• Sonuç bulunamadı

9. ORTAKÖY İLÇESİNİN ZİYARET YERLERİ

1.3. Doğum Sonrası

1.3.2. Albasması

Loğusa kadınlara ve çocuklara sataştığı, kimi zaman da onları öldürdüğü tasarımlanan alkarısı “alanası, alkızı” gibi adlarla da anılır. İnsan- hayvan karışımı bir görünümde tanımlanan bu öldürücü dev ya da cin, “uzun boyu, uzun parmak ve tırnaklı, dağınık saçlı, yağlı vücutlu, el ve ayakları küçük, dişlek, bir dudağı yerde, bir dudağı

35

gökte, bazen zenci suratlı, memelerini masallardaki devler gibi omuzlarından geriye atabilen, tepesinde gözü olan çok çirkin, al gömlek giyen bir yaratıktır.” Lohusalara ve çocuklarına sataşan bu öldürücü cinin zararından korunmak için lohusalar yalnız bırakılmaz (Örnek 1995: 144).

Al basmasının nedeni olarak; kadından ceninin çıkarılmaması gösterilir. (KŞ1) Al basmaması için al ocağı olan ailelerden eşya değiş tokuşu yapılır. Loğusa kadının ailesi genelde yeni bir yemeni alarak; ak ocağı ailenin kadınlarının kullandığı yemeni ile değiştirilir (KŞ3). Al ocağı olan ailenin hikâyesi ise yörede şu şekilde bilinmektedir: Loğusa kadının yattığı eve bir kuş gelir. Bu kuş yeni doğan bebeği almaya çalışır. Evdeki erkekler kuşu beklemeye başlarlar. Bu kuş evde erkek olduğu için eve yaklaşamaz. Sabaha karşı kuş bebeği almak isterken loğusa kadın kuşu tutar. Kuş çığlık çığlığa şu sözleri söyler: Silsile atının sesi, ben alım, ben bu kapıya bir daha basmam (KŞ1).

Al basması hadisesinde loğusa kadının yanında tabancayla ateş açılır, loğusanın yanına at getirilir (KŞ1). Loğusa kadının yastığının altına Mushaf konur (KŞ4, KŞ6, KŞ7).

1.3.3. Kırk Basması

Lohusayla çocuğunun, doğumdan sonraki kırk içersinde hastalanmalarına ve hastalıklara halkımız “kırk basması, kırk düşmesi, kırk karışması, loğusa basması” gibi adlar vermektedir (Örnek 1995: 146).

Kırk basması ve albasması aynı korunma yöntemlerini içerir. Özellikle bu dönemde çocuğun kırkı çıkana kadar adetli kadına çocuk gösterilmez (KŞ1, KŞ2). Ancak bu adet halen yapılmakta ise de inanç olarak zayıflamıştır. Hastanede doğum yaptıran ebenin de adet olabileceği ihtimali ile bu inanç biraz zayıflamıştır (KŞ1, KŞ35). Bu dönemde çocuğun hastalanma sebebi olarak nazar gösterilir. Çocuğa nazar değmesin diye iğde dalı, nazar boncuğu, okunmuş badem ya da deve boncuğu takılır. Nazar ve korku muskaları yaptırılır (KŞ7).

Doğumdan sonra kırk gün boyunca kadın ve çocuk dışarı çıkarılmaz. Kırklı kadınlar yan yana getirilmez. Yan yana gelirlerse de kırk karışmasını engellemek için çocukların eşyaları değiştirilir (KŞ3, KŞ4).

36 1.3.4. Kırklama

Lohusaya ve çocuğuna kırk basmaması için kırk gün içinde yapılan pek yaygın bir işlem vardır ki; bunun adına “kırklama” denir (Örnek 1995: 146).

Doğumdan sonra kırk gün süre dolduğu zaman, hereni adı verilen orta boy kazan kapıya kurulur. Otuz dokuz küçük taş, bir büyük taş suyla beraber kaynar. İlk önce bebek yıkanır, ardından anne yıkanır ve abdest alarak çıkar. Kalan su çalı süpürgesiyle evin etrafına ve bebeğin odasına serpiştirilir. Suyun içinden çıkarılan taşlardan bir tanesi, çocuğun ağzına konur. Sebebi büyüyünce çok konuşup geveze olmasın diyedir (KŞ1, KŞ3, KŞ4, KŞ5, KŞ7).

1.3.5. Ad Koyma

Doğan çocuğa ad koymak da önemli bir gelenektir. Önceleri çocuğa evi büyüğü kimse, o kişi ad verirdi. Şimdilerde ise gelinle oğlan ne isterse onu koyuyorlar (KŞ1).Yörede dini şahsiyetlerin ya da Türk büyüklerinin isimleri de çocuğa konulabiliyor. Yörede Yunus Emre ve Tapduk Emre türbelerinin bulunması nedeniyle Yunus, Emre, Yunus Emre isimlerine sıkça rastlanabiliyor.

Ad koymada çocuğun doğduğu ay, mevsim, gün de dikkate alınıp isim konulabilir. Cuma günü doğan çocuğa Cuma, Arife günü doğan çocuğa Arif ya da Arife, bayramda doğan çocuğa Bayram veya Ramazan, bahar ayında doğan çocuğa Bahar, gibi isimler verilir (KŞ2, KŞ5).

Ad koymada sevilen bitkiler ve çiçek isimleri de çocuğa ad olarak konulur. Gül, Çiğdem, Lale, Mine gibi (KŞ3, KŞ5, KŞ6).

Yörede yaşanan hava olayları da isim olarak çocuğa konulur. Yağmur, Bulut, Rüzgâr gibi (KŞ10, KŞ15, KŞ25, KŞ35).

Aile çocuk sahibi olabilmek için tekke ve türbe ziyaretlerine gittiyse eğer, gittiği türbedeki şahsiyetlerin isimlerini çocuklarına koyarlar. Şambaz gibi (KŞ16).

Çocuğa ad olarak son zamanlarda dizi kahramanlarının isimleri de tercih ediliyor. Sıla, Baran, Şehrazat gibi (KŞ 25).

37 1.3.6. Köstek Kesme

Yörede çocukla ilgili bir başka uygulama ise köstek kesmedir. Yürüyemeyen çocuklar için yapılır. Aileden iyi koşan birisine köstek kestirilir. Çocuğun ayağına ip bağlayacak kişi üç kulfü bir Elham okuyarak uçluğu (yorgan ipliği) bağlar. Tükürük saçmadan çocuğun yüzüne “tu” der. Bu iplik kopana kadar çocuğun ayağında kalır. Çocuğun ayağındaki ipi kopması beklenir asla kesilip sökülmez. Kösteği kesen kişi gibi çocuğun da hiç düşmeden yürüyeceğine ve koşacağına inanılır. Hala devam eden bir gelenektir (KŞ1, KŞ7).

1.3.7. İlk Saç Kesme

İlk defa bebeklik saçı kesilen çocuğun saçından bir tutamı sandıkta saklanır. Çocuk büyüdüğü zaman hatıra olarak gösterilmek için muhafaza edilir. “Makas kesmiyor” denir ve saç kesen kişi aileden bahşiş ister (KŞ10, KŞ12).

1.3.8. İlk Diş

Çocuktaki son aşama ise diş çıkarama hadisesidir. İlk diş çıkaran çocuğa sert meyve ya da sebzeler ısırtılır. Genelde patlıcan ısırtılır ve ailenin yakın akrabalarına gösterilir. İlk diş çıkarma bir törenle kutlanır ve eş dost, akrabalar çağrılır. Genellikle kadınlar arasında yapılır. Bunun için diş hediği kaynatılır. Hedik fıkır fıkır kaynarken çocuğun dişinin de fıkır fıkır çıkacağına inanılır. Hedik kaynatılmış buğdaydır. Buğdayla beraber mısır ve nohut da kaynatılır. Üzerine kuru üzüm, çetene, fıstık, ceviz gibi yemişler serpilerek gelen misafirlere dağıtılır. Çocuğun önüne tepsi içinde makas, kalem, pense, ayna gibi eşyalar konulur. Çocuk hangisini alırsa o mesleği seçeceğine inanılır (KŞ6, KŞ7, KŞ10, KŞ12, KŞ23, KŞ24, KŞ25, KŞ35).

Bu yeni çıkan süt dişleri yedi yaşında döküldüğü zaman çıkan diş, yeni buzağılamış bir ineğin altına atılır. Böylece zengin olunacağına inanılır. Arkasına bir tekerleme söylenir:

Gedik geme, sıçtı dama

38 1.3.9. Sünnet

Türkiye’de çocukla ilgili geleneksel işlemlerden birisi de sünnettir. Dinsel ve töresel işlemler içerisinde en katısı ve en yaygın olanı sünnet geleneğidir. Hiçbir çocuk sahibi anne ve baba bu köklü geleneğin dışında kalmak istemez. Sünnet geleneğinin yaptırımı, bu konuda bir karşı koyuşa ve tartışmaya meydan vermeyecek kadar güçlüdür (Örnek 1995: 170).

Sünnet, geleneksel kültürümüzde erkek çocuğa verilen önemin uygulandığı önemli bir geçiştir. Sünnet düğünü anne ve babanın ilk mürüvveti olarak görülmekte; ailenin eş dost arasındaki saygılığını artırmaktır (Altun 2008: 133).

Yörede bebeklikten çıkmış çocuklar sünnet edilir. Eskiden köye aptallar gelir, köyde ne kadar sünnetsiz çocuk varsa sünnet ettirilir (KŞ1, KŞ15, KŞ16). Köye gelen aptal diplomasız sünnetçidir. Köy halkından parası olan para, olmayan da elinde erzak olarak ne varsa sünnetçiye verir. Sünnetçi elinde çantası köy köy dolaşmaya devam eder (KŞ15, KŞ16). Şimdilerde olduğu gibi çalgılı çulgulu düğün yapılmaz. Köyde oğlu olmayan aileler üzülmesin diye aptal gelince oğlu olmayan aileye çocuk götürülür, onlar çocuğu sünnet ettirir ( KŞ1).

Şimdilerde sünnet para toplama işine dönüşmüş durumda. Herkes kızı oğlu varmış yokmuş demeden sazlı sözlü, yemeli içmeli düğün yapıyorlar (KŞ25).

Sünnet edilecek çocuk 7 yaşına varmadan sünnet ettirilirdi. Şimdilerde daha sağlıklı olduğuna inanıldığı için doğumdan hemen sonra bebekler sünnet ettiriliyor. Düğün yapılmak istenirse de daha sonraki senelerde yapılıyor (KŞ35).

Benzer Belgeler