• Sonuç bulunamadı

4. TARTIŞMA VE SONUÇ

4.2. Ölçeğin İlk Uygulamasına Ait Sonuçlar

4.2.11. Alt Problem 11

Bu bölümde öğrencilerin fiziksel aktivitelere katılmayı engelleyen faktörler arasında anlamlı bir ilişki olup olmadığına bakmak için pearson korelasyon analizi ile bakılmıştır. Bu analizin sonuçlarına göre;

Aile faktörü ile tesis-kulüp faktörleri arasında düşük seviyede anlamlı bir ilişki olduğu (r=0.257. p<0.01) belirlenmiştir. Bu sonuç, tesis-kulüp faktöründeki engelleme durumunun artırılması durumunda aile faktöründeki engelleme durumun da artacağını ama bu artısın düşük seviyede olacağını göstermektedir. Bu sonucun tesislerle ilgili sorunların artması durumunda ailelerinde tesislere ve kulüplere bakış açılarının olumsuz yönde gelişebileceğini ve tesis kulüp problemleri nedeniyle öğrencilerin fiziksel aktivitelere katılımlarını daha fazla engelleyebilecekleri düşünülmektedir.

Aile faktörü ile eğitim sistemi faktörleri arasında düşük seviyede anlamlı bir ilişki olduğu (r=0.095; p<0.01) belirlenmiştir. Bu sonuç, eğitim sistemi faktöründeki engelleme durumunun artırılması durumunda aile faktöründeki engelleme durumun da artacağını ama bu artısın düşük seviyede olacağını göstermektedir. Bu sonucun eğitim sistemimizde ilgili spor yapan öğrencileri destekleme yönünde, fiziksel aktivitelere gereken önemin verilmesi konusunda, fiziksel aktivitelere katılımın faydaları hakkında yeterli bilincin oluşturulması konusunda, eğitim sistemimizin aile ve öğrenciler üzerinde baskı oluşturması konusunda durum iyileştirilmeleri yapılmaması durumunda lise öğrencilerinin fiziksel aktivitelere katılımlarının aileler tarafından daha fazla engellenebileceği düşünülmektedir.

Okul ile tesis-kulüp faktörleri arasında düşük seviyede anlamlı bir ilişki olduğu

(r=0.139; p<0.01) belirlenmiştir. Bu sonuç, tesis kulüp faktöründeki engelleme durumunun artırılması durumunda okul faktöründeki engelleme durumun da artacağını ama bu artısın düşük seviyede olacağını göstermektedir. Bu sonucun spor kulüplerinin okul ve öğretmenlerle iletişimin arttırılması konusunda, kulüplerin spor yapan öğrencilere maddi yönde destek sağlama konusunda ve spor tesislerinin kullanım saatlerinin okul sonrası öğrencilerin uygun zamanlarına göre uyarlanması konusunda düzenlemeler yapılmaması durumunda lise öğrencilerinin fiziksel aktivitelere katılımlarının okul faktörü tarafından daha fazla engellenebileceği düşünülmektedir.

Okul ile eğitim sistemi faktörleri arasında yüksek seviyede anlamlı bir ilişki olduğu (r=0.563; p<0.01) belirlenmiştir. Bu sonuç, okul faktöründeki engelleme durumunun artırılması durumunda eğitim sistemi faktöründeki engelleme durumun da artacağını ama bu artısın yüksek seviyede olacağını göstermektedir. Bu sonuca göre okul faktöründe, okul idaresi ve öğretmenler tarafından fiziksel aktivitelere katılan öğrencilerin desteklenmemesi, okuldaki program yoğunluklarının azaltılmaması, beden eğitimi ders saatlerinin yetersizliği, okullardaki spor salonlarının yetersizliği gibi problemler ile ilgili düzenlemeler yapılmazsa eğitim sistemimiz içerisinde fiziksel aktivitelere olan olumsuz bakış açısının artabileceği, fiziksel aktivitelere verilen önemin azalabileceği, fiziksel aktivitelere gereken önemi veren öğrencilerin azalabileceği ve eğitim sistemimizin aile-öğrenciler üzerinde daha fazla baskı oluşturabileceği düşünülmektedir. Bahsi geçen bu konularla ilgili gerekli düzenlemelerin yapılmaması durumunda Lise öğrencilerinin fiziksel aktivitelere katılımlarının eğitim sistemi faktörü tarafından daha fazla engellenebileceği düşünülmektedir.

Okul ile arkadaş-çevre faktörleri arasında düşük seviyede anlamlı bir ilişki olduğu (r=0.085; p<0.01) belirlenmiştir. Bu sonuç, okul faktöründeki engelleme durumunun artırılması durumunda arkadaş-çevre faktöründeki engelleme durumun da artacağını ama bu artısın düşük seviyede olacağını göstermektedir. Bu sonucun okul faktöründe lise öğrencilerini fiziksel aktivitelere katılmalarını engellediği düşünülen; okul idaresi ve öğretmenler tarafından fiziksel aktivitelere katılan öğrencilerin desteklenmemesi, okuldaki program yoğunluklarının azaltılmaması, beden eğitimi

ders saatlerinin arttırılması, okullardaki spor salonlarının arttırılması vb. gibi problemler ile ilgili düzenlemeler yapılmaması durumunda arkadaş-çevre faktörü tarafından daha fazla engellenebileceği düşünülmektedir.

Tesis-Kulüp ile eğitim sistemi faktörleri arasında düşük seviyede anlamlı bir ilişki olduğu (r=0.135; p<0.01) belirlenmiştir. Bu sonuç, tesis-kulüp faktöründeki engelleme durumunun artırılması durumunda eğitim sistemi faktöründeki engelleme durumun da artacağını ama bu artısın düşük seviyede olacağını göstermektedir. Bu sonucun. tesis-kulüp faktöründe lise öğrencilerini fiziksel aktiviteye katılımlarını engellediği düşünülen; spor tesislerinin okul sonrası uygun olan saatlerde açık olmaması, spor tesislerinin şehre olan mesafesi, spor kulüplerinin sporculara yeterli maddi imkanı sağlamaması ve spor tesisi çalışanlarının olumsuz tutumlar sergilemesi vb. gibi problemler ile ilgili düzenlemeler yapılmaması durumunda eğitim sistemimiz içerisinde fiziksel aktivitelere olan olumsuz bakış açısının artabileceği, eğitim sistemimiz içerisinde fiziksel aktivitelere verilen önemin azalabileceği, eğitim sistemimizin aile-öğrenciler üzerinde daha fazla baskı oluşturabileceği ve eğitim sistemimiz içerisinde fiziksel aktivitelere gereken önemi veren öğrencilerin azalabileceği düşünülmektedir. Bahsi geçen bu konularla ilgili gerekli düzenlemelerin yapılmaması durumunda Lise öğrencilerinin fiziksel aktivitelere katılımlarının eğitim sistemi faktörü tarafından daha fazla engellenebileceği düşünülmektedir,

Tesis-Kulüp ile arkadaş-çevre faktörleri arasında düşük seviyede anlamlı bir ilişki olduğu (r=0.085; p<0.01) belirlenmiştir. Bu sonuç, tesis-kulüp faktöründeki engelleme durumunun artırılması durumunda arkadaş-çevre faktöründeki engelleme durumun da artacağını ama bu artısın düşük seviyede olacağını göstermektedir. Spor tesislerinin okul sonrası uygun olan saatlerde açık olmaması, spor tesislerinin şehre olan mesafesi. spor kulüplerinin sporculara yeterli maddi imkanı sağlamaması ve spor tesisi çalışanlarının olumsuz tutumlar sergilemesi vb. gibi problemler ile ilgili düzenlemeler yapılmaması durumunda arkadaş-çevre faktörü tarafından lise öğrencilerinin fiziksel aktiviteye katılımlarını daha fazla engellenebileceği düşünülmektedir.

Yapılan pearson korelasyon analizi sonuçlarına göre ortaya çıkan 5 faktör

arasındaki en yüksek ilişki Okul ile eğitim sistemi faktörleri arasında olduğu (r=0.563; p<0.01) belirlenmiştir.