• Sonuç bulunamadı

Almanya’daki Türk Kökenli Kadınların Tarihsel Süreç İçerisindeki Evrimi

Tez’in ana amacı Alman Sineması’nda Türk kökenli kadın imajının dünden bugüne değişimini incelemektir. Bu nedenle, bu temayı oluşturan sorularda öncelikle gerçek hayat aktörlerinin, Alman Sineması’nda değil ancak Almanya’daki Türk kökenli kadının değişim/gelişimi ile ilgili algılamaları öğrenilmeye ve böylelikle, gerçek hayat pratikleri ve onların sinemasal temsilleri arasındaki paralellik incelenmeye çalışılmıştır. Burada önemlilik arz eden bulgu 24 katılımcının tamamının, “Türk Kadınının değişim/geliştim gösterdiğini” düşünmesidir.

Gönül (23), Mesleki Öğrenim Görüyor, Türk Vatandaşı ve Üçüncü Nesil

“Çok büyük değişiklik var. Bunu kendi ailemden örnek vererek anlatabilirim. Annanem buraya ilk geldiğinde dil bilmediği için bakkala gidip bir tuz bile alamazmış. Annem ise Almancası mükemmel olmasa bile her işini kendisi yapabiliyor. Doktora, alışverişe, bankaya gidip işlerini rahatlıkla halledebiliyor. Bir de bana bak; bir kaç hafta sonra mesleki diplomaya sahip olacağım… Bu büyük bir değişim süreci.”

Etka (22), Üniversite Öğrencisi, Alman Vatandaşı ve Üçüncü Nesil

“Türk kadını bağımlı olmamayı öğrendi ve en önemlisi, nasıl bir hayat yaşamak istediğini kendisi belirleyebilir hale geldi. Mesela günümüzde Birçok Türk kızı/kadını aile kurmak yada kariyer yapmak arasında bir seçim yapabiliyor. Türk kadınının belirli sınırları aştığını düşünüyorum. Mesela hem dindar olup hem de kariyer yapmak; ya da hem aile sahibi olup hem de çalışmak… Bunlar kısa zaman öncesine kadar birbirine zıt seçimler gibi gösteriliyordu. Ancak negatif noktaları da göz önünde bulundurmak lazım. Mesela degişiklikten ve ‚Avrupai‘ bir hayattan çok korkup bunu hiç sorgulamadan direk kötü diye nitelendiren Türk kadınlari da çok. Ya da tam tersine „Ben de sizden biriyim-kompleksine“ kapilip Türk olmakdan utananlar... ”

Hürdem (38), Oyunculuk Akademisi Mezunu, Alman Vatandaşı ve İkinci Nesil

“Tabi değişti. Her şeyden önce dil konusu değişti. Bugünkü nesiller artık Alman kökenli kişilerden farksız konuşuyorlar.”

Zeliha (44), Mesleki Diploma Sahibi, Türk Vatandaşı ve Üçüncü Nesil

“Şimdi artık Türk kadınları ya meslek ediniyor ya da üniversiteye gidiyorlar. Kendi ayakları üzerinde duruyorlar. Eskiden kadınlar evde otururdu, en fazla eş dost ziyeretlerine giderlerdi. Şimdi tiyatro – sinema her türlü etkinliklerini gerçekleştiriyorlar.”

Zeynep (22), Üniversite Öğrencisi, Alman Vatandaşı ve Üçüncü Nesil

Bence çok büyük gelişim var ve Alman hükümeti bu insanlara çok büyük fırsatlar veriyor.

Ziynet (40), Ortaokul Mezunu, Mesleki Sertifika Sahibi, Türk Vatandaşı ve İkinci Nesil “Bence çok büyük gelişim var. Artık kadınların özgürlüğü elinde. Benim annemler buraya gelen birinci nesil ve Almanya’ya ilk geldikleri dönemde çok çaresizlerdi. Tabi ki kadınlar aynı yerde kalmadılar, bu durum değişti. İnsanlar kendilerini geliştirdi. Artık kadın – erkek arasında hiç bir fark kalmadı hatta şu anda kadınlar daha kuvvetli. Özellikle yabancı kadınlar çok kuvvetli. Vergi dairesine gittiğiniz zaman Birçok işin kadın girişimciler üzerinden yürüdüğünü görmemek imkansız. Kadınlar zaten erkeklerden her zaman için güçlüdür, belki fiziksel olarak zayıf ama zeka olarak kadınlar daha güçlü.”

Cansu (27), Yüksek Lisans Mezunu, Alman Vatandaşı ve Üçüncü Nesil

“Eskiden kocasının peşinden Almanya’ya gelen ev hanımı kadınlarla, Almanya’da doğup büyüyen, çalışan Türk kadınları arasında tabi ki çok fark var. Dil bilmek kültürle iç içe olmak özgürlük ve özgüven sağlıyor şüphesiz. İster ekonomik, ister sosyal olsun. Hatta öyle ki Almanya, sadece eşi çalıyorken ev hanımı olarak Almanya’ya yerleşen o kadınlara da bir dil kazandırdı. Onlar bile bir süre sonra bunun verdiği güvenle kendi ayakları üzerinde durmaya başladılar. Tabi ki sadece dil bilmeye de bağlayamayız bunu, bundan öte artık kadına verilen değer ve haklar, iş hayatına tamamen girmiş olmaları, anne ya da eş olmanın yanı sıra bir birey olarak anılmasının ve bunun kabul görmesinin de çok etkisi var.”

“Değiştiğini ve bunun olumlu yönde olduğunu düşünüyorum.”

Sibel (22), Üniversite Öğrencisi, Alman Vatandaşı ve Üçüncü Nesil

“Bence pozitif bir gelişim oldu. Her ne kadar bütün Türk kadınları aynı gelişimi göstermese de topluma genel anlamda bakılırsa büyük bir gelişim gösterdiler. Aile içinde bile bu gelişimler kendini gösteriyor. Buraya ilk gelen kuşaktan babaannemin okuma yazması yok iken onun kızları meslek sahibi olup toplumun bir parçası oldular. Sonuç olarak da babaannemin torununun şimdi bir üniversite öğrencisi olması küçük bir misaldir. Türk kadını burada hayatını sürdürmekten memnun ve onun için hayatlarını burdaki şartlara göre en iyi şekilde kurmaya çalışıyor ve başarı göstermek çabasındalar.”

Zeynep Akçay (22), Üniversite Öğrencisi, Alman Vatandaşı ve Üçüncü Nesil

“Türk kadınlarının kendilerine öz güveni ve başarı seviyesinin yükseldiğine inanıyorum. Geçmişte, ilk kuşağın hiç çalışmamış veya çok az çalışmış olması ve ikinci kuşağın ucuz iş gücü olarak çalıştırıldığı bir gerçek. Üçüncü kuşak olarak burada eğitimimizi gördüğümüz için okul hayatına devam ederek çok daha başarılı olmamız mümkün. Toplum olarak da artık kadınların çalışması ve kız çocukların okumasına büyük önem veriliyor. Malesef bu eskiden böyle değilmiş; bu yüzden bu değişimi, özellikle yabancı bir ülkede başarı sahibi olmayı, çok önemli buluyorum.”

Ergül (69), İlkokul Mezunu, Türk Vatandaşı ve Birinci Nesil

“Olumlu yönde buluyorum. Almanyada okuma yazma bilmeyen Türk kadınlarının çoğu burda eğitimini tamamladı. Meslek öğrendi. Modern hayata uyum sağladı. En önemlisi araba kullanmayı öğrendi. Çalışma hayatına alıştı. Aile ekonomisine katkıda bulumayı öğrendi.”

Janna (29), Yüksek Lisans Mezunu ve Üçüncü Nesil

“Türk kadınları elbette zaman içerisinde gelişti. Tıpkı Alman kadınları gibi... Elbette hala geleneksel yaşayan, kariyere değil daha çok aile düzenine değer veren bir annenin evde olması gerektiğini düşünen kadınlar var. Ancak bu değersiz ve kınanacak bir durum değil; çünkü bu bir kadının kişisel kararı ve bu durum o kadınların bilgiye değer vermediği ya da gelişmemiş olduğu anlamına gelmez.”

4.7 Türk Kökenli Kadınların Alman Medyası Tarafından Olumsuz/Yanlı Yansıtılması