66.6 Çoğunlukla Katılıyorum 2 13.4 Kararsızım 1 6.6 Bazen Katılıyorum 2 13.4 Hiç Katılmıyorum 0 0 TOPLAM 15 100.0

Tablo 11‟de “ Görsel Sanatlar dersinde öğrenciler özgün, hiç yapılmamıĢ ürünler ortaya çıkarır. ” sorusuna 10 Görsel Sanatlar öğretmeni “tamamen katılıyorum” cevabını vererek grubun %66,6‟sını, 2 Görsel Sanatlar öğretmeni “çoğunlukla katılıyorum” cevabını vererek grubun %13,4‟ünü, 1 Görsel Sanatlar öğretmeni “kararsızım” cevabını vererek grubun %6,6‟sını, 2 Görsel Sanatlar öğretmeni ise “bazen katılıyorum” cevabını vererek grubun %13,4‟ünü oluĢturmuĢtur.

Tablo 11‟de de görüldüğü gibi, öğretmenlere göre Görsel Sanatlar dersinde öğrenciler özgün, hiç yapılmamıĢ ürünler ortaya çıkarırlar. Görsel Sanatlar dersi müfredat programında da yer aldığı gibi Görsel Sanatlar dersinin genel amaçlarından birisi de öğrenciye yeni durumlar karĢısında özgün çözümler geliĢtirme becerisi kazandırmaktır (PeĢkersoy ve Yıldırım, 2009:11).

Tablo 12

Öğretmenlerin, Öğrencilerin Yaratıcılıklarının Gelişmesinde Görsel Sanatlar Müfredat Programı Hakkındaki Görüşleri

SEÇENEK F % Tamamen Katılıyorum 5 33.4 Çoğunlukla Katılıyorum 4 26.6 Kararsızım 2 13.4 Bazen Katılıyorum 3 20 Hiç Katılmıyorum 1 6.6 TOPLAM 15 100.0

Tablo 12‟de “ Öğrencilerin yaratıcılıklarının geliĢmesinde Görsel Sanatlar dersi müfredat programı yeterlidir. ” sorusuna 5 Görsel Sanatlar öğretmeni “tamamen katılıyorum” cevabını vererek grubun %33,4‟ünü, 4 Görsel Sanatlar öğretmeni “çoğunlukla katılıyorum” cevabını vererek grubun %26,6‟sını, 2 Görsel Sanatlar öğretmeni “kararsızım” cevabını vererek grubun %13,4‟ünü, 3 Görsel Sanatlar öğretmeni “bazen katılıyorum” cevabını vererek grubun %20‟sini, 1 Görsel Sanatlar öğretmeni ise “hiç katılmıyorum” cevabını vererek grubun %6,6‟sını oluĢturmuĢtur.

Tablo 12‟de de görüldüğü gibi, öğretmenlere göre Görsel Sanatlar dersi müfredat programı öğrencilerin yaratıcılıklarının geliĢmesi için yeterlidir.

Görsel Sanatlar dersi müfredat programı incelendiğinde dersin en temel amaçlarının öğrencilerin yaratıcılıklarının geliĢmesi ile ilgili olduğu görülmektedir. Yıllık plan örneklerine baktığımızda ise etkinliklerin ve kazanımların öğrencilerin yaratıcılığını destekleyen ve geliĢtiren özelliklere sahip olduğunu görmekteyiz.

Nitelikli bir sanat eğitimi programı ile öğrenciler soyut düĢünce ve duygularını ifade edebilecek, hem sözel hem de sözel olmayan yöntemleri öğrenirler (BoydaĢ, 2005:9).

Tablo 13

Öğretmenlerin, Öğrencilerin Yaratıcılıklarının Gelişmesi İçin Uygun Ortam Hazırlanıp Hazırlanmadığı Hakkındaki Görüşleri

SEÇENEK F % Tamamen Katılıyorum 5 33.4 Çoğunlukla Katılıyorum 6 40 Kararsızım 0 0 Bazen Katılıyorum 3 20 Hiç Katılmıyorum 1 6.6 TOPLAM 15 100.0

Tablo 13‟te “ Öğrencilerin yaratıcılıklarının geliĢmesi için uygun ortam hazırlanmaktadır. ” sorusuna 5 Görsel Sanatlar öğretmeni “tamamen katılıyorum” cevabını vererek grubun %33,4‟ünü, 6 Görsel Sanatlar öğretmeni “çoğunlukla katılıyorum” cevabını vererek grubun %40‟ını, 3 Görsel Sanatlar öğretmeni ise “bazen katılıyorum” cevabını vererek grubun %20‟sini, 1 Görsel Sanatlar öğretmeni “hiç katılmıyorum” cevabını vererek grubun %6,6‟sını oluĢturmuĢtur.

Tablo 13‟te de görüldüğü gibi, öğretmenlere göre Görsel Sanatlar dersinde öğrencilerin yaratıcılıklarının geliĢmesi için uygun ortam hazırlanmaktadır. Öğretmenler okullarının fiziki koĢullarına göre varsa atölyelerinde yoksa sınıf içerisinde öğrencilerin yaratıcılığını sınırlamayan, çeĢitli görsel uyaranlarla onlara farklı bakıĢ açıları kazanmalarını sağlayan ortamlar hazırlamaktadırlar.

Yaratıcılığı geliĢtiren öğretmen özelliklerinden birisi de yaratıcı düĢünebilme ya da ürün ortaya koyabilme için gerekli alt yapıyı hazırlama (mekan, zaman, malzeme, motivasyon, bilgi ya da bilgiye ulaĢma) (Buyurgan ve Buyurgan,2007:30).

Tablo 14

Öğretmenlerin, Öğrencilerin Yaratıcılıklarını Geliştiren Konulardan Birisi Olan İmgesel Resim Hakkındaki Görüşleri

SEÇENEK F % Tamamen Katılıyorum 7 46.6 Çoğunlukla Katılıyorum 6 40 Kararsızım 0 0 Bazen Katılıyorum 2 13.4 Hiç Katılmıyorum 0 0 TOPLAM 15 100.0

Tablo 14‟te “ Öğrencilerin yaratıcılıklarını geliĢtiren konulardan birisi de imgesel resimdir. ” sorusuna 7 Görsel Sanatlar öğretmeni “tamamen katılıyorum” cevabını vererek grubun %46,6‟sını, 6 Görsel Sanatlar öğretmeni “çoğunlukla katılıyorum” cevabını vererek grubun %40‟ını, 2 Görsel Sanatlar öğretmeni “bazen katılıyorum” cevabını vererek grubun %13,4‟ünü oluĢturmuĢtur.

Tablo 14‟te de görüldüğü gibi, öğretmenlere göre öğrencilerin yaratıcılıklarını geliĢtiren konulardan birisi de imgesel resimdir.

Ġmgesel tasarımlarda temel perspektif bilgisi ve algıları bellekten geri getirme önemlidir. Ancak kompozisyonlarda bireysel bakıĢ açısı ve yaratıcılık da son derece önemlidir. Her tasarımın, öğrencinin yaratıcı düĢüncesine göre Ģekillenmesi, bireysel ifade farklılıkları ve özgünlük imgesel tasarımlarda istenilen sonuçlardır (Buyurgan ve Buyurgan,2007:145).

Hayali çalıĢmalar, çocukların ruh hallerinin, yaĢam biçimlerinin, özlemlerinin, aile yapılarının ve benzeri birçok konuların ortaya çıkabileceği serbest çalıĢmalardır. Ayrıca çocukların, kiĢilik geliĢimini ve yaratıcılığını destekleyen, aynı zamanda özgün renk ve biçim anlayıĢlarını ortaya koyabilecekleri konulardır (Buyurgan ve Buyurgan,2007:163).

Aynı zamanda bu tür çalıĢmalar, resim yapanın yaratıcılığını ve kiĢiliğini de geliĢtirir (Kılıçkan,1998:103).

Tablo 15

Öğretmenlerin, Öğrencilerin Çizgisel Gelişim Basamaklarındaki Dönemlerinin İmgesel Resimlerine Etkileri Hakkındaki Görüşleri

SEÇENEK F % Tamamen Katılıyorum 7 46.6 Çoğunlukla Katılıyorum 6 40 Kararsızım 0 0 Bazen Katılıyorum 2 13.4 Hiç Katılmıyorum 0 0 TOPLAM 15 100.0

Tablo 15‟te “ Öğrencilerin çizgisel geliĢim basamaklarındaki dönemleri imgesel çalıĢmalarını etkiler. ” sorusuna 7 Görsel Sanatlar öğretmeni “tamamen katılıyorum” cevabını vererek grubun %46,6‟sını, 6 Görsel Sanatlar öğretmeni “çoğunlukla katılıyorum” cevabını vererek grubun %40‟ını, 2 Görsel Sanatlar öğretmeni “bazen katılıyorum” cevabını vererek grubun %13,4‟ünü oluĢturmuĢtur.

Tablo 15‟te de görüldüğü gibi, öğretmenlere göre öğrencilerin çizgisel geliĢim basamaklarındaki dönemleri imgesel çalıĢmalarını etkiler.

Çocuğun bedensel, biliĢsel geliĢimine paralel olarak sanatsal etkinliklerinde de bazı geliĢim evreleri görülür ve bu geliĢim süreç açısından düzenli bir geliĢim göstermeyen, çizgisel (resimsel) geliĢim basamakları, 2 yaĢından ergenlik evresine kadar, yani 14 yaĢına kadar devam eder (Artut, 2002:209).

Bu dönem içerisindeki çocuklar, ergenlik dönemindeki bedensel geliĢimin yanı sıra ruhen de geliĢim ve değiĢim göstermektedirler. Kendi dünyalarını anlatma eğilimleri artmıĢtır, insan figürü çizimlerinde ayrıntıya önem verirler ve çizdiklerinin gerçeğine benzemesini isterler, hareketli figürler kullanmaya baĢlarlar, perspektifi dikkate alan çizimler yapmaya baĢlarlar.

Tablo 16

Öğretmenlerin, Öğrencilerin İmgesel Resim Yaparken Sıkılmadan ve Zevkle Çalışıp Çalışmadıkları Hakkındaki Görüşleri

SEÇENEK F % Tamamen Katılıyorum 5 33.4 Çoğunlukla Katılıyorum 4 26.6 Kararsızım 2 13.4 Bazen Katılıyorum 4 26.6 Hiç Katılmıyorum 0 0 TOPLAM 15 100.0

Tablo 16‟da “ Öğrenciler imgesel resim yaparken sıkılmadan ve zevkle çalıĢmaktadırlar. ” sorusuna 5 Görsel Sanatlar öğretmeni “tamamen katılıyorum” cevabını vererek grubun %33,4‟ünü, 4 Görsel Sanatlar öğretmeni “çoğunlukla katılıyorum” cevabını vererek grubun %26,6‟sını, 2 Görsel Sanatlar öğretmeni “kararsızım” cevabını vererek grubun %13,4‟ünü, 4 Görsel Sanatlar öğretmeni ise “bazen katılıyorum” cevabını vererek grubun %26,6‟sını oluĢturmuĢtur.

Tablo 16‟da da görüldüğü gibi, öğretmenlere göre öğrenciler imgesel resim yaparken sıkılmamaktadırlar. Öğrenciler kendi ilgilendikleri, hoĢlarına giden konularda daha istekli ve zevkli çalıĢmaktadırlar. Bilindiği gibi insanlar ilgilerini çekmeyen konularda ise sıkıldıklarını ve zevk almamaktadırlar.

Buna ek olarak bu dönem içerisindeki çocukların yaĢları ve içerisinde bulundukları dönem incelendiğinde ergenliğin getirmiĢ olduğu bir takım düĢünceler ve fikirlerle ilgilerinin ve dikkatlerinin çabuk dağıldığı ve baĢladıkları bir iĢten kısa sürede sıkılmaktadırlar.

Tablo 17

Öğretmenlerin, Öğrencilerin İmgesel Resimlerinde Konuyu Özenli Bir Biçimde Çalışıp Çalışmadıkları Hakkındaki Görüşleri

SEÇENEK F % Tamamen Katılıyorum 3 20 Çoğunlukla Katılıyorum 5 33.4 Kararsızım 3 20 Bazen Katılıyorum 4 26.6 Hiç Katılmıyorum 0 0 TOPLAM 15 100.0

Tablo 17‟de “ Öğrenciler imgesel çalıĢmalarında verilen konuyu en iyi biçimde resmetmek için özenli bir biçimde çalıĢmaktadırlar. ” sorusuna 3 Görsel Sanatlar öğretmeni “tamamen katılıyorum” cevabını vererek grubun %20,0‟sini, 5 Görsel Sanatlar öğretmeni “çoğunlukla katılıyorum” cevabını vererek grubun %33,4‟ünü, 3 Görsel Sanatlar öğretmeni “kararsızım” cevabını vererek grubun %20,0‟ını ve 4 Görsel Sanatlar öğretmeni “bazen katılıyorum” cevabını vererek grubun%26,6‟sını oluĢturmuĢtur.

Tablo 17‟de da görüldüğü gibi, öğretmenlere göre öğrenciler imgesel çalıĢmalar konusunda verilen konuyu en iyi biçimde resmetmek için özenli bir biçimde çalıĢmaktadırlar.

Ġmgesel çalıĢmalarda öğrenciler hayal etme, planlama, kompozisyonu oluĢturma, kâğıda dökme, renklendirme gibi aĢamaları uygun Ģekilde yapmaktadırlar.

Tablo 18

Öğretmenlerin, Öğrencilerin İmgesel Çalışmalara Olan İlgileri Hakkındaki Görüşleri

SEÇENEK F % Tamamen Katılıyorum 5 33.4 Çoğunlukla Katılıyorum 6 40 Kararsızım 3 20 Bazen Katılıyorum 1 6.6 Hiç Katılmıyorum 0 0 TOPLAM 15 100.0

Tablo 18‟de “ Öğrenciler imgesel çalıĢmalara karĢı yeterince ilgilidirler. ” sorusuna 5 Görsel Sanatlar öğretmeni “tamamen katılıyorum” cevabını vererek grubun %33,3‟ünü, 6 Görsel Sanatlar öğretmeni “çoğunlukla katılıyorum” cevabını vererek grubun %40‟ını, 3 Görsel Sanatlar öğretmeni “kararsızım” cevabını vererek grubun %20‟sini, 1 Görsel Sanatlar öğretmeni “bazen katılıyorum” cevabını vererek grubun %6,6‟sını oluĢturmuĢtur.

Tablo 18‟de de görüldüğü gibi, öğretmenlere göre öğrenciler imgesel çalıĢmalara karĢı yeterince ilgilidirler. Öğrenciler hayal ettiklerini kâğıda istedikleri Ģekilde aktarabilmektedir.

Tablo 19

Öğretmenlerin, Öğrencilerin İmgesel Çalışmalarındaki Figür Kullanımı Hakkındaki Görüşleri SEÇENEK F % Tamamen Katılıyorum 1 6.6 Çoğunlukla Katılıyorum 8 53.4 Kararsızım 2 13.4 Bazen Katılıyorum 4 26.6 Hiç Katılmıyorum 0 0 TOPLAM 15 100.0

Tablo 19‟da “ Öğrenciler imgesel çalıĢmalarında figür kullanmaktadırlar. ” sorusuna ankete katılan 1 Görsel Sanatlar öğretmeni “tamamen katılıyorum” cevabını vererek grubun %6,6‟sını, 8 Görsel Sanatlar öğretmeni “çoğunlukla katılıyorum” cevabını vererek grubun % 53,4‟ünü, 2 Görsel Sanatlar öğretmeni “kararsızım” cevabını vererek grubun %13,4‟ünü, 4 Görsel Sanatlar öğretmeni “bazen katılıyorum” cevabını vererek grubun %26,6‟sını oluĢturmuĢtur.

Tablo 19‟da da görüldüğü gibi, öğretmenlere göre öğrenciler imgesel çalıĢmalarında figür kullanmaktadırlar. Ġmgesel çalıĢmalarda konular insansız olmaz, Ġmgesel çalıĢmalar için konular belirlenirken dünyamız ve çevremizdeki olaylar ve yaĢantılar dikkate alınır. Dünyanın ve yaĢamın en temel unsuru insandır, insansız bir dünya düĢünülemez.

Öğretmenlerin verdiği cevaplara bakıldığında öğrencilerin imgesel çalıĢmalarında figür kullanmak istedikleri görülmektedir.

Tablo 20

Öğretmenlerin, Öğrencilerin İmgesel Çalışmalarındaki Figür Sayıları Hakkındaki Görüşleri SEÇENEK F % Tamamen Katılıyorum 9 60 Çoğunlukla Katılıyorum 3 20 Kararsızım 1 6.6 Bazen Katılıyorum 2 13.4 Hiç Katılmıyorum 0 0 TOPLAM 15 100.0 Tablo 21

Öğretmenlerin, Öğrencilerin Figür Çizimleri Hakkındaki Görüşleri

SEÇENEK F % Tamamen Katılıyorum 10 66.6 Çoğunlukla Katılıyorum 2 13.4 Kararsızım 1 6.6 Bazen Katılıyorum 2 13.4 Hiç Katılmıyorum 0 0 TOPLAM 15 100.0

Tablo 20‟de “ Öğrenciler imgesel çalıĢmalarında figür sayısını sınırlı tutmaktadırlar. ” sorusuna 9 Görsel Sanatlar öğretmeni “tamamen katılıyorum” cevabını vererek grubun %60‟ını, 3 Görsel Sanatlar öğretmeni “çoğunlukla katılıyorum” cevabını vererek grubun %20‟sini, 1 Görsel Sanatlar öğretmeni “kararsızım” cevabını vererek grubun %6,6‟sını, 2 Görsel Sanatlar öğretmeni “bazen katılıyorum” cevabını vererek grubun %13,4‟ünü oluĢturmuĢtur.

Tablo 21‟de “ Öğrenciler figür çizmekte zorlanmaktadırlar. ” sorusuna 10 Görsel Sanatlar öğretmeni “tamamen katılıyorum” cevabını vererek grubun %66,6‟sını, 2 Görsel Sanatlar öğretmeni “çoğunlukla katılıyorum” cevabını vererek grubun %13,4‟ünü, 1 Görsel Sanatlar öğretmeni “kararsızım” cevabını vererek grubun %6,6‟sını, 2 Görsel Sanatlar

Benzer Belgeler