• Sonuç bulunamadı

“Alınması gereken önlemlerle ilgili çalıĢmalar Ġç Denetim Ġzleme Kurulu tarafından izlenecektir.”

Yürütülen (GerçekleĢtirilen) Faaliyet: COSO 2017 Kurumsal Risk Yönetimi sürecinin performans denetimi yapılmıĢtır. 2020 DEN-6 Düzce Üniversitesi COSO 2017 Kurumsal Risk Yönetimi sürecinin performans denetim raporu hazırlanarak web sayfasında yayımlanmıĢtır.

(16.09.2020)

34

IV.İÇ KONTROL STANDARTLARINA UYUM EYLEM PLANI GENEL DEĞERLENDİRME

Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan ve 26/12/2007 tarihli ve 26738 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Kamu Ġç Kontrol Standartları Tebliği” ile kamu idarelerinde iç kontrol sisteminin oluĢturulması, uygulanması, izlenmesi ve geliĢtirilmesi amacıyla 18 standart ve bu standartlar için gerekli 79 genel Ģart belirlenmiĢ ve bu genel Ģartlara iliĢkin üniversitemiz eylem planında 79 eylem öngörülmüĢtür. Üniversitemiz Ġç Kontrol Eylem Planı bileĢenlerine iliĢkin değerlendirmeye aĢağıda yer verilmiĢtir.

A.KONTROL ORTAMI STANDARTLARI

Kontrol ortamı bileĢeni için 4 standart ve 26 genel Ģart için üniversitemiz eylem planında 35 adet eylem öngörülmüĢtür. Öngörülen eylemlerin 32 tanesi tamamlanmıĢ olup, % 89 oranında gerçekleĢme sağlanmıĢtır. Geri kalan 3 eylem için çalıĢmalar devam etmektedir.

Mevcut Durum

Üniversitemiz misyon ve vizyonu belirlenmiĢ ve tüm personelin göreceği yerlere asılmıĢtır.

Birim amirleri ve diğer tüm personelin, görev tanımları, hassas görevler ve iĢ akıĢları belirlenmiĢtir.

Ġnsan kaynakları yönetimine iliĢkin kurumsal düzenlemeler yapılmaktadır.

Üniversitemiz Yetki Devri Yönergesi oluĢturulmuĢ ve Yetki Devri Yönergesi ilkelerine göre iĢlem yapılmaktadır.

ĠyileĢtirilmesi Gereken Alanlar

Üniversitemiz misyonunun, birim yöneticileri tarafından personele anlatılarak personel tarafından benimsenmesinin sağlanması ve Üniversitemiz Misyonunun gerçekleĢtirilmesine yönelik farkındalığın arttırılması.

Eğitim, ceza, ödüllendirme vb. iliĢkin kurumsal düzenlemelerin gerçekleĢtirilmesinin sağlanması.

Tamamlanmayan eylemelerin bir an önce tamamlanmasına yönelik çalıĢmaların baĢlatılması.

35

B.RİSK DEĞERLENDİRME STANDARTLARI

Risk değerlendirme bileĢeni için 2 standart ve 9 genel Ģart için Üniversitemiz eylem planında 10 adet eylem öngörülmüĢtür. Öngörülen eylemlerin 5 tanesi tamamlanmıĢ olup, % 50 oranında gerçekleĢme sağlanmıĢtır. Geri kalan 5 eylem için çalıĢmalar devam etmektedir.

Mevcut Durum

Performans Programı ve performans esaslı bütçe uygulamaları kurum düzeyinde etkin biçimde yürütülmektedir.

ĠyileĢtirilmesi Gereken Alanlar

Üniversitemiz birimlerinin amaç ve hedefleri belirlenmeli, amaç ve hedeflerinin gerçekleĢmesini engelleyebilecek tüm riskleri tanımlayarak değerlendirmeli ve alınacak önlemler belirlenmelidir.

C.KONTROL FAALİYETİ STANDARTLARI

Kontrol faaliyeti bileĢeni için 5 standart ve 17 genel Ģart için Üniversitemiz eylem planında 13 adet eylem öngörülmüĢtür. Öngörülen eylemlerin 9 tanesi tamamlanmıĢ olup % 69 oranında gerçekleĢme sağlanmıĢtır. Geri kalan 4 eylem için gerçekleĢme çalıĢmaları devam etmektedir.

Mevcut Durum

Faaliyetler ile mali karar ve iĢlemler için gerekli yazılı prosedürlerin hazırlanması için gerekli çalıĢmalar baĢlatılmıĢ ve etkin bir Ģekilde yürütülmektedir.

Hata, eksiklik, yanlıĢlık, usulsüzlük ve yolsuzluk risklerini azaltmak için faaliyetler ile mali karar ve iĢlemlerin, görevler ayrılığı ilkesine uygun olarak yürütülmektedir.

ĠyileĢtirilmesi Gereken Alanlar

HazırlanmıĢ yazılı düzenlemelerin güncellenerek kurum içi iletiĢim kanalları kullanılarak ilgili personele duyurulması sağlanmalıdır.

Hata, eksiklik, yanlıĢlık, usulsüzlük ve yolsuzluk risklerini en aza indirmek için yazılı düzenlemelerin yanında yeni önleyici mekanizmalar oluĢturulması sağlanmalıdır.

Birim yöneticileri, iĢ ve iĢlemlerin mevzuat ile yazılı prosedürlere uygunluğunu sistemli bir Ģekilde kontrol etmelidir.

36

Bilgi sistemlerinin sürekliliğini ve güvenilirliğini sağlamak için gerekli kontrol mekanizmalarının oluĢturulması veya mevcut mekanizmaların hata ve usulsüzlüklerin önlenmesi, tespit edilmesi ve düzeltilmesini sağlayacak Ģekilde güncellenmesi sağlanmalıdır.

D.BİLGİ VE İLETİŞİM STANDARTLARI

Bilgi ve iletiĢim bileĢeni için 4 standart ve 20 genel Ģart için Üniversitemiz eylem planında 10 adet eylem öngörülmüĢtür. Öngörülen eylemlerin 7 tanesi tamamlanmıĢ olup, % 70 oranında gerçekleĢme sağlanmıĢtır. Geri kalan 3 eylem için çalıĢmalar devam etmektedir.

Mevcut Durum

Hizmet sunumunda etkinlik ve memnuniyetin sağlanması amacıyla, üniversitemiz web sitesi ve sosyal medya araçları kullanılmaktadır.

Ġhtiyaç duyulması halinde performans programı hazırlama ve bütçeleme konusunda personele gerekli eğitimler verilmektedir.

Üniversitemizin amaç, hedef, gösterge ve faaliyetlerini içeren Stratejik Planı saydamlık ve hesap verebilirlik ilkeleri doğrultusunda internet sitemizde kamuoyu ile paylaĢılmaktadır.

Üniversitemiz gelen ve giden her türlü evrak dâhil iĢ ve iĢlemlerin kaydedildiği, sınıflandırıldığı ve dosyalandığı kapsamlı ve güncel bir EBYS sistemine sahiptir.

Dilek Ģikâyet ve önerilerin ilgili mercilere bildirilmesini için öneri ve istek formu kullanılmaktadır.

ĠyileĢtirilmesi Gereken Alanlar

Her ne kadar satın alma iĢlemleri tamamlanmıĢ olsa da Yönetimin ihtiyaç duyduğu gerekli bilgileri ve raporları üretebilecek ve analiz yapma imkânı sunacak bir Yönetim Bilgi Sistemi hayata geçirilememiĢtir. Sistemin faaliyete geçirilmesi için çalıĢmaların hızlandırılması sağlanmalıdır.

Hata, usulsüzlük ve yolsuzlukların bildirilmesini sağlayacak yazılı veya sözlü mekanizmalar bulunmamaktadır. Bu tür mekanizmalar oluĢturarak hata, usulsüzlük ve yolsuzluk riski en aza indirilmesi sağlanmalıdır.

37

E.İZLEME STANDARTLARI

Ġzleme bileĢeni için 2 standart ve 7 genel Ģart için Üniversitemiz eylem planında 11 adet eylem öngörülmüĢtür. Öngörülen eylemlerin 6 tanesi tamamlanmıĢ olup, % 55 oranında gerçekleĢme sağlanmıĢtır. Geri kalan 5 eylem için çalıĢmalar devam etmektedir.

Mevcut Durum

Üst yönetici tarafından onaylanan denetim, danıĢma ve izleme faaliyetlerine iliĢkin Ġç denetim programı kapsamında fonksiyonel olarak bağımsız bir iç denetim faaliyeti yürütülmektedir.

ĠyileĢtirilmesi Gereken Alanlar

Ġç kontrol sistemi değerlendirme kriterleri oluĢturularak katılımcı bir Ģekilde iç kontrol sisteminin yılda en az 1 kez değerlendirilmeli, alınacak önlemler konusunda süreçler ve yöntemler belirlenerek raporlandırılması sağlanmalı. Hazırlanan rapor üst yöneticiye gönderilmeli ve üniversitemizin internet sitesinde yayınlanmalıdır.

38

V.SONUÇ

5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu kapsamında yapılması gereken Kamu Ġç Kontrol Standartlarına uyum çalıĢmaları, Düzce Üniversitesi Kamu Ġç Kontrol Standartları Uyum Eylem Planı çerçevesinde devam etmektedir.

Kamu Ġç Kontrol Standartları Tebliği gereğince belirlenen Ġç Kontrol Standartlarına iliĢkin olarak üniversitemiz eylem planında, Kontrol Ortamı % 89, Risk Değerlendirme % 50, Kontrol Faaliyeti % 69, Bilgi ve ĠletiĢim % 70 ve Ġzleme % 55 oranında gerçekleĢme sağladığı genel ortalama oranının ise % 73 olduğu görülmektedir.

Görüldüğü üzere iç kontrol uyum eylem planında kontrol ortamı bileĢeni, % 89 ile en yüksek puana sahiptir. Bu nedenle Üniversitemizde kontrol ortamı için gerekli mekanizmaların doğru Ģekilde geliĢtirildiği ve uygulandığı söylenebilir.

Risk değerlendirme bileĢeni % 50 oranında gerçekleĢme sağlamıĢ olup, gerçekleĢme seviyesi düĢük olan bileĢendir. Bu sebeple idarenin risklere karĢı tutumunu yansıtacak ve risk yönetim süreci için bir çerçeve oluĢturacak, idarenin risk yönetimine karĢı belirlediği yaklaĢım ve politikaların yazılı olarak belirlendiği, Risk Strateji Belgesi Üniversitemiz Ġç Kontrol Ġzleme ve Yönlendirme Kurulu tarafından hazırlanarak Üst Yönetici onayına müteakip web sayfasında yayınlanması ve tüm personele duyurulması sağlanacaktır.

Kontrol faaliyetleri bileĢeni % 69 oranında gerçekleĢme sağlayan ve gerçekleĢme seviyesi orta düzeyde olan diğer bir bileĢenimizdir. Kontrol faaliyetleri, öngörülen bir riskin

35

Kontrol Faaliyeti Bilgi ve İletişim İzleme Genel

EYLEM PLANı BILEŞENLERINE İLIŞKIN VERI

Benzer Belgeler